Article

//www.dalmacijanews.hr/files/635a3d0318d1cb3c528b458d/80

Susret s klaunovimadoktorima u bolnici u Splitu: "Prekrasno iskustvo koje ćemo zauvijek pamtiti!"

Svoje iskustvo susreta s CRVENIM NOSOVIMA ispričala je mama Danijela iz Splita, čijoj su kćer Lani dvije klaundoktorice pokazale kako boravak u bolnici ima i svoju veselu stranu

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori redovnim posjetama dječjim odjelima bolnica, otvaraju put smijehu koji djeci olakšava bolničke dane i pomaže im u što bržem oporavku. Za djecu i njihove roditelje, pretvaraju teške trenutke u one lake te pronalaze vedrinu, čak i u najtežim okolnostima. Na području Splitsko-dalmatinske županije aktivno djeluju svojim lokalnim timom klaunovadoktora.

Boravak u bolnici i bolničko liječenje teško padaju djeci i njihovim roditeljima. Misija CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora jest preobraziti težinu stvarnosti u lakoću trenutka, osnažiti, umiriti, razvedriti. Kroz humor i igru, klaundoktor svojom pojavom stvara upravo takvo okruženje.

Svoje iskustvo susreta s CRVENIM NOSOVIMA ispričala je mama Danijela iz Splita, čijoj su kćer Lani dvije klaundoktorice pokazale kako boravak u bolnici ima i svoju veselu stranu. 

- Nestrpljivo smo čekale odlazak kući iz bolnice. Već nam je postalo poprilično naporno kad smo čule kucanje na vratima Lanine sobe. Pozvala sam neočekivane posjetitelje da uđu, a Lanica je dječjim jezikom ponavlja moje riječi. Unatoč kucanju, nitko nije ušao, pa smo zajedno viknule „Naprijed!“. Tada sam shvatila da je iščekivanje koje smo osjetile dio igre.

- Prvo je provirila plišana sova, a odmah nakon nje i njezine simpatične prijateljice! Lana se toliko oduševila da je zaboravila treptati pa su klaundoktorice, s prepoznatljivim crvenim nosom, odmah ustanovile kako ima ozbiljan netreptavitis! Zračile su s toliko radosti i topline da je Lana gotovo zaboravila da sam i ja u prostoriji! Bila je u potpunosti fokusirana na njih! Smjelo je ustala iz kreveta i pozvala ih u šetnju hodnikom bolnice kako bi im pokazala igraonicu. Nije bilo traga nesigurnosti i neizvjesnosti koja je do prije nekoliko trenutaka ispunjavala Laninu bolničku sobu.

- Posjet klaundoktorica bilo je prekrasno iskustvo koje ćemo zauvijek pamtiti. Svi kojima smo ispričale što smo doživjele bili su oduševljeni, a pogotovo djeca koja nisu mogla vjerovati da je u bolnici moguće doživjeti tako veselu atmosferu! Lanu su simpatične “tete crvenih nosova”, kako ih ona zove, osvojile na prvu! Čak je pristala sama ostati s njima u igraonici, dok sam pakirala stvari i otišla po otpusno pismo. Neizmjerno im hvala što su nas ovako lijepo i toplo ispratile! Šaljemo im vesele pozdrave i nadamo se kako ćemo ih sresti opet, na nekom ugodnijem i radosnijem mjestu! - ispričala je Lanina mama, Danijela. 

Djeci u bolnicama CRVENI NOSOVI klaunovidoktori donose novi način komunikacije koji odvraća pažnju od straha i bolesti te ih uvodi u svijet mašte, igre i smijeha. Uz prisustvo klaunovadoktora, obitelji koje se suočavaju s bolešću svoje djece, kao i medicinsko osoblje bolnice, osnažuju se za daljnje nošenje s teškom situacijom. Stalno prisustvo CRVENIH NOSOVA stvara radosnu i poticajnu atmosferu koja je nužna za oporavak. 

I vi možete postati dio njihove misije i pomoći im u stvaranju osmijeha na licima onih kojima su najpotrebniji:  https://www.crveninosovi.hr/#donate 
hr Thu Oct 27 2022 10:11:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6390a2715d7965fc368b4568/80
Foto: Press

Kreću prijave za još jednu Frituladu, ove godine uz kvalifikacije!

Prijavljene ekipe sudjelovat će u lovu na prestižnu gastronomsku nagradu Zlatnu fritulu

Adventurina Fritulada, jedno od najuzbudljivijih natjecanja u friganju fritula vraća se i ove godine, a prijave ekipa počinju već danas, u srijedu 7. prosinca.
Kako iz godine u godinu raste interes za sudjelovanje u ovom kulinarskom izazovu, ove godine uvedene su kvalifikacije! Iste će se održati u kušaonici Vinarije Vinoplod, u utorak 13. prosinca s početkom u 19 sati. Svi zainteresirani prijaviti se mogu putem obrasca na web stranici Adventure zaključno s 12. prosinca u 16 sati.

Prijavljene ekipe sudjelovat će u lovu na prestižnu gastronomsku nagradu Zlatnu fritulu. Nju će ponijeti ekipa koja pripremi najukusniju slatku okruglicu ovogodišnjeg izdanja najpopularnijeg Adventurinog gurmanskog natjecanja – Fritulade.

- Spremite svoje fritule u vama najpoznatijem okruženju, vlastitim kuhinjama, a degustacijski uzorak koji uključuje minimalno 5 komada donesite na kvalifikacije 13.12. Prijave su obvezne – zato požurite, smislite najoriginalnije ime za vaš tim, pripremite slatke okruglice i plasirajte se u veliko finale još jedne Fritulade! - poručuju iz Stožera Adventure.

Deset najboljih ekipa, po ocjeni žirija, plasira se u finale Fritulade 2022. koje će se održati u Parkiću 17.12. s početkom u 19 sati – gdje će se sve odvijati kao i dosadašnjih godina – na licu mjesta. Na Frituladu se može prijaviti baš svatko, a pravila su vrlo jednostavna. Svim sudionicima su osigurane osnovne namirnice, plamenik, i radni stol, a natjecatelji sami nose svoje tajne sastojke, kao i pribor za friganje malih slatkih okruglica.

Sam događaj Fritulade veže se uz tradiciju slavljenja Proslave ili Osmina, stoljetnog vjerskog običaja kojim započinje tjedan uoči Božića ponoćnom zvonjavom sa svih crkvenih zvonika, a kojeg Šibenčani njeguju više od 500 godina. Tradicionalno, na taj datum su se u šibenskim kućama po prvi put u godini spremale ove tradicionalne božićne slastice.

Svake godine Fritulada privlači sve više natjecatelja, pa preporučamo svima da ne gube vrijeme i što prije prijave svoju ekipu putem obrasca na web stranici Adventure. Detalje programa pratite na Adventurinoj Facebook i Instagram stranici ili na internetskoj adresi


hr Wed Dec 07 2022 15:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/639081155d796522368b457b/80

U Galeriji Emanuel Vidović 20. prosinca otvorenje izložbe Dunav Rendić - slikar i boem

Nastojeći zaraditi za život, slikao je portrete po narudžbi koji otkrivaju njegov umjetnički talent, a najveći dio njegova opusa su vedute Splita i okolice, marine, ribarske brodice i jedrenjaci

Izložba po prvi put predstavlja opus gotovo zaboravljenog, a nekada vrlo popularnog slikara Dunava Rendića (Zagreb, 1880.  Split, 1944.), sina slavnog kipara Ivana Rendića, koji je u međuratnom Splitu živio boemskim životom.

Nastojeći zaraditi za život, slikao je portrete po narudžbi koji otkrivaju njegov umjetnički talent, a najveći dio njegova opusa su vedute Splita i okolice, marine, ribarske brodice i jedrenjaci, koje je prodavao prolaznicima i turistima na ulicama brojnih gradova  Splita, Šibenika, Zagreba, Sarajeva, Livna, Mostara i drugih.

Odstupanja u kvaliteti posljedica su hiperprodukcije, ali i u tom dijelu Rendićeva opusa, pojedine slike se izdvajaju i daju naslutiti slikareve mogućnosti. Neki motivi splitske luke, Lučke kapetanije, elegičnoga Sustipana, ukazuju na tradiciju koja se nastavlja na slikarstvo Emanuela Vidovića, ali okupano svjetlošću.

Organizator izložbe je Muzej grada Splita. Autorice izložbe su dr. sc. Sandi Bulimbašić i dr. sc. Darija Alujević, kustosica izložbe je Petra Dajak Belas.


hr Wed Dec 07 2022 13:04:01 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63905bb35d796502358b45be/80

U petak božićni koncert u crkvi u Bajagiću i Obrovcu Sinjskom

Uz domaćine klapu Vrilo, nastupiti i klapa Zagora Trilj-Dicmo, ženska klapa Cetinjanke i muška klapa Cetinjani Hrvace, mješovita klapa Školji Tkon i ženska klapa Mindula Okrug Gornji
Crkvom u Bajagiću i Obrovcu Sinjskom  ponovno će odjekivati klapski zvuci, i to već tradicionalno, na još jednom božićnom koncertu u organizaciji klape KUD-a Vrilo, a u povodu proslave njihova nebeskog zaštitnika svetog Nikole.

Koncert će se održati u petak, 9. prosinca, a na tom će klapskom susretu, uz domaćine klapu Vrilo, nastupiti i klapa Zagora Trilj-Dicmo, ženska klapa Cetinjanke i muška klapa Cetinjani Hrvace, mješovita klapa Školji Tkon i ženska klapa Mindula Okrug Gornji.

Koncert će se održati u sklopu programa "Advent u Sinju".

- Pozivamo sve ljubitelje klapske pjesme da nazoče koncertu - poručuju iz klape KUD Vrilo.

hr Wed Dec 07 2022 10:24:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/639058425d79656e358b4598/80
Foto: Damira Kalajžić

"Dječji Open stage" u nedjelju u 18 sati u Domu mladih

Pod organizacijom udruge Cirkus Kolektiv u kojoj djeca, mali umjetnici, prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti
Nakon duže pauze, vraćamo se puni entuzijazma jer će malci ponovno imati priliku pokazati svoje vještine.
„Dječji Open stage“ je manifestacija pod organizacijom udruge Cirkus Kolektiv u kojoj djeca, mali umjetnici, prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti u trajanju do 10 minuta. Program se sastoji od više kratkih točaka koje izvode pojedinci ili grupe.

Događaj će se održati 11.12.2022. u 18 sati na Maloj sceni u prostoru Doma mladih u Splitu.
Po završetku izvedbi ostanite s nama i na malom druženju.

hr Wed Dec 07 2022 10:09:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .