Article

//www.dalmacijanews.hr/files/602b98156f52df20d48b4596/80
Foto: DalmacijaNews

Svjedočila djevojka žrtve egzekucije kod Omiša: 'Mislila sam da nas je netko udario, a kad sam se okrenula vidjela sam krv!'

Jukić je do detalja opisivala čin, ponavljajući sve već izrečeno još 19. prosinca 2019. godine kada je i prvi put bila ispitana zbog tragičnog slučaja.
Tri mjeseca od početka suđenja, na Županijskom sudu u Splitu ponovno su se našli Stjepan Ringwald, Vlado Zolota i Jerko Pirić koje se tereti da su zajednički postupali u cilju da usmrte Karmelina Fistanića. U optužnici stoji kako je Ringwald bio izvršitelj, a Zolota i Pirić logistika ubojstva. 

Fistanić je usmrćen sa šest hitaca u vrat i glavu, u blizini Omiša, kod skretanja sa državne ceste u smjeru Brzeta. Ringwald je na mjesto egzekucije stigao na motociklu, kroz poluotvoreni vozačev prozor usmrtio je Fistanića koji je bio u društvu djevojke. Ranije je Ringwald, navodi se u optužnici, stigao iz Šibenika na Lovrinac gdje su ga pokupili Pirić i Zolota i odveli do Zolotinog apartmana u Omišu. On se tamo presvukao i uzeo Yamahu T-max koju mu je osigurao drugi dvojac.

Sve se događalo 9. studenog 2019. godine prije 14 sati.

Trojica optuženih negiraju sudjelovanje u ubojstvu, a na novoj raspravi svjedočila je Karmelinova djevojka, Verica Jukić koja je tog kobnog dana bila s njim u autu.

- Rano smo se probudili, popili smo kavu i krenuli smo oko 11 sati u Omiš. On je kupio spizu, a ja sam svratila do stana kako bi ga pospremila. On je otišao do kafića, nisam ušla u kafić nego sam ga čekala u autu. Žurili smo na sprovod. Zaustavili smo se na bezinskoj crpki i stali smo uzeti sendviče na fast-foodu. Padala je kiša, pretrčao je preko ceste i ušao u auto. Sjeo je i jeo sve do prvog udarca. Mislila sam da nas je netko udario, okrenula sam glavu i vidjela krv. Vikala sam "Ljubavi, pucaju na nas!" i branila sam se da mene ne upucaju. Potom sam izašla vani i tražila sam pomoć - rekla je Verica pred tročlanim Sudskim vijećem kojim je predsjedala Ivona Rupić.

Jukić je do detalja opisivala čin, ponavljajući sve već izrečeno još 19. prosinca 2019. godine kada je i prvi put bila ispitana zbog tragičnog slučaja.

Sutkinja je postavila nekoliko pitanja vezanih za ubojstvo i okolnosti koje su se odvijale prije i poslije (ne)djela. Djevojka ubijenog Fistanića tvrdila je kako i danas osjeća bol na lijevom ramenu, te kako nije primjetila da ih je itko pratio na putu. Poznata joj je bila prošlost u kojoj je gorio objekt u Karmelinovom vlasništvu.

- Govorili su mi i čula sam kako je kafić gorio zbog sukoba s Jerkom - rekla je.

'O njezinom svjedočenju ovisi moj život'

Redala su se potom i pitanja branitelja optuženih koje su zanimali dijelovi iskaza i detalji krvoprolića s kraja 2019. godine. Svjedokinja je odgovarala kako počinitelja nije vidjela, tek je vidjela dio oružja i komadić tamne odjeće koju je ubojica nosio. Sigurna je kako je počinitelj otišao u pravcu Makarske na motoru.

I optuženi su imali nekoliko pitanja za Vericu Jukić.

- Cura je isprepadana. O njezinom svjedočenju ovisi moj život. Ne boj se jer nitko ovdje u sudnici nije pucao na tebe - sugerirao je Ringwald svjedokinji na što ga je i sutkinja morala upozoriti da postavi konkretno pitanje. Pitao ju je postoji li mogućnost da prepozna dio ruke koji je vidjela ili da se sjeća je li se ubojica obratio kakvim riječima.

- Ne bih mogla prepoznati, a sigurna sam da ubojica nije ništa rekao - odgovorila je Jukić.

Iako je obrana zahtijevala da optuženi pokažu ruke kako bi ih Karmelinova djevojka prepoznala, ona to nije htjela. Vidno potresena ipak je pribrano odgovarala na brojna pitanja.

- Zanima me zašto čovjek koji se ničega ne boji sa sobom nosi 'sikiricu' i palicu u autu - zanimalo je Pirića govoreći kako su spomenuti predmeti nađeni ispod Karmelinova sjedala.

- Za 'sikiricu' sam znala, ali u tom autu je bilo svega, svakojakog smeća - iskreno je odgovorila svjedokinja. Istaknula je kako Karmelino nikada ranije nije spominjao Zolotu.

Sutkinja je zakazala već za sutra novi sastanak na kojem će biti prikazan video materijal nadzora i kamera koje su izuzete u dokaznom postupku. Bit će ispitano i dvoje policijskih službenika koji su radili na tom slučaju.

Današnjoj raspravi nije se odazvala Karmelinova sestra Brigita koja je odustala od dolaska zbog svog psihičkog stanja. Ispričala se i ranijim traumatskim iskustvima ubojstva brata te stanjem anksioznosti praćeno strahovima i zabrinutošću. Spomenula je i majku o kojoj se brinula u Labinu, a koja je, pola godine nakon ubojstva, umrla.

hr Tue Feb 16 2021 11:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5f5f0d92daf72d14978b4571/80
Foto: DalmacijaNews

Težak petak za vatrogasce: Gorjela peć, električni ormar, smeće i trava diljem županije

Petak je bio iznimno težak dan za vatrogasce diljem Splisko-dalmatinske županije.
Petak je bio iznimno težak dan za vatrogasce diljem Splisko-dalmatinske županije. Najviše je bilo požara trave i raslinja, a JVP Split morala je intervenirati u tri navrata. U Držićevoj ulici zapalio se električni ormar, peć i drvene klupe gorjele su u Mandićevoj, a izašli su na teren i zbog istjecanja goriva iz vozila u Iločkoj.

DVD grada Splita rano ujutro u petak gasio je smeće u Lovretskoj ulici u zapaljenom kontejneru.

Vatrogasci na Visu od ranog su jutra tražili nestalu osobu, DVD Dugopolje interveniralo je zbog požara trave u Liski. Gorjelo je i na Zelovu, Prgometu i na dva mjesta u Cisti Velikoj. Na terenu su bili vatrogasci iz Muća, Kaštela i Lovreća.

Kaštelanski vatrogasci nešto prije 19 sati pomagali su i u prometnoj nesreći koja se dogodila u Kaštel Starom.
hr Sat Feb 27 2021 07:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/603508a86f52df42e18b461d/80
Foto: DalmacijaNews

Imotska policija bez objašnjenja privela 62-godišnjaka, suprugu mu ostavili na cesti u šumi: 'Najviše me boli poniženje koje je proživjela'

Vjekoslav Marinić tvrdi da nije dobio nikakav nalog zašto mu je oduzeta sloboda.
Vjekoslav Marinić i njegova supruga prošlu su nedjelju doživjeli su pravu dramu. Nakon posjete rodnoj kući u Slivnu, zaputili su se svome domu u Splitu, ali ih je zaustavio policajac za kojeg Vjekoslav kaže da mu je zagorčao život do te mjere da se od proživljenoga nikada neće potpuno oporaviti.

Nikakav san i psihički i fizički i ljudski. Narušeno mi je i zdravlje i psiha jer san osjetio da ja za njega ne postojin, ja njemu nisan čovik ni osoba. On sa mnon može šta oće, a ja se neman kome potužit - žalosno opisuje za Slobodnu Dalmaciju svoje psihičko stanje Vjekoslav Marinić.

- Nismo mi prošli ni 5 kilometara i iza sebe smo vidili plava rotacijska svitla. Reka san ženi da ću stat da policija može proć i ja stanen sa strane i on stanu iz mene. Vidin ja na retrovizor da izlazi momak u civilu. Ja otvorin prozor, a on 'nabusito': „Dobro veče, vaše isprave?“. Ne vidi se da je policijac, al dan mu vozačku i prometnu i pitan ga šta san napravija - govori šokirani muškarac, koji se nije nadao da će odgovor na njegovo pitanje o tome je li počinio kakav prekršaj biti taj da je policajac "gazda koji ga može zaustaviti kad god i di god poželi". 

Dobacio im je da ih on ima pravo zadržati i šest sati ako tako poželi. Prepričava kako mu je ručnom svjetiljkom svijetlio direktno u oči, a u zraku se mogla osjetiti agresivnost, zbog čega je ovaj nekadašnji radnik kultnog „Konstruktora“ bio oslijepljen i u strahu.

Kako Vjekoslav navodi, policajac je bio u civilu, nije se predstavio niti objasnio zašto je zaustavio bračni par te je stalno ponavljao da on ima pištolj i značku i da mu se zbog toga ne treba postavljati puno pitanja.

- Izgovorija je to puno puta, a osim toga je ponavlja i da san ja blesav i nekulturan čovik kojem će on to zapisat u dosje pa da svaki policajac koji me kasnije zaustavi to sazna - prepričava dalje te opisuje kako je policajac otvorio vrata i zahtijevao da mu pokažu što imaju u prtljažniku u kojem su spremili radnu odjeću i nešto vinskog octa kojim je Marija planirala napraviti pašticadu.

Zahtjevao je da sve izvade iz prtljažnika komad po komad. Mislili su da će nakon pregleda prtljage i dokumenata biti pušteni.

- Možeš mi biti otac po godinama, al si blesav i nekulturan. Iđeš sa mnon u Imotski u zatvor i kod suca za prekršaje – citira Marinić ono što je mladi policijski službenik rekao bračnom paru te objašnjava da zbog GPS-a koji se nalazi u vozilu nije mogao sam autom pratiti policajca već je morao ući u policijsko vozilo u koje je pokušala ući i njegova supruga, ali je bila odgurnuta.

Kako navodi za Slobodnu Dalmaciju, privođenje bez očitog razloga i grubo ponašanje bi mu možda i oprostio, ali najviše ga boli poniženje koje je proživjela njegova supruga. Ona je ostavljena sama u šumi na niskoj temperaturi da se smrzne...

- Rečeno nam je da ih nije briga za moju ženu, nije smila sa mnom u postaju. Moja Marija je po prirodi plašljiva, ona je pokušavala izvuć na neku toleranciju, preklinjala ga je da se smiri. Ma mirno ja to sad vama pričan, strašna je to agresija bila. Agresija nad agresijama, on je bia tako drzak prema njoj – drhtavim glavom prepričava Vjekoslav, koji je bio uvjeren da će drski policajac u nekom trenutku fizički napasti.

Strašno mu je to da je službena osoba inzistirala na tome da se ona ostavi sama u šumi i da se sama snalazi tako što je kucala na vrata kuće u blizini i zamolila za pomoć. Noć je provela spavajući na tuđem kauču, a ne kod kuće, tvrdi Martinić te rezonira da nije mogla prenoćiti niti u kombiju jer su im ključevi i mobitel bili oduzeti.

Dolaskom u PGP Imotski nije došao kraj njegovim mukama, napravio je alkotest koji je dokazao da alkohola u krvi nema, a poslan je i na liječnički pregled, gdje je utvrđeno kako je u stanju ostati u pritvoru tijekom noći, iako je pokušao liječniku objasniti da je priveden na izrazito grub način bez očitog razloga.

- Tamo su ćelije još od Austro-Ugarske. Jedna je bila potpuno prazna, a u drugoj je bila jedna deka složena umisto jastuka i druga onako razbacana. Sve puno prašine i na svemu barem centimetar klačarde. Stavili su me spavat tamo di su deke, onako u majici u kojoj san bija. Malo san popravio deku, ubio desetak 'baja'…. Strašno to izgleda, tako san spava - s grčem u grlu nastavlja svoju priču.

Martinić govori da je ujutro kroz grad proveden s četiri policajca, a vjeruje da razlog tome leži u želji da mu se dodatno narugaju. Svi su gledali kakav je to kriminalac kad toliko policajaca treba u pratnji, veli. Dolaskom na sud, sve je ispričao sutkinji koja je odlučila da ga oslobađa optužbi te se s presudom na ruci vratio u PGP Imotski, gdje mu je obećano da će ga vratiti u šumu na mjesto gdje je ostavio kombi i suprugu. Nažalost, odbili su ga rekavši mu da je to predaleko, a budući da nije imao novca kod sebe morao je moliti taksista da mu pomogne i naknadno mu platiti.

- Nisam dobio nikakav nalog da mi se oduzima sloboda. Mislim da bi mi bilo lipše da san bija ratni zarobljenik, vika se i dera, preblago ja to pričam. Ja ne znan šta van i kako reć, jesu li svi takvi ili je to samo gori, taj zatvor nije očišćen godinama, sve klačarda popadala po krevetu. Eto, u ovin godinama ja u pržunu, a žena se snašla…- prepričava s nevjericom.

Odgovor PGP Imotski

PGP Imotski se ne slaže s njegovim optužbama već tvrdi da su se, nakon zaustavljanja vozila, policijski službenici vozaču predstavili pokazivanjem službene značke i iskaznice jer su bili odjeveni u civilnu odjeću.

- Prilikom postupanja vozač je počeo povišenim tonom obraćati se policijskim službenicima govoreći da tko su oni da njega zaustavljaju s plavim svjetlima, te bezrazložno vrijeđati policijske službenike, govoreći da su u policiji svi kriminalci. Obavijestili smo ga da je svojim ponašanjem ostvario obilježja prekršaja, nakon čega je uhićen i doveden u službene prostorije PGP Imotski – odgovorili su na upit Slobodne Dalmacije, tvrdeći da je bračni par zaustavljen u cilju obavljanja provjera. 

Iz policije se ne slažu s pričom i negiraju da je itko ostavljen u šumi na hladnoći. Kažu da su gospođi ponudili prijevoz kući, ali ga je ona odbila, rekavši da će ostati prenoćiti kod gospođe s kojom je u rodbinskim odnosima i ispred čije kuće je parkiran kombi.

Vjekoslav kaže da to nije istina jer je kombi ostavljen u šumi, a s njim i njegova supruga te da gospođu koja joj je ponudila smještaj poznaju iz viđenja jer je Slivno "malo misto di svak svakoga zna". Iz policije su potvrdili da su mu privremeno oduzeli ključeve i mobitel, koji su mu vraćeni kad je napustio službene prostorije.

Ne mogu ovo zaboravit dok ne umren, ne da mi toliko zla napravi i uništi me u toj mjeri da ja i žena razmišljamo da napustimo ovu zemlju u kojoj ja koji pošteno živen mogu ovako nastradat. Nemaš se komu požalit nit javit, svi sliježu ramenima. Doktur sliježe ramenima ka da ga se boji, na sutkinji nisan osjetia razumijevanje…


hr Fri Feb 26 2021 21:07:22 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/603918536f52df11e88b4573/80
Foto: Dalmacija News

U nesreći kod Poljuda automobil završio na boku, kod HEP-a na Mertojaku lančani sudar

U nesreći kod stadiona sudjelovala su dva vozila, dok su se na Mertojaku sudarila četiri automobila
Oko 14:30 sati na Mertojaku ispred zgrade HEP-a dogodio se lančani sudar u kojem su sudjelovala četiri vozila, a jedna je osoba zatražila liječničku pomoć.

Na drugoj strani grada oko 16:30 h dogodila se još jedna prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva vozila. Od siline udarca, jedno vozilo se prevrnulo. Jedna je osoba prevezena na pružanje liječničke pomoći.

Na tom dijelu policija regulira promet te se stvara gužva. Također, policija moli očevice da se jave u postaju prometne policije ili na brojeve telefona je 021504036, 021504010. hr Fri Feb 26 2021 16:48:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/6038d8cf6f52df19e58b4613/80
Foto: HGSS

Okončana potraga na Visu: 76-godišnjak pronađen mrtav

Uzrok smrti još će potvrditi obdukcija.
Jučer je na Visu nestao 76-godišnji strani državljanin Hans Werner Jessen za kojim je pokrenuta akcija spašavanja u kojoj je sudjelovala HGSS Split te ispostava na Visu koji su odmah po dojavi izašli na teren.

Uz HGSS, u potrazi su sudjelovali i viški vatrogasci i policija koji su cijelu noć pretraživali područje Visa. 

Jutros, oko 10 sati, pronađeno je mrtvo tijelo 76-godišnjaka.

Kako saznajemo, muškarac je bio dementan i bolovao je od dijabetesa.

Ovo je samo još jedna u nizu akcija HGSS-a koji  svoj posao rade maksimalno profesionalno, no nažalost, ovoga puta bez sretnog završetka. 
hr Fri Feb 26 2021 12:18:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .