Razni su načini spremanja ovog tradicionalnog blagdanskog jela, a razlikuju se od mjesta do mjesta.Tako imamo bakalar na brudet, bakalar na crveno,baklar na bianco….
Mi smo se odlučili na ovaj blagi recept bez dinstanja jer nije težak za probavu, a jako je ukusan.
PRIPREMA:
Bakalar namačemo u hladnoj vodi 3 dana, mijenjajući pri tom svaki dan vodu. Potom ga lagano natučemo ukoliko nije već dovoljno omekšao. Ogulimo krumpire, jedan kilogram krumpira na pola kila baklara. Nasjeckamo na sitno peršin i luk. Bakalar prethodno kuhamo u vodi oko pola sata. U vodu dodamo jedan crveni luk i nekoliko listova selena i lagano zasolimo. Kuhani bakalar ocijedimo, vodu u kojoj se kuhao sačuvamo kao temeljac za pripremu jela.
Bakalar očistimo od kostiju i usitnimo na male komadiće. U posebni lonac na dno stavimo maslinovo ulje, krumpire oguljene i izrezane na ploške. Pospemo sjeckanim peršinom i lukom (češnjakom). Tako ponavljamo postupak nekoliko puta, red bakalara, red krumpira, peršina i luka dok sve sastojke ne potrošimo. Na kraju sve zalijemo maslinovim uljem i podlijemo vodom u kojoj se kuhao bakalar. Posolimo, popaprimo, dodamo lovorov list, 2 žlice bijelog vina ili prošeka. Kuhamo na laganoj vatri oko sat vremena. Ostavimo počivati sat vremena.
Na kraju još malo pospemo sjeckanim peršinom i lukom po želji. Ovakav način pripreme bakalara je fin, ukusan i lagan za probavu jer bakalar sam po sebi spada u teža jela, što mu i pridonosi dodatno dinstanje.Inače je vrlo zdrava namirnica jer obiluje omega-3 masnim kiselinama.Uz bakalar dobro ide čaša crnog vina.
Dobar tek!