Article

//www.dalmacijanews.hr/files/618268366f52dff66c8b4591/80
Foto: N1/Screenshot

Načelnik Stožera Gabrić: "Bitno je da naš bolnički sustav zasad funkcionira"

"Ne znamo koliko uopće imaju smisla nove mjere ako ih se nećemo držati", poručio je načelnik Stožera Splitsko-dalmatinske županije
Ponovno je zabilježen veliki broj zaraženih koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. O stanju u bolničkom sustavu govorio je načelnik Stožera civilne zaštite u toj županiji, Damir Gabrić.

Kao što vidite u Dalmaciji već nekoliko dana brojevi rastu, danas smo na oko 1500 zaraženih. Nama je najbitnije i ono što nas najviše zabrinjava – očuvanje zdravstvenog sustava. On zasad još fukcionira, ali u splitskom KBC-u su sve veći brojevi: 179 hospitaliziranih, čak 43 na respiratoru i 3 preminulih danas. S porastom broja zaraženih je i veći broj hospitaliziranih. Nažalost, dosta starijih nije cijepljeno, 85 posto onih na respiratoru i s težim kliničkim slikama su oni koji nisu cijepljeni. Još jednom ih pozivam da razmisle, vidimo da je cijepljenje jedini lijek. U županiji je cijepljenje odlično organizrano. Zasad je samo 56 posto odrasle populacije cijepljeno prvom dozom što smatramo da je ispod svakog kriterija”, govori Gabrić a prenosi N1.

Što se tiče mogućnosti uvođenja novih mjera kaže:

“Mi ćemo usuglastiti u ovih par dana nove prijedloge. Ne znamo koliko uopće imaju smisla nove mjere ako ih se nećemo držati. Zato smo u ove dane zatražili stroži nadzor. Mislimo da bi, da su se sve mjere poštivale, one bile dosta stroge. Nadzor mora biti pojačan. Razmislit ćemo, nemamo puno ni manevra za dodatna ograničenja. Pozivam sve naše sugrađane da se smanje okupljanja i druženje. Veselje iz Nove godine nas može poslije dovesti do tuge i žalosti. Neka paze na starije i neka se što manje druže, to je jedina poruka. Nakon Nove ćemo vidjeti što možemo napraviti da se brojevi i pritisak na bolnički sustav smanje”, govori Gabrić.

Na pitanje o sinjskom gradonačelniku Miru Bulju kaže:

“Ne želim komentirati političke poruke i stjecanje političkih poena. Čudi me i sama ta kampanja da Sabor odučuje dvotrećinskom većinom o uvođenju mjera. Vidimo kako se Sabor dogovara, ne znamo bi li se dvotrećinskom većinom dogovorili koliko je sati, a ne o uvođenju novih mjera. Nema potrebe to komentirati i volio bih da im se što manje pridaje važnosti.”


hr Thu Dec 30 2021 13:45:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Tuga na otoku: Preminuo bivši načelnik Općine Jelsa

Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - poručili su iz općine Jelsa

Preminuo je prvi načelnik Jelse Marijo Radonić.- objavili su iz te općine.

- Napustio nas je Marijo Radonić, rođen 1939.godine, prvi načelnik Općine Jelsa. Izabran je na prvim lokalnim demokratskim izborima u Republici Hrvatskoj 1993. godine.

Njegov mandat, kao i život, obilježavale su prije svega skromnost i predanost poslu koji je obavljao. Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - napisali su.

hr Tue Jan 25 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0139ae8e9ba0e008b4570/80
Foto: Facebook

Novi objekt u Rupotini poprima novi izgled, pogledajte fotografije

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka
Izgradnja i opremanje Poslovnog centra u Rupotini napreduje i ulazi u završnu fazu.

U sklopu Centra, nove prostore će dobiti tri vrtićke grupe, ordinacija i Mjesni odbor. Što se tiče unutrašnjih radova, keramika je postavljena, a stolarija će uskoro biti završena. Kako je i predviđeno Ugovorom, radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka, a onda će uslijediti ishođenje uporabne dozvole kao preduvjet za stavljanje objekta u funkciju.

- Nema sumnje da će izgrađenim igralištem i boćalištem svi ljubitelji sporta i rekreacije doći na svoje te uz dodatne sadržaje kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Ovakvih javnih sadržaja nedostaje u Rupotini pa se nadam da će ovo bar donekle zadovoljiti potrebe djece, mladih pa i starijih sugrađana.

Nastavljamo graditi i raditi u skladu s mogućostima, a sve s ciljem kako bi nam u konačnici svima bilo bolje i ugodnije za živit u našem grad. - kazao je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

hr Tue Jan 25 2022 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/610ab1826f52df4ff58b4619/80

Milanović: "Tko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik"

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sugovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović "kupuje vrijeme" kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sustavu koji diskriminira Hrvate, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

- Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju. - kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Krašu.

- On je sugovornik. - naglasio je.

Protivi se i europskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci.

- Ako netko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću."

Komentirao Dan Republike Srpske

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno. - piše Index.

- Vrijeme protječe, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti", u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sustava koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela susjedne države, upozorio je hrvatski predsjednik.

Komentirajući proslavu Dana Republike Srpske (RS) koja se održala 9. siječnja, Milanović je ponovio da je to "loš datum" jer su nakon njega uslijedili grozni zločini na teritoriju današnje RS.

- To će ih proganjati kao tamna sjenka, kao mramorna gromada. - rekao je, prozvavši izbor tog datuma "politički nepametnim".

- RS je trebala biti vojno uništena sredinom listopada 1995. godine kad hrvatska vojska, samo zato što joj je tako sugerirano ili rečeno, nije ušla u Banja Luku. - kazao je Milanović.

Uslijedilo je uspostavljanje RS-a u Daytonskom sporazumu, što je tada potpisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

- Ja to akceptiram, to je sve. - zaključio je Milanović. - piše Index.


hr Tue Jan 25 2022 15:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ad72fc82af47f217f8b4793/80
Foto: Pixabay

Od 1. veljače nova pravila za putovanja unutar EU, ovo su najvažnije promjene

Nova pravila vrijedit će od 1. veljače, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci
hr Tue Jan 25 2022 15:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .