Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f2589d1daf72d514f8b456e/80
Foto: HRT/Screenshot

Prosvjed u Zadru: Ne žele azbest s Titova broda

Zadrani se i dalje ne mire sa spoznajom da je u krugu tvrtke Odlagalište sirovina odložen azbest s Titova broda Galeb.

Stotinjak stanovnika četvrti Sinjoretovo, gdje se i nalazi odlagalište, mirnim prosvjedom upozorilo je još jednom da u svom dvorištu ne žele opasni otpad.

Slučaj azbesta s Titova broda Galeb, otvorio nam je oči - tvrde mještani Sinjoretova, piše HRT.

- Mislili smo da je njihova djelatnost željezo i slične stvari Ne znamo mi što su nam u prošlosti ni što će nam u budućnosti dovoziti, rekao je Tomislav Stanić iz Inicijative mladih Sinjoretovo.

U Sinjerotovu, u budućnosti, ovu tvrtku ne žele!

- Ovo je danas azbest. Sutra što? Plutonij?, pita se Željko Vulelija, Sinjoretovo.

I zato ovo nije stvar samo ovoga kvarta, već cijeloga Grada.

- Tražimo od grada, nekoga, da  napravi prostorni plan  i da se oni otud izmjeste. Ima poslovnih zona gdje oni mogu nesmetano raditi, dodao je Stanić.

- Mi ovdje smo zadnja rupa na svirali  u ovom gradu plaćamo porez i prirez, da grad malo pogleda na nas, da nas se sjeti, rekao je Josip Tokić, Sinjoretovo.

Građani su u strahu, s pravom i nepovjerljjivi. Tvde da u Sirovini od početka nisu bili iskreni  jer su prije samo 15 dana govorili  kako ne znaju gdje će završiti azbest s Titova broda iako su, primjerice u protekloj godini, zaprimili i obradili više od 100 tona azbesta.

- Strah me ja sam vidjela da oni to odvoze, to su premjestili, tamo na početku...Di su ga premjestili ne znam, naglasila je Matija Čavka, Sinjoretovo.

78 tona spornoga optada smješteno je u duple, nepropusne vreće u krugu tvrtke. Uvjeravaju da tako skladišten taj otpad nije opasan.

- Ne, da bi bio opasan mora biti u čistom obliku, valkna, istaknuo je poslovni tajnik Odlagališta sirovina d.o.o. Ante Ljubičić.

Građevinski materijal s azbestom u Zadru će ostati 60 dana.

- U propisanom roku bit će zbrinut u kazete za odlaganje otpada koji sadrži azbest. Te su kazete diljem Hrvatske izradio ih je Fond za zaštitu okoliša, dodao je Ljubičić.

Ovakva rješenja za mještane Sinjoretova nisu prihvatljiva. Poručuju da je njihova borba za zdravlje i siguran kvart, tek počela!

 


hr Sat Aug 01 2020 17:28:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f61c5a8daf72da0988b45e3/80
Foto: DalmacijaNews

Koronavirus u Hrvatskoj: Nova 204 slučaja, dvije osobe preminule

Na respiratoru se nalazi 27 pacijenata.
U protekla 24 sata zabilježena su 204 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.268. Među njima je 278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 27 pacijenta.

Dvije osobe su preminule, obje u KB Dubrava (Ž, 1941. godište; M, 1944. godište).

Do danas je ukupno zabilježeno 15.340 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 257 preminulo, a 13.815 se oporavilo (828 u protekla 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 9.314 osoba. Do danas je ukupno testirano 273.684 osoba, od toga 6.387 u posljednja 24 sata.
hr Wed Sep 23 2020 10:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6afb4adaf72db5a48b457d/80
Foto: Pixabay

Negativan trend se nastavlja: KLM ukida linije prema Splitu

Nizozemski KLM objavio je svoj red letenja za listopad ove godine.

Nizozemska nacionalna kompanija u listopadu će nastaviti prometovati na svojim redovnim linijama iz Amsterdama prema Zagrebu i Splitu, piše Croatian Aviation.

KLM-ova linija Amsterdam - Zagreb ponovno je uspostavljena 04. srpnja s tri leta tjedno, svakog petka, subote i nedjelje, a svakodnevni letovi na ovoj liniji dostupni su od početka kolovoza. Kompanija je uredno, bez otkazivanja određenih polazaka, prometovala na ovoj liniji.

Ipak, određeni letovi u listopadu već su sada otkazani. U periodu od 05. do 11. listopada kompanija je otkazala letove u utorak i četvrtak (06. i 08.10.). Od 12. listopada do kraja mjeseca kompanija nudi svakodnevne letove između ova dva grada, no ostaje nam za vidjeti hoće li otkazati određene letove nakon sredine listopada, vjerojatnost za to je velika.

Druga KLM-ova linija prema Hrvatskoj, Amsterdam - Split, u kolovozu je prometovala od 12 do 14 puta tjedno i to sa zrakoplovima većeg kapaciteta (B737-700, B737-800). U rujnu je promet smanjen na tri tjedna leta (petkom, subotom i nedjeljom), a KLM planira u listopadu zadržati isti broj tjednih letova na ovoj liniji kao što je to bilo u rujnu. Posljednji let na liniji Amsterdam - Split najavljen je za subotu, 24. listopada.

Na obje linije KLM-a najavljeni su zrakoplovi tipa E190 koji u floti ovog prijevoznika imaju kapacitet od 100 putnika. Za očekivati je kako će KLM u zimskim mjesecima prometovati prema Zagrebu sa značajno manje tjednih letova u odnosu na prošlogodišnji zimski red letenja. S obzirom na usko partnerstvo KLM-a i Air Francea, postoji mogućnost da jedan od prijevoznika u potpunosti prekine promet prema Zagrebu ove zime i svoje putnike preusmjeri na partnersku aviokompaniju, takva će odluka prije svega ovisiti o stanju bookinga i restrikcijama u putovanju između pojedinih zemalja.

hr Wed Sep 23 2020 09:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ed2b6786f2ab8744a8b461f/80
Foto: Vlada RH

Marić: 'Za 2021. predviđamo rast BDP-a, ali niži nego što se očekivalo'

Zdravko Marić je rekao kako se moglo čuti od analitičara predviđanja oporavka u obliku slova V. Pad značajan i odmah oporavak.
U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" gost je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija te govori o smjernicama proračuna za 2021. godinu.
Zdravko Marić je rekao kako bi se u četvrtak na sjednici Vlade trebao usvojiti dokument, ekonomske fiskalne politike. 

- To će biti ažurirane makroekonomske projekcije za ovu godinu i za iduće tri godine. Kao što je bio slučaj u petom mjesecu kad je bio rebalans, zaista su teške okolnosti. U situaciji kad nemamo cjepivo i dalje je teško predviđati taj epidemiološko-zdravstveni dio kao i neke druge stvari, dobili smo najkvalitetnije što je moguće, rekao je Marić.

- Za ovu godinu naša originalna projekcija što se tiče pada BDP bit će nešto poboljšana. Pad bi trebao biti manji. Predviđamo pad oko -8 posto za 2020. godinu. Za iduću godinu predviđamo rast, ali niži nego što smo predviđali, rast negdje na razini od 5 posto, rekao je Marić.

Zdravko Marić je rekao kako se moglo čuti od analitičara predviđanja oporavka u obliku slova V. Pad značajan i odmah oporavak.

- Vrlo brzo je postalo jasno da ovisi o raznim situacijama jer i dalje postoje negativni rizici za te projekcije pogotovo iz zdravstveno-epidemiološkog djela. Razinu BDP-a 2019. ćemo premašiti sredinom 2023. godine. Blagi otklon će imati izvoz usluga, vezan uz turizam. Kada uspoređujete ovu godinu i period u svibnju, sve smo smjernice korigirali na niže. Tad je bio pad preko sedam sad je nešto više od 6, investicije 9, sada su 7, rekao je Marić.
hr Wed Sep 23 2020 08:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6aea8ddaf72d84a48b457e/80

MASKU NOSIM ODGOVORNO SE VOZIM: Nova kampanja splitskog Prometa!

Bez obzira na propisanu obvezu nošenja maski u javnom prijevozu, cilj ove kampanje je da putnici shvate kako upravo oni svojim odgovornim ponašanjem mogu minimalizirati rizik prijenosa zaraze.
'Masku nosim, odgovorno se vozim' nova je kampanja splitskog Prometa. Pokrenuta je na inicijativu Sindikata vozača i prometnih radnika 'Promet Split' uz podršku uprave na čelu s direktorom Miroslavom Delićem.

- Iako je broj putnika koji ne nose masku iz dana u dan sve manji, ovom kampanjom poseban fokus želimo staviti na ugrožene skupine i neželjene incidente. Bez obzira na propisanu obvezu nošenja maski u javnom prijevozu, cilj ove kampanje je da putnici shvate kako upravo oni svojim odgovornim ponašanjem mogu minimalizirati rizik prijenosa zaraze.

Kao što znate naša županija neslavni je rekorder po broju zaraženih, a dolaskom jeseni rizik virusnih oboljenja se povećava. Uvažavanjem struke i odgovornim ponašanjem javni prijevoz možemo i moramo učiniti sigurnim za sve korisnike. Dobar primjer pruža upravo naša tvrtka u kojoj među 600 djelatnika nemamo evidentiran niti jedan slučaj zaraze na radnom mjestu, a želja nam je da tako i ostane, poručuju iz Prometa Split. 
hr Wed Sep 23 2020 08:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .