Uskršnja košara i blagoslov jela

Jedan od najljepših uskršnjih običaja je jutarnji doručak i molitva uz blagoslovljeno jelo. Taj običaj razlikuje se od kraja do kraja, pa u Dalmaciji i na jugu imamo običaj blagoslova kuhanih jaja i sirnice. Na sjeveru Hrvatske blagoslivlja se šunka, jaja, mladi luk, panceta, kruh…

Jela se nose na blagoslov u crkve dan prije ili na samo uskršnje jutro. Ujutro se ukućani ustanu, izmole zajedničku molitvu i blaguju blagoslovljenu hranu.Na sjeveru Hrvatske ta hrana se jede za užinu jer je puno obilatija. Uz hranu obavezno se blagoslivlja i sol koju kasnije koristimo kao začin.

U nekim krajevima košare se posebno pripremaju i uređuju kako bi bile što ljepše ukrašene i s dostojanstvom donesene na blagoslov u crkve.

Najljepše jutro je ono uskršnje kad vjernik ustane, izmoli svoju molitvu i onako u miru Božjem pojede na prazan želudac jedno jaje ili komad sirnice.

Neprocjenjivi je to blagoslov za svakog vjernika…

POSLJEDNJE DODANO: