Pusić: Plin može postati element neovisnosti ovoga dijela Europe

Pitanje energetske neovisnosti važno je gospodarsko, ali i političko pitanje, što se vidi i po ukrajinskoj krizi, ocijenila je na otvorenju energetskog foruma u srijedu u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

– Energetska politika postala je pitanje gospodarske i političke neovisnosti(…), temeljno pitanje slobode zemlje da donosi svoje odluke i osigura prostor u kojem će se njezini građani osjećati sigurno i slobodno – rekla je Pusić na otvorenju četvrtog Brown Foruma što se u srijedu i četvrtak održava u Zagrebu, a bavi se pitanjem energetske budućosti jugoistoka Europe.

– Tema nije mogla biti bolje izabrana – rekla je Pusić.

– Prije godinu dana Hrvatska nije postojala na energetskoj karti Europe – a danas je bitna jer u ovome trenutku razvija tri energetska projekta: terminal za ukapljeni plin, istraživanje i eksploataciju podmorja Jadrana i južni pravac za dolazak azerbajdžanskog i istočnomediteranskoga plina u Europu, putem Transjadranskog plinovoda, rekla je.

– Sigurnost i budućnost ovoga dijela svijeta ovisi o temi o kojoj ćete vi na Brown forumu raspravljati – rekla je Pusić.

Po njezinim riječima, Hrvatska osigurava svoju energetsku sigurnost, a “to automatski znači i sigurnost za regiju i srednju Europu. Od Jadrana do Baltika to je novi izvorno europski izvor, dobavljač i pravac plina. Plin može postati element neovisnosti ovoga dijela Europe”.

– To je i pitanje budućnosti Europe jer Europa bez sigurne i stabilne jugoistočne, istočne i srednje Europe ne postoji – rekla je Pusić.

– To znači da Europa bez uspješne energetske politike ne postoji.

Svijet je isprepleten pa nema prave energetske neovisnosti, rekla je. “Nijedna zemlja nije izolirana i do kraja energetski neovisna, zato je i europsko partnerstvo dodatno važno, kao i njegova perspektiva širenja.”

Po riječima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, “pred nama su veliki izazovi da pomognemo ne samo hrvatskome gospodarskom razvoju, nego i ovome dijelu Europe”.

Brown Forum održava se u Hrvatskoj od 2011. u počast američkome ministru trgovine Ronaldu Brownu koji je u travnju 1996. poginuo u zrakoplovnoj nesreći kraj Dubrovnika dok je bio u misiji poticanja demokracije i trgovine u jugoistočnoj Europi.

Forum organiziraju američko veleposlanstvo, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska gospodarska komora.

POSLJEDNJE DODANO: