Article

//www.dalmacijanews.hr/files/58c3d085b4739828b58b45ac/80
Foto: Ilustracija

Ovo ljeto očekuju se ekstremne temperature i sve više požara, a vatrogasaca je sve manje

Do sada je u ovoj godini evidentirano 3750 požara od čega su većina bili požari na otvorenom

Meteorolozi za ovo ljeto najavljuju mogućnost ekstremnih temperatura, što znači i povećanu opasnost od suše, ali i više potencijalnih požara. Vatrogasci se tako pripremaju za nadolazeće ljeto u kojemu će ih, po svemu sudeći, čekati znatno veći broj intervencija nego prijašnjih godina.

-Vremenske prilike uvelike utječu na izbijanje i širenje požara raslinja. Zbog povoljnih vremenskih uvjeta u proljeće smo imali manje požara otvorenog prostora. Ako vremenske prilike ovog ljeta odu prema ekstremnim temperaturama u kombinaciji s jakim vjetrom, svakako možemo očekivati požare na priobalju, ali i u unutrašnjosti, kazali su za Index iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Proteklih su dana, pak, najviše posla imali u intervencijama oko poplava pa je tako od 14. do 19. svibnja Državni vatrogasni operativni centar 193 zabilježio ukupno 1829 različitih vatrogasnih intervencija u kojima su ukupno angažirana 5224 vatrogasca s 1761 vatrogasnim vozilom.

Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice, prošlogodišnja požarna sezona je u odnosu na 2021. godinu bila operativno više zahtjevna čemu su najviše išle u prilog vremenske prilike, a velik broj požara zabilježen je već do kraja svibnja. Tako je u usporedbi s istim razdobljem 2021. zabilježeno 74.08 posto više požara na otvorenom prostoru, a samo broj požara raslinja veći je za čak 97.53 posto. S povećanjem broja požara povećala se i izgorena površina i to za čak 257.68 posto.

Prema dosadašnjim podacima, od početka godine pa do sredine listopada 2022. godine zabilježeno je 9862 požara, što je za 25.22 posto više nego u 2021. godini kada ih je u istom razdoblju bilo 7876. Samo požara raslinja zabilježeno je 7665, što je više za 48 posto u odnosu na 5179 požara u 2021.  

Od početka ove godine pa do travnja, Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice evidentiralo je 10.116 intervencija, od čega je trećina bila požarnih, a ostale intervencije bile su tehničke, uključujući sve vrste spašavanja u objektima, prometu i na otvorenom te ostale intervencije. 

Do sada je u ovoj godini evidentirano 3750 požara od čega su većina bili požari na otvorenom. Uspoređujući 2021. i proteklu godinu, može se zamijetiti povećanje djelovanja zračnih snaga i to za nešto više od osam posto.

Kada je riječ o požarima, tijekom ljetne sezone najugroženije je priobalje gdje su prošle godine buknuli najveći požari. Tako su prošle godine najveći zabilježeni u Puli, na Pašmanu, Dinari te kod Zatona gdje je opožarena površina bila preko tri tisuće hektara. Ipak, najtragičniji požar zbio se kod Orašca gdje je poginuo jedan vatrogasac.

Najčešći uzroci su opušci i loženje na otvorenom, spaljivanje granja, roštiljanje. Potrebno je izbjegavati sve ono što može zaiskriti i uzrokovati požar, a posebice paljenje vatre na područjima koja nisu očišćena te u šumama. Njih tijekom sušnih razdoblja može zapaliti jedna iskra”, kaže Rojnić.

Koncem travnja predstavljeni su uvjeti koji su nalagali da se do trećeg svibnja u Narodnim novinama objavi Pravilnik o koeficijentima složenosti poslova radnih mjesta i mjerila za utvrđivanje radnih mjesta vatrogasaca. U suprotnom su zaprijetili prosvjedom.

Kako su istaknuli tada, “pravilnik koji regulira minimalna prava profesionalnih vatrogasaca trebao je biti donesen još 2020. godine, u roku šest mjeseci nakon stupanja na snagu Zakona o vatrogastvu, no, unatoč svim naporima, to se nije dogodilo. Profesionalni vatrogasci dvije su protupožarne sezone odradili neuređenog sustava plaća i u (ne)milosti lokalne samouprave”.

Naime, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika sudjelovao je u izradi prve verzije Pravilnika, ali ga je Ured za zakonodavstvo vratio na doradu, jer su u Pravilniku bili i dodaci na plaću za posebne uvjete rada i drugi.

-Zakon o vatrogastvu, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020, propisao je rokove za donošenje podzakonskih akata - šest mjeseci za pravilnik o koeficijentima i šezdeset dana za uredbu o dodacima za posebne uvjete rada.

Do sada ništa od navedenog nije doneseno, pa su naši sindikalni povjerenici u vatrogastvu zaključili da nam preostaje organiziranje sindikalnih akcija, konkretno prosvjed radi skretanja pozornosti javnosti na probleme u vatrogastvu te pritiska na vladu radi rješavanja pitanja minimalnih plaća profesionalnih vatrogasaca u Hrvatskoj, objavio je sindikat tada.

U međuvremenu je dogovor postignut pa je tako u Narodnim novinama objavljen dugoočekivani Pravilnik o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova. Uz plaće profesionalnih vatrogasaca, problem su i plaće sezonskih koji se žale na plaću od svega 700 eura, ali i pad zainteresiranosti za ovaj posao, piše Index.

-Mi ove godine imamo dosad prijavljena četiri sezonca, koji su radili i prošle godine. I nedostaju nam još dva, s tim da je jedan vozač. Znači, samo je jedan vozač - a kako će on sam cijelo ljeto, četiri mjeseca ići na mjesto požara?, rekao je početkom travnja za HRT Matija Karlo Valinčić, šef DVD-a Vodice.

U Hrvatskoj djeluje 1760 dobrovoljnih vatrogasnih društava, 34 dobrovoljna vatrogasna društva u gospodarstvu, 75 javnih vatrogasnih postrojbi, 26 profesionalnih vatrogasnih postrojbi u gospodarstvu i četiri Intervencijske vatrogasne postrojbe Hrvatske vatrogasne zajednice, što čini ukupno 1 899 operativnih vatrogasnih postrojbi.

U vatrogasnim postrojbama raspoloživo je 34.854 vatrogasca, 791 operativnih u dobrovoljnim vatrogasnim društvima i profesionalnim vatrogasnim postrojbama u gospodarstvu. 

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice kažu da je tijekom glavnog napora požarne opasnosti, na priobalju planirano stacioniranje 1449 profesionalnih vatrogasaca u 39 javnih vatrogasnih postrojbi priobalnih županija, s 3135 dobrovoljnih vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava priobalnih županija, 55 vatrogasaca pripadnika Intervencijske vatrogasne postrojbe HVZ-a u kojoj je u tijeku zapošljavanje novih vatrogasaca koji će biti angažirani do početka požarne sezone, 75 vatrogasca s 32 vozila iz kontinentalnog dijela RH redovito dislociranih na 15 mjesta te do tisuću sezonskih vatrogasaca, članova dobrovoljnih vatrogasnih društava s priobalja.  

-Dislokacije vatrogasaca osigurat će se na Brijunima, Ugljanu - Kukljica, Dugom otoku - Božava, Divuljama, Braču, Hvaru, Visu, Lastovu, Mljetu, Korčuli, Dubrovniku, Pelješcu i Oklaju, a ovisno o potrebama i na drugim lokacijama. Za izvanredno angažiranje tijekom sezone na području cijele države na raspolaganju će biti oko 900 vatrogasca s oko 170 vatrogasna vozila, poručuju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

 

hr Sun May 21 2023 12:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d24802c29111ce5fe8b45aa/80

Split vrvi turistima kao da je špica sezone unatoč problemima

Kroz jednu od najprometnijih luka Sredozemlja ove će godine proći šest milijuna putnika

Produljeni je vikend pa nam s Jadrana stižu sjajni turistički brojevi. Prednjači Split koji je i prije ovog vikenda u svibnju ostvario povećanje broja dolazaka za čak 37 posto, a samo ovaj vikend kroz zračnu luku prošlo je 33 tisuće putnika. No, svoj image globalne top-destinacije grad sve teže podnosi, piše HRT

Na Peristilu kao da je špica sezone. Gužva, vrućina, traži se hlad. Turisti prigovaraju.

- Željela sam popiti pjenušac, ali bilo je preskupo. Mala čaša 10 eura, požalila se jedna od turistica.

No, što su cijene više, više je gostiju pa hotelijeri ne znaju kako će izdržati do jeseni. Svakim danom sve teže podnose nedostatak radnika. Nakon azijskih zemalja, pojedine agencije za zapošljavanje, kojih je u Hrvatskoj više od 400, spas traže u Južnoj Americi.

- Što se tiče osoblja, to je baš pravi pakao i jednostavno nema djelatnika ni za lijek, uzimamo bilo što, bilo koga, nije bitna kvalifikacija ,bitno da ima dvije ruke i noge i da zna pozdraviti, a samim time rušimo ono što smo godinama gradili, rekla je Nevena Tomaš Čikeš, direktorica hotela Santa Lucia.

Iako su gradske vlasti odlučile novčanim kaznama smiriti nepoćudne mlade goste, nedostatak komunalnih redara usporava provođenje odluke.

- Grad je postao globalna turistička destinacija i to sa sobom nosi veliku odgovornost i brojne izazove, kao što je i vidljivo iz velikog broja gostiju koji, naravno, troše i destinaciju i ljude. Pred nama je zahtjevna sezona, istaknula je direktorica TZ Splita, Alijana Vukšić.

A da bi se barem u trajektnoj luci uvelo malo reda, počeli su radovi na ponovnoj uspostavi dvosmjernog prometa za koji struka tvrdi da će smanjiti svakodnevne prometne čepove.

- Očekujemo da će radovi trajat dvadesetak dana, tako da do službene turističke sezone planiramo sve skupa pustiti u funkciju, zaključio je Damir Babić, voditelj Odsjeka za promet Grada Splita.

Kroz jednu od najprometnijih luka Sredozemlja ove će godine prema najavama proći šest milijuna putnika, milijun više nego glasovite 2019-te. Svakodnevne priče o održivosti na teškom su iskušenju.

hr Sun May 28 2023 20:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58f0a2fab473989c258b4569/80
Foto: EPA/Ilustracija

Uhićeni bombaši iz Rijeke, oglasio se i Božinović

Za motive i namjere počinitelja rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi

 Primorsko-goranska policija uhitila je dvije osobe koje povezuje sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke. Posljednja je odjeknula sinoć oko pola sata nakon ponoći kod trgovačkog centra na Pećinama. Nitko nije ozlijeđen, no građani su uznemireni, piše HRT.

Neposredno prije navedenog događaja, oko ponoći, policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske ispred trgovačkog centra na području Kostrene zatekli su njemačkog i hrvatskog državljanina koji su ondje ostavili eksplozivnu napravu.

Navedene osobe su uhićene i privedene u policijsku postaju.

Osumnjičenici su imali i treću napravu, a sve se dovodi u vezu s eksplozijom od 21. svibnja na području trgovačkog centra na Vežici u Rijeci.

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni će u roku od 24 sata od uhićenja biti privedeni pritvorskom nadzorniku. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović čestitao je policiji na profesionalnom i učinkovitom radu u otkrivanju i uhićenju osoba koje se dovode u vezu sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke. 

- Njihova predanost u radu jamac je sigurnosti građana i zaštite javnog reda i mira, poručio je Božinović na Twitteru.

Ministar je izjavio u nedjelju da je riječ o policijskom postupanju koje je počelo pronalaskom naprave kod hotela Ambasador u Opatiji u travnju, nakon čega je 21. svibnja postavljena eksplozivna naprava u Rijeci ispred trgovačkog centra.

- Te akcije su očito na neki način povezane. Policija je od prvog dana krenula u vrlo opsežno i dubinsko istraživanje, rekao je ministar, dodavši da je sinoćnji rezultat posljedica ozbiljnog, kvalitetnog i profesionalnog rada.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali na razini Ravnateljstva policije, odnosno uprave za kriminalističke poslove i djelatnicima primorsko-goranske policije.

- Praktički oni su od travnja svaki dan radili na ovom predmetu koji ima i međunarodnu dimenziju, rekao je ministar novinarima nakon svečane Akademije u povodu Dana Hrvatske vojske.

Za motive i namjere počinitelja rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi, zaključivši da je u tim slučajevima bila očita neposredna opasnost koju je policija uspješno otklonila, dodao je ministar.

Za stanovnike riječkih Pećina bila je to neprospavana noć:

- Čuli smo eksploziju, muž je mislio da je velika petarda, ali nismo bili sigurni što je, čak se i u zgradi zatreslo.

- Čuo sam! Dosta jako se čulo, bilo je kao petarda, ali tri puta ječe barem.

 

 

hr Sun May 28 2023 19:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Stiže nova promjena vremena, jaki pljuskovi, grmljavina, tuča...

Za sutra je za velik dio Hrvatske izdano upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena

Već danas poslijepodne u unutrašnjosti se očekuje umjeren i jak razvoj oblaka, a uglavnom poslijepodne na istoku, u gorju i u Dalmaciji lokalno pljuskovi i grmljavina. Sutra diljem kopna od sredine dana više oblaka, mjestimice uz kišu i pljuskove s grmljavinom, uglavnom na istoku i u Dalmaciji, ponegdje izraženije. 

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, uz nestabilnosti prolazno pojačan. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita povremeno s olujnim udarima, popodne i umjeren sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od 10 do 15, na Jadranu između 16 i 20°C. Najviša dnevna na kopnu od 21 do 25, na obali i otocima između 26 i 28°C.

Početkom novog tjedna mogući su u cijeloj zemlji mjestimični pljuskovi i grmljavina, lokalno vjerojatno i izraženiji, tuča, intenzivna kiša i prolazno pojačan vjetar, prognozira za HRT Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Podjednake vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će ipak biti malo stabilnije i sunčanije, no mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina, osobito u južnijim predjelima. U gorju pak povremeno više oblaka, poslijepodne uz mogućnost za poneki pljusak. Najviša temperatura od 20 do 22°C u gorju te između 25 i 27°C na obali i otocima.

U Dalmaciji će se ponegdje na obali izmjeriti i 28°C, uz prevladavajuće sunčano vrijeme, no ne i posve stabilno. U drugom dijelu dana lokalni pljuskovi vjerojatni su u unutrašnjosti, a poneki se može spustiti i do obale. Nakon većinom umjerene bure zapuhat će sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Sjeverozapadnjaka i jugozapadnjaka bit će i na jugu Hrvatske, uz malo do umjereno valovito more, temperature od 20 do 22°C. Bit će većinom sunčano, no popodne s jačim razvojem oblaka moguć je i pokoji pljusak, ponajprije u zaobalju.

Idućih dana pljuskovi će na Jadranu biti češći, osobito u Dalmaciji, no popodne i dalje u većini predjela vrlo toplo. Podno Velebita bura će povremeno biti jaka, a u Dalmaciji će danju puhati sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Na kopnu novi tjedan oblačniji i još nestabilniji, uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno i jače izražene. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni, a temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

Za sutra je za velik dio Hrvatske izdano upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena.

 

hr Sun May 28 2023 17:00:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fe0e1b96f52df1e768b4629/80
Foto: MORH

Helikopter HRZ-a i HGSS tragaju za nestalom osobom

Osim helikoptera HRZ-a na terenu su i četiri pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja. - priopćeno je iz Ministarstva obrane
Jedan helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171Sh iz sastava 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a, angažiran je u potrazi za nestalom civilnom osobom na području Benkovca u nedjelju 28. svibnja 2023. godine.

Osim helikoptera HRZ-a na terenu su i četiri pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja. - priopćeno je iz Ministarstva obrane.

hr Sun May 28 2023 14:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .