Carstvo salame – koja je vaš favorit?

Zanimljivosti o salami

Izvorna salama, koja potječe iz Italije, uvijek je bila pravljena od mesa mule ili magarca. Trajne kobasice za vrijeme antičke Grčke i Rima bile su prava delikatesa, rezervirana naravno samo za najbogatije. Ali tek negdje sredinom 18. stoljeća smišljena je tehnologija za sušeno i usoljeno meso koje je moglo trajati mjesecima na sobnoj temperaturi.

Pri proizvodnji salame dodaju se brojni začini, zato je salama puna okusa. Jedan od tih začina je salitra (sol dušične kiseline). Današnje salame proizvode se od svinjetine i govedine. Na kori klasične salame imaju sivo-bijelu plijesan.

Vrste i raznolikosti salame

U Italiji primjerice postoji 40 vrsta salama. Koliko ima ukupno narezaka na svijetu, to nitko nije pobrojao.

Vaš Konzum neće vas razočarati sa raznolikošću, brojem i vrstama salame. Vrijedi spomenuti Konzumov katalog u Crikvenici, gdje su cijene mnogih proizvoda značajno snižene tako da možete odabrati neke za sebe. 

Spomenimo samo K Plus Kulen, kvrgavi. Ili klasična kraljevska šunka, samo 9.29 eura po kilogramu. Možete probati i istarski žlomprt, ako želite degustirati nešto novo i egzotično. Best buy je salama Poli, samo 3.19 eura pola kilograma. Šunka u ovitku je još povoljnija od kraljevske šunke, samo 7.29 po kilogramu. Imamo mortadelu, s maslinama i bez, zimsku salamu, wudy pop salamu i hrenovke…


Podrijetlo prve domaće salame

Godina 1889. važna je za Hrvatsku jer je tada rođena prva hrvatska salama. Te godine, u tvornici Gavrilović nastaje recept za vječnu Gavrilović zimsku salamu koji je do danas nepromjenjiv. Svaki detalj u tom receptu je zadan, i strogo kontroliran. Vlažnost, sol, protok zraka, lagano dimljenje na prirodnom bukovom drvu, zatim zrenje te razvoj plemenitih plijesni. Zbog višestoljetne tradicije pripreme salame, Petrinja je zasluženo proglašena Gradom prve hrvatske salame.

Odakle čajna salama?

Sigurno je mnogima od vas omiljena čajna salama, priprema koje ipak nema nikakve veze sa čajem. Svoje ime je dobila sredinom 19. Stoljeća u Poljskoj, gdje su se sendviči od ove vrste kobasica posluživali uz čaj. Svakako neobična kombinacija, kobasica uz čaj!

Evo samo neke vrste salama u Gavrilović bazi, za svačiji ukus: Domaća, Zimska, Superiore, Kulenov cijet, Cvit Dalmata, Peperino, Srijemska, Graničarska, Pariška i Tirolska kobasica… teško je pronaći termine za probati sve te okuse, i svima dati šansu da pristignu na vaš tanjur.

Nažalost, salame ne spadaju u najzdraviju prehranu. Ipak mesne prerađevine poput salama, kobasica i hrenovki sadrže veliku količinu kalorija, masnoća i soli. Sve one prolaze proces soljenja i kemijske obrade kojima im se produljuje rok trajanja. 

Zato, uživajte u salamama, ali ipak s mjerom. Jer ni u čemu nije dobro pretjerivati!

POSLJEDNJE DODANO: