Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60a189956f52df6f758b45b6/80

Splitsko-dalmatinska županija donirala tri milijuna za obnovu OŠ Gora kod Petrinje

Ugovor o donaciji u četvrtak u Sisku potpisali su župani sisačko-moslavački Ivan Celjak i splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.
Splitsko-dalmatinska županija će, putem ugovora o donaciji, s tri milijuna kuna pomoći temeljitu obnovu Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" u Gori na petrinjskom području.

Ugovor o donaciji u četvrtak u Sisku potpisali su župani sisačko-moslavački Ivan Celjak i splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

"Mi smo nakon potresa na Banovini brzo reagirali i mnogi su pojedinci iz naše županije pritekli u pomoć na razne načine. Najavljena donacija od tri milijuna će od ponedjeljka biti na računu vaše županije", rekao je župan Boban.

Istaknuo je kako zna što znači pomoć prijatelja u nevolji te se podsjetio na prvi dan svog mandata 2017. kad je na splitskom području buknuo katastrofalni požar čije bi posljedice, bez pomoći prijatelja, bile osjetno veće.

Boban je naglasio i da obnovu nakon potresa "treba prebaciti u višu brzinu" kako bi se stradali građani uvjerili da nisu sami.

Sisačko- moslavački župan Ivan Celjak je zahvalio Splitsko- dalmatinskoj županiji na velikodušnoj donaciji te naglasio da im je zbrinjavanje učenika i obnova škola prioritetna zadaća.

Za školu u Gori bit će, kaže, nužna konstrukcijska obnova, što će stajati ukupno oko 8,7 milijuna kuna.

Istodobno, dok se školske zgrade ne obnove, županija pronalazi privremena rješenja za nastavu, a obnova škola u Jabukovcu, Mošćenici i petrinjskoj OŠ "Dragutin Tadijanović" već je završena. 

Učenici iz Gora i Nebojana nastavu će polaziti u Českom Selu, učenici Prve osnovne škole u Petrinji polazit će nastavu u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića, a  Druge osnovne škole u Osnovnoj školi Mate Lovraka.

Srednjoškolci sisačke Gimnazije će prenamjenom nastavu polaziti u sadašnjem sjedištu Županije, a sisačke Ekonomske škole u Učilištu Kotva.

Osnovci iz Farkašića i Letovanića će putovati u Lekenik, dok će se oni iz Mečenčana i Donjih Kukuruzara prevoziti u Hrvatsku Kostajnicu. Srednjoškolci iz Gline, nastavu će privremeno imati u modularnom objektu uz oštećeno školu.

Takvom organizacijom, kako je rekao Celjak, ostvarit će se sigurnost učenika, a troškovi prijevoza će biti osjetno manji.  

Nakon potpisivanja ugovora dvojica su župana razmijenila darove, a Boban je Celjaku predao sat od kamena, koji su isklesali dalmatinski učenici. Podsjetio je i da je Splitsko-dalmatinska županija u dva navrata u kampu Crvenog križa ugostila stotinjak učenika sa stradalog područja.
hr Thu Jul 29 2021 15:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633a978318d1cb37098b4587/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] U Ulici hrvatske mornarice se zapalio automobil

Planuo je ispod Turske kule
Jutros je u Ulici hrvatske mornarice u pravcu Poljuda planuo automobil u vožnji. Dogodilo se to odmah nakon prolaska raskrižja nakon Parka mladeži, a pred školskim poligonom ispod Turske kule. Na teren su odmah pohitale sve dežurne službe, a nastala je i malo veća gužva u prometu. Sva sreća da je šteta samo materijalna.hr Mon Oct 03 2022 10:05:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/627e450becdbd1aeaa8b456c/80
Foto: Goran Leš

Domovinski pokret: Mala pobjeda, ali velika poruka, Dalmatia Tower skinuo pokidanu zastavu

Prije nekoliko dana su iz stranke uppozorili da je zastava u neprimjerenom stanju
Domovinski pokret Split reagirao je na sramotno i tužno stanje državne zastave na vrhu najvišeg tornja u Hrvatskoj. Naime, državna zastava na Dalmatia Toweru, novom neboderu u ulici Domovinskog rata, bila je pokidana i u neprimjerenom stanju. Upozorli smo menadžment tornja da su dužni, sukladno Zakonu o zastavi, grbu i himni RH, brinuti o nacionalnim obilježjima koja ističu na privatnim prostorima. Upornost u traženju reda se isplatila - Dalmatia Tower je skinuo pokidanu zastavu. Sada bi bilo lijepo, kada ste već jednom istaknuli državna obilježja na vašem tornju, da postavite novu i veću zastavu na tornju. Ipak je to, kako volite kazati, najviši toranj u Hrvatskoj. Pa, gospodo, obilježimo ga prikladno!
hr Mon Oct 03 2022 08:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633a812518d1cb0d078b4642/80

Izbori u BiH: Mrtva trka Krišto i Komšića

Izetbegović uvjerljivo izgubio od Bećirovića

Mrtva je trka između Borjane Krišto i Željka Komšića u utrci za člana Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda, piše N1. Prema preliminarnim rezultatima izbora u BiH za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda vodi Borjana Krišto, koja ima 51 posto glasova, dok Željko Komšić ima 49 posto.

SDP-ov Denis Bećirović, koji je predstavljao ujedinjenu oporbu, u utrci za člana Predsjedništva pobijedio je uvjerljivo Bakira Izetbegovića.

U Republici Srpskoj izbori su rezultati u utrci za člana Predsjedništva BiH bili sukladni očekivanjima jer je pobijedila Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Utrka za predsjednika Republike Srpske između Milorada Dodika i kandidatkinje oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Jelene Trivić i dalje je potpuno neizvjesna, a iz oba izborna stožera tvrde kako upravo njihovi kandidati vode.hr Mon Oct 03 2022 08:29:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6339e5ad18d1cb9d088b4589/80
Foto: fb: Udruga za zaštitu kulturne i prirodne baštine

Na Čiovu marljivi ronioci i volonteri iz Jadranskog podmorja izvadili 150 guma!

Organizatori su dovezli i brodicu s dizalicom kako bi se iz mora mogli izvući veći komadi otpada

 Više od 40 ronilaca i isto toliko volontera čistili su danas podmorje i obalu u Slatinama na otoku Čiovu. Volonteri su iz Jadranskog podmorja izvadili oko 150 kamionskih i automobilskih guma. Udruga za zaštitu kulturne i prirodne baštine iz istoimenog mjesta u suradnji s partnerima organizirala, naime, veliku akciju čišćenja, a sve u sklopu velikog Večernjakova ekološkog projekta "Rezolucija Zemlja".

Akcija čišćenja podmorja dosta je zahtjevna, došla je i brodica s dizalicom kako bi se iz mora mogli izvući veći komadi otpada. Samo smo čišćenje podijelili u četiri zone uz plažu, a timove su vodili domaći ronioci koji dobro poznaju teren – objasnila je Večernji list  Nikica Domić iz Udruge za zaštitu kulturne i prirodne baštine.

Ističe da je ono što je počelo kao entuzijazam pojedinaca preraslo u veliku akciju pa su se tako akciji na kopnu pridružili i brojni mještani te volonteri koji  su razvrstavali otpad.

Akciji se pridružila i ekipa iz tvrtke Plovput koja je brodicom dopremila dizalicu za vađenje većih kamionskih guma iz podmorja.

Motiv ove hvalevrijedne akcije je očuvati naše podmorje!

hr Sun Oct 02 2022 21:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .