Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ef05e05daf72d8d0b8b45c0/80

Epidemiolog Kaić: 'Možemo očekivati porast broja umrlih sljedećih 10-15 dana'

Kaić je rekao da će vrijeme pokazati koliko će cijepljenje pridonijeti suzbijanju epidemije.

U emisiji "U mreži Prvog" na Hrvatskom radiju jutros su gostovali epidemiolog Bernard Kaić te zamjenica predsjednika HLK Vikica Krolo.

- Stalno govorimo o brojkama zaraženih i o brojkama testiranih. Te brojke, normalno, ne odražavaju pravo stanje oboljelih, ima ih sigurno više. Možda ne deset puta, ali jedno dva do tri puta više, zato što mi pratimo cijele obitelji. U obiteljima obično testiramo jednog do dva člana, ne možemo ih sve ni testirati, a već vidimo po njihovim simptomima, jer nam se redovno javljaju, da su zapravo oboljeli i ostali članovi obitelji, i mi ih držimo u kućama pod našom kontrolom, a da ih ne šaljemo na testiranje jer smo svjesni da je to opterećenje za zdravstveni sustav, a s druge strane, možemo ih liječiti kući, rekla je Krolo.

Također je istaknula da je opterećen cijeli zdravstveni sustav te da su i prije epidemije upozoravali na nedostatak liječnika. Navela je da je 70.000 ljudi, što već pozitivnih, što u izolaciji, pod kontrolom liječnika obiteljske medicine.

Epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekao je kako se nadaju da epidemija popušta i da je to posljedica mjera, ali da se to još ne može reći sa sigurnošću.

- To često zna oscilirati pa ne možemo znati je li ovo oscilacija ili početak trenda pada, najvjerojatnije ćemo sad preko blagdana imati manje oboljelih, manje će se i testirati, naravno, ali treba pričekati do iza blagdana da bismo mogli znati reći, rekao je Kaić.

Dodao je da sljedećih 10-15 dana možemo očekivati porast broja umrlih jer on obično kasni dva tri tjedna za pojavom novooboljelih, a taj je broj sve do prošlog tjedna rastao.

Što se tiče kolektivnog imuniteta, Kaić je rekao da epidemija ne staje koliko god da ljudi obolijevaju i koliko god visoki bili postotci pozitivnih. Jedan od razloga možda je što preboljenje, pogotovo ako nije praćeno teškom kliničkom slikom, ne ostavlja nužno trajni imunitet, objasnio je.

Kaić je rekao da će vrijeme pokazati koliko će cijepljenje pridonijeti suzbijanju epidemije. Naglasio je da će trajati mjesecima da dođu dovoljne količine za cijepljenje dovoljnog broja ljudi.

- To će sigurno do ljeta, jeseni trajati, prva ta kampanja cijepljenja, a onda ćemo vidjeti kolika će biti trajna korist od cijepljenja, zbog toga što se zapravo sada još ni ne zna točno trajanje zaštite, rekao je Kaić.

Kaić je rekao da su objavljeni preliminarni podaci o djelotvornosti cjepiva te da se smatra da je ona kod messenger RNA cjepiva kakva su Pfizerovo i Modernino veća od 90 posto.

- Trajanje se ne može procijeniti, ali se zna da sigurno traje dulje od tri mjeseca, djelotvornost tijekom tih kliničkih istraživanja nema naznaka pada s vremenom, rekao je Kaić.

Kod vektorskih cjepiva, dodao je, imaju podatke samo za AstraZenecu, odnosno oxfordsko, čija je djelotvornost oko 70 posto, ovisno o doziranju.

Krolo je rekla da je cjepivo u povijesti medicine najjača javnozdravstvena metoda kojom je spašeno više života na svijetu nego bilo koja druga javnozdravstvena akcija u medicini. Ne vidi razloga zašto građani ne bi prihvatili ovo cjepivo ako su prihvaćena i sva ostala.

- Sigurna sam da će se svi građani, a osobito zdravstveni djelatnici koji znaju dobrobiti cijepljenja, itekako odazvati pozivu na cijepljenje protiv Covida da bismo se što prije vratili u normalni život, poručila je Vikica Krolo.

hr Thu Dec 17 2020 08:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f60ae39daf72d78988b457f/80
Foto: DalmacijaNews

Vlada u ponedjeljak o otpisu režijskih troškova za energiju stradalima u potresu

Vlada će na sjednici u ponedjeljak usvojiti zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za energiju na potresom pogođenim područjima, rekao je u petak Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

"Vezano uz plaćanje troškova za grijanje na potresom pogođenim područjima, predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima ministra gospodarska i održivog razvoja Tomislava Ćorića i predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića", rekao je Milić te dodao da će Vlada na sjednici u ponedjeljak usvojiti zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za energiju na potresom pogođenim područjima.

"Predsjednik Vlade o tome je izvijestio i sisačko-moslavačkog župana Žinića koji se zalagao za donošenje takve odluke kojom se želi pomoći našim sugrađanima koji su najpogođeniji nakon razornog potresa", dodao je glasnogovornik Vlade.

hr Fri Jan 15 2021 20:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6001d1c66f52df17a18b46f6/80

Bulj: Najveći proizvođač mlijeka u Dalmaciji farmu ne može priključiti na vodovodnu mrežu zbog aljkavosti Vodovoda

I sam vlasnik OPG-a, g. Ivan Putnik, rekao je da im je najveći problem voda, a da su posao započeli bez ičega, bez traktora, bez kvadrata zemlje, od same nule.
Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj danas je u obraćanju javnosti upozorio na sramotan odnos prema najvećem proizvođaču mlijeka u Dalmaciji, OPG-u Putnik u Sinjskom naselju Brnaze koji farmu s više od 50 muznih krava ne može priključiti na vodovodnu mrežu, i to sve, kako kaže Bulj, zbog aljkavosti Vodovoda Cetinskog kraja.

Miro Bulj rekao je da iz problema s priključkom vode u OPG-u Putnik proizlaze i drugi problemi koji se generiraju, kao npr; ostvarivanje mogućnosti sredstava koja su im odobrena da ih koriste iz EU fondova, ali očito lokalni vodovod i lokalna jedinica nemaju interes da riješe taj problem da bi se modernizirao ovaj projekt unutar OPG-a.

Umjesto da se ova obitelj koja je najveći proizvođač mlijeka u Dalmaciji potiče, ona u svom razvoju ima mnoge kočnice. Zbog ostvarivanja EU fondova, da bi projekt mogao dalje krenuti svojim tijekom, OPG Putnik mora imati priključak vode.“

I sam vlasnik OPG-a, g. Ivan Putnik, rekao je da im je najveći problem voda, a da su posao započeli bez ičega, bez traktora, bez kvadrata zemlje, od same nule.

Digao sam kredit, novci su već svi uplaćeni, strojevi su već skoro stigli, ali sad čekamo vodu da bismo mogli predati papire i dobiti povrat 50 posto. Kad stigne mljekovod za 10 muznih krava, ja ne mogu za njega koristiti vodu iz podzemlja. Osim toga za šest mjeseci moram tražiti uporabnu dozvolu, a ako nemam hidrat na objekt, to nije moguće. Dobili smo EU dozvolu i moramo ispuniti EU standarde.“ – objasnio je Putnik.

„Dok selo ne bude na čelu i dok se ne bude ulagalo u selo i seljaka, do tada ne ćemo imati bogatu Hrvatsku. Pozivam mjerodavne da se ne igraju sa sudbinama ljudi. Pozivam mjerodavne i da ne zatvaraju nos kad dolazi stočar jer im smeta miris krava, nego neka riješe ovaj problem jer jedino što može pomoći ovom narodu je naša domaća proizvodnja. Sramotno je da je čovjek koji je najveći proizvođač mlijeka u Dalmaciji ostavljen sam sa sobom. Još jednom pozivam nadležne, gradsku i županijsku vlast, a poglavito Vodovod Cetinskog kraja da omoguće priključak vode OPG-u Putnik i da se napokon ne zatvaraju nosevi pred našim stočarima nego da ih se potiče“ – naglasio je Bulj.
hr Fri Jan 15 2021 18:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6001cdc66f52df9ca38b457b/80
Foto: HGSS

HGSS-ovci iz bunara izvukli 250 kilograma tešku junicu

Akcija koja je jučer započela, danas je uspješno okončana

Jučer je HGSS Stanica Split zamoljena za pomoć pri spašavanju junice koja je upala u bunar Kod Lećevice u dalmatinskoj zagori. Junica je teška oko 250 kg. 

Danas je akcija uspješno okončana i junica je na sigurnom, poručili su iz HGSS-a.


hr Fri Jan 15 2021 18:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5edf93ca6f2ab8df5d8b45f4/80
Foto: D.N.

Beroš: Kada struka procijeni, doći će do postepene relaksacije svih mjera

Vezano za epidemiološku situaciju, ponovio je da nema jednog elementa na osnovu kojeg se odluka o popuštanju mjera donosi.
Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je poručio da je isplata 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pozitivnim pacijentima u domeni ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova.

Beroš je nakon obilaska sisačke bolnice vezano za upozorenje Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi o neisplati 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pacijentima, kazao da je odluka Vlade jasna.

"U domeni je ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova da za svakog djelatnika sagledaju koliko je radio s covid-19 pozitivnim bolesnicima i da odrede taj dodatak", naglasio je.

Ukoliko bude spornih elemenata, kao s vozačima saniteta, Beroš je rekao da je na raspolaganju svima da evaluiraju tu problematiku i da vide što i kako.

Nakon što je obišao sisačku bolnicu ministar zdravstva izrazio je zadovoljstvo stanjem tamo.

Naveo je da su od 5. siječnja tamo hospitalizirana 223 bolesnika. Broj pacijenata u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, pregledanih u ambulantama je 1927 te su obavljene 772 dijagnostike.

"Ovi podaci ukazuju na volju koja je pokazana i koju ravnatelj s vodstvom bolnice iskazuje da bi pružio zdravstvenu pomoć", ocijenio je ministar zdravstva.

Izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo zdravstva pridonijelo adekvatnom odgovoru zdravstva, u smislu redistribucije bolesnika. Sve zagrebačke i okolne bolnice uvezene su, kaže, u jedan povezani sustav gdje komuniciraju kroz brzu telefonsku liniju 24 sata dnevno. Dosad nije bilo većih problema u transportiranju bolesnika prema drugim bolnicama.

Beroš je istaknuo da su na današnjem sastanku razgovarali o kratkoročnim i dugoročnim planovima revitalizacije sisačke bolnice. Zamolio je, kaže, da oni sami sugeriraju pravce kretanja s obzirom na specifičnu situaciju da je sisačka bolnica dislocirana na tri lokacije i to komplicira pružanje zdravstvene zaštite.

"Sada je trenutak nakon tragedije da se podvuče crta i da odredimo daljnji pravac kretanja i optimalne ideje za ovaj kraj", istaknuo je Beroš dodavši da će Vlada i ministarstvo napravit će sve da 'suportiraju' takvu ideju.

Velika mogućnost koja se pruža jest, ističe, financiranje iz sredstava EU fondova. "Naš zadatak je utemeljiti jedno takvo rješenje koje će biti odgovor na zdravstvene potrebe stanovništva ove županije u budućnosti", poručio je.

Beroš: Očekivali smo veći broj novozaraženih

Vezano za epidemiološku situaciju, ponovio je da nema jednog elementa na osnovu kojeg se odluka o popuštanju mjera donosi.

"U okolnostima kada se povećava mobilnost građana, zimskih mjeseci, zbog činjenice da incidencija u nekim zemljama raste, u opticaju je novi soj - nije jednostavno odlučiti kad", istaknuo je, dodavši da svakodnevno prate situaciju i zbog ovih faktora su odlučili produljiti mjere do 31. siječnja.

Poručio je da će, kada struka procijeni, doći do postepene relaksacije svih mjera.

Vezano za stanje u županiji pogođenoj potresom rekao je da su očekivali i veći broj zaraženih no nije se dogodio, a tamo gdje se dogodio, povezan je sa smještajnim uvjetima.

Vezano za cijepljenje saborskih zastupnika, oko čega je dio građana nezadovoljan, Beroš naglašava da je bitno poslati poruku o važnosti cijepljenja. "Nakon cijepljenja dijela ministara mišljenje o cijepljenju se mijenja nakon početne skeptičnosti javnosti", ustvrdio je.


hr Fri Jan 15 2021 17:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .