Article

//www.dalmacijanews.hr/files/54037c16189942542a0002c6/80
Foto: Duje Klarić / CROPIX

Situacija s gospodarenjem otpadom: Da mi je eura ka' petit beura...

U opasnosti je 475 milijuna eura. Iz EU blagajne. Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode naime tvrde da taj novac nećemo dobiti ako ne donesemo Plan za gospodarenje otpadom. Iako ide u ubrzanoj proceduri, EU povjerenik za okoliš, Maltežanin Karmenu Vella načelno je zadovoljan Planom, barem je tako rekao ministru Dobroviću

Javili su nam se iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, upoznati su s dopisima HUP-a i HGK koje smo objavili na našem portalu (//www.dalmacijanews.hr/clanak/zj1c-novi-plan-gospodarenja-otpadom-na-javnoj-raspravi-kompostiranje-na-balkonima#/clanak/zj1c-novi-plan-gospodarenja-otpadom-na-javnoj-raspravi-kompostiranje-na-balkonima) no smatraju ih – neutemeljenima.

U pitanju je novi nacrt Plana gospodarenja otpadom koji je od danas na javnoj raspravi, a ide ubrzanom procedurom.

Javna raspava traje tjedan dana, novi Plan se planira donijeti već u srpnju. Tako barem kažu iz ministarstva, nisu precizirali datum. No dobro, do srpnja tko živ – tko mrtav. Kako je javna rasprava o ovom izuzetno značajnom dokumentu iznimno kratka, evo i službenih argumenata ministarstva pa neka javnost odluči...

- Zaštita domaće industrije i potrošača trebali bi biti ciljevi HUP-a i HGK, a to će se postići ovim nacrtom Plana i upravo je to razlog zbog kojeg mijenjamo postojeći sustav gospodarenja otpadom, koji se bazira na konceptu centara za gospodarenje otpadom koje su razvijale prethodne Vlade RH. Taj koncept međutim ne može ispuniti EU obaveze o 50 posto odvojeno prikupljenog papira, plastike, stakla i metala do 2020. godine. U samim centrima nema participacije domaće industrije, a zbog svoje glomaznosti i previsokih troškova održavanja rezultirat će povećanjem cijena naknada za građane. Na primjeru Centra za gospodarenjem otpadom Katijun na području Istarske županije, prema procjenama, očekuje se povećanje iznosa naknade koju plaćaju građani za preko tri puta. Ističemo također i da tvrtke koje su osnovane za izgradnju i upravljanje centrima za gospodarenje otpadom u posljednjih 15 godina nisu realizirale projekte, ali su zato sebi isplaćivali bonuse pa je pitanje koja je njihova uloga... - kažu nam iz ministarstva. Argumenti malo gube na snazi kad se barata "procjenama", no svejedno.

- Ovim nacrtom Plana gospodarenje otpadom RH za razdoblje 2016-2022. unaprjeđujemo sustav na način da bude ekološki i ekonomski održiv i k tome usklađen sa EU politikom kružnog gospodarstva. Novi Plan gospodarenja otpadom temelji se na kućnom kompostiranju, centrima za ponovnu uporabu i gradnji većeg broja reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima.

Prethodno planirani centri za gospodarenje otpadom prilagođeni su novoj situaciji tako da se smanjuje njihov kapacitet za obradu miješanog komunalnog otpada.  To će u konačnici omogućiti manje sumarne operativne troškove što je u interesu svih. Unaprijeđeni sustav gospodarenja otpadom bit će ekonomski i ekološki održiviji od aktualnog sustava koji se temelji na velikim centrima za gospodarenje otpadom čija gradnja znači i značajno povećanje cijena usluga odvoza otpada. Nacrt Plana gospodarenja otpadom usklađen i s novim EU Paketom o kružnom gospodarstvu. To se pak ne može reći za prethodni nacrt Plana kojega smo zatekli. Naime isti nije bio usklađen EU Okvirnom direktivom o otpadu koja je stupila na snagu još 2010. godine. Također, prilikom izrade nacrta Plana gospodarenja otpadom striktno smo slijedili preporuke Europske komisije koje smo dobili na osnovu bivšeg prijedloga plana koji je izradila prijašnja administracija, ali ga nisu usvojili...

U redu, jasno da je po aktualnoj vlasti sve kriva prethodna, odnosno prethodne Vlade RH, što sigurno i nije daleko od istine. Ali evo i jedne nove informacije.

"Ministar Slaven Dobrović upravo se ovog tjedna, u ponedjeljak 20. lipnja, u Luxembourgu sastao i s Karmenu Vellom, povjerenikom EU-a za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, s kojim je razgovarao o donošenju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2022. godine. Povjerenik Vella je načelno pozdravio što su u nacrt Plana uključeni određeni zahtjevi iz Paketa o kružnom gospodarstvu Europske komisije uz napomenu kako mogu poslati formalne komentare tek po njegovu usvajanju. Povjerenik Vella je naglasio važnost što skorijeg usvajanja plana, kako bi se izbjegla situacija u kojoj RH ne bi mogla povući sredstva iz EU fondova namijenjena za gospodarenje otpadom u iznosu od 475 milijuna eura.

Donošenje Plana gospodarenja otpadom RH, naime, uvjet je Europske komisije za korištenje 475 milijuna eura iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020." - između ostalog tvrde odgovorni u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. "Da mi je eura ka' petit beura", kaže jedna pjesma TBF-a, a hoće li euri padati ili će se nestajati iz proračuna (i iz naših džepova), ostaje vidjeti. "Procjene" su u ovom trenutku nezahvalne...

hr Thu Jun 23 2016 18:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d3e0a6f52dffe6e8b456b/80

Studenti Umjetničke akademije u Splitu dobili novi prostor za rad

Dekan Umjetničke akademije u Splitu, izv.prof.art. Edvin Dragičević naglasio je da je potpisivanje Ugovora samo nastavak suradnje koja već traje između Akademije u Splitu i Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split
U novobnovljenom Hrvatskom domu Split,  jednom od najraskošnijih interijera splitske, ali i hrvatske kulturne scene, rektor prof.dr.sc. Dragan Ljutić ispred Sveučilišta u Splitu, dekan izv.prof.art. Edvin Dragičević ispred Umjetničke akademije u Splitu te v.d. ravnatelj Marin Kaporelo, spec.admin.publ. ispred Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split sklopili su danas, 13.5.2021. tripartitni Ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Sastavnice i Nastavne baze.

Ugovorom se uspostavlja poslovna suradnja u djelatnosti znanosti i visokog obrazovanja na način da Nastavna baza (Javna ustanova u Kulturi Hrvatski dom Split) povezivanjem prakse, znanosti, umjetnosti i istraživačkog rada, za studente Sveučilišta u Splitu organizira izvođenje nastave odnosno stručne prakse, a u svrhu stjecanja konkretnih praktičnih znanja i vještina.

Rektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Dragan Ljutić zahvalio se dekanu Umjetničke akademije u Splitu, izv.prof.art. Edvinu Dragičeviću na angažiranosti oko ovog projekta te otvorenosti za suradnju s druge strane, v.d. ravnatelju Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split, Marinu Kaporelu, spec.admin.publ. Povezivanje je neophodno, a ova naša suradnja omogućiti će studentima Sveučilišta u Splitu rad u najboljim mogućim uvjetima, zaključio je rektor, prof.dr.sc. Dragan Ljutić.

V.d. ravnatelj Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split, Marin Kaporelo, spec.admin.publ. izrazio je zadovoljstvo što ovu poslovnu suradnju započinje s ljudima koji imaju viziju, ali i poduzetničkog duha, jer ideju je na kraju važno i implementirati odnosno realizirati.

Dekan Umjetničke akademije u Splitu, izv.prof.art. Edvin Dragičević naglasio je da je potpisivanje Ugovora samo nastavak suradnje koja već traje između Akademije u Splitu i Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split jer su ne samo profesori, već i studenti bili angažirani na veličanstvenoj obnovi zgrade Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici u Splitu, a mnogi aktivno rade na projektima koje ova, već sada uspješna i ugledna  ustanova u kulturi grada Splita prezentira javnosti.

hr Thu May 13 2021 17:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d368c6f52df9c6b8b461c/80

Nansi Ivanišević: "Mi moramo držati do sebe, naučiti našu djecu poštovati grad, a onda ga prezentirati svijetu!"

Nansi Ivanišević, nezavisna kandidatkinja za splitsku gradonačelnicu, koju podržava Domovinski pokret na Prokurativama je održala konferenciju za medije, posljednju pred festival demokracije u nedjelju.
- Split je nadasve kulturni grad, Split je kulturna meka, ali to ne znači da ga trebamo uređivati jer smo vidjeli kako izgleda Barcelona ili Bilbao. Treba znati kako su ljudi uredili Barcelonu i Bilbao. To je pokušaj da u svoje ime, i u ime Domovinskog pokreta, da kažemo kako postoje javne politike i politička kultura. Mi moramo držati do sebe, naučiti našu djecu kako poštovati grad, a onda i kako ga prezentirati svijetu - kazala je Nansi Ivanišević.

Ivo Pervan, kandidat za zamjenika gradonačelnice kazao je kako Nansi, za razliku od drugih kandidata, ima drugačiji pristup, razmišljanje i nastup te kako njezini nastupi su kulturniji i civiliziraniji.

- Nitko ne primjećuje da svi kandidati koji žele doći na mjesto gradonačelnika prenose stare navike iz onih vrimena. On je sam, igra se Boga, a kroz povijest je bio kažnjen koji se igra Boga. Oni sve znaju, oni gadu, oni o svemu govore - kazao je Pernar koji je istaknuo turizam od kojeg 'životarimo' u Dalmaciji.

- Turizam nije kopanje tunela i zgrada nego promidžba. Promidžbom ovog grada i Dalmacije trebamo poslati sliku u svijet. Oni toga nisu svjesni. Tu treba biti preokret, a mi smo taj preokret - dodao je poznati splitski fotograf.

Marin Volarević, drugi kandidat za splitskog dogradonačelnika ispred Domovinskog pokreta podvukao je kako nije pobornik megalomanskih projekata nego razvijanje i unaprjeđenje onoga što već postoji.
hr Thu May 13 2021 16:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f8894db6f52dfc5168b45a9/80
Foto: Twitter Vlade RH

Božinović najavio mogućnost popuštanja epidemioloških mjera od 1. lipnja

Prvi pilot projekt je poslovni domjenak na kojem bi sudjelovale osobe cijepljenje s dvije doze cjepiva, a održat će se danas od 18 do 20 sati.
Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u četvrtak na sjednici Vlade moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja.

"S obzirom na to da posljednjih dana dolazi do pada broja oboljelih od koronavirusa, provode se odgovarajuće pripreme vezane za moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja pa će se stoga idućih dana provoditi pilot projekti raznih događaja", rekao je Božinović.

Prvi pilot projekt je poslovni domjenak na kojem bi sudjelovale osobe cijepljenje s dvije doze cjepiva, a održat će se danas od 18 do 20 sati.

Drugi projekt je svadbena svečanost koja bi okupila oko 120 sudionika i održat će se 15. svibnja. Na njoj će sudjelovati osobe koje su primile dvije doze cjepiva, koje su unutar 180 dana preboljele covid ili osobe koje imaju negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Tjedan dana nakon događaja sudionici će se testirati PCR testovima u HZJZ-u, a pokaže li se da nije bilo prijenosa zaraze razmotrit će se načini popuštanja mjera za takve događaje, kaže Božinović.
hr Thu May 13 2021 15:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d20866f52dfd26a8b4617/80

INTERVJU Anamarija Grabovac: "Stanje u našoj općini motiv je za izlazak na izbore"

Govorila je o motivima kandidature, programu, protukandidatima...

Anamarija Grabovac, diplomirani politolog, poduzetnica, stručnjakinja za EU fondove i kandidat za prvu ženu općine Proložac govorila je o motivima kandidature, programu, protukandidatima...

Vratili ste se Iz Bruxellesa u Imotski, pokrenuli vlastiti posao. Od kud želja za kandidaturom?

Moram priznati, kada sam donosila odluku o kandidaturi više je razloga bilo protiv nego za kandidaturu. Imam svoju obitelj, dvoje male djece, vlastitu tvrtku, mogu reći da živim lijep život, ali jedno je presudilo- mogućnost da promijenim stvari na bolje u svojoj zajednici. Naša općina propada, stanovništva je sve manje, djece u školskim kupama sve manje, a dosadašnji načelnik ništa ne čini kako bi to promijenio. Nitko nema pravo stajati po strani kada je u pitanju razvoj sredine u kojoj živi, ali i u kojoj odgaja djecu. 

Ja sam spremna sve ono što sam naučila u dosadašnjem školovanju, ali i poslovnom svijetu staviti u službu naše općine i napraviti iskorak u razvoju. Moji poslovni rezultati dokaz su znanja i vjerujem da će Proložani to znati prepoznati. 

Vaši protukandidati su dosadašnji načelnik iz redova HDZ-a Mate Lasić, te dosadašnji vijećnik HSLS-a Toni Garac koji na izbore izlazi na visokom 4. mjestu na županijskoj listi  Ante Pranića, a koji ima podršku koalicije Pametno, Nove ljevice i Možemo. Gdje se vi nalazite u tom odnosu snaga?   

Vjerujem kako svi kandidati žele dobro Prološcu i kako smo svi s tim ciljem ušli u ovu borbu i na tim temeljima ćemo surađivati u budućnosti. Živimo u demokratskom društvu i svatko ima pravo odabrati stranku i stranu kojoj pripada i koja ga podupire. Ja sam član Domovinskog pokreta, imamo svoga kandidata za župana, Matu Šimundića. U Prološcu izlazimo na izbore u koaliciji s Hrvatskom strankom prava jer imamo zajedničke programske i svjetonazorske ideje i viziju razvoja naše općine. Na našoj listi su i kandidati koji su na prošlim izborima bili dio Nezavisne liste u Prološcu koji su na izborima 2017. ostvarili drugi najbolji rezultat, kada im je drugi krug bio nadomak ruke.

Mojom kandidaturom Proložac je dobio osvježenje na političkoj sceni i konkretne poslovne rezultate koji stoje iza mene. Prološcu treba čvrsta promjena- temeljena na znanju, iskustvu, želji i konkretnim rješenjima. Kao što treba i cijeloj Županiji. 

Koje su glavne smjernice vašeg programa? 

Prije nego što smo pristupili izradi programa napravili smo dubinsku analizu stanja općine Proložac i podijelili smo probleme u nekoliko skupina te izradili rješenja koja su lako i brzo provediva. Problema je puno: od neadekvatne komunalne infrastrukture, vodoopskrbe, sustava gospodarenja otpadom, pa do potpune nebrige za najmlađe i propuštanjem prilike za otvaranjem cjelodnevnog boravka u vrtiću u Prološcu, pa do nebrige za najstarije lociranjem ambulante na katu općinske zgrade, dok je poduzetnički centar u prizemlju. Također, potpuno zanemarivanje poduzetnika, nepostojanje turističke infrastrukture, nepostojanje podrške poljoprivrednicima. Još je puno problema koje bih mogla istaknuti, a svima im je dosad bilo zajedničko što su ostajali neriješeni. Naš program nudi realna i provediva rješenja za sve te probleme. 

Planiramo sanaciju nelegalnih odlagališta otpada, izgradnju reciklažnog dvorišta, cjelodnevni program u vrtiću, uređenje šetnica i trajno uređenje poljskih puteva, planiramo ulagati u poduzetničku i turističku infrastrukturu, uređenje trga i male tržnice za lokalne poljoprivrednike. Naš program predstavljen je u Domu kulture u Prološcu i dostupan je na facebook stranici Proložac odlučuje.  

Kako mislite birače motivirati da izađu na izbore? 

Stanje u našoj općini motiv je za izlazak na izbore. Birače ne treba zavaravati mantrom kako su lokalni izbori samo komunalni izbori. Lokalni izbori su puno više od toga, oni su majka svim promjenama. Najvažnija promjena je na lokalnoj razini jer odlučujemo o svojoj svakodnevici i o ljudima s kojima živimo. Mi biračima nudimo realan, konkretan i ostvariv program bez politikantskih floskula opće prakse. Iza mene stoje mjerljivi poslovni rezultati čiji temelj je moje obrazovanje. Vjerujem da će birači prepoznati to kao opciju koja može ostvariti rezultate i u općini radom za opće dobro. 


hr Thu May 13 2021 14:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .