Za prste polizati: Isprobajte ovaj recept za crni rižoto od sipe

Ako ne znate što biste pripremali  ovih dana, crni rižoto idealan je izbor za Vas.

SASTOJCI ZA RIŽOT:
– 500 g sipe
– 2 crvena luka(kapula)
– 1 dl maslinovog ulja
– 2 češnja češnjaka-vezica peršina
– 1 dl bijelog vina
– 1 žličica  konšerve(koncentrat rajčice)
– riblji temeljac
– 200 g riže-začini(sol,vegeta,papar)

Za rižot od sipe važno je da sipa bude svježa kako bi sadržavala kvalitetno crnilo u svojoj vrećici. Još jedna vrlo važna stvar za pripremu crnog rižota je riblji temeljac koji se kuha zajedno s ribom i povrćem,procijedi se i služi za podlijevanje ovog ukusnog jela. 

– Sipu očistimo,odstranimo utrobu i sipinu kost pazeći da sačuvamo malu vrećicu u kojoj se nalazi sipino crnilo.

– Vrećicu s crnilom stavimo u posebnu posudu.

– Sipu operemo,posušimo i izrežemo na komadiće

– Na ugrijano maslinovo ulje dodamo nasjeckanu kapulu i pričekamo da se ona zažuti,a potom dodamo luk

– Nakon toga, dodamo komadiće sipe i lagano dinstamo podlijevajući bijelim vinom i ribljim temeljcem

– Kuhamo dok sipa ne omekša.

– Zatim dodajemo rižu i nastavljamo miješati dodavajući riblji temeljac i pazeći da rižot ne zagori i da se riža ne prekuha.

– Kad je riža skoro gotova dodamo malu žlicu konšerve, sipino crnilo, peršin, češnjak, sol, vegetu i papar po želji.

– Kuhamo još nekoliko minuta.

– Rižot ne smije biti suh ,već sočan!

– Poklopimo ga nekoliko minuta i ostavimo da se prožmu svi sadržaji u njemu.


Na kraju ga pospemo sjeckanim peršinom.

Rižot je spreman, dobar tek!

POSLJEDNJE DODANO: