Tijekom
vrućih, ljetnih dana važno je unositi dovoljno tekućine. Iako je
većina voća poput jabuka, banana ili krušaka dostupna tijekom
cijele godine, preporuča se unositi sezonsko voće koje se uzgaja i
uspijeva na našem podneblju, poput lubenica, marelica, bobičastog
voća, breskvi… Voće je nutritivno bogato, sadrži razne vitamine,
minerale, vlakna i fitonutrijente. Osim toga, voće sadrži oko 80 do 90
posto vode te time pomaže u održavanju hidracije tijela.
Lubenice
Lubenice
su izvrstan izvor beta karotena, vitamina C, pektina, likopena,
kalija i željeza. Lubenice, zbog svog visokog udjela vode, pomažu
kod bubrežnih problema. Jedna šalica narezane
lubenice sadrži samo 43kcal, sadrži natrij i 2g vlakna. Osim toga,
bogata je B-vitaminima, magnezijem, fosforom, cinkom, bakrom,
selenom, likopenom i betainom. Sadrži najviše likopena, snažnog
antioksidansa od bilo kojeg drugog voća ili povrća. Osim
nutrijenata, sadrži čak 92 posto vode. Pokazalo se da je redovito
konzumiranje lubenice smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa i
srčanih bolesti, povećava energiju dok istovremeno regulira
tjelesnu težinu. Lubenica je kao i ostalo voće bogato C vitaminom.
Tako se pokazalo da sve ovo voće kao i lubenica, smanjuje rizik od
pojave astme. Visoka količina likopena i C vitamina iz lubenice
smanjuju rizik od karcinoma prostate i čuva srce. Vlakna u
kombinaciji s vodom u lubenici vrlo uspješno reguliraju probavu i
sprječavaju zatvor, dok minerali i voda u lubenici sprječavaju
dehidraciju tijekom ljetnih mjeseci.
Smokve
Smokve
sadrže vitamine B kompleksa, vitamin E i K, kalij, kalcij, magnezij.
Omjer sadržaja vlakana kod smokava pomaže u kontroli razine šećera
u krvi, snižava razinu kolesterola vežući ga u probavnom traktu te
povoljno djeluje na zdravlje debelog crijeva.
Bobičasto
voće
Visok
sadržaj fitonutrijenata u borovnicama, kupinama, jagodama, malinama
pomaže u jačanju imuno sustava i pomaže kod problema sa
kardiovaskularnim sustavom.
Breskve
Osiguravaju
čak 11 posto potrebnog C vitamina, a dobar su izvor i beta karotena
i fitonutrijenata, koji pomažu pri eliminaciji slobodnih
radikala iz tijela tijekom oksidativnog stresa, što u konačnici
smanjuje rizik od raznih nezaraznih kroničnih oboljenja. Jedna
velika breskva sadrži u prosjeku samo 68 kcal, a pokazalo se da
breskva izvrsno zadovoljava potrebe za slatkim. Sadrži čak 3 g
vlakna, koja doprinose zdravlju probavnog sustava. Vlakna pomažu u
skidanju kolesterola i stvaraju osjećaj punoće nakon jedenja.
Breskve pripadaju skupini voća bogate kalijem, a kalij nam pomaže u
održavanju tjelesne tekućine stoga je osim beta karotena vrlo važan
tijekom ljetnih mjeseci. Zbog bioaktivnih spojeva breskve mogu pomoći
u borbi protiv pretilosti povezane sa dijabetesom te je idealna
namirnica u borbi sa metaboličkim sindromom.
Nektarine
Nektarine
su usko povezane s breskvama i dijele mnoge njihove prehrambene
karakteristike. Jedna nektarina sadrži do 70kcal, 3g vlakna i za
razliku od breskva 2g proteina. Nektarina sadrži klorogensku
kiselinu koja ima snažan utjecaj u borbi protiv karcinoma. Bogate su
antioksidansima i na taj način povoljno djeluje na imunološki
sustav. Bioflavonoidi lutein i beta karoten zajedno sa C vitaminom u
nektarini čuvaju kožu od štetnih sunčevih zračenja. Bogate su
folatima i na taj način predstavlja namirnicu idealnu u pripremi
trudnoće.
Marelice
Marelice
su dobar izvor željeza, vitamina C, beta karotena, kalija i vlakana.
Marelice pomažu kod probavnih smetnji i zatvora.
Šljive
Šljive
su bogate vitaminima A, C i E te mineralima, od kojih je najviše
zastupljen kalij. Šljive se preporučaju uslijed problema s
opstipacijom zbog visokog sadržaja vlakana. Bogate
su antocijanima, a sadrže bor i vitamin K. Zbog niskog glikemijskog
indeksa, redovito konzumiranje šljiva regulira šećer i smanjuje
rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Suhe šljive od davnih dana
koriste se za kod zatvora za regulaciju probave, a pokazalo se kako
tri do četiri suhe šljive dnevno značajno djeluje na mozak i
memoriju. Dok je konzumacija suhih šljiva tijekom 12 mjeseci
pokazalo značajno povećanje koštane mase.
Kruške
Kruške
sadrže snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv karcinoma,
posebno karcinoma pluća. U kombinaciji sa jabukama imaju najbolje
djelovanje. Kruška pripada skupini voća jako bogatog vlaknima te
kruška srednje veličine sadrži čak 6g vlakana. Visoke
količine vlakana osim što pozitivno djeluju na probavni sustav,
vrlo su učinkovita kod mršavljenja. Sadrže veliku količinu
flavonoida i na taj način čuvaju krvožilni sustav.