Orsat Miljenić u Splitu: “Objavit ćemo sve materijale i troškove postupka kojeg Hrvatska i Srbija vode u Haagu”

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić, u utorak je u Splitu komentirao postupak u Haagu u kojem se Hrvatska i Srbija međusobno optužuju za genocid, a došao je sucima, državnim odvjetnicima i predstavnicima lokalne vlasti, predstaviti prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava. Kazao je da je zadovoljan poslom koji Hrvatska napravila pred Međunarodnim sudom pravde te da će uskoro objaviti sve materijale iz spisa kao i troškove postupka.

– Argumenti koje smo iznijeli pokazuju da je posao dobro napravljen. Druga strana je otišla u povijesne lamentacije, a nama je osnovni cilj bio prezentirati ono što se stvarno dogodilo, a to je agresija sa strane. Nitko iz Hrvatske nije prešao u Srbiju da bi tamo napravio bilo što, svi znamo što je bilo. Smatram da je loš pokušaj druge strane relativiziranje tribunala i njegovih presuda, mi možemo biti nezadovoljni, ali odluke suda moramo prihvatiti. To se očekuje i od zemlje koja bi trebala ući u EU – kazao je Miljenić.

Komentirao je i slučaj tvrtke Kavadur u kojoj je odgovorna osoba Mirko Bauk, otac ministra Arsena Bauka, a od koje država potražuje sedam milijuna kuna plus kamate zbog nezakonite eksploatacije kamena od 2001. do 2011. godine. Iako je predmet skrivan od kontrole višeg suda, Miljenić je najavio kako će uskoro Županijski sud u Splitu ponovno krenuti u nadzor.

– Zatražili smo i dobili izvješće. Ponovno idemo u nadzor i u skladu s tim će se poduzeti mjere koje su našoj nadležnosti, a to za sobom može povući zahtjev za stegovnom ili nekom drugom odgovornošću. Ministarstvo inzistira da bude prema svima jednako, ne zanima me čiji je predmet ili tko je u njemu, ali ako se bilo gdje dogodi neopravdani zastoj, poduzet ćemo mjere koje možemo – rekao je ministar.

Nakon što je Goran Čolak s mjesta šefa Ovršnog odjela imenovan za predsjednika Općinskog suda u Splitu javili su se brojni građani kojima su na naplatu počele stizati ovrhe stare 10 godina. Miljenić je kazao da ga je on izabrao za v.d. predsjednika na prijedlog suradnika kojima vjeruje, a da je njegovo imenovanje stvar DSV-a, a ne ministarstva.

Govoreći o reorganizaciji pravosudnog sustava kao jedan od problema je istaknuo i nedostatak prostora, što je za sobom povuklo i pitanje zgrade nekadašnje Prime Stande koju je Ministarstvo pravosuđa mijenjalo s Kerumom, ali je i dalje ne koristi.

– Novca za rekonstrukciju nemamo, a i kada bi išli u rekonstrukciju, prema planovima, i dalje ne bi bilo dovoljno mjesta za Općinski sud. Ne znam o tome dovoljno da bih mogao bilo što reći. Imam problem sa zgradom jer nemam novca za obnovu, a ni prostorno ne odgovara. Imamo zgradu s kojom ne znamo što ćemo. U ministarstvu postoji trag u smislu da pristaje na taj posao, ali nije na meni da prosuđujem radi li se tu o sklapanju štetnog ugovora – tvrdi Miljenić.

Reorganizacija pravosuđa, dodaje, bit će orijentirana prema građanima, koji će, procjenjuje se, platiti dvije milijarde kuna manje na ime kamata, jer će postupci biti brži. Kazneni predmeti rješavat će se u većim sjedištima gdje je veći izbor kadrova i gdje ima više sudaca, a žalbeni postupak predviđa mogućnost da predmeti odlaze na druge sudove. Istaknuo je i kako će reorganizacija dovesti smanjenja broja zaposlenih, ali da to ipak neće značiti i otkaze.

– Imamo dosta ljudi koji idu u mirovinu i ta mjesta više nećemo popunjavati, osim gdje to bude neophodno, imamo i 679 ugovora na određeno vrijeme od kojih će neki postati na neodređeno. Imat ćemo višak ljudi, ali ćemo ih rasporediti na druga radna mjesta. Smanjit će se priljev predmeta, prvenstveno građanskih. Ideja je maknuti od sudaca što ono nije njihov posao, hoćemo suce koji će se baviti prvenstveno suđenjem. Stalne službe u Omišu, Solinu i Kaštelima su trebale biti ukinute 2010. godine i prema tome idemo – poručio je Miljenić.

Dodao je i da s registrom pedofila neće ići u javnost, ali da će se za sve one poslove koji su vezani uz djecu morati dobiti potvrda da osoba nije u registru.

POSLJEDNJE DODANO: