Article

//www.dalmacijanews.hr/files/626a8b7fecdbd10f688b45fb/80
Foto: UNIST

Svi na Prokurative! Velika Smotra Sveučilišta u Splitu!

Kroz cijeli program vode vas studenti treće godine preddiplomskog studija Gluma...

Sve je spremno za Smotru Sveučilišta u Splitu koja će se održati sutra (29. travnja) na splitskim Prokurativama.

Svi fakulteti Sveučilišta u Splitu, Akademija, odjeli, samostalni studiji, Sveučilišna knjižnica, Studentski centar, Studenski zbor predstavit će budućim studentima i svima zainteresiranima svoje studijske programe, uvjete upisa, smještaj, prehranu kao i sve ostale usluge.

Bit će tu i studentske udruge, Ured za mobilnost i međunarodnu suradnju, Ured Europskog sveučilišta mora, Ured za studentski standard, profesori, asistenti, studenti…

Prava prilika za upoznavanje projekata, mogućnosti međunarodne mobilnosti i studentske razmjene, studentski standard, studentski sport, studentski radio i još bezbroj interesantnih stvari koje Sveučilište u Splitu nudi svojim studentima.

Svojim programom led probija Sveučilišni odjel za forenzične znanosti kroz prezentaciju "Upoznajte svoju osobnu iskaznicu". U sklopu prezentacije predstavit će elemente zaštite najčešćeg dokumenta kojeg svi imaju kod sebe, a moći će se provjeriti kvalitetu zaštite i upoznati s nekim od elemenata.

Sveučilišni odjel za forenzične znanosti održat će prezentaciju u suradnji s nastavnom bazom, Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", MUP-a Republike Hrvatske, a voditeljica aktivnosti će biti Jasna Galeković koja je ujedno i stalni sudski vještak za dokumente i novčanice.

Da će petak biti dan pun zabave i iznenađenja potrudit će se Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu u svom talk showu u kojem će nastupati djelatnici fakulteta i posjetitelji Smotre.

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu zagrijat će atmosferu vježbama uz glazbu, a Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu predstavit će različite proizvode koji su napravljeni na fakultetu od kojih se izdvaja pivo Brucošica te sapune različitih oblika i mirisa.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, točnije njihova studentska udruga CROMSIC, organizirat će akciju mjerenja tlaka i šećera za odrasle, a za najmlađe će na Prokurativama biti organizirana radionica o očuvanju zdravlja zuba.

Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu omogućit će izlazak na more sa Sveučilišnom jedrilicom i brodicom "Popaj“, a posjetitelji će moći isprobati jedrenje i mornarske vještine te kao nagradu dobiti majice.

Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, koja usput rečeno, slavi 25 godina postojanja pripremila je niz zanimljivosti; studentice i studenti iz klase solo pjevanja prof. Žane Marendić i Terezije Kusanović u kostimima i s koreografijom uz klavirsku pratnju Zorana Velića izvest će "Malu Floramye", "Splitski akvarel", iz operete "Orfej u podzemlju" J. Offenbacha. 

Gudački ansambl Umjetničke akademije, pri čemu će nam studenti Odsjeka za gudače i gitaru pod vodstvom prof. Vladimira Kosjanenka izvesti popularna djela Vivaldija  i Pabloa de Sarasate.

Kvartet saksofona Mark Mellits izvesti će ˝Black za kvartet saksofona˝, a potom će se moći uživati u izvedbi glumačko plesnih impro-minijatura studenata - 1. god odsjeka za glumu u suradnji sa studentima saksofona Odsjeka za puhačke instrumente (glazbene improvizacije). Zajednički naziv im je Šumas.

I Vojno pomorstvo je tu! Vježbovne radnje s naoružanjem, smotra uz dizanje zastave i himnu, prezentacija borbenog plivača (svladavanje prepreke sa splavi) te uvijek zabavnu prezentaciju čvorologije. Posjetitelji će imati priliku posjetiti i razgledati raketnu topovnjaču 41 - "VUKOVAR" na gatu Sv. Petra od 9 do 17 sati.

Odjel za stručne studije na smotri priprema primjenu virtualne i proširene stvarnosti, akademski zbor Silvije Bombardelli izvrsne obrade i izvedbe pop hitova, a plesno osvježenje studentska udruga "Plesni studio Baila Conmigo“ .

Moći ćete uživati u vožnji električnim romobilima studentske udruge Adriato, Jedriličarski klub će vas ukrcati na jedrilicu, FESB Racing će predstaviti svoj zadnji trkaći motocikl, a udruga Oceanus će se predstaviti s dronom, VR naočalama i laboratorijskim priborom i sve to popraćeno glazbenim poslasticama u kakvima se može uživati samo na Radio Kampusu.

Valja spomenuti i degustaciju hrane i pića Studentskog centra.

Svoj dolazak najavile su sve splitske srednje škole, ali i škole iz Zadra, Šibenika, Mostara te Ravnih Kotara.

Kroz cijeli program okupljene će voditi  studenti treće godine preddiplomskog studija Gluma.

Smotra Sveučilišta održava se u Splitu, na Prokurativama u petak od 11 do 18 sati.


hr Thu Apr 28 2022 15:01:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62baca5818d1cbbfc08b4570/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Đogaš: "Vjerujem da će se Split probuditi iz hipnoze"

Oni se nazivaju Centar, a zapravo su ultra ljevica i srušili su splitsku ljevicu, rekao je kandidat HDZ-a za gradonačelnika

Zoran Đogaš, nestranački kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita održao je prvu medijsku konferenciju pred drugi krug izbora u kojem ga očekuje sučeljavanje s velikim favoritom Ivicom Puljkom iz stranke Centar. Đogaš se na Prokurativama osvrnuo na sve što je doživio otkako se aktivno uključio u politiku:

- Važno je istaknuti jednu stvar koja me tišti, dugo sam razmišljao o tome. Svi su mi na ulasku u ovu priču rekli da me očekuju glib, blato, kaljuža i što mi to treba. Neopisivo je što smo obitelj i ja doživjeli u posljednja dva mjeseca. Ovo je dno dna ljudskog društva i ljudskog roda. To mi je daje malo više motiva i borbenosti. Vjerujem u drukčiji Split, upozoravat ću na laž i obmane. Ovo nije sustav vrijednosti građana Splita, kojih je većina ostala doma, jer im se zgadila politika. Kao i meni. Očekujem da će i drugi pokazati da se može drukčije.

 

 

- Imamo podjelu po svjetonazoru, a to nije to. Oni se nazivaju Centar, a zapravo su ultra ljevica. I srušili su splitsku ljevicu. Mi se zalažemo za normalne ljude, splitske obitelji, brinemo se, skrbimo o ranjivim osobama, o osobama s invaliditetom, hrvatskim braniteljima… Vjerujem da će se Split probuditi iz hipnoze.

- Nadam se da će izlaznost u drugom krugu biti veća.

 

Nakon Đogaša je govorila Zrinka Mužinić Bikić.

- Puljku je podršku dalo 15 posto, možda su građani izgubili vjeru u sve nas. Most je pružio ruku suradnje stranci, koja ne odgovara njihovom političkom djelovanju i zato su zabilježili lošiji rezultat. Centar želi provesti građanski odgoj u školama, što je ideološka indoktrinacija.

 

HDZ-ov kandidat smatra da će borba u drugom krugu biti oštrija, nade polaže u veći izlazak birača.

- Mi ne osporavamo legitimitet Puljku, ali žalosno je što je bio tako malen odaziv. Rekao bih isto i da sam ja pobijedio u prvom krugu. Očekujem oštriju retoriku u drugom krugu, govorit ću istinu.

 

Nasmijao se na spomen Željka Keruma:

- Željko Kerum zabavlja javnost, to što on govori je smiješno. On je potrošena priča, to su i birači prepoznali. Nadam se da će njegovi birači prepoznati za koga će glasati u drugom krugu. Inače, obilježje prvog kruga je rasturanje ljevice, u potpunosti su nestali sa scene neki Puljkovi partneri.

 

- Ozbiljan je posao dovesti građane na izbore u drugom krugu. Ja sam klasa optimist. Mislim da smo napravili sve najbolje što smo mogli i sa svih strana smo dobili pohvale. Moram potvrditi da sam apsolutno ponosan na sebe i svoje suradnike.

hr Tue Jun 28 2022 11:31:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62bace2318d1cb2abf8b45cb/80
Foto: Ilustracija

Cessna pala kod Pustinje Blaca, svi putnici su preživjeli

Prvi su do njih došli vatrogasci, pilot i dvoje putnika nisu u životnoj opasnosti
NOVO
POLICIJSKO PRIOPĆENJE

Operativni centar civilne zaštite zaprimio je danas, 28. lipnja u 9.36 sati od Hrvatske kontrole zračne plovidbe dojavu o padu zrakoplova tipa Cessna 172 na području Pustinje Blaca na otoku Braču.

U zrakoplovu su se nalazile tri osobe – pilot i dva putnika. Obaviještene su sve nadležne službe, a na mjesto događaja upućeni su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite uključujući pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite te policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Svi putnici su preživjeli i prema procjeni vatrogasaca, koji su prvi došli na mjesto događaja, nisu u životnoj opasnosti. Akcijom spašavanja koordinira pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split.
 

RANIJE OBJAVLJENO
Zrakoplov Cessna pao je jutros kod Pustinje Blaca na otoku Braču. Prema mjestu nesreće brzo su krenule sve raspoložive snage, od hitne pomoći, preko vatrogasaca do policajaca. Gdje je sportski zrakoplov točno pao još se ne zna, pretpostavka je da su u njemu bili pilot i troje putnika. U akciju su uključeni i dronovi.

Ćini se da su dvije osobe teže, a jedna lakše ozlijeđena.
Uskoro opširnije...

hr Tue Jun 28 2022 10:42:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62babcaa18d1cb31be8b45e2/80

U Splitu održana radionica za poduzetnike o uvođenju eura

Predavačice Mirela Skočić i Lucija Sušić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ivana Ravlić Ivanović i Amalija Jurin iz Ministarstva financija sveobuhvatnim su prezentacijama prisutnima približile promjene koje će nastupiti uvođenjem eura, a direktno se tiču njihova poslovanja

U HGK - Županijskoj komori Split održana je radionica za poduzetnike na temu uvođenja eura u Republiku Hrvatsku. Radionici u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva financija, Predstavništva Europske komisije i Europe Direct Split, odazvali su se mnogobrojni predstavnici poslovnih subjekata, udruga potrošača te lokalnih samouprava, kojima je prvenstveno bila namijenjena. 


- 'Recentna najava agencije Moody's o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatskoj pokazatelj je koliko će ulazak u eurozonu pomoći u ovim kriznim vremenima te ojačati naše gospodarstvo. Jedan od mehanizama koji će doprinijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače u procesu uvođenja eura je pristupanje poslovnih subjekata Etičkom kodeksu, kojim se jamči ispravno preračunavanje cijena, pa i ovom prilikom pozivam poslovne subjekte koji posluju u direktnom odnosu s potrošačima da se pridruže ovoj inicijativi - rekao je pozdravljajući skup predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš. 


Predavačice Mirela Skočić i Lucija Sušić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ivana Ravlić Ivanović i Amalija Jurin iz Ministarstva financija sveobuhvatnim su prezentacijama prisutnima približile promjene koje će nastupiti uvođenjem eura, a direktno se tiču njihova poslovanja. 


Predstavljene su glavne odrednice zakonskih okvira te kronologija postupka uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj pod krovnim Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH (NN 57/22). Predavačice su se osvrnule na najvažnije aktivnosti i promjene poslovnih procesa koji se očekuju u periodu do 5. rujna 2022. godine, kada započinje obvezno dvojno iskazivanje cijena, kao i što očekivati nakon 1. siječnja 2023. kada Hrvatska planira uvođenje eura, ukoliko se to i službeno potvrdi odlukom Vijeća EU. Isto se očekuje tijekom srpnja, baš kao i Uredba o fiksnom tečaju konverzije. 


Svi poslovni subjekti u Hrvatskoj trebaju se na vrijeme pripremiti za poslovanje u novoj službenoj valuti, rečeno je na radionici, posebno prema krajnjem potrošaču. Pojašnjen je pojam Etičkog kodeksa, kojemu je cilj omogućiti transparentno uvođenje eura, odnosno zašto je i koliko važno da se poslovni subjekti pridruže ovoj inicijativi. 


Predstavnike tvrtki zanimale su promjene koje se očekuju uvođenjem fiksnog tečaja konverzije pri Trgovačkom sudu i preračunavanja temeljnog kapitala tvrtki, zatim obveze proizašle iz postojećih ugovora (poput ugovora o radu), educiranje zaposlenika o nadolazećim promjenama i prilagodbama te druga specifična pitanja.Za sve upite vezane za poslovanje prije i nakon uvođenja eura kao službene valute u RH, obratiti se može na kontakte: [email protected] i [email protected]
hr Tue Jun 28 2022 10:33:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62baa3df18d1cb2bbe8b45ba/80
Foto: PU SD

Policajci PU splitsko-dalmatinske prikupili 152 doze krvi

Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Policijske uprave splitsko-dalmatinske osnovan je 19.prosinca 1997. godine kao jedini takav u Ministarstvu unutarnjih poslova
Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Policijske uprave splitsko-dalmatinske organizirao je proteklog tjedna drugu ovogodišnju akciju darivanja krvi na koju se odazvalo 163 djelatnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske. U akciji, koja je trajala dva dana, 23. i 24. lipnja, prikupljene su 152 doze krvi.  Veseli nas činjenica da smo ovaj put zabilježili dolazak četvorice kolege koji su po prvi puta darivali krv.
 
Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Policijske uprave splitsko-dalmatinske osnovan je 19.prosinca 1997. godine kao jedini takav u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Klub danas broji 620 aktivnih članova što je i rezultiralo dosadašnjim uspješnim akcijama darivanja krvi, te je po tom osnovu jedan od najaktivnijih klubova dobrovoljnih darivatelja krvi na području Splitsko-dalmatinske županije. Cilj kluba je osigurati dovoljne količine krvi onima kojima je potrebna. Klub tijekom godine organizira četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi, a svaka traje po dva dana.
 
Daruj krv, spasi život!
hr Tue Jun 28 2022 08:47:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .