Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6332ab6d18d1cb6cf18b45d6/80
Foto: Ivana Ivanović

Muškarac na uvjetnom otpustu bacio torbicu s pištoljem u more u Kaštelima

Nakon što su policajci iz mora izvadili torbu u njoj su pronašli pištolj s pripadajućim spremnikom, ali bez streljiva

Policijski službenici Jedinice specijalne i interventne policije jučer, 8. siječnja 2023. godine, oko 02:30 sati na području Kaštela uočili su zaustavljeno osobno vozilo. Utvrdili su da se na mjestu vozača nalazi 46-godišnjak koji se trenutačno nalazio na uvjetnom otpustu. 46-godišnjak je na traženje policijskih službenika izašao iz vozila, a sve kako bi policajci mogli obaviti pregled osobe. Nakon izlaska iz vozila  46-godišnjak je u more bacio torbicu koju je nosio preko ramena i pokušao se udaljiti u čemu su ga policajci spriječili. Nakon što su policajci iz mora izvadili torbu u njoj su pronašli pištolj s pripadajućim spremnikom, ali bez streljiva, a koji pištolj je 46-godišnjak ilegalno posjedovao, odnosno nije imao odobrenje nadležnog tijela za nabavu oružja. Pronađeno oružje je oduzeto i muškarac je doveden u službene prostorije radi provođenja kriminalističkog istraživanja.

Nad 46-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje, u sklopu kojeg je temeljem naloga suda obavljena i pretraga doma i drugih prostorija koje osoba koristi. Utvrđeno je postojanje sumnje da je 46-godišnjak  ostvario obilježja prekršaja iz čl. 11. st.4. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. Predloženo je da se 46-godišnjaku odredi zadržavanje zbog opasnosti od ponavljanja djela, a da mu se za prijavljeni prekršaj izrekne kazna zatvora. Uz optužni prijedlog  odveden je na općinski prekršajni sud nakon čega je pušten.
hr Mon Jan 09 2023 11:36:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/560d9ca33ce1f41e158b4c19/80
Foto: Miroslav Lelas

Raspisana je tjeralica za Jozom Čabrajom!

Kriv je nepravomoćnom presudom za ubojstvo Marina Matijaša
Županijski sud u Splitu izdao je nalog policiji da raspiše tjeralicu za Jozom Čabrajom koji je u prošli ponedjeljak osuđen na 14 godina zatvorske kazne koju mu je izrekao sudac Mile Rebić. Nepravomoćnom je presudom kriv za ubojstvo Marina Matijaša 2014. godine u lipnju. Matijaša je ustrijelio u glavu, a prema presudi, Čabraja je vidio Matijaša pored škole Bijaći u Kaštelima, Matijaša s kojim je prije bio u sukobu, i reagirao je pucajući u njegovom smjeru, a ne nasumice, kako je tvrdio.

U listopadu 2015. godine bio je osuđen na 13 godina, ali je Vrhovni sud presudu ukinuo pa je novi predmet dobila sutkinja Višnja Strinić. Ipak, preraspodjelom je spis završio kod Mile Rebića koji je i objavio ranije spomenutu presudu.

Netom nakon objave, njegov branitelj rekao je kako će se Čabraja policiji predati, ali to nije učinio pa je za njim raspisana tjeralica.
hr Mon Feb 06 2023 13:07:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5a00a6ddb9e03e169c8b467f/80
Foto: MUP

U Makarskoj zaustavljen 60-godišnjak u automobilu, predao amfetamin i marihuanu

Na Hvaru mu u pretrazi doma pronašli još opojnih sredstava
Policijski službenici Policijske postaje Makarska dovršili su kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakom kojeg su u četvrtak, 02. veljače 2023.godine oko 21,30 sati zaustavili u Makarskoj. Obzirom na postojanje  sumnje da muškarac  upravlja vozilom pod utjecajem opijata, policijski službenici su zatražili da se testira i da pristane na vađenje krvi, ali muškarac je odbio obaviti testiranja na drogu. Nakon što je upitan ima li kod sebe drogu, muškarac je policijskim službenicima iz vozila predao 45,6 grama droge amfetamin i 2,4 grama marihuane. Uhićen je i doveden u službene prostorije radi provođenja kriminalističkog istraživanja. U sklopu kriminalističkog  istraživanja policijski službenici Policijske postaje Hvar obavili su pretragu doma i pronašli 160 grama amfetamina, 150 grama marihuane, te manju količinu halucinogenih gljiva i tableta ecstasya.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je 60-godišnjak ostvario obilježja kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, te je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku. Također, utvrđeno je da je 60-godišnjak ostvario i obilježja prekršaja iz čl. 282.st.9 Zakona o sigurnosti prometa na cestama radi čega je prekršajno sankcioniran.  


hr Mon Feb 06 2023 11:23:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/63e0d3bc5d796564db8b465a/80

Kod dva muškarca pronađeno i oduzeto 637,5 grama kokaina

U sklopu kriminalističkog istraživanja temeljem naloga suda na području Splita i Trogira izvršene su pretrage domova i drugih prostorija koje koriste
Policijski službenici Službe kriminaliteta droga dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakom i  40-godišnjakom. U sklopu kriminalističkog istraživanja temeljem naloga suda na području Splita i Trogira izvršene su pretrage domova  i drugih prostorija koje koriste. Policijski službenici su od 54-godišnjeg muškarca oduzeli 637,5 grama kokaina upakiranog u plastičnu vrećicu, tri staklene posude u kojima se nalazilo 772 grama smole marihuane i pet medicinskih šprica, a kod 40-godišnjaka je pronađena medicinska šprica sa 9 ml smole marihuane. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 40-godišnjak drogu dao  54-godišnjaku, a ovaj je sakrio i čuvao u domu. Utvrđeno je kako su 54-godišnjak i 40-godišnjak ostvarili obilježja kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama te su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku.
hr Mon Feb 06 2023 11:17:47 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/63e0cc2d5d7965bede8b45c5/80

U Gomilici vatra progutala auto brata Duje Pivčevića koji je naručio atentat na Čabraju

Pivčević je bio član Matijaševe skupine koja se prije tog ubojstva u lipnju 2014. godine sukobila
Kako to obično i biva, policijska obavijest o izgorenom vozilu u Kaštelima, završila je na stranicama crne kronike s detaljima koji sežu nešto dublje među policijsku arhivu. U ranim jutarnjim satima plamen je progutao vozilo brata Duje Pivčevića za kojeg se utvrdilo kako je krajem lipnja 2014. godine bacio čekić na vozilo Joze Čabraje inkriminirane prigode kada je života lišen Marin Matijaš. Pivčević je bio član Matijaševe skupine koja se prije tog ubojstva u lipnju 2014. godine sukobila.

Čabraja je baš prošlog ponedjeljka nepravomoćno osuđen na 14 godina zbog ubojstva Matijaša. Sudac Mile Rebić presudu je pročitao u njegovoj odsutnosti, a kako je dobio više od petogodišnje zatvorske kazne, silom zakona izdan je nalog za dovođenje. Do danas nije pronađen.

Inače, Pivčević je kao svjedok u tom raspravnom procesu bio ispitan kod suca Slavka Lozine. Tada je sudac morao narediti pravosudnim čuvarima da izvedu Čabraju iz sudnice jer se ovaj jako uzrujao Pivčevićevim svjedočenjem. Ispričao je kako zna da ih je Jozo napadao i da je pokojnog Marina išao maltretirati u diskoklub te da je tad počeo sukob među njima.

No, kad je novi sudski proces, nakon smrti Lozine, preuzela sutkinja Višnja Strinić, dogodio se obrat jer je Pivčević stao na Čabrajinu stranu i govorio u njegovu korist.

- Kod škole je bio mrak, Jozo nije nikako mogao vidjeti gdje puca, a udaljenost između njega i nas nije bila dva nego tridesetak metara - kazao je u svibnju 2020. godine.

Pivčevića je USKOK optužio, kao člana zločinačke organizacije, za naručivanje i planiranje atentata baš na Čabraju i to iz osvete za Matijaševu smrt. Dakle, za planirano Čabrajino ubojstvo grupa je tjednima, po optužnici, izviđala rute njegova kretanja i prikupljala podatke o vozilu koje koristi. Pivčević je priznao djelo i nagodio se s USKOK-om da će u zatvoru provesti 11 godina.
hr Mon Feb 06 2023 10:45:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .