Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5d80db7029111c5e858b45d1/80
Foto: Pixabay

Učenici osmih razreda u Srbiji uče da hrvatski jezik ne postoji

Sporni udžbenik nije uvrstio hrvatski jezik među južnoslavensku skupinu jezika
U udžbeniku 'S reči na dela' ujedno gramatici srpskog jezika navodi se kako se slavenski jezici razvrstavaju na tri skupine -  istočnoslavensku, zapadnoslavensku i južnoslavensku skupinu.

Navodi se da južnoslavenskoj skupini pripadaju srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik, a da Hrvati, Bošnjaci, i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski. Tako piše u udžbeniku, čime se negira postojanje i hrvatskoga jezika., prenosi tjednik Hrvatska riječ

Prema tome, negira se postojanje hrvatskog jezika, a udžbenik je odobren od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i odgoja Srbije. 

Odbor za standardizaciju srpskog jezika ne vidi ništa sporno već da je to pitanje autora koji su radili na udžbeniku.

Stav Obora je da među južnoslavenske jezike treba navesti bugarski, makedonski, slovenski i srpski jezik. Uz srpski jezik u napomeni treba dati da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski-bošnjački i crnogorski jezik. Odbor je u više navrata upozoravao da u srpskom jeziku umjesto naziva bosanski jezik treba upotrebljavati naziv bošnjački jezik. U svezi s objašnjenjem pojmova lingvistički jezik i politički jezik smatramo da je na piscima udžbenika da to objasne. O tome ima dovoljno u udžbenicima, a tu su i stručnjaci za srpski jezik u Zavodu da provjere udžbenike, izjavili su za Hrvatsku riječ

Iz Hrvatske riječi razgovarali su i s profesoricom hrvatskog jezika i književnosti koja predaje u Subotici te kaže kako je ovakva podjela što je navedena u udžbeniku 'S reči na dela' netočna.

Smatram takvu podjelu jezika netočnom, čak i nepotpunom. Odavno se susrećemo s problemom da se društvene i humanističke znanosti smatraju ne samo nedovoljno preciznima nego se uopće i ne smatraju znanostima. To znači da sebi dopuštamo da sami krojimo jezik kako nam se kad sviđa, jer nismo upoznati s činjenicom da lingvistika također počiva na načelima. 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ogorčen je na autore udžbenika i podjelu koju su napisali.

Naš jezik obrazovni sustav Ministarstva prosvjete Srbije  niječe! Nemojmo se čuditi stavovima djece obrazovanih iz ovakvih udžbenika! Bili su naivni oni koji su satiranje Hrvata u inauguracijom "bunjevačkog jezika" zvali "demokracijom", među njima i inicijatori toga nedjela - u udžbenicima ih nema! 
hr Mon Oct 04 2021 11:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/5e3d76a429111c692c8b461e/80

Prekinuta potraga za nestalim hrvatskim pomorcem: "Prošlo je više od 25 sati za mogućnost preživljavanja"

Potragom je rukovodio Centar za traganje i spašavanje Vladivostok, a uključeni su bili jedan zrakoplov, specijalizirani brod za traganje i spašavanje te ribarski brod koji se našao u blizini
Danas poslijepodne, prema našem vremenu, obustavljena je potraga za članom posade broda "Miho Pracat" dubrovačke Atlantske plovidbe, nestalim jučer u Japanskom moru. 

Podsjetimo se, brod je plovio iz ruske luke Šahtjorsk prema Kini kad je primijećen nestanak hrvatskog pomorca. Potragom je rukovodio Centar za traganje i spašavanje Vladivostok, a uključeni su bili jedan zrakoplov, specijalizirani brod za traganje i spašavanje te ribarski brod koji se našao u blizini.

- Nažalost je dakle kompanija dobila obavijest od centra za traganje i spašavanje Vladivostok koji je upravljao potragom da je potraga obustavljena prema svim procedurama prema kojima se ti paramerti mjere. Prošlo je dakle više od 25 sati za mogućnost preživljavanja u tim uvjetima i brod je krenuo dalje prema svom odredištu u Kini. U ime Atlantske plovidbe još jedanput izražavamo iskrenu sućut obitelji nestalog pomorca. - rekla je Sanja Putica, iz Odnosa s javnošću i investicije Atlantske plovidbe d.d. za HTV.
hr Sun Oct 24 2021 18:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/616f1cd96f52dfa5598b4583/80
Foto: Pixabay

Policija u susjedstvu tražila djevojku (20): "Udala sam se! Nema potrebe za potragom"

Njen otac je jučer u 12:20 sati prijavio nestanak, a sinoć je oko 20.15 sati obavijestio policiju da je došao do informacije da je njegova kćerka negdje u Vrapčićima
Udala sam se i nalazim se na području Doboja, rekla je djevojka čiji je nestanak u ponedjeljak prijavio njen otac mostarskoj policiji

Mostarska policija je u poslijepodnevnim satima stupila u kontakt sa I. T. (20) čiji je nestanak jučer prijavio njen otac, M. T. (52). - piše Dnevni Avaz.

Naime, Policijskoj upravi Mostar, djevojka je rekla da je svojom voljom otišla od kuće i da se udala te da nema potrebe za potragom. 

Ona je, također, policiji kazala da se nalazi na području Doboja.

Podsjetimo, njen otac je jučer u 12:20 sati prijavio nestanak, a sinoć je oko 20.15 sati obavijestio policiju da je došao do informacije da je njegova kćerka negdje u Vrapčićima.

Iako je policija odmah reagirala, na datoj adresi u tom mostarskom prigradskom naselju, djevojka nije pronađena, a nakon toga je raspisana potraga u koju su bile uključene i druge policijske agencije.
hr Tue Oct 19 2021 21:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Umro Colin Powell, prvi Afroamerikanac na dužnosti državnog tajnika SAD-a

Preminuo je od posljedica koronavirusa
Bivši američki državni tajnik Colin Powell umro je u 84. godini života od posljedica koronavirusa, objavila je njegova obitelj, a prenose američki mediji, javlja Večernji list.

– General Colin L. Powell, bivši američki državni tajnik i bivši zapovjednik združenog zbora, preminuo je jutros zbog posljedica COVID-19. Izgubili smo izuzetnog i voljenog muža, oca, djeda i sjajnog Amerikanca – naveli su i napomenuli kako je Powell primio obje doze cjepiva. Liječio se u Vojnom medicinskom centru Walter Reed.

Powell je bio prvi Afroamerikanac koji je bio savjetnik nekom američkom predsjedniku. Proslavio se kad je predvodio američku koaliciju tijekom Zaljevskog rata početkom 1990-ih, a tada se često pisalo o njemu kao mogućem kandidatu za američkog predsjednika. Međutim, on je sve navode odbio i na kraju je podržao Georgea W. Busha i postao njegov državni tajnik. Njegov govor u Ujedinjenim narodima 2003. godine pomogao je da dođe do međunarodne podrške ratu u Iraku, ali i znatno naškodio njegovoj reputaciji. U svojem govoru predstavio je dokaze koji su uvjerili međunarodnu zajednicu da je Irak lagao inspektorima i da je sakrio oružje za masovno uništenje.

– Sadam Husein nesumnjivo ima biološko oružje i kapacitet da ga brzo još više razvije – kazao je tada.


hr Mon Oct 18 2021 15:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/608bb7856f52df754b8b45a6/80
Foto: DalmacijaNews

U EU-u cijepljeno 75 posto odraslih, europska povjerenica za zdravlje kaže da treba i više

Ministri zdravstva zemalja EU-a u utorak su se na neformalnom zasjedanju u Sloveniji informirali o gradnji otporne zdravstvene unije u EU-u, kako bi Unija odgovorila na buduće zdravstvene izazove, a o trenutnom stanju pandemije covida-19 obavijestila ih je europska povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides.

Europska stretegija nabave cjepiva i cijepljenja omogućila je uspjeh bez presedana, pri čemu su ključni bili suradnja članica i pokazana solidarnost, kazala je  europska povjerenica nakon sastanka koji je održan u hibridnom obliku i na "daljinu", na kraćoj konferenciji za novinare na kojoj je bio i slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.

Pokazali smo suradnju i solidarnost, što se pokazalo ključnim i isplatilo se, kazala je Kyriakides.
Uspjeh se po njenim riječima pokazao u tome što je do sada u EU-u cijepljeno 75 posto odraslih osoba.

No potreban nam je i veći postotak procijepljenosti i to posvuda, to je bila moja glavna poruka, dodala je.

- Cijepiti, cijepiti i cijepiti, potrebno je broj cijepljenih povećati i to je danas bila moja glavna poruka, rekla je Kyriakides, dodavši da je oštar podsjetnik kako je to točno stanje u nekim članicama koje se susreću s velikim porastom infekcija i velikim pritiskom na bolničke sustave. Sada riskiramo pandemiju necijepljenih ako odmah ne krenemo u akciju da dosegnemo one koji oklijevaju da se cijepe i one najranjivije, kazala je Kyriakides.

- To se mora osigurati odmah jer u mnogim društvima dolazi do otvaranja, a dodatnu prijetnju sada pred zimu predstavlja i gripa. Kako bi se postiglo da se strategija cijepljenja i kontroliranja pandemije, te povratka u normalan život osigura na globalnoj razini, potrebna je i solidarnost, pa je i na današnjem neformalnom zasjedanju ministara zdravstva dato jasno obećanje da će EU državama izvan EU-a do sredine iduće godine donirati 500 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, od čega 250 milijuna prije kraja ove godine. Solidarnost se isplati, a nijedna doza ne smije propasti, upozorila je europska povjerenica.

- Cijepljenje nudi najbolju zaštitu od infekcije, gubitka života i dugotrajnih posljedica bolesti, ono je najbolji način da se pandemija završi i da dođe do povratka normalnom životu, kazala je Kyriakides.

Slovenski ministar Poklukar kazao je da je pandemija razotkrila slabe točke zdravstvenih sistema, pomanjkanje lijekova i zdravstvenog osoblja, ali i nedovoljne proizvodne kapacitete u Europskoj uniji za proizvodnju cjepiva, lijekova i zaštitne opreme, što treba promijeniti kako bi se moglo odgovoriti na moguće slične izazove u budućnosti.

- Želio bih da nađemo rješenja, kako bolje prenositi iskustva i znanje između država članica", kazao je Poklukar, dodavši i to da je pandemija posebno pogodila najranjivije društvene skupine.

hr Tue Oct 12 2021 18:29:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .