U ponedjeljak stiže obilnija kiša, kakvo nas vrijeme očekuje prvi svibnja?

Bliži nam se posljednji travanjski vikend, a sljedeći tjedan ulazimo u svibanj, posljednji mjesec klimatološkog proljeća. Zadnjih dana u Dalmaciji se nismo nagledali sunca i mnogi se pitaju hoće li nam stići sunčani proljetni dani. Iako se prije ponedjeljka konkretna kiša ne očekuje, prave vedrine ipak neće biti. U nastavku pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje sljedeći tjedan, uključujući prognozu za prvosvibanjski praznik.

Danas će na čitavom Jadranu biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. U većini krajeva će se zadržati suho, ali su osobito u zaobalju mogući kiša i slabi pljuskovi, uglavnom poslijepodne. U noći će puhati slana bura, podno Velebita jaka, slabit će tijekom jutra i na većem dijelu Jadrana okrenuti na slab jugozapadnjak, navečer na moru Dalmacije na slabo jugo. Slaba do umjerena bura zadržat će se cijelu dana podno Velebita. Minimalne jutarnje temperature u većini predjela od 12 do 17°C, najviše dnevne od 18 do 24°C.

Subota će biti vrlo promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše ili pljuskova, najviše u zaobalju gdje će ponegdje pasti preko 20 litara oborine po kvadratnom metru. oborine će uz obalu, a osobito na otocima biti rjeđe nego u zaobalju, a ponegdje će i izostati. Puhat će slabo do umjereno, ujutro ponegdje na moru Dalmacije pojačano jugo, slabit će u drugom dijelu dana. Podno Velebita većinom slaba bura. Jutro će biti malo svježije, najviše dnevne temperature većinom od 16 do 22°C.

U nedjelju veći dio dana djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Iako će ponegdje biti slabih pljuskove, veći dio dana u većini krajeva suho. Kasno poslijepodne i navečer jače naoblačenje sa zapada, u noći na ponedjeljak kiša, pljuskovi i grmljavina. Puhat će umjereno, ponegdje na moru i jako jugo, slabit će prema večeri i na sjevernom Jadranu okretati na zapadne smjerove. Minimalne jutarnje temperature većinom od 12 do 16°C, najviše dnevne od 16 do 22°C.

Najviše kiše tijekom ponedjeljka past će u noći i rano ujutro. Ponegdje će pasti preko 30 litara po kvadratnom metru. Danju će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, tek povremeno uz slabu kišu ili pljuskove. Puhat će jugo i lebić. Najviše dnevne temperature većinom od 15 do 20°C, u Zagori ponegdje malo niže.

Promjenjivo i još malo svježije vrijeme zadržat će se i u utorak. Tek krajem dana vrijeme bi se moglo smiriti. Puhat će slaba do umjeren vjetar južnih smjerova. 

Prvi svibanj topao i bez kiše?

Prema današnjim prognostičkim materijalima, posljednji dan travnja (srijeda) i prvi dan svibnja, (četvrtak), donose znatno više sunca u odnosu na prethodne dane. U većini krajeva zadržalo bi se suho, a mogućnost slabih i lokalnih  popodnevnih pljuskova odnosi se samo na Zagoru. Temperature će ponovni rasti pa bi na Praznik rada ponovno danju bile oko ugodnih 20°C.

Iako je prognozirano razdoblje još daleko, u dane vikenda moguća je nova jaka promjena vremena.

POSLJEDNJE DODANO: