ŠUMSKA JAGODA jača organizam, čisti krv i liječi upalu zglobova

LJEKOVITE TVARI: fruktoza,vitamin C, limunova
kiselina, katehinski tanini, flavonoidi…..

Ova prekrasna šumska biljka ima mnogo ljekovitih svojstava.
Osim zrelih plodova, ljekovita svojstva imaju njeni listovi i korijen . Listove
beremo  u svibnju i lipnju, dok plodove
sabiremo u lipnju i srpnju. Korijen kopamo u rano proljeće ili kasnu jesen, te sušimo
u hladu.

Čaj od listova odstranjuje
kamenac i pijesak iz mokraćnih puteva, pročišćava krv. Liječi lijena crijeva, hemeroide i bolesti gihta- upalu zglobova. Plodovi šumske jagode sadrže željezo, kalcij, natrij, vitamin C, šećer fruktozu. Zbog svega navedenog Kneipp
preporuča plodove jagode rekonvalescentnim
bolesnicima koji osjećaju slabost i nemoć.Treba ih redovito uzimati dok traje njihova sezona. Osobama
oboljelim od gihta, nakon
konzumiranja plodova jagoda svakodnevno, tegobe potpuno prestaju. Svježi plod jagode koristimo
za jačanje organizma. Plod  jagode i
njegove prerađevine kao džem, kompot, slatko, sok i sirup dijetalno su sredstvo
kod mnogih oboljenja. Šumska jagoda dobra je za cirkulaciju, smanjuje umor, te se koristi u dijetama za smanjenje tjelesne mase.

Čaj od korijena šumske jagode služi za liječenje proljeva i krvarenje iz nosa.

ČAJ OD LISTOVA ŠUMSKE
JAGODE

Dvije žlice suhih listova jagode prelijemo s 2,5 dl uzavrele
vode. Nakon 15 minuta procijedimo i pijemo tri puta dnevno. Čaj možemo pojačati
dodatkom listova maline, tratinčice, plućnjaka i kupine. Ovaj čaj služi za jačanje organizma,bolju probavu, odstranjivanje kamenaca
iz mjehura,liječenje proljeva i hemeroida.

ČAJ ZA SMIRENJE
ŽIVACA

Jednu žlicu listova šumske jagode, kupine, lazarkinje,
kadulje, timijana, bobica kleke, lišća bokvice, kičice i ploda šipka prelijemo sa
2,5 dl kipuće vode. Poklopimo i procijedimo nakon 15 minuta. Pijemo 3 puta dnevno
po jednu šalicu, nakon jela.

RAKIJA OD LISTOVA
ŠUMSKE JAGODE

Listove ubrane početkom lipnja stavimo u rakiju i ostavimo
nekoliko tjedana. Tom rakijom ispiremo desni i liječimo loš zadah iz usta i
krvarenje desni.

MARMELADA OD ŠUMSKIH
JAGODA

Za marmeladu nam je potreban 1 kg šumskih jagoda, 0,5 dl
limunovog soka, 600 g šećera. Šumske jagode zgnječimo, umiješamo limunov sok i
kuhamo 10 – ak minuta na laganoj vatri. Dodamo šećer dok se ne rastopi, a potom
kuhamo bez miješanja 15 minuta. Skinemo pjenicu s marmelade, kratko ohladimo i
prelijemo u sterilizirane vruće staklenke. Dobro zatvorimo.

SIRUP OD ŠUMSKIH
JAGODA

Jedan kilogram jagoda očistimo, operemo i stavimo u lonac,
te dodamo dvije litre vrele vode. Kuhamo dok ne provrije. Smanjimo temperaturu na
osrednju i kuhamo još 15 minuta. Sve sastojke sameljemo u blenderu ili štapnim
mikserom usitnimo u gustu kašu. Dodamo šećer, oko 200 g (po želji) i kuhamo još
10-ak minuta dok se šećer otopi i sjedini sa sokom. Vrući sok prelijevamo u
staklene boce, zatvorimo i ostavimo da se ohlade. Čuvamo na hladnom
mjestu, a otvorenu bocu čuvamo u hladnjaku dok ne popijemo sav sok.

POSLJEDNJE DODANO: