Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5c6a651e0e493807b28b4592/80
Foto: PIXABAY

Kruh sve skuplji: mnogi su počeli sami peći

Za ovo poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda ekonomisti kažu da bi trebalo biti kratkoročno jer pravila određuje tržište
- Za 100 kilograma se dobije 72 do 75 kilograma brašna, ovisno o kvaliteti pšenice. A cijena jednog kilograma brašna je 5 kuna sa PDV-om, kaže Antun Veizer, poljoprivrednik, Punitovci.

Ili 66 centi. Tako je kod Antuna već mjesecima.

Nekada su znali dan i noć mljeti tuđu pšenicu, no sada je onih koji Antunu donose svoju pšenicu samo nekoliko na tjedan. U tom slučaju Antun daje 50 kilograma brašna za 100 kilograma pšenice. Ostalo mu je, kaže, i nešto viška vlastite pšenice koju bi volio prodati.

Uz često dizanje cijena pekarskih proizvoda to i nije čudno. Mnogi su kruh počeli peći sami. Marija to radi od malih nogu.

- Onda je bilo jeftinije. Kruh je puno bolji. Nekad ga je u pećnici pekla mama, nekad su bile zidane pećnice. Bolji je zato jer duže stoji, ukusniji je, posolim koliko želim, stavim slanine, kaže Marija Jambrošić, Podturen.

Osim toga, i dalje je jeftinije. Posebice onima koji to mogu razvući na cijeli tjedan.

Od polja pšenice, preko mlina, do pekarnice. U jednoj pekarnici veliki bijeli kruh košta 1 euro trideset centi.

Kruh smo kupili i u trgovini velikog trgovačkog lanca, njegova cijena, naravno, velikog bijelog kruha je euro i 64 centa.

Iako je cijenu kruha ispečenog za vlastite potrebe i onog iz trgovine teško uspoređivati, mnogi se slažu da je cijena kupljenog kruha pretjerano visoka. Zato će dobar pekač kruha, znanje i spretne ruke postati još dragocjeniji., javlja HRT
hr Fri Jan 13 2023 08:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/634d3ff318d1cb15308b4710/80

Obrtnička komora SDŽ: Kazne obrtnicima neprihvatljive, pružit ćemo besplatnu pravnu pomoć

Cijene usluga i proizvoda hrvatskih obrtnika i dalje su među najnižima u Europskoj uniji
Ivan Gotovac, predsjednik Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, reagirao je u ime komore na ponašanje države prema frizerima, cvjećarima, dijelu ugostitelja... 

- Ovim putem želimo javno upozoriti nadležne institucije da su kazne obrtnicima, a posebno malima poput primjerice frizera, cvjećara i dijela ugostitelja, u potpunosti neopravdane. Činjenicu da Državni inspektorat 'štiti' građane na način da zbog nekoliko centi obrtnicima izriče kazne od nekoliko tisuća eura, smatramo u potpunosti neprihvatljivom. Tim više što je sasvim jasno da su tijekom proteklih mjeseci ulazni troškovi obrtnika drastično povećani uslijed inflacije. Shodno tomu, organizirat ćemo besplatnu pravnu pomoć u pisanju prigovora obrtnicima kojima su izrečene kazne tijekom provedenih inspekcijskih nadzora.

Od Vlade i Državnog inspektorata očekujemo istinsku zaštitu hrvatskih građana u kontekstu 'divljanja' cijena velikih trgovačkih lanaca kao i najavljenog te evidentno koordiniranog povećanja cijena usluga telekomunikacijskih divova. Svjedoci smo da su proteklih nekoliko mjeseci cijene niza prehrambenih proizvoda neophodnih za svakodnevni život povećane značajno iznad službene stope inflacije. S druge strane, cijene usluga i proizvoda hrvatskih obrtnika i dalje su među najnižima u Europskoj uniji. Stoga, u duhu slobodnog tržišta, smatramo da građani i bez 'pomoći' Vlade sami mogu odabrati gdje će kupiti cvijeće, napraviti frizuru ili popiti kavu kako bi uštedili nekoliko centi.



hr Mon Jan 30 2023 08:42:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638af6bb5d7965a9298b4594/80
Foto: Ivana Ivanović

U Splitu izgorjela tri kontejnera

U Makarskoj požar na kući

Jest da je splitska policija nedavno uhvatila serijskog podmetača požara na kontejnerima, no to ne znači da je problem riješen. Jučer su planula tri, jedan u Zajčevoj i dva u Bregovitoj ulici. Kao da je nekome opsesija paliti kontejnere.

U Makarskoj je tri minute iza ponoći vatrogascima stigla dojava o požaru na kući na adresi Trakače 5. Brzom intervencijom požar je ugašen, no izgorjela su dvoja ulazna vrata, mjerilo struje i nešto fasade.





hr Mon Jan 30 2023 08:15:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63d77a5f5d796551c88b45da/80
Foto: Josip Grčić

Na splitskim Brdima izgorio napušteni kafić, vatra je zahvatila i jedno vozilo

Policija će tijekom jutra obavljati očevid.
U 22:35 sati splitski vatrogasci dobili su dojavu o požaru napuštenog kafića u Hercegovačkoj ulici, a buktinja koja je nosila montažni objekt zahvatila je i jedno osobno vozilo u blizini.

Policija će tijekom jutra obavljati očevid.

Tri minute poslije ponoći požar u objektu imali su i vatrogasci iz Makarske, i to u obiteljskoj kući. Prema izvješću Županijskog vatrogasnog operativnog centra, izgorjela su dvoja ulazna vrata, mjerilo struje i nešto fasade.

Na terenu su bila četiri vatrogasca s jednim vozilom koji su pod kontrolu plamen stavili za tridesetak minuta.


hr Mon Jan 30 2023 06:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5a2b9aa0b9e03e81208b45af/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Porez na napojnice: Evo reakcija ugostitelja, djelatnika u ugostiteljstvu i građana

Pri plaćanju računa karticom uvest će se mogućnost naplate napojnice za uslugu, a i taj dio će se adekvatno porezno tretirati
Ovo je godina u kojoj će se u Hrvatskoj regulirati porezni tretman napojnica, najavio je ministar Primorac. Pri plaćanju računa karticom uvest će se mogućnost naplate napojnice za uslugu, a i taj dio će se adekvatno porezno tretirati. Detalji se još bruse, a N1 donosi reakcije ugostitelja, djelatnika u ugostiteljstvu i građana.

Ivan svoj posao odrađuje sa smješkom na licu. Napojnicu vidi kao dodatan izvor prihoda, a posljednjih tjedana je manja jer kaže, ljudi se još uvijek nisu priviknuli na valutu.

- Da bi nekako uopće znali percipirat koliko ostavljaju i koliko je uopće ima smisla ostavljat. Tako da mislim da će trebat proći par mjeseci da bi se to iskristaliziralo, da bi skužili zapravo dobijamo li manje “manče” sad otkad je uveden euro. - kaže konobar Ivan Damjanović.

“Cijeli sustav još se razmatra i razrađuje”

Ona će se od iduće godine oporezivati. Tako je najavio ministar financija Marko Primorac.

Tako, pri plaćanju računa karticom uvest će se mogućnost da se može platiti i napojnica za uslugu, a i taj dio će se “adekvatno porezno tretirati”, rekao je Primorac.

Do određenog iznosa napojnice odredit će se i neoporezivi primitak za osobu koja je prima, rekao je Primorac, uz napomenu da se cijeli sustav još razmatra i razrađuje.

- Vjerojatno ćemo vezati tu napojnicu uz račun i JOPPD obrazac i do nekog iznosa će nekom ta napojnica biti neoporeziva. Sve ono što bude preko tog iznosa koji utvrdimo kao neoporezivi, na to će se plaćati porez. - izjavio je Primorac.

Dodao je da napojnica neće biti neoporeziva u potpunosti iz jednostavnog razloga jer se ne želi omogućiti nekome da prikazuje “jako velike napojnice i da mu to sve bude neoporezivo odnosno da isplaćuje nekom plaću kroz napojnicu”.

U medijima se nakon ove izjave ministra stvorila pogrešna slika, kaže za N1 splitski ugostitelj Stipe Jeličić.

- Ovim putem bih volio ispravit nepravilnost koja se pojavila u medijima. To je da nema dodatnog oporezivanja napojnice, već mi sada imamo problem. Problem je da vi sada konobaru preko kartice ne možete dati manču, toliko je poreza i zakona koje treba promijenit. Sada smo napokon naišli na plodno tlo. Nakon ministra Marića sada je došao ministar Primorac koji je dao zeleno svjetlo da se to u narednih godinu dana riješi.

S njima još moraju dogovoriti iznos do koje se svote ona neće oporezivati. Prijedlog ugostitelja je da neoporezivi dio bude 3 318 eura godišnje.

- Sve preko toga bi se trebalo oporezivati samo porezom na dohodak, što je ustvari u redu i presedan u svijetu i Europi. Mi smo analizirali sve druge sustave zemalja kako tretiraju napojnicu i mogu reći da će Hrvatska biti predvodnik dobre prakse. - kaže Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

“Sve ide u korist konobara?”

Ugostitelji misle da je ovo jedan predobar projekat da bi se krivo iskomunicirao.

- Naš prijedlog je bio 10 posto od računa, što je vani nekakav bon-ton kada idete jesti ili piti. I na taj način bi svi zajedno uprihodili 25 milijuna eura, možda smo malo i rekli. I mislim da je ovo jedan predobatr projekt da bi se krivo iskomunicirao. - smatra Jeličić.

Konobar Ivan pak smatra da se oporezivanje napojnica ne može izbjeći.

- Pogotovo otkad smo u Europi, svi ovi njihovi zakoni, pratimo Zapad i sve to. Ne čini me baš presretnim, ali šta možemo. - kaže.

No, ugostitelji poručuju da konobari mogu slobodno biti bez brige za svoje napojnice.

- I to moramo sad svi iskomunicirat. Mi smo to tražili 2019. Ja zaista ne bih volio da taj jedan krasan projekt propadne, jer je to na dobrobit svih naših radnika, nas poduzetnika i građana. - kaže Jeličić.

S njim se slaže i Jelena Tabak iz HGK.

- Ovo ide u korist konobara, ova mini reforma, odnosno izmjena triju zakona ide direktno za dobrobit naših djelatnika. Niti poslodavci nemaju veze ni korist od ovoga. Mi ćemo samo imati samo dodatne evidencije, ali napravit ćemo sve da našim djelatnicima bude bolje. - naglašava.

Prije točno dvije godine ugostitelji su dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, održano je niz sastanaka, a sada je na redu – provedba.

hr Sun Jan 29 2023 21:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .