Article

//www.dalmacijanews.hr/files/54037c16189942542a0002c6/80
Foto: Duje Klarić / CROPIX

Situacija s gospodarenjem otpadom: Da mi je eura ka' petit beura...

U opasnosti je 475 milijuna eura. Iz EU blagajne. Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode naime tvrde da taj novac nećemo dobiti ako ne donesemo Plan za gospodarenje otpadom. Iako ide u ubrzanoj proceduri, EU povjerenik za okoliš, Maltežanin Karmenu Vella načelno je zadovoljan Planom, barem je tako rekao ministru Dobroviću

Javili su nam se iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, upoznati su s dopisima HUP-a i HGK koje smo objavili na našem portalu (//www.dalmacijanews.hr/clanak/zj1c-novi-plan-gospodarenja-otpadom-na-javnoj-raspravi-kompostiranje-na-balkonima#/clanak/zj1c-novi-plan-gospodarenja-otpadom-na-javnoj-raspravi-kompostiranje-na-balkonima) no smatraju ih – neutemeljenima.

U pitanju je novi nacrt Plana gospodarenja otpadom koji je od danas na javnoj raspravi, a ide ubrzanom procedurom.

Javna raspava traje tjedan dana, novi Plan se planira donijeti već u srpnju. Tako barem kažu iz ministarstva, nisu precizirali datum. No dobro, do srpnja tko živ – tko mrtav. Kako je javna rasprava o ovom izuzetno značajnom dokumentu iznimno kratka, evo i službenih argumenata ministarstva pa neka javnost odluči...

- Zaštita domaće industrije i potrošača trebali bi biti ciljevi HUP-a i HGK, a to će se postići ovim nacrtom Plana i upravo je to razlog zbog kojeg mijenjamo postojeći sustav gospodarenja otpadom, koji se bazira na konceptu centara za gospodarenje otpadom koje su razvijale prethodne Vlade RH. Taj koncept međutim ne može ispuniti EU obaveze o 50 posto odvojeno prikupljenog papira, plastike, stakla i metala do 2020. godine. U samim centrima nema participacije domaće industrije, a zbog svoje glomaznosti i previsokih troškova održavanja rezultirat će povećanjem cijena naknada za građane. Na primjeru Centra za gospodarenjem otpadom Katijun na području Istarske županije, prema procjenama, očekuje se povećanje iznosa naknade koju plaćaju građani za preko tri puta. Ističemo također i da tvrtke koje su osnovane za izgradnju i upravljanje centrima za gospodarenje otpadom u posljednjih 15 godina nisu realizirale projekte, ali su zato sebi isplaćivali bonuse pa je pitanje koja je njihova uloga... - kažu nam iz ministarstva. Argumenti malo gube na snazi kad se barata "procjenama", no svejedno.

- Ovim nacrtom Plana gospodarenje otpadom RH za razdoblje 2016-2022. unaprjeđujemo sustav na način da bude ekološki i ekonomski održiv i k tome usklađen sa EU politikom kružnog gospodarstva. Novi Plan gospodarenja otpadom temelji se na kućnom kompostiranju, centrima za ponovnu uporabu i gradnji većeg broja reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima.

Prethodno planirani centri za gospodarenje otpadom prilagođeni su novoj situaciji tako da se smanjuje njihov kapacitet za obradu miješanog komunalnog otpada.  To će u konačnici omogućiti manje sumarne operativne troškove što je u interesu svih. Unaprijeđeni sustav gospodarenja otpadom bit će ekonomski i ekološki održiviji od aktualnog sustava koji se temelji na velikim centrima za gospodarenje otpadom čija gradnja znači i značajno povećanje cijena usluga odvoza otpada. Nacrt Plana gospodarenja otpadom usklađen i s novim EU Paketom o kružnom gospodarstvu. To se pak ne može reći za prethodni nacrt Plana kojega smo zatekli. Naime isti nije bio usklađen EU Okvirnom direktivom o otpadu koja je stupila na snagu još 2010. godine. Također, prilikom izrade nacrta Plana gospodarenja otpadom striktno smo slijedili preporuke Europske komisije koje smo dobili na osnovu bivšeg prijedloga plana koji je izradila prijašnja administracija, ali ga nisu usvojili...

U redu, jasno da je po aktualnoj vlasti sve kriva prethodna, odnosno prethodne Vlade RH, što sigurno i nije daleko od istine. Ali evo i jedne nove informacije.

"Ministar Slaven Dobrović upravo se ovog tjedna, u ponedjeljak 20. lipnja, u Luxembourgu sastao i s Karmenu Vellom, povjerenikom EU-a za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, s kojim je razgovarao o donošenju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2022. godine. Povjerenik Vella je načelno pozdravio što su u nacrt Plana uključeni određeni zahtjevi iz Paketa o kružnom gospodarstvu Europske komisije uz napomenu kako mogu poslati formalne komentare tek po njegovu usvajanju. Povjerenik Vella je naglasio važnost što skorijeg usvajanja plana, kako bi se izbjegla situacija u kojoj RH ne bi mogla povući sredstva iz EU fondova namijenjena za gospodarenje otpadom u iznosu od 475 milijuna eura.

Donošenje Plana gospodarenja otpadom RH, naime, uvjet je Europske komisije za korištenje 475 milijuna eura iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020." - između ostalog tvrde odgovorni u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. "Da mi je eura ka' petit beura", kaže jedna pjesma TBF-a, a hoće li euri padati ili će se nestajati iz proračuna (i iz naših džepova), ostaje vidjeti. "Procjene" su u ovom trenutku nezahvalne...

hr Thu Jun 23 2016 18:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61aa031e6f52df7d988b45d9/80
Foto: DalmacijaNews

Požar potaknuo priču o gradskoj imovini bez gradskog upravljanja: Grad Split uskoro preuzima parking u Tijardovićevoj

Na ulazu u garažu danas je osvanuo natpis u kojem na papiru, s potpisom pročelnika Ivana Leke, stoji kako se moli sve stanare da parking "isprazne u roku od sedam dana od stvari i osoba".
U posjed parkinga u Tijardovićevoj ulici, u kojem je prije nekoliko dana vatrena buktinja progutala nekoliko motorkotača i osobnih vozila, kroz nekoliko dana ući će grad Split koji je od 2018. godine upisan kao vlasnik tog prostora.

Već smo pisali kako stanari pet ulaza, od broja 2 do kućne adrese 10, nisu dopustili gradskim vlastima da organiziraju parkiranje, a za usluge su se samoorganizirali i plaćali mizerne cijene za ostavljanje svojih ljubimaca. Sve dok jedan požar nije razotkrio priču o kojoj se sve znalo, ali nitko nije imao hrabrosti uhvatiti se "u koštac" s problemom.

Na ulazu u garažu danas je osvanuo natpis u kojem na papiru, s potpisom pročelnika Ivana Leke, stoji kako se moli sve stanare da parking "isprazne u roku od sedam dana od stvari i osoba".

Parking, podsjetimo, nema ni minimalne uvjete za ostavljanje vozila, a prvo će ondje trebati osigurati sve potrebno za rad kako bi "ključ u ruke" dobio Split Parking.

Zanimljivo, samo nekoliko brojeva ispod ista je situacija s još jednim parkingom - u vlasništvu grad Split, u upravljanju stanari.
hr Tue Dec 07 2021 21:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ef05e05daf72d8d0b8b45c0/80

"Obitelj preminulog od cijepljenja može dići tužbu, pitanje je samo prema kome"

Istaknuo je da se 10 mjeseci trebalo čekati na dokazivanje uzročno-posljedične veze između cijepljenja i smrtnog ishoda jer je dosta dugo trajala konzultacija s vanjskim ekspertima
Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je o današnjoj ocjeni HALMED-a koji navodi da je smrt 33-godišnjeg mladića povezana s cjepivom. Zbog toga ne očekuje dodatni pad interesa za cijepljenje i podsjeća da je korist od cijepljenja i dalje veća s obzirom na rizik od oboljenja. Istaknuo je i da se o novoj omikron varijanti još uvijek malo zna. 

Vjerojatna povezanost je vrlo visoka razina povezanosti

HALMED je danas priopćio da je povezanost cijepljenja i smrtnog ishoda kod 33-godišnjeg muškarca vjerojatna. Kaić je istaknuo da je mala razlika između vjerojatne i sigurne ocjene.

- Da je nešto apsolutno sigurno povezano s cijepljenjem, može se reći samo za vrlo rijetke stvari poput lokalne reakcije npr. na mjestu primjene cjepiva gdje je ubod pa se vidi oteklina. To se može reći da je sigurno. Za sve drugo nikada nije ništa 100% sigurno, jer uvijek može nešto drugo dovesti do lošeg događaja ili ishoda. Isto tako nikada ništa nije apsolutno 100% isključeno. Vjerojatna povezanost je vrlo visoka razina povezanosti, najveća moguća, kazao je. 

Dugo je trajalo dokazivanje zbog konzultacija s vanjskim ekspertima

Istaknuo je da se 10 mjeseci trebalo čekati na dokazivanje uzročno-posljedične veze između cijepljenja i smrtnog ishoda jer je dosta dugo trajala konzultacija s vanjskim ekspertima.

- Za cjepiva se zna da uzrokuju određene stvari. Ako se ta stvar dogodi nakon cjepiva onda uz neka minimalna dodatna isključenja drugih mogućih uzroka, lako se dođe do povezanosti. Ali kod nekih vrsta nuspojava je stvarno potrebna temeljita obrada da se isključi drugi mogući uzrok

Obitelj preminulog mogla bi tražiti odštetu od proizvođača 

Osvrnuvši se na slučaj kojega je danas objavio HALMED Kaić tvrdi da obitelj preminulog može tražiti odštetu, ali je sustav u Hrvatskoj takav da obitelj mora dići privatnu tužbu.

- Pitanje je samo prema kome. Kada se radi o cjepivima iz obveznog programa cijepljenja, kada je država rekla da se djeca moraju cijepiti, pa ako onda dijete ima nuspojave, država preuzima odgovornost za to. Moram priznati da ne znam kako je kod ovih događaja nakon cijepljenja koja nisu obavezna. Meni bi bilo logično da se ide prema proizvođaču, tim više što u vrijeme kada je gospodin cijepljen, a nažalost i umro, nije bilo još jasno i poznato da cjepivo može izazvati takve nuspojave. To se kasnije utvrdilo, dodao je. 

Treba odvagnuti korist i rizike

Kaić smatra da je strah od nuspojava opravdan. No napominje da je potrebno odvagnuti korist i rizike. Za sva cjepiva još uvijek Europska agencija za lijekove, koja ima uvid u podatke o učestalosti svih nuspojava i podatke o komplikacijama COVID-a, kaže da je korist od cijepljenja još uvijek veća nego rizik, istaknuo je Kaić.

Kaić: Ne očekujem pad interesa za cijepljenje

Ne očekuje dodatni pad interesa za cijepljenje zbog tužnog događaja. Kaže da se i prije ove ocjene HALMED-a znalo da vektorska cjepiva mogu izazvati sindrom tromboze. Misli da to ne bi trebalo promijeniti percepciju odnosa koristi i rizika.

- U Sloveniji se nedavno dogodilo da je mlada žena umrla od istog sindroma nakon primjene Jansenovog cjepiva. Odlučili su povući cjepivo. Moram priznati da ne razumijem zašto, jer su i prije nego što se to dogodilo isto znali da to cjepivo može to izazvati, rekao je. 

Nekoliko pitanja u vezi s omikron varijantom

O omikron varijanti, kaže, sa sigurnošću se zna jako malo. 

- Znamo da se počeo otkrivati diljem svijeta, nakon što je otkriven u Južnoafričkoj Republici. Je li se on sada samo otkriva ili se ciljano traži, a ustvari je već bio tu ili se tek sada stvarno raširio po svijetu - to ne znamo. Samo znamo da ga ima. To je jedna od stvari koju bi bilo dobro znati. Druga stvar, je li on stvarno toliko zarazniji da sad možemo očekivati opet neki veliki val oboljelih među ljudima koji su već preboljeli ranije neku varijantu i među onima koji su cijepljeni. To je još uvijek nešto što ne znamo. Zanima nas i klinička slika. Znali su nas novinari pitati je li bi to bilo dobro da je jako zarazan i da izaziva jako blage kliničke slike, rekao je i dodao da o tome još nema podataka.

Testiranje među cijepljenim zdravstvenim radnicima 

Odgovarajući na pitanje o pilot projektu testiranja među cijepljenim zdravstvenim djelatnicima rekao je da bi ga zabrinuo takav postotak koji bi pokazao da cijepljeni nisu u manjem broju zaraženih, nego necijepljeni.

- To se prvenstveno i radi zato da se procijeni koliko to cijepljenje stvarno smanjuje mogućnost unosa infekcije u zdravstveni sustav, posebno u bolnice. Ako se vidi da ljudi koji su cijepljeni nisu zaraženi ili da su značajno manje zaraženi nego ljudi koji su necijepljeni to je onda dodatni poticaj za zdravstvene radnike da se cijepe, oni koji nisu. Ako se pokaže da su jednako zaraženi i jedni i drugi, onda se opet trebaju cijepiti radi vlastite zaštite jer neće tada razviti tešku bolest. Ali tada bi se morali testirati rutinski i cijepljeni i necijepljeni, zaključio je.  

hr Tue Dec 07 2021 21:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61afa9e06f52dfbb9f8b4587/80

VRUJA festival organizira Otvoreni lov na državne lignje

Vlasnik najveće lignje dobiva prigodnu skulpturu
Festival bespravne gradnje i devastacije prirode (FBGDP) organizira otvoreni lov na najveće državne lignje.

- Potaknuti viješću da je DORH samo u prošloj godini odbacio nevjerojatnih 91.3 posto prijava za korupciju koje su im ljudi poslali ili institucije dobacile, odlučili smo uzeti stvar u svoje ruke i sami potražiti, a zatim na kolutiće nasjeckati i gradelati najveće lignje u Hrvatskoj.

Pozivamo sve ribare, profesionalce i amatere, da nam pošalju fotografiju najveće lignje koju su ulovili u hrvatskom akvatoriju od 1. siječnja 2021. do 1. siječnja 2022. godine.  - naveli su organizatori. 

Jednostavno je - traži se najveća lignja, bilo da je ulovljena oko Dubrovnika, Istre, Zadra, Visa, gdje god. Idealno bi bilo da je na fotografiji pored nje metar ili nešto drugo čime bi se znalo kolika je dimenzija ulova, a nakon toga će naš stručni žiri razmotriti prijave i odlučiti o pobjedniku.  

Vlasnik najveće lignje dobiva prigodnu skulpturu, umjetničko djelo, rad našeg majstora Luke Mimice, a uz to ide i nagradni poklon paket iznenađenja.
Drugoplasirana i trećeplasirana lignja dobivaju utješne nagrade.

U natječaj ulaze sve lignje ulovljene u 2021. godini, zaključno s 1. siječnja 2022. godine, a to znači da najveću lignju još uvijek stignete uloviti. Osim pojedinaca, prijave mogu poslati i ribolovna društva i udruge, nije važno je li lignja već sudjelovala u nekoj lignjadi. Možete prijaviti i nekoga svoga za koga znate da je uhvatio kapitalca kakvog državne institucije nisu još od vremena Ive Sanadera. 

Kako god, sve prijave se zaprimaju na e-mail [email protected] ili u inbox naše Facebook stranice VRUJA - Festival bespravne gradnje i devastacije prirode.
hr Tue Dec 07 2021 19:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60f171656f52df32dd8b459c/80
Foto: DalmacijaNews

U splitskoj karanteni osoba je koja je bila na sastanku s osobom zaraženom omikronom

U Splitsko-dalmatinskoj županiji to je prvi slučaj da je netko smješten u karantenu zbog sumnje da je bio u kontaktu s osobom koja je zaražena omikron varijantom koronavirusa

Jedna osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji smještena je u karantenu jer je bila u kontaktu s osobom za koju je utvrđeno da je zaražena omikron varijantom koronavirusa, doznaje se u utorak od ravnateljice županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željke Karin.

- Nakon saznanja da je jedna osoba iz Splitsko-dalmatinske županije bila na sastanku na kojem je bila i osoba za koju je testom utvrđeno da je zaražena omikronom, odmah smo tu osobu smjestili u karantenu, gdje će ostati 14 dana. - rekla je Karin za Hinu.

Po njezinim riječima, PCR testom utvrđeno je da je osoba u karanteni negativna, to jest da nema nikakve simptome zaraze.

- Po isteku 14-dnevnog boravka u karanteni, obavit će se ponovno PCR test nad tom osobom da bi se vidjelo u kakvoj je situaciji. - objasnila je Karin.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji to je prvi slučaj da je netko smješten u karantenu zbog sumnje da je bio u kontaktu s osobom koja je zaražena omikron varijantom koronavirusa.

Prema informacijama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do sada su u Hrvatskoj potvrđena tri slučaja zaraze omikron varijantom koronavirusa.


hr Tue Dec 07 2021 18:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .