Ako ne znate što biste pripremali ovih dana, crni rižoto idealan je izbor za Vas.
SASTOJCI ZA RIŽOT:
– 500 g sipe
– 2 crvena luka(kapula)
– 1 dl maslinovog ulja
– 2 češnja češnjaka-vezica peršina
– 1 dl bijelog vina
– 1 žličica konšerve(koncentrat rajčice)
– riblji temeljac
– 200 g riže-začini(sol,vegeta,papar)
Za rižot od sipe važno je da sipa bude svježa kako bi sadržavala kvalitetno crnilo u svojoj vrećici. Još jedna vrlo važna stvar za pripremu crnog rižota je riblji temeljac koji se kuha zajedno s ribom i povrćem,procijedi se i služi za podlijevanje ovog ukusnog jela.
– Sipu očistimo,odstranimo utrobu i sipinu kost pazeći da sačuvamo malu vrećicu u kojoj se nalazi sipino crnilo.
– Vrećicu s crnilom stavimo u posebnu posudu.
– Sipu operemo,posušimo i izrežemo na komadiće
– Na ugrijano maslinovo ulje dodamo nasjeckanu kapulu i pričekamo da se ona zažuti,a potom dodamo luk
– Nakon toga, dodamo komadiće sipe i lagano dinstamo podlijevajući bijelim vinom i ribljim temeljcem
– Kuhamo dok sipa ne omekša.
– Zatim dodajemo rižu i nastavljamo miješati dodavajući riblji temeljac i pazeći da rižot ne zagori i da se riža ne prekuha.
– Kad je riža skoro gotova dodamo malu žlicu konšerve, sipino crnilo, peršin, češnjak, sol, vegetu i papar po želji.
– Kuhamo još nekoliko minuta.
– Rižot ne smije biti suh ,već sočan!
– Poklopimo ga nekoliko minuta i ostavimo da se prožmu svi sadržaji u njemu.
–
Na kraju ga pospemo sjeckanim peršinom.
Rižot je spreman, dobar tek!