Article

//www.dalmacijanews.hr/files/611192ad6f52dfa2fe8b458e/80
Foto: DalmacijaNews

Ravnateljica osmoljetke u Muću pokušava ušutkati nelojalne zaposlenike pa ne preže ni od kaznenih prijava. Sve je redom izgubila...

Lidija Zekan ostala je nijema za izjavu, ali zato su imali štošta reći njezini kolege, jedan bivši, a drugi još uvijek aktualan profesor u školi kneza Branimira.
Nebrojeno puta zabrinuti ravnatelji pokazivali bi gdje vlaže školski zidovi, govorili o hrđavoj opremi u učionicama, upozoravali na uvjete za djecu koji bi bili sve samo ne ljudski, ali priča iz osmoljetke u Donjem Muću nadišla je žalopojke o nebrizi jer ovdje županija i država itekako brinu o ovom "hramu znanja".

U Muću se, umjesto za sanacije i poboljšanje radnog okruženja, novac troši na sudske sporove i okršaje ravnateljice s djelatnicima - redom onima, kažu, koji nisu "uz dlaku" ženi s dvadesetak godina "upravljanja" ovom ustanovom. Lidija Zekan ostala je nijema za izjavu, ali zato su imali štošta reći njezini kolege, jedan bivši, a drugi još uvijek aktualan profesor u školi kneza Branimira.

- Kad sam vidio da je ravnateljica Anti Popoviću (bivšem profesoru tjelesnog odgoja u školi u Muću kojega smo upoznali kroz sudbinu nezakonitog otkaza u toj školi i neplaćenim radnim satima - op.a.) namjeravala dati otkaz, bez da je takva procedura zakonska, ravnateljica me nije htjela saslušati, a članovima Školskog odbora, na kojem je jedna od točaka baš bio otkaz Popoviću, poslao sam dopis s dokumentima i rečenicom kako "na osnovu tih dokumenata svatko treba razmisliti o toj točki" - govori Željko Ercegović, profesor matematike u osmoljetki na Muću koji je za takav čin dobio kaznenu prijavu.

Ravnateljica ga je optužila "zbog zlouporabe položaja i ovlasti" jer je poslao "tajni dopis". Tajni koji nije bio tajan, veli Ercegović, jer je njegov potpis bio na dnu dokumenta i prijava koja je, naposljetku, pravomoćno odbijena.

- Svi koji su glasni, koji su htjeli nešto reći, čak i štiti zakonitost rada škole, kao u ovom slučaju, dobili su prijetnje i diskreditaciju s ljudske i profesionalne strane - priča profesor.
Čistačica koja piše prigovore

Predmet brojki, računskih operacija i geometrije u toj školi predavao je i Petar Štambuk. Ni njegov odabir u radničko vijeće, kojeg je Ercegović bio član, nije "sjeo" ravnateljici Zekan. U školi je, u lipnju 2018. godine, kada je i bio izbor člana radničko vijeća, vlada napeta atmosfera, govori Štambuk, a na izbore je izašlo 37 od 37 radnika. Štambuk je svog protukandidata Nedjeljka Višića pobijedio s četiri glasa "viška". 

- Odmah nakon izbora ravnateljica i jedna čistačica najavile su tužbe - veli Štambuk. Čistačica, dobro ste pročitali, koja je, po riječima djelatnika te škole, čak i pisala prigovor. 

- Ravnateljica je na sve moguće načine pokušala insinuirati da ja nisam smio biti kandidat - objašnjava pa je stoga i pred sudskim vijećem namjeravala proglasiti izbore nevaljanima. Nije prošlo. 

- Na direktan i indirektan način ravnateljica se uplitala u izbore za radničko vijeće što nikako nije bilo dopušteno. Zamislite situaciju kada je ravnateljica čak oklijevala oko termina tih izbora - govori ovaj profesor matematike koji je "spas" pronašao u školi u Hrvacama.


Ali, nije to sve...

Problemi u ovoj školi i počeli su puno ranije nego se počela rasplitati priča o Popoviću pa je, kako doznajemo, krajem 2016. godine u ovu osmoljetku stigla i prosvjetna inspekcija koja je utvrdila niz nepravilnosti. Ravnateljica Lidija Zekan nije donijela školski kurikulum niti plan i program rada škole za školsku godinu, a inspektor je ustvrdio i kako je pet djelatnika otkaz zbog "viška radnika" dobilo nezakonito jer se ravnateljica o otkazima nije savjetovala ni s radničkim vijećem ni sa Školskim odborom. 

Ante Popović u to vrijeme živi u vjeri i nadi kako će se konačno othrvati svemu što je proživljavao i doživljavao. Dok čeka povratak na radno mjesto, koje je pravomoćno naložio sud, kao i isplatu krivo izračunatih radnih sati, upoznao nas je s još jednim detaljom u slučaju koji je kao posljedicu imao samo štetu na račun svih nas. Ravnateljica Lidija Zekan prijavila je Popovića i zbog prepravljanja isprava, kako bi pred sudom bilo utvrđeno da je otkaz dobio nezakonito, ali i to je, ispostavilo se, bio još jedan sulud manevar na kojeg nije nasjelo hrvatsko zakonodavstvo.


Na račun svih nas

Na račun svih nas, ravnateljica osnovne škole u Donjem Muću je zbog sudskih procesa, kazni i prijava koje su odbačene te odvjetničkih troškova prevalila cifru od 400 tisuća kuna. Na račun svih nas. 

Za općinu veličine Muća, 400 tisuća kuna nije malen novac. Za ove radnike to je nepotizam, ali ne za ravnateljicu. 

- Trošimo mi i novac škole i županije na mnogo drugih različitih stvari za koje bi se isto trebalo zapitati kako se troše - kazala nam je prije nego je zavladao telefonski "zavjet šutnje".

Ravnateljica za to se ne smatra odgovornom. To je, kaže, samo trenutak da ju se "omalovažava, postavlja na stup srama i prikazuje kao lažljivicu". Glave u ovom slučaju nisu pale, a šteta je napravljena, što se otvoreno priznaje. Tek ili čak 400 tisuća kuna? Jedno je sigurno - s kamatama iz dana u dan sve više.
hr Tue Aug 31 2021 23:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .