Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6058b8ac6f52df380f8b457d/80
Foto: Grad Split

"Kakav grad želim": Prva Strategija razvoja grada Splita dokida improvizaciju i određuje smjer, građani uključite se!

U kontekstu slogana Strategije „grad kakav želim“, rješavanjem online upitnika, građani mogu definirati ključne probleme i razvojne prioritete grada, kao i dati prijedlog vizije grada Splita 2030. godine

Izrada „Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine“, koja predstavlja temeljni strateški akt i smjer razvoja grada, došla je do ključne faze, odgovaranja na pitanje „gdje želimo biti?“, a na što odgovor trebaju dati i građani Splita. Stoga je danas, u Hrvatskom domu, povodom uključivanja građana u proces izrade Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine, predstavljen dosadašnji rad na Strategiji u kojem je sudjelovalo više od 100 stručnjaka iz raznih područja koji je rezultirao izrađenom cjelovitom analizom stanja na skoro 800 stranica teksta na temelju značajnog broja prikupljenih informacija iz niza javnopravnih izvora. 

Uključenošću građana i prije same zakonski propisane faze javnog savjetovanja, Grad Split kao naručitelj, Sveučilište u Splitu kao izrađivač i lokalni koordinator Razvojna agencija Split - RaST žele naglasiti važnost participacije građana u samom procesu izrade Strategije radi čega će građani Strategiju više osjećati „svojom“.

- Ugovor o izradi strategije potpisali smo u Staroj gradskoj vijećnici, a danas u Hrvatskom domu predstavljamo ono što smo dosad učinili. I Stara gradska vijećnica i Hrvatski dom simboli su vremena iza nas, to su strategije svoga vremena koje danas baštinimo. Na nama je da izradom Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine stvorimo ulog u budućnost za naraštaje koji dolaze iza nas – rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara te pozvao građane:

- Ispunite anketu i izrazite svoje želje, kakav grad želite u godinama što dolaze. Vaši su nam prijedlozi i odgovori, njih 6 i pol tisuća, dali izvrsne smjernice što želite na Žnjanu, što se pokazalo odličnim načinom ispitivanja vaših želja koje su uvažili arhitekti pri izradi konačnog rješenja, koje će, uvjeren sam, po dodijeli koncesije za to područje, konačno krenuti u realizaciju. Strategija je još važnija, sad je trenutak kad razgovaramo i odlučujemo o smjeru kojim svi zajedno idemo u narednim godinama i desetljećima – naglasio je gradonačelnik. 

- Grad Split predugo nije realizirao svoje potencijale. U suradnji sa Sveučilištem u Splitu kao simbolom izvrsnosti, Strategija kao prvi ovakav dokument u povijesti grada dokida improvizacije i lutanja, daje smjer planskom razvoju i predstavlja iskorak za naredno desetljeće. Gradu Splitu treba iskorak i hrabrost, vizija i odlučnost te sustavnost i red. Budućem gradonačelniku pripremamo ključni dokument, kojeg on i buduće Gradsko vijeće moraju dovršiti, a koji će im biti temelj za rad. Zato pozivam još jednom građane da, prvi put u povijesti grada kada planiramo budućnost ovakvim dokumentom, participiraju u tome, daju svoje mišljenje i pomognu Sveučilištu, izrađivaču ove Strategije, u oblikovanju vizije i odgovora na pitanje „grad kakav želim“ – zaključio je gradonačelnik Krstulović Opara. 

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić zahvalio se Gradu Splitu na ukazanom povjerenju u izradi ovog strateškog dokumenta iznimno važnog za budućnost grada kao i istaknuo izvrsnu suradnju svih sastavnica Sveučilišta u Splitu u radu na Strategiji obzirom da su upravo profesori i djelatnici Sveučilišta koji žive i rade u ovom gradu dosad napisali skoro 800 stranica teksta analize stanja i pri tom naglasio: - Vidite koliko prožimanje mladosti, entuzijazma, znanja i znanosti izvire iz našeg Sveučilišta koje želi podariti ono što je najbolje za Grad. 

Prorektorica za znanost i inovacije Leandra Vranješ Markić dodala je kako su izvrsno visoko obrazovanje i izvrsna znanost temeljne su misije Sveučilišta, ali je isto tako i važna misija konkretan doprinos razvoju društva i gospodarstva i to je razlog zašto su se kolege sa svih sastavnica Sveučilišta zdušno prihvatile ovog posla i uložile svoje znanje i stručnost u razvoj što bolje strategije našega grada:

- Prikupili smo značajan broj podataka za analizu stanja, izvrsno surađivali s našom Razvojnom agencijom Split - RaST, organizirali smo brojne fokus grupe s dionicima iz područja gospodarstva, javnog i civilnog sektora, a u tom cijelom procesu i uvažavali komentare našeg Partnerskog vijeća. Sve to bilo je iznimno važno za dobiti kvalitetan dokument u kojem smo dosada detektirali naše razvojne potencijale i potrebe – zaključila je Vranješ Markić. 

Prezentaciju je održao koordinator Strategije Vinko Muštra koji je predstavio metodološki okvir izrade strategije, dosad odrađene korake, kao i one koji tek predstoje te naglasio kako je Strategija „ključni strateški dokument koji omogućava sustavno, odgovorno i ambiciozno planiranje budućnosti“. Muštra je još  jednom pozvao građane da riješe anketu koja će Sveučilištu pružiti ključne ulazne podatke o tome kako građani vide razvoj grada do 2030. godine:

- Uključivanje građana je važan korak jer on predstavlja zaloga da će građani strategiju osjećati kao svoju i htjeti imati priliku u izvršenju njenih ciljeva.

Napomenimo kako Analiza stanja obuhvaća pregled svih područja života i funkcioniranja grada Splita prenesenih na skoro 800 stranica teksta i daje odgovor na pitanje gdje se grad Split trenutno nalazi. Najvažniji nalazi iz ovog opsežnog dokumenta izvučeni su u sažetoj analizi stanja koja je oblikovana u online brošuru i dostupna je svim građanima, na internetskoj stranici Grada Splita.

U kontekstu slogana Strategije „grad kakav želim“, rješavanjem online upitnika, građani mogu definirati ključne probleme i razvojne prioritete grada, kao i dati prijedlog vizije grada Splita 2030. godine. Anketa je dostupna na linku https://forms.gle/rLMvMgkWugKS3GTe8 , sve do 2. travnja. 


hr Mon Mar 22 2021 16:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59d0cf49b9e03e23718b464d/80

"Srđ je Grad": Marinu Frapu, najveću sramotu u prostoru, vratiti građanima

Kandidat stranke "Srđ je Grad" za dubrovačkoga gradonačelnika Đuro Capor ocijenio je u četvrtak da je Marina Frapa, koju je obećao vratiti građanima, najveća sramota u prostoru grada od neovisnosti i da su bivša ministrica Mrak Taritaš i tadašnji gradonačelnik Vlahušić kumovi tog projekta.

Poručio je da će kao gradonačelnik, nakon isteka roka za dobivanje uporabne dozvole, raskinuti koncesijski ugovor za Marinu Frapu na Lapadskoj obali i vratiti je građanima te tako riješiti problem s manjkom komunalnih vezova.

Capor je na konferenciji za novinare na Lapadskoj obali u Dubrovniku rekao da su "tadašnja ministrica Mrak Taritaš i tadašnji gradonačelnik Vlahušić kumovi projekta, a dozvola je izdana u Zagrebu".

- Građani su morali predati vezove kako bi se marina izgradila, a koncesionar ni tri godine nakon otvorenja nije ishodio uporabnu dozvolu. Rok je u lipnju 2020. godine produljen za još tri godine. Sasvim je jasno kako dozvola neće biti ishođena", istaknuo je.

Capor je poručio da će kao gradonačelnik naložiti uklanjanje svega što nagrđuje prostor te ga rehabilitirati od sveg nasilja koje se nad njim dogodilo.

Kandidat za zamjenika gradonačelnika Nikša Selmani upozorio je kako bi poništeno rješenje o izvlaštenju dijela zemljišta moglo proizvesti negativne korekcije u projektu rekonstrukcije Lapadske obale, koji se potpuno financira europskim novcem.

- S pravomoćnim rješenjem možete se knjižiti kao vlasnik, formirati građevinsku česticu i prijaviti početak radova. Ovdje je početak radova prijavljen, a poništeno je rješenje o izvlaštenju. Ako se pokaže da je nešto rađeno suprotno propisima, te troškove Europska unija neće priznati, već ćemo ih sami plaćati", objasnio je Selmani.

Kandidati stranke "Srđ je Grad" poduprli su prijedlog stanovnika Lapadske obale da im se osigura trećina parkirališta na kojem će tijekom izgradnje biti građevinska operativa.

- Građani su s parkirališta maknuti bez zamjenskog rješenja, baš kao što su ostali i bez vezova. Grad im to mora osigurati", poručili su kandidati te stranke.

hr Thu Apr 15 2021 17:03:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f01986edaf72d65278b4569/80
Foto: Canva

HZJZ: Uz dosljednu primjenu mjera izbori se mogu sigurno provesti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) poručio je u četvrtak kako njegove preporuke, ako se dosljedno primjenjuju, pružaju siguran epidemiološki okvir za provedbu skorih lokalnih izbora.

S obzirom da slijedi prikupljanje potpisa na štandovima političkih stranaka, HZJZ smatra kako je, pod uvjetom da se svi izborni sudionici pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera, moguće nesmetano odvijanje izbornog procesa uz očuvanje zdravlja svih građana.

HZJZ se referirao i na zahtjeve za uputama specifičnim za Primorsko-goransku županiju, odnosno upite kako se misle organizirati izbori u toj županiji i prikupiti potrebni potpisi potpore, ako su iduća dva tjedna zabranjena sva okupljanja.

Prikupljanje potpisa birača ne smatra se oblikom javnih događanja i okupljanja u smislu Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje PGŽ, kaže HZJZ i ističe da njegove preporuke donose epidemiološke mjere koje su sveobuhvatne i primjenjive na sve okolnosti izbornog procesa za epidemije covida-19.

Pozivajući se na iskustvo u organizaciji lanjskih izbora za Sabor, koji su također održani u epidemiji, Zavod smatra kako su epidemiološke mjere koje je tada predložio bile iznimno učinkovite.

Nakon izbora nije primijećen porast broja novooboljelih koji su kao izvor zaraze navodili sudjelovanje u izborima, niti se primijetilo grupiranje bolesti kod osoba koje su sudjelovale u pojedinim dijelovima izbornog procesa.

HZJZ je 1. travnja objavio preporuke kojih bi se trebalo držati kod prikupljanja potpisa, kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Potpise prvenstveno treba prikupljati na otvorenom, treba poštovati fizičku udaljenost od dva metra, maske su obvezne, kao i redovita dezinfekcija ruku, a poželjno je da građani za potpis koriste svoje olovke, bit je tih preporuka.

hr Thu Apr 15 2021 16:52:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607842c06f52df96328b45da/80
Foto: DalmacijaNews

Vice najavio dvije nove linije vlaka pa izazvao pomutnju: "Što je tu novo?"

Oni koji koriste usluge Hrvatskih željeznica znaju da linije koje je Mihanović spomenuo postoje od ranije
Vice Mihanović pohvalio se danas na službenom Facebook profilu da će se, nastavno na njegov sastanak s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem uvesti dvije nove dnevne linije vlaka na relaciji Split-Zagreb. "Iz Splita u 8:35 i iz Zagreba u 15:20", napisao je Mihanović na Facebooku.

Oni koji koriste usluge Hrvatskih željeznica znaju da te linije već postoje. Najčešće su se njima vozili studenti SDŽ-a koji studiraju izvan mjesta prebivališta jer je za njih, konkretno, vlak besplatan uz pokaz. Nekolicina ih je kandidatu za splitskog poteštata i komentirala status s pitanjem "Što je tu novo?", a komentari su nedugo nakon što su objavljeni, sa stranice i nestali. 

Naime, dvije linije koje povezuju dva najveća grada Lijepe Naše postojale su i ranije. Jedna od njih je bila noćna, koja je nedavno ukinuta, o čemu smo i pisali.

Međutim, ako se uputite na službene stranice HŽ-a i provjerite linije između Splita i Zagreba vidjet ćete da od sutra zaista možete kupiti kartu za dvije nove linije. Vlakovi tako iz Splita kreću u 8:35 (linija koja je i ranije vozila u jutarnjim satima) te u 14:28. Iz Zagreba pak, vlak na jug kreće u 7:35 te u 15:25 (linija koja je i ranjie postojala). 

Valja spomenuti da je SDP-ov kandidat za splitskog gradonačelnika i Mihanovićev suparnik Ante Franić po prvoj objavi da se HDZ-ovac sastao s Butkovićem upozoravao da je riječ o sezonskim linijama koje su trebale biti uvedene još u ožujku, bez obzira na sastanak dvojice. Kandidat Centra Ivica Puljak pak je postavio pitanje zašto se ministar sastao s HDZ-ovcem, a ne i s ostalim kandidatima za gradonačelničku fotelju.

Bilo kako bilo, Split i Zagreb doista povezuju dvije nove linije. Kome se na tome, konkretno, trebamo zahvaliti? Vici? Ministru? Do završetka pisanja teksta ostala nam je nepoznanica.
hr Thu Apr 15 2021 15:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc0f6876f52dffa528b4614/80

Grad Split ulaže u unaprijeđenje palijativne skrbi

Izgradnjom hospicija Matošić na Brniku, čija je vrijednost 15,6 milijuna kuna, a radovi su u završnoj fazi, uspostavit će se rad prve ustanove ove namjene na području grada Splita, ali i cijele Dalmacije.
S ciljem razvoja pružanja usluge palijativne skrbi, Grad Split je osigurao sredstva za sufinanciranje u visini od 380 tisuća kuna Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije za nabavu opreme za posudionicu ortopedskih i medicinskih pomagala u kojoj je moguće besplatno posuđivanje pomagala osobama koje se nalaze u kućnoj njezi. 

Također, sredstva će se namjenski koristiti i za nabavu dva automobila za rad službi koordinatora i mobilnog palijativnog tima, kako bi se podržala i dalje razvijala  usluga mobilnih palijativnih timova koje je početkom ove godine po prvi put oformio Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Pored toga, sufinanciranjem će se osnažiti usluge supervizije i psihosocijalne podrške licenciranih stručnjaka osoblju u službama specijalističke palijativne skrbi, kao i pacijentima i njihovim obiteljima te omogućiti edukacija za članove tima, a sve kako bi se osigurala kvalitetna palijativna skrb na svim razinama. 

Izgradnjom hospicija Matošić na Brniku, čija je vrijednost 15,6 milijuna kuna, a radovi su u završnoj fazi, uspostavit će se rad prve ustanove ove namjene na području grada Splita, ali i cijele Dalmacije. Split će tako uskoro dobiti prijeko potreban sadržaj kojim će biti pružena adekvatna skrb korisnicima te olakšan život njihovim obiteljima. U budućem objektu je predviđen i smještaj mobilnih palijativnih timova čime će se na jednom mjestu objediniti sve nužno za pružanje palijativne skrbi potrebitim građanima, poručili su iz Grada.

hr Thu Apr 15 2021 14:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .