Doznajte što su i kako se rade pengana jaja

Uskršnje vrijeme u dubrovačkom kraju iziskuje i dodatnu kreativnost u dekorativnom smislu. Pored bojanih, dubrovčani izrađuju i pengana jaja koja su specifična za dubrovački kraj, naročito Konavle.

 Radi se o bojanju tzv. batik tehnikom, kojom se na Dalekom istoku ukrašavajući tkaninu, model primijenio i na jaja. Pčelinji vosak i posudica u kojoj vosak topimo, penica odnosno boja, jaja, strpljenje i mirna ruka su potrebni za penganje.

 Izrada same penice započinje tako da se iglica zabode u komadić lozovine ili u drvenu olovku i utapa se u vosak koji treba stalno biti u tekućem stanju, brzim pokretima, penica se umače u vosak, potom se vosak nanese na jaje.

 Ljepota penganog jaja plod je rezultata vještine osobe koja ga penga i naravno, što se više jaja ispenga svako je ljepše i ljepše. Voskom ispisana jaja, stavljaju se u vodu sa bojom,  potom se lagano zagrijavaju sve dok se vosak ne otopi, sklizne sa jaja i ostavi trag u obliku koji je pengan.

 Najčešći motivi penganja su zvjezdice, križevi, lepezice, kapljice i sl. a najčešća su ona crvena dobivena od ljuske luka, crvenog radiča ili ljuske luka, crvenog radiča. Crne pisanice boje se bobicama bazge, dudom ili borovnicom, dok je za zelena potrebno nabrati koprive, peršina ili poriluka.

 U Dubrovačkom kraju jaja su se uvijek bojala u crvenu boju te su se na njih upisivali i različiti natpisi, primjerice:

 Ovo jaje srca dva, tebe volim ja;
 ‘Ovo jaje na dar ide da ga crne oči vide’
 ‘Ovo jaje sretna šara, draga mi ga ruka dala;

 ili jednostavno

 ‘Sretan Uskrs’
 

POSLJEDNJE DODANO: