Dok njegova
sezona traje jedite ga često jer obiluje bjelančevinama,mineralima i vitaminima
. U svojoj knjizi Ljekovitim biljem do zdravlja spominje ga pokojni fra Simon
Ašič ,redovnik iz samostana Stična iz Novog Mesta . On je uzor svim
ljubiteljima ljekovitog bilja, a bob spominje kao izuzetno cijenjenu biljku i
kaže tamo gdje ljudi jedu puno boba nema karcinoma.
Možemo ga
pripravljati na razne načine,a mi smo se odlučili na onaj tradicionalni
dalmatinski recept.
PRIPREMA
Mladi bob
operemo,izlomimo na komadiće. Isto napravimo s blitvom.
U uzavrelu
posoljenu vodu stavimo kuhati mladi bob,krumpir i koromač po želji. Nakon par
minuta kuhanja bobu dodamo blitvu i kuhamo još nekoliko minuta. Jelo ne smije
biti prekuhano zbog kvalitete sastojaka.
Sve
procjedimo, s tim da ostavimo malo tekućine u kojoj se bob kuhao.
Prelijemo
maslinovim uljem i po želji dodamo malo češnjaka,soli i papra.
Ovaj spoj
blitve, boba i koromača dat će nam dovoljno energije za novi dan.
Nekima će
ovo biti samo prilog, pa po želji ili mogućnostima ovom ukusnom jelu mogu
dodati komad mesa, ribe ili jaja.
Izaberite
sami. Želimo vam dobar tek.