Article

//www.dalmacijanews.hr/files/626a8b7fecdbd10f688b45fb/80
Foto: UNIST

Svi na Prokurative! Velika Smotra Sveučilišta u Splitu!

Kroz cijeli program vode vas studenti treće godine preddiplomskog studija Gluma...

Sve je spremno za Smotru Sveučilišta u Splitu koja će se održati sutra (29. travnja) na splitskim Prokurativama.

Svi fakulteti Sveučilišta u Splitu, Akademija, odjeli, samostalni studiji, Sveučilišna knjižnica, Studentski centar, Studenski zbor predstavit će budućim studentima i svima zainteresiranima svoje studijske programe, uvjete upisa, smještaj, prehranu kao i sve ostale usluge.

Bit će tu i studentske udruge, Ured za mobilnost i međunarodnu suradnju, Ured Europskog sveučilišta mora, Ured za studentski standard, profesori, asistenti, studenti…

Prava prilika za upoznavanje projekata, mogućnosti međunarodne mobilnosti i studentske razmjene, studentski standard, studentski sport, studentski radio i još bezbroj interesantnih stvari koje Sveučilište u Splitu nudi svojim studentima.

Svojim programom led probija Sveučilišni odjel za forenzične znanosti kroz prezentaciju "Upoznajte svoju osobnu iskaznicu". U sklopu prezentacije predstavit će elemente zaštite najčešćeg dokumenta kojeg svi imaju kod sebe, a moći će se provjeriti kvalitetu zaštite i upoznati s nekim od elemenata.

Sveučilišni odjel za forenzične znanosti održat će prezentaciju u suradnji s nastavnom bazom, Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", MUP-a Republike Hrvatske, a voditeljica aktivnosti će biti Jasna Galeković koja je ujedno i stalni sudski vještak za dokumente i novčanice.

Da će petak biti dan pun zabave i iznenađenja potrudit će se Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu u svom talk showu u kojem će nastupati djelatnici fakulteta i posjetitelji Smotre.

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu zagrijat će atmosferu vježbama uz glazbu, a Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu predstavit će različite proizvode koji su napravljeni na fakultetu od kojih se izdvaja pivo Brucošica te sapune različitih oblika i mirisa.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, točnije njihova studentska udruga CROMSIC, organizirat će akciju mjerenja tlaka i šećera za odrasle, a za najmlađe će na Prokurativama biti organizirana radionica o očuvanju zdravlja zuba.

Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu omogućit će izlazak na more sa Sveučilišnom jedrilicom i brodicom "Popaj“, a posjetitelji će moći isprobati jedrenje i mornarske vještine te kao nagradu dobiti majice.

Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, koja usput rečeno, slavi 25 godina postojanja pripremila je niz zanimljivosti; studentice i studenti iz klase solo pjevanja prof. Žane Marendić i Terezije Kusanović u kostimima i s koreografijom uz klavirsku pratnju Zorana Velića izvest će "Malu Floramye", "Splitski akvarel", iz operete "Orfej u podzemlju" J. Offenbacha. 

Gudački ansambl Umjetničke akademije, pri čemu će nam studenti Odsjeka za gudače i gitaru pod vodstvom prof. Vladimira Kosjanenka izvesti popularna djela Vivaldija  i Pabloa de Sarasate.

Kvartet saksofona Mark Mellits izvesti će ˝Black za kvartet saksofona˝, a potom će se moći uživati u izvedbi glumačko plesnih impro-minijatura studenata - 1. god odsjeka za glumu u suradnji sa studentima saksofona Odsjeka za puhačke instrumente (glazbene improvizacije). Zajednički naziv im je Šumas.

I Vojno pomorstvo je tu! Vježbovne radnje s naoružanjem, smotra uz dizanje zastave i himnu, prezentacija borbenog plivača (svladavanje prepreke sa splavi) te uvijek zabavnu prezentaciju čvorologije. Posjetitelji će imati priliku posjetiti i razgledati raketnu topovnjaču 41 - "VUKOVAR" na gatu Sv. Petra od 9 do 17 sati.

Odjel za stručne studije na smotri priprema primjenu virtualne i proširene stvarnosti, akademski zbor Silvije Bombardelli izvrsne obrade i izvedbe pop hitova, a plesno osvježenje studentska udruga "Plesni studio Baila Conmigo“ .

Moći ćete uživati u vožnji električnim romobilima studentske udruge Adriato, Jedriličarski klub će vas ukrcati na jedrilicu, FESB Racing će predstaviti svoj zadnji trkaći motocikl, a udruga Oceanus će se predstaviti s dronom, VR naočalama i laboratorijskim priborom i sve to popraćeno glazbenim poslasticama u kakvima se može uživati samo na Radio Kampusu.

Valja spomenuti i degustaciju hrane i pića Studentskog centra.

Svoj dolazak najavile su sve splitske srednje škole, ali i škole iz Zadra, Šibenika, Mostara te Ravnih Kotara.

Kroz cijeli program okupljene će voditi  studenti treće godine preddiplomskog studija Gluma.

Smotra Sveučilišta održava se u Splitu, na Prokurativama u petak od 11 do 18 sati.


hr Thu Apr 28 2022 15:01:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289202918d1cbc61d8b4585/80
Foto: Unslash

Copernicus služba za nadzor atmosfere upozorava na neobičnu pojavu u Hrvatskoj tijekom ovog vikenda

Veliki oblak saharske prašine koji se kreće na sjever preko južne i srednje Europe u razdoblju od 20. do 23. svibnja.

Prognoze Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) od 17. svibnja predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu. Prašina je već stigla do Pirenejskog poluotoka, a prognoze koje pokazuju veće vrijednosti stižu od 21. do 22. svibnja. 22. svibnja prašina će proći i srednju Europu.

CAMS, kako navodi poslovni.hr, svake godine prati sve faze širenje prašine iz pustinje Sahare i pruža stalna ažurirana izvješća o ozbiljnosti ovogodišnjeg širenja prašine, uključujući visoke vrijednosti uočene u zapadnoj Europi sredinom ožujka , kao i prašinu koja prelazi Atlantik prema Karibima, 

Copernicus služba za nadzor atmosfere prati i znatne oluje prašine koje su zahvatile Bliski istok tijekom svibnja 2022., a koje su značajno utjecale na Irak. CAMS pruža kontinuirane podatke i predviđanja praćenja dalekosežnog širenja prašine na europskoj i globalnoj razini . Podaci i alati koji daje besplatni su, i mogu poslužiti građanima, poduzećima i kreatorima politika za donošenje informiranih odluka na kontinuiranoj osnovi, jer su podaci o prognozi kvalitete zraka dostupni 24 sata dnevno.

Viši znanstvenik Mark Parrington iz ECMWF-ove Copernicus službe za nadzor atmosfere komentira:
- Copernicus služba za nadzor atmosfere važna je karika u raspravi o tome kako se sastav atmosfere mijenja, budući da se CAMS-ove informacije temelje na satelitskim promatranjima gotovo u stvarnom vremenu i in situ promatranjima, te nudi pouzdane prognoze kvalitete zraka kako bi korisnici mogli pratiti prijenos prašine i znati, na primjer, kada je u njihovim područjima iznimno loša kvaliteta zraka.

hr Sat May 21 2022 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc903f76f52df4c5d8b45cf/80
Foto: Brodosplit

Poslije višemjesečne financijske agonije Debeljaku prihvaćeno pokretanje predstečajnog postupka u Brodosplitu

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka
Splitski Trgovački sud prihvatio je Debeljakov prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka u Brodosplitu nakon što mu jednom to nije pošlo za rukom i to zbog jedne evidentirane neizvršene osnova za plaćanje koje je trebalo navesti u spisima.

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana sa Brodograđevnom industrijom Split.

Debeljak je kaotičnu situaciju povezao s ruskom invazijom u Ukrajini iako se otkrivalo kako je pozadina cijele priče puno dublja.

Poslije višemjesečne financijske agonije pokrenut je predstečajni postupak i nad cijelom DIV grupom.
hr Sat May 21 2022 19:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62891a2f18d1cbc51d8b457b/80
Foto: HGSS Split

HGSS spasio malaksalog turista na Fortici koji nije bio dovoljno opremljen za visoke dnevne temperature

Zbog visokih temperatura potreban je oprez!

Omiška ispostava HGSS Stanice imala je akciju ove subote na Fortici u Omišu.

Poziv je stigao zbog unesrećenog državljanina Njemačke koji je zbog iscrpljenosti i malaksalosti pao dva puta pa je pozvana pomoć.

Akcija je uspješno završila nakon što su unesrećenog spustili u Omiš u pratnji četiri člana Ispostave.

Razlog ove nezgode bila je neadekvatna opremljenost i premalo vode za visoke dnevne temperature.

- Zbog visokih temperatura potreban je oprez! - poručuju iz HGSS Split. 


hr Sat May 21 2022 18:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289145318d1cbc21d8b4580/80
Foto: SDŽ

[FOTO] U Jeruzalemu otkriven kip svetog Jeronima: "On je rođen u našem srcu i duši"

"Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju"

Župan Blaženko Boban, monsinjor Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske dominikanske opatije Bernhard Alter otkrili su na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije. Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu, a župan Boban ističe kako se ovaj trenutak čekao već tri godine. 

- Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan jer mnogi za Svetoga Jeronima pitaju gdje je rođen. Rođen je u našem srcu i našoj duši. Zbog toga sam ponosan što danas jednu cijelu lepezu aktivnosti koju smo imali prethodnih godina današnjim činom završavamo. Bitno je da građani i vjernici shvate njegovu veličinu, njegovu dimenziju i njegov doprinos čovječanstvu, izjavio je župan.

Nadbiskup u miru, monsinjor Marin Barišić, koji je blagoslovio kip i služio svečanu svetu misu, naglašava kako je ovo povijesni dan za budućnost. 

- Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi, naglasio je Barišić.

Autor kipa je akademski kipar Veno Jerković, koji nije mogao sakriti oduševljenje što je upravo njegovo djelo postavljeno na Sionu. 

- Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja, rekao je Jerković.

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik navodi kako je ovaj kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu. 

- Sa Svetom zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput Svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa Svetoga Jeronima je jedan veliki znak, izjavio je Glavnik. 

Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.


hr Sat May 21 2022 18:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .