Article

//www.dalmacijanews.hr/files/611a511d6f52df2d078b456b/80
Foto: DalmacijaNews

Mate Šimundić sam sebe predložio, prihvatio i sam za sebe glasovao pa postao čelnik županijske Skupštine!

Tri medena politička mjeseca okončana su u neklimatiziranoj vijećnici FESB-a.
Kako je dominacija HDZ-a na jugu Hrvatske itekako nagrižena nakon izbora u svibnju, potvrdu je dobilo i tik nakon blagdana Velike Gospe. Očekivano postizborno taktiziranje ušlo je u svoju tradicionalnu fazu, a novi izbori za 47 vijećnika izbjegnuti su u posljednji trenutak jer su dvojica skupštinara, koji su ušli na listi Domovinskog pokreta, odlučili kako će pogaziti sve ono što su mjesecima prije bukačili. Krah "domovinaca" na nacionalnoj razini samo se prelio na lokalnu.

"Svesti sve na asfalt i cement nije dobro", prije koji tjedan govorio je Mate Šimundić.

"Nikada ne bi pristao na politički kukavičluk da spasi vlastitu fotelju", ponavljao je mjesec dana ranije, a onda na polovici kolovoza još dokazao kako je odgovorna i ozbiljna politika samo floskula jer lakše je služiti se političkom trgovinom - ionako se ona građanima odavno zgadila. 
Tri medena politička mjeseca okončana su u neklimatiziranoj vijećnici FESB-a nakon što je, iz prve, "pao" prijedlog o Ivici Kukavici da bi iz druge bez podrške ostale Daša Dragnić i Danica Baričević. Neka paralelna stvarnost dogodila se kada je Mate Šimundić dobio podršku HDZ-a i Kerumovog HGS-a (s kojim ranije nipošto nisu mogli - op.a.) pa je izabran s 24 glasa "za".

Nikola Grabovac,
njegov stranački kolega, napravio je presedan i odlučio kako će ostati svojstven - bio je suzdržan za Šimundića.


"HDZ ne preže od ničega"

Medijima je kazao kako sa Šimundićem i Markom Žajom više "nema ništa" jer su oni, stranačkim mehanizmom, izbačeni iz stranke.
- Domovinski pokret nije u koaliciji ni suradnji ni sa kim. Rad nastavljam u oporbi, nadam se da su kolege svjesne toga što su napravili. HDZ ne preže od ničega kako bi postigli svoj cilj, to nije ništa novo - to je njihov modus operandi - vidno razočaran bio je Nikola Grabovac, predsjednik županijskog ogranka Domovinskog pokreta govoreći kako "život ide dalje".
- Bog nam pomogao. Nastavljamo u svom zacrtanom smjeru. Mi smo na tijelima stranke donosili jedne odluke, ali neki su ih prekršili - govorio je Grabovac. 


"Demokracija je komplicirana!"

Kampanja je kampanja, ustvrdio je Ante Sanader, komentirajući na pitanje novinara kako su prešli preko svega izrečenog u kampanji, a koje je stizalo od "domovinaca" - posebice Šimundića.
- To je kampanja, ali gospodin Šimundić je govorio da želi reforme. Kampanja je kampanja. Ja sam za to da Skupština funkcionira, nisu nas izabrali da pokazujemo svoj ego - veli.

- Demokracija je komplicirana. Nama su najmanje smetali novi izbori, HDZ stoji odlično i sigurno bi imali dobar rezultat na izborima - nastavljao je dalje.


Smijala se oporba, pljeskali su HDZ-ovci

A sjednica je tekla ovako... 

Sve je počelo po ustaljenoj praksi - intoniranjem državne himne, himne županije i minute šutnje za poginule branitelje. Jednoglasno su prihvaćeni članovi Mandatne komisije izabrani na prvom pokušaju konstituiranja (u njoj sjede Lucija PuljakMilan Perišić i Danica Baričević - op.a.) te članovi Odbora za imenovanje u sastavu: Mate Šimundić, Mate MartinićPetroslav Sapunar, Ivica Kusić Ante Pranić.

Vođenje Skupštine preuzeo je Ante Sanader (HDZ), prvi s liste stranke s najviše vijećnika, a utvrđeno je da je na u vijećnici splitskog fakulteta bilo 45 vijećnika, Maja Jurišić i Ante Renić nisu bili prisutni. 

Šimundić je zatražio stanku da se sastane Odbor za imenovanje pa je nakon 15 minuta utvrđeno kako je Odbor predložio baš Šimundića za predsjednika. Doznali smo, za funkciju predsjednika Skupštine, Šimundić je predložio sam sebe što su podržali Petroslav Sapunar iz HGS-a i HDZ-ov Ivica Kusić.

Nakon što je to skupštinarima prezentirao Kusić, uslijedilo je glasovanje koje je iznjedrilo novog čelnika. Smijali su se iz Centra i koalicije "ZA", HDZ-ovci su ih pljeskom pokušali nadglasati.


"Valjda se niste jeftino prodali..."

- Ovo je školski primjer tezgarenja voljom naroda. Ovo nije iznenađenje nego dogovor od prvog trenutka - galamio je potom nezavisni mostovac Miro Bulj s govornice.

- Građani su nas izabrali da stvaramo bolje uvjete života, to je sada moguće - odgovorio je HDZ-ovac Ante Sanader ekspresno na tezu kako zbrojna većina ide u korist oporbenjaka. 

- Zapitala sam se je li važniji interes stranke ili grada, županije i države? Sad se kao štedi na izborima, ali to ne znači nužno da je to interes grada, županije i države - izrekla je Daša Dragnić iz "koalicije ZA" ističući da će koalicija u budućnosti raspravljati samo s argumentima, a ne - kako je to bilo danas - s mišićima.

U sličnom je tonu nastavio njezin stranački kolega Ante Pranić tvrdeći kako se većina dogovarala po "seoskim dernecima i u kafićima" dok je Igor Skoko iz "Centra" poručio novom predsjedniku kako se nada da se on i njegov kolega Marko Žaja "nisu jeftino prodali".

Šimundić i Žaja su, očito, napravili potez "Sad il' nikada" ili pak "Zato što vole svoje" - kako su i govorili njihovi predizborni pamfleti...

hr Mon Aug 16 2021 13:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6145dcf86f52dfc4308b45fe/80
Foto: SDŽ

"Dani volonterskog rada u Splitu": Volonteri prikupljaju donacije za obnovu petrinjske škole

Splitsko-dalmatinska županija je izdvojila 3 milijuna kuna za tu školu
Splitsko-dalmatinska županija partner je Udruge „Mi“ na projektu Regionalnog volonterskog centra Split te je za Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ u Gori kraj Petrinje, koja je stradala u potresu, izdvojila 3 milijuna kuna, istaknuto je danas na Danima volonterskoga rada u Splitu.

- Mi smo sufinancirali izgradnju nove škole jer je ona uništena, a ovo ljeto smo po 50 djece iz te škole i iz susjednih škola primili na ljetovanje. - izjavio je župan Blaženko Boban. Dodao je kako je volonterizam izuzetno bitan.

- Volonter ima srce, krene i riješi problem. Od srca hvala svim volonterima. - rekao je.

Antonija Matković, voditeljica Volonterskog centra Split naglasila je važnost Splitsko-dalmatinske županije u provođenju njihovih projekata.

- Županija nam se uvijek rado odazove. Ovo je volontersko-humanitarna organizacija na kojoj sudjeluje tridesetak organizacija i na svakom od štandova prikupljaju se donacije za obnovu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Gori. - rekla je Matković.
hr Sat Sep 18 2021 14:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6145dbb26f52dfc3308b4618/80
Foto: SDŽ

Župan Boban sa suradnicima na Zelenoj čistki u Žrnovnici

Sudjelovali su na današnjoj Zelenoj čistki u Žrnovnici, koju je organizirala tamošnja Udruga „Žrvanj“.
Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sa zamjenikom Stipom Čogeljom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislavom Đonlićem sudjelovao je na današnjoj Zelenoj čistki u Žrnovnici, koju je organizirala tamošnja Udruga „Žrvanj“.  

- Jako je bitno da sebe osvijestimo kako smo dužni prostor oko sebe držati čistim i urednim. Ako smo mi neuredni, nema te institucije koja može sanirati naše probleme. Na institucijama je rješavanje reciklažnih dvorišta, pretovarnih stanica i zelenih otoka, ali moramo raditi na svijesti građana o prostoru i prirodi. - izjavio je župan Blaženko Boban.

- Splitsko-dalmatinska županija prijateljski već godinama stoji uz našu udrugu i mnoge projekte sigurno ne bismo organizirali bez pomoći Županije. Najveći ponos nam je bio kada nas je prije 2 godine župan podupro u ideji da sačuvamo autohtonu žrnovsku jabuku. - izjavio je Rade Popadić iz Udruge „Žrvanj“.hr Sat Sep 18 2021 14:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f0464b2daf72dc82a8b466a/80

Korona u Dalmaciji: U Šibensko-kninskoj 47 novooboljilih, a u Zadarskoj 55

Donosimo brojke iz dvije županije u Dalmaciji
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Od 47 novooboljelih, 22 osobe su s područja Šibenika, devet iz Knina, sedam iz Vodica, šest iz Primoštena, dvije iz Jezera i jedna iz Rogoznice.

Trenutno je 189 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 21 pacijent, od kojih su dva na terapiji visokim protokom kisika (HFNO-u) i dva pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji (NIV-u). Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 469 osoba, od toga je 446 bliski kontakt oboljelih, a za 23 osobe je određena mjera samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku prema trenutno važećim zdravstvenim mjerama za ulazak u Republiku Hrvatsku, a koje su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19. 

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 439 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Zadarska županija

Na području županije 55 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe preminule.  

Novooboljele osobe izolaciju provode na području gradova Zadar (25), Biograd na Moru (1), Benkovac (2), Obrovac (3) i  Nin (2) te općina Bibinje (3), Kolan (2), Novigrad (2), Polača (1), Poličnik (3), Posedarje (1), Povljana (1), Preko (1), Privlaka (2), Sukošan (1), Sv.Filip i Jakov (1), Vir (1) i Zemunik Donji (3).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 487  uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 487  stanovnika, a od bolesti su se oporavile 42 osobe.  

U Općoj bolnici Zadar i  Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru s koronavirusom preminule su dvije žene u dobi od 95 i 93 godine.

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 24 bolesnika od kojih je dvoje na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 15 pacijenata oboljelih od koronavirusa.  

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije. 
hr Sat Sep 18 2021 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59143fc0b9e03e5b058b45b4/80
Foto: Screenshot / YouTube

Policija upozorava: "Čuvajte se lažnih popisivača"

Policija je zbog toga ponovno poslala upozorenje građanima
Od početka prve faze popisa stanovništva Državni zavod za statistiku zaprimio je nekoliko dojava građana o lažnom predstavljanju pojedinaca kao popisivača s ciljem ulaska ili pokušaja ulaska u dom.

Jedan od takvih slučajeva zbio se u petak oko 10 sati u Zagrebu kada je nepoznata počiniteljica lažno predstavila 93-godišnjakinji navodeći da treba ispuniti upitnik i na taj način ušla u stan. Nedugo potom u stan je došla još jedna ženska osoba koja je iskoristila tu situaciju i nepažnju oštećene te otuđila novac i nakit.

Policija je zbog toga ponovno poslala upozorenje građanima.

- Podsjećamo sugrađane da druga faza Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj – terensko popisivanje (kada će popisivači na terenu popisivati stanovništvo s pomoću prijenosnog računala, metodom intervjua licem u lice) započinje 27. rujna 2021. godine dok je u tijeku prva faza Popisa – SAMOPOPISIVANJE, preko portala e-Građani, koja traje do 26. rujna. 2021. godine.

Pozivamo građane da vodeći se navedenim budu na oprezu te da o mogućim sumnjivim događajima odmah obavijeste policiju pozivom na broj 192. Popisivači koji će popisivati stanovništvo na terenu od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine imat će majice i maske Popisa, akreditacije, prijenosna računala te EU digitalnu Covid potvrdu. - kazala je policija. 
hr Sat Sep 18 2021 13:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .