Article

//www.dalmacijanews.hr/files/606cbd816f52dfcf268b4569/80

Ove snažne žene vode svakodnevnu borbu s limfedemom: 'Ne postoje adekvatne cipele za tebe, nosiš posebnu odjeću. Želiš se srediti, ali...'

Iako ljudi općenito nastoje biti sretni i zadovoljni, negativne emocije, dokazali su znanstvenici, mnogo snažnije vladaju našim životima od pozitivnih.
I dok na životna leđa stižu brojni teški, i manje teški križevi, gotovo uvijek ponavljamo kako se 'baš sve urotilo protiv nas'. Vrijeme kao da pobjegne kroz prste, poput šake pijeska u dječjoj igri na plaži. Traženje krivca na razne nesreće postala je uobičajena životna reakcija.

Ove hrabre žene snagu za dalje, nakon životne prekretnice, pronašli su u obitelji, vjeri i ljudima koji su njihov problem nosili ispod svoje majice ili bluze. Jer čovjek se nauči živjeti sa svime što mu život nosi.

Marina Rogošić, Lada Biočina i Marina Mateljan suočile su se s limfedemom. Nakon liječenja karcinoma, genetski ili iz nekog nepoznatog razloga doživjele su otok dijela tijela zbog, stoji u zdravstvenim knjigama, nakupljanja tekućine u međustaničnom prostoru uslijed nepravilnog otjecanja limfe.

Nakon teškog saznanja krenula je hrabra borba i svakodnevnica sa steznicima i elastičnom odjećom.

Bračanka Lada osjetila je kvržicu na dojci, a samo osam dana kasnije je operirana. Odstranjena joj je cijela dojka. Desetak mjeseci poslije operacije, zračenja i kemoterapija lijeva ruka počela joj je oticati.

- Nosila sam elastični rukav i drenaže koje, mislim, nisu bile efikasne. Stjecajem okolnosti stigla sam do doktorice Poljičanin koja je ustanovila da je za moju ruku najbolji ravno tkani rukav koji je malo čvršći - govori Lada misleći na liječnicu Anu Poljičanin koja je bila doktor, iscjelitelj duševne boli i psihijatar u jednom. Melem za sve rane.


Zašto, Bože, sad i to?

Saznanje o karcinomu dojke zaustavilo je na nekoliko trenutaka cijeli svijet i Marine Rogošić, ali nakon operacije koja je prošla uredno pojavio se limfedem.

- Bila sam očajna, nakon svega što sam prošla, i pitala sam se - Pa zašto, Bože, sad i to? Zašto ne mogu normalno živjeti?
Želiš se srediti, obući haljine, ali... Doktorica Poljičanin me je umirila i zapravo dokazala da se može biti žena s tim rukavom svaki dan - ponovno Anu Poljičanin u prvi plan stavlja još jedna naša sugovornica.

- Ne postoje adekvatne cipele za tebe, ne postoji odjeća i time vam je život otežan - na svakodnevicu se nadovezuje i Marina Mateljan koja ima primarni limfedem koji je uzrok genetike ili nekog drugog razloga. S problemom živi od svoje 14 godine.

- Pretežno tražim elastičnu odjeću, par brojeva veću. Ali svejedno je neugoda, posebice ljeti kad se skidamo u neku laganiju odjeću. I ovdje je, kao i u svemu, najvažnija psihička jakost - govori Lada Biočina.

Zdravstvo 'na koljenima'

Baš je Ana Poljičanin bila jedna od onih koje su postavile temelje za rješenje problema limfedema jer je ovakva pojava donedavno bila potpuna nepoznanica za znanost. Sve žene, koje su joj se obratile, i za nju su bile životna prekretnica.

- Kod nas se nitko ne bavi s limfedemom kao takvim, mi nemamo specijalista za njega. Većinom se o njemu brinu fizijatri i fizioterapeuti, a ostale specijalnosti povremeno. Prijeka je potreba da u Hrvatskoj imamo specijalista limfologa koji se bave baš ovom problematikom - priča nam Poljičanin koja kaže kako na limfnu drenažu u Splitsko-dalmatinskoj županiji godišnje pobroje oko 200 žena.

Ana blisko surađuje s Ivanom Klarić Kukuz koja je educirani fizioterapeut baš za limfedem. U ovo područje krenula je iz znatiželje, a tek je onda shvatila koliko je ovaj problem zapostavljen i koliko žena vodi beskompromisnu bitku s njim.

I dok koronavirus vlada medijskim prostorom, često se važnost odmiče od ove bolesti koja iz dana u dan ima sve više oboljelih. Točne brojke pacijenata se ne znaju, jer se dio njih liječi u privatnim ordinacijama, ali problemi se tu tek gomilaju. Život s limfedemom moguć je isključivo uz redovitu terapiju i zdravstvenu brigu, a nju dodatno otežava preopterećenost zdravstvenog sustava. Zdravstvo 'na koljenima' i bolest koja ograničava aktivnosti i uobičajeni način života.
hr Tue Apr 06 2021 21:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fe129e16f52df78768b4628/80
Foto: DalmacijaNews

Ivić: 'Epidemija bukti u Splitsko-dalmatinskoj županiji'

Naglasio je kako se britanski soj virusa rapidno širi i pogađa mlađu populaciju.
Prim.dr.sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split istaknu je kako se radi o jako velikom broju hospitaliziranih što znači da epidemija bukti.

Naglasio je kako se britanski soj virusa rapidno širi i pogađa mlađu populaciju.

Upravo zbog te loše epidemiološke situacije produžene su za još dva tjedna strože epidemiološke mjere u županiji, no krizme i pričesti ostaju. Na pitanje je li to bila dobra odluka, Ivić je rekao kako sva okupljanja će održati intenzitet epidemije.

- Mišljenja sam da sve to treba svesti na najmanju moguću mjeru, te da sve ovakve proslave ne bi smjele izlaziti iz okvira majka, otac i djeca, naglasio je Ivić za HRT.
hr Fri Apr 16 2021 21:01:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f9437e56f52df37218b45c2/80
Foto: N1

Ministarstvo: Cuspis, in2 i Ericsson Nikola Tesla uključeni u praćenje cijepljenja

Tvrtke od samog početka sudjelovale u dizajnu kompletnog rješenja.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u petak da su tvrtke Cuspis, in2 i Ericsson Nikola Tesla uključene u programsko rješenje za praćenje postupka cijepljenja, a platformu CijepiSe naziva terminom koji se u medijima koristio za to cjelovito programsko rješenje.

"Platforma CijepiSe je termin koji se u medijima koristio kao cjelovito programsko rješenje za praćenje postupka cijepljenja", priopćili su iz Ministarstva i naveli da su sukladno tome sve tri angažirane tvrtke uključene isporukom pojedinih komponenti u cjelovito programsko rješenje.

Tvrtke od samog početka sudjelovale u dizajnu kompletnog rješenja

Ističu da su predstavnici tih tvrtki od samog su početka sudjelovali u dizajnu kompletnog rješenja s predstavnicima Ministarstva zdravstva, HZZO-om i HZJZ-a te da svaka tvrtka u svojoj domeni pridonosi uspostavi kompletnog rješenja.

Naglašavaju da su se od početka suradnje do danas zahtjevi kontinuirano prilagođavali dinamici dostave cjepiva i različitim organizacijama cijepljenja, što je očekivano u kriznim situacijama poput epidemije koronavirusa.

U Ministarstvu navode i da, unatoč dinamici visokog intenziteta, suradnici na projektu zajednički ulažu neizmjerne napore kako bi informatički projekt odgovorio na sve izazove i ispunio svrhu cijele kampanje cijepljenja.

Ministarstvo zdravstva također je dodatno dalo pregled nad komponentama sustava, po kojem sveukupna procjena za cijeli projekt iznosi 3.486.655 kuna, odnosno 4.358.318 kuna s PDV-om, pri čemu troškovi uključuju podršku i održavanje do 1.listopada 2023.

Cupisove komponente stoje 600.000 kuna+PDV 

Komponente koje isporučuje Cuspis stoje ukupno 600.000 kuna plus PDV, a Ministarstvo navodi da je stavka od 196.000 kuna koju spominju mediji dosad jedina realizirana i plaćena.

Odnosi se, kažu, na web stranicu cijepise.zdravlje.hr i uključuje dizajn weba, izradu javnih stranica, integraciju s bazom osiguranika HZZO-a i integraciju za preuzimanje statusa cijepljenja građana.

Na popisu komponenti koje isporučuje Cuspis su i Smart Call centar te Web servisi (92.400 kuna), komunikacija s Listom zainteresiranih i Smart Call centrom (155.600 kuna), popis zainteresiranih i Web servisi (156.000 kuna).

Komponente koje isporučuje In2, poput nadogradnje PZZ aplikacije za naručivanje na cijepljenje i sustava eNaručivanja te integracije s modulom za naručivanje pacijenta preko Call centra HZJZ-a i platforme eGrađani stoje ukupno 542.100 kuna plus PDV.

Komponente koje isporučuje Ericsson Nikola Tesla stoje 1.344.555 kuna plus PDV, pri čemu izrada funkcionalnosti web aplikacije Portal zdravlja za naručivanje na cijepljenje kod odobrenog PZZ liječnika i komunikacija s liječnikom stoje 525.400 kuna, a izrada mobilne aplikacije 388.505 kuna.

Odražavanje Web aplikacije Portala zdravlja stoji 122.900 kuna, a mobilne aplikacije 307.750 kuna.

Ministarstvo napominje da aktivnosti konfiguracije kalendara i edukacija zaposlenih na svim punktovima za masovno cijepljenje još nisu naručene jer ovise o broju aktiviranih punktova, a procijenjena vrijednost oko 1.000.000 kuna.

Beroš: Nije bilo pogodovanja kod izrade platforme

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je ranije u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite da nije bilo pogodovanja kod izrade platforme CijepiSe te da ništa ne skriva niti taji, a da su svi podaci transparentni i dostupni na internetskoj stranici Ministarstva zdravstva.

Odgovorio je i na pitanje hoće li Ministarstvo dati na uvid sve podatke o fazama projekta Cjepise, koliko je tko točno dobio i koliko je tvrtka Cuspis dobila poslova od Ministarstva.

"Tvrtka je angažirana daleko prije mog dolaska u Ministarstvo kao pomoćnika. Dodatnih posebnih ugovora s Ministarstvom za vrijeme dok sam bio pomoćnik ili ministar nije bilo, osim onog što se realiziralo. Niti za vrijeme mog djelovanja kao pomoćnika ministra niti sada nema nekakvog pogodovanja. Sve će biti dostupno transparentno i jednostavno, čak i ono o budućim planiranim troškovima", rekao je Beroš.

Tvrtke Ericsson Nikola Tesla i In2 odbacile su u petak tvrdnje da imaju ikakve veze s platformom CijepiSe, ustvrdivši da samo imaju ugovore s Ministarstvom zdravstva o suradnji na Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu eNaručivanje.

Telegram je u četvrtak objavio da Ministarstvo zdravstva nije htjelo otkriti tko je izradio platformu CijepiSe, za koju je korištena besplatna platforma WordPress. te da su to otkrili po kodu tvrtke Cuspis.

hr Fri Apr 16 2021 20:00:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/606defee6f52dfd2278b45bb/80
Foto: MOST

I MOST prozvao DORH glede afere koju smo otkrili: 'Vladajući su napokon shvatili da u Splitu postoji više različitih trgovačkih lanaca!'

Grubo kršenje zakona je po strani, kažu MOST-ovci.
Nakon što je DalmacijaNews otkrio aferu u Gradu Splitu, odnosno pogodovanje trgovačkom lancu Tommy, oglasili su se i iz stranke MOST.

- Kako možemo pročitati iz medija, vladajuća koalicija je napokon shvatila da u Splitu postoji više različitih trgovačkih lanaca. Zanimljivo je kako su se toga sjetili baš sad "tik" pred izbore, kartice, garaže, zaštita Marjana i sl. jer eto četiri godine imali su druge prioritete.  Korisnicima kartica "Moj zlatni Split" napokon će biti omogućen prihvat kartice na svim prodajnim mjestima u Republici Hrvatskoj u trgovačkom lancu Spar d.o.o, a također je u pripremi kako navode širenje ograničene mreže i na druga prodajna mjesta, a sljedeći u nizu je prodajni lanac Ribola.  

Bitno je istaknuti da je jedino Most ovo smatrao spornim te da na isto upozorava više od dvije godine, uputili smo niz vijećničkih pitanja, govorili na tribinama i na sjednicama Gradskog vijeća(za isto postoje zapisi).
Svjesni koliko teško živi većina ljudi "zlatne dobi" naš prijedlog je bio da se ljudima daju novci i da sami odluče hoće li kupiti hranu, cipele ili možda platiti režije.

Što se tiče božićnica, tu trenutna koalicija ne može ništa retroaktivno napraviti, ali se nadamo da će se s istim pozabaviti DORH i započeti izvide za grubo kršenje zakona, ne samo u Gradu, nego i u gradskim tvrtkama koje Zakon nisu poštovale - poručili su.
hr Fri Apr 16 2021 19:06:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6079b3bc6f52df6c358b456b/80
Foto: Facebook

Vice Mihanović posjetio Spinut i Meje: 'Odlučno krećemo u nove projekte'

Planira izgraditi nogostup u Bakotićevoj ulici te garažu u Jobovoj i Rendićevoj ulici.
HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika Vice Mihanović danas je obilazio Spinut i Meje.

- U điru Spinutom i Mejama gdje sam zajedno s prijateljima obišao sve one važne točke kojima ćemo u sljedećem mandatu posvetiti posebnu pozornost. Od sanacije ulice Pod Kosom na Mejama kod koje smo održali i sastanak sa stanarima od kojih sam dobio brojne vrijedne informacije, pa do objekata zapadno od Vile Dalmacija koje ćemo spojiti na kanalizacijsku mrežu. Također, odlučno ćemo krenuti i u brojne druge projekte poput uređenja plaže Kaštelet, izgradnju nogostupa u Bakotićevoj ulici i garaža u Jobovoj i Rendićevoj ulici.

Za naše mlade i našu djecu ćemo urediti košarkaško igralište u sklopu Osnovne škole Meje te opremiti street workout park između Karamanove i Rendićeve ulice. Odlučno ćemo se uhvatiti rješavanja svih onih komunalnih problema koji muče naše građane, od istoka do zapada grada. Takvi projekti će biti moj najvažniji prioritet. Potpora koju mi naši sugrađani daju i brojne sugestije su znak da se krećemo u pravom smjeru! #konkretno - napisao je Mihanović.

hr Fri Apr 16 2021 17:57:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .