Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6380d4ba5d79659f098b460f/80
Foto: ZTK grada Splita

Festival tehničke kulture 2022. okupio više od 350 učenika OŠ Žnjan-Pazdigrad

Na ovogodišnjem Festivalu, koji se održao 24. i 25. studenoga, 17 radionica tehničkih aktivnosti privuklo je pozornost više od 350 učenika

U suradnji s udrugama članicama, gostujućim zajednicama tehničke kulture i osnovnom školom Žnjan-Pazdigrad, Zajednica tehničke kulture grada Splita organizirala je i uspješno provela sve aktivnosti u sklopu Festivala tehničke kulture 2022. Na ovogodišnjem Festivalu, koji se održao 24. i 25. studenoga, 17 radionica tehničkih aktivnosti privuklo je pozornost više od 350 učenika osnovne škole Žnjan-Pazdigrad, škole domaćina Festivala.

U sklopu manifestacije održane su radionice modelarstva i elektrotehnike, 3d olovaka, fotografije, robotike, raketnog modelarstva, elektronike, astronomije, elektrotehnike i Arduino radionica.

Radionicama modelarstva i elektrotehnike prisustvovalo je 45 učenika koji su izrađivali svjetiljke u obliku sova - na konstrukcije od šperploče spajali su elektroničke dijelove primjenjujući pri tom razne vještine (lemljenja, lijepljenja...). Radionice je vodio Zvonimir Lapov-Padovan, voditelj radionica u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture.  

Radionice 3 d olovaka okupile su 67 učenika, koji su vješto izradili 3d modele raznih objekata od plastike, na predlošcima za isto. Radionice je vodio tajnik ZTK grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, Tomo Sjekavica, koji je održao i Arduino radionicu.

U sklopu Arduino radionice, 15 učenika savladalo je programiranje u Arduino IDE softveru, te ga uspješno primijenilo za upravljanje određenim elektroničkim elementima.

Na radionici elektrotehnike, koju je vodila Nataša Zvonar, profesorica tehničke kulture i informatike te članica Društva pedagoga tehničke kulture Split, 13 je učenika usvojilo znanja iz elektrotehnike (strujnih krugova) i samostalno izradilo primjer prekidača, serijskog i paralelnog spoja pomoću didaktički neoblikovanih materijala i elektroničkih elemenata.

Fotografsku radionicu održale su Marita Bulimbašić i Maja Prgomet iz Fotokluba Split. Učenike (njih 21) su upoznali s osnovama digitalne fotografije, a potom su održali brzi tečaj fotografiranja mobitelom. Učenici su imali zadatke na temu jeseni i arhitekture.

Na radionicama robotike sudjelovalo je 38 učenika koji su se upoznali s teorijskim osnovama robotike, a po tom samostalno konstruirali i isprogramirali automatska sušila za ruke pomoću Fischertechnik elemenata. Radionicu je vodila Ella Rinčić, stručna suradnica u Zajednici tehničke kulture grada Splita.

Radionice raketnog modelarstva vodio je profesor Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita. 34 učenika usvojilo je raketnu tehniku, te po završetku radionice imalo vlastitu, kompletno opremljenu raketu sa svim potrebnim dijelovima za pravilno funkcioniranje.

Radionicama elektronike prisustvovalo je 29 učenika koji su se upoznali sa svojstvima elektroničkih elemenata te samostalno izradili elektroničke sklopove.  Radionica se održala pod mentorstvom profesora tehničke kulture i informatike te člana Društva pedagoga tehničke kulture, Dragana Stanojevića.

U sklopu predavanja iz astronomije, koje je održao Zoran Knez, astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor, 23 učenika je imalo priliku usvojiti određene sadržaje vezane za  Sunčev sustav te planete u sklopu istoga.

Po završetku predavanja, 35 učenika se okupilo u okolici škole kako bi teorijska znanja potkrijepili praktičnim primjerom – pomoću teleskopa promatrali su planete Saturn i Jupiter, te mjesec, Zemljin prirodni satelit.

Ovogodišnjim Festivalom, Zajednica tehničke kulture grada Splita okupila je 365 učenika osnovnoškolskog uzrasta, kao i vrsne mentore te je ostvarila i nove suradnje s nastavnicima i školom Žnjan-Pazdigrad. 

- Cilj manifestacije je time i ostvaren – zahvaljujući organizatorima, domaćinima i mentorima, te svim sudionicima Festivala, tehničke aktivnosti i tehnička kultura popularizirala se među velikim brojem djece i mladih, stoga svima ovim putem zahvaljujemo! - poručuju organizatori. 

hr Fri Nov 25 2022 15:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638258545d7965780c8b464f/80
Foto: Ivana Ivanović

Započela je splitska božićna čarolija, donosimo fotografije!

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u nastavku
Splitski advent službeno je započeo i već na početku je privukao mnoštvo ljudi. 

Mjesecima se radilo na tome da se Splićanima i posjetiteljima omogući bogat program tako da sve njih očekuje niz glazbenih, gastronomskih i zabavnih sadržaja. 

Jedna od atrakcija je zasigurno klizalište na Prokurativama koje je danas otvorilo svoja vrata te su mnogi još u popodnevnim satima pohitili isprobati svoje sposobnosti na ledu. 

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u galeriji. 


hr Sat Nov 26 2022 19:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638211e95d7965260e8b45c1/80

Četvero popularnih pjevača snimilo zajedničku Božićnu pjesmu

Četvero popularnih hrvatskih pjevača, Bernarda Brunović, Nina Kraljić, Roko Vušković i Igor Drvenkar, objavljuje videospot za svoju zajedničku božićnu pjesmu „Božić nam stiže“ čiji su autori Alen Orlić i Ivan Mikulić
Novu božićnu pjesmu autora Alena Orlića i Ivana Mikulića naziva „Božić nam stiže“ izvodi četvero popularnih hrvatskih pjevača iznimnih glasovnih sposobnosti: Bernarda Brunović (slijepa pjevačica koja je zadnjih nekoliko godina imala vrlo zapažene nastupe na Dori, a na Eurosongu se već predstavila i kao autorica kada je njezina pjesma 2020. predstavljala Maltu, a samo je malo nedostajalo da i sama ne zapjeva na Eurosongu je je bila druga na švicarskom natjecanju za njihovu pjesmu za Eurosong), Nina Kraljić (pobjednica 1. sezone The Voicea u Hrvatskoj te hrvatska predstavnica na Eurosongu 2016. na kojem je Hrvatska zahvaljujući Nini nastupila u finalu prvi put nakon sedam godina), Roko Vušković (jedan od trenutačno najizvođenijih mlađih hrvatskih pjevača, diplomirani profesor glazbe, multiinstrumentalist i kantautor koji vrijedno radi na svom debitanskom albumu) i Igor Drvenkar (jedan od pjevača popularne HRT-ove emisije „A strana“, a okušao se i u brojnim mjuziklima; trenutačno igra glavnu ulogu (Zvijer) u popularnom mjuziklu „Ljepotica i zvijer“).

Redatelj je videospota Max Hozić, koji je izjavio: „Uvijek se u božićnim pjesmama spominje bijeli Božić, pa sam želio snimiti svijetli, bijeli spot, a to smo upravo dobili u studiju Fotosvijet u kojem se snimao spot. Oduševljen sam pozitivom i energijom dragih ljudi s kojima sam radio na ovom spotu.“

Oduševljenje ne kriju ni izvođači pjesme koji svi redom ističu da je na snimanju videospota bilo mnogo smijeha i veselja te da se to odrazilo na simpatičnost i dobru atmosferu samoga videospota. 

Alenu Orliću i Ivanu Mikuliću ovo je već treća godina zaredom da su pripremili božićnu pjesmu skupine izvođača. Naime, prošle godine objavili su pjesmu „Božić nas raduje“ u izvedbi Božićnih 6 (Zdenka Kovačiček, Minea, Goran Bošković, Pamela Ramljak, Gelato Sisters i David Danijel), a pretprošle godine pjesmu „Božić povezuje“ u izvedbi Božićnih 16 (Zorica Kondža, Azzurro, Kristina Boban, Marko Kutlić, Neda Parmać, Bojan Jambrošić, Nikolina Tomljanović, Alen Đuras, Igor Drvenkar, Nina Kraljić, Max Hozić, Mario Roth, Marko Vukes, Mihael Bogčev, Sabrina Hebiri i Mateo Mikulić).

Autorski dvojac Ivan Mikulić i Alen Orlić ističe da im je poseban užitak stvarati vesele božićne pjesme koje pršte pozitivnom energijom i u njima okupljati najkvalitetnije pjevače hrvatske glazbene scene zahvaljujući kojima šire taj pozitivni božićni duh. Ovogodišnjom božićnom pjesmom „Božić nam stiže“ Alen i Ivan ne misle završiti s time. Već ove godine pripremaju još neka glazbena iznenađenja, a u budućnosti planiraju objaviti i božićni album.hr Sat Nov 26 2022 14:19:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6381c3f55d7965bf0d8b45aa/80

Počinje Advent u Viru, pjevat će atraktivne Učiteljice

U subotu se u 18 sati na Trgu svetog Jure svečano otvara tradicionalna i nagrađivana virska manifestacija

Danas s paljenjem prve adventske svijeće, puštanjem lampiona te nastupima klape Puntadura i atraktivnih Učiteljica, svečano će se otvoriti tradicionalna manifestacija Advent u Viru (18 sati). Ovogodišnji program na Trgu svetog Jure znatno je raskošniji i sadržajniji od lanjskog koji je bio obilježen mjerama opreza zbog krize uzrokovane koronavirusom.

Tijekom 35 dana manifestacije svake će subote biti zabavno, veselo i lepršavo, dok će u programu za najmlađe uživati svi – mame, tate, bake, djedovi, rodbina i prijatelji. Djelatnici općinskog poduzeća Vir održavanje ponovno su lijepo uredili adventski trg i cijeli otok, pa iz destinacijske kompanije Vir turizam i virske Turističke zajednice upućuju poziv svim žiteljima Zadarske županije i grada Zadra, virskim vikendašima, Viranima i svima koji vole Vir, da u subotu posjete otok i uživaju u programu.

Advent u Viru tradicionalna je manifestacija koja je, među ostalim, od UHPA-e i magazina Way to Croatia dobila prestižnu nagradu Simply the Best.  


hr Sat Nov 26 2022 08:45:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6381bdfe5d7965780c8b45e4/80

Kids' Athletics Day u Krešin dom dovodi djecu iz šest hrvatskih gradova 

Nastupit će atletske škole iz Zagreba, Dubrovnika, Splita, Knina, Biograda i Zadra

U organizaciji Atletskog saveza Zadarske županije u nedjelju 27. studenoga 2022. godine u sklopu obilježavanja Dana grada Zadra pod svodovima dvorane Krešimir Ćosić održat će se Kids' Athletics Day. 

Nastupit će atletske škole iz Zagreba, Dubrovnika, Splita, Knina, Biograda i Zadra. Očekuje se sudjelovanje preko 150 najmlađih atletičara koji će se natjecati u šest disciplina: trčanje na 60 m,  trčanje preko niskih prepona 50 m, štafetno trčanje (formula), žabice skokovi, bacanje medicinke 1kg iz klečećeg položaja i aerobno kružno trčanje tri minute s lopticama.

- Izuzetno smo sretni da možemo biti domaćini djeci koja se tek upoznaju s atletikom. U gradu Zadru ovaj vid natjecanja provodimo zadnjih osam godina i pokazao se jako dobrim i korisnim - rekao je predsjednik Atletskog saveza Zadarske županije Slobodan Miolović. 

Specifičnost natjecanja su mješovite ekipe djevojčica i dječaka čime se potiče ravnopravnost spolova i razvija timski duh.

Za sve sudionike osigurane su medalje kao uspomena na ovaj sportski događaj, a tri najbolje ekipe po dobnim kategorijama osvojit će pehare. 

Početak natjecanja je u 12 sati. 

 


hr Sat Nov 26 2022 08:19:50 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .