Column

Read columns list

Nikola Barbarić

Evo zašto miješanje roditelja u nadležnosti trenera nije dobro

Foto: D.N.
Svoju petu kolumnu Nikola je posvetio roditeljima i trenerima klubova u kojima se djeca redovito natječu za medalju

 Budite podrška treneru koji želi pomoći da vaše dijete ode stepenicu više. Za to se trener godinama školovao i možda vam se čini nekada da nešto nije po vašim planovima i željama, ali trener, budući da prati trenažni proces, mora ostati dosljedan i biti pošten prema svoj djeci te nagraditi trud najboljih.

Vjerujte treneru i zbog vas i zbog vaše djece. Trener to radi ponajviše iz ljubavi prema sportu, budući da plaća koju prima nije ekvivalentna trudu kojeg ulaže. Za vrijeme natjecanja trener vodi djecu, a ne vi, stoga budite roditelj, a trener neka bude trener. Nije pošteno prema treneru da roditelj daje dodatne upute s tribina te je zbunjujuće za dijete koje se počinje loše osjećati jer više ni samo ne zna što će raditi, hoće li slušati vas koje voli najviše na svijetu ili trenera koji im je uzor na treningu i za kojeg mu i vi govorite da ga treba slušati.


To klincima stvara grč u želudcu. Uvijek misle da su oni krivi za nešto tako da to nije konstruktivno. Znamo da se roditelji bore za prava djece, ali važno je koju poruku šaljemo i na koji način. Ne obraćajte se djeci za vrijeme treninga ako nije nužno. Ako oni dolaze k vama usmjerite ih na trenera ili ih pomalo ignorirajte. Čuli ste onu staru da dijete od 6 godina ima 20 minuta koncentracije, a mlađe dijete puno manje. Treneri se trude naći tanku nit srca po kojoj će se popeti da bi bili zanimljivi djeci sat vremena ili manje, ovisno o kojoj je dobnoj skupini riječ.

Ako treneri dobro rade svoj posao, onda većinu stvari rade s djecom kroz igru jer znaju da je to njihov način komunikacije. Treneri se trude privući pažnju djece kako bi pojedinačno i grupno napredovali. Svako dijete je posebno i svako dijete ima svoje prednosti i nedostatke koji se bruse kroz trening . Nije lako postići kvalitetnu radnu atmosferu i svaki put kad dajete djetetu upute kako napraviti neku vježbu, usporavate rade grupe.

Možda vam se čini da je vaše dijete živo, ili da ne sluša, ili mu trener nije najbolje objasnio, ili je nekom objasnio bolje, a nekom gore, pričekajte! Vratit će se trener i po vaše dijete i ponoviti sto puta ako treba. Djeci je bitno da se igraju i da budu sami na treningu kao što su u vrtiću i školi, ali nije ni to "sveto pismo" jer ako je dijete tek došlo u klub pa se boji ili srami i još se nije naviklo na nove prijatelje i trenere, normalno da ćete mu biti podrška. Međutim, kada se opusti, nemojte mu biti uteg jer je vama užitak biti na treningu.

Ako ste već na treningu gledajte i uživajte što je vaše dijete na pravom mjestu. Velikim dijelom, vi ste za to zaslužni. Ako imate viška novca i želite podržati rad kluba da lakše ostvari svoju misiju, prvo se pitajte radite li to da vam dijete igra u prvoj momčadi ili to radite jer ste novi stup kluba, prava duša bez koje bi klub sporije ostvarivao ciljeve. Ostanite visoko. Ako već donirate, nemojte stajati sa štopericom na natjecanju i pratiti koliko dugo vaše dijete igra. Tu odluku prepustite trenerskom stožeru. Nemojte djeci davati novac ako su bila dobra na treningu. Nemojte ih učiti da se novcem rješavaju stvari. Vjerujte u svoju djecu jer iza svakog uspješnog djeteta stoji ponosan roditelj koji vjeruje u svoje dijete. Oni su vaše ogledalo. Vi ste glavne face, a mi smo vaša mala produžena ruka koja prati dijete na ispravnom putu.

Želim vam da vam ta veličanstvena avantura zvana odgoj, baš kao i blagdani koji su pred nama, bude prepuna onog najvažnijeg jednom roditelju - osmijeha vaše djece. Sretan Božić i nasmiješena Nova godina!

Wed Dec 28 2016 07:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Kolumna

"Bacite duhan, zavežite tenisice"

Foto: Miroslav Lelas
Za naš portal piše Nikola Barbarić, kondicijski trener i osnivač sportske akademije Sparta Split

Nova godina je jedan od najstarijih blagdana koji se slavi. To je razdoblje u kojem uglavnom želimo okrenuti novu životnu stranicu kako bismo živjeli kvalitetnije. Međutim to ne ide tako lako. Nijedna odluka ne počinje datumom nego odlukom. Nedavno su cigarete poskupjele što je mnoge izazvalo da počnu motati duhan, žvakati  duhan, a mnogi su prešli i na električnu cigaretu. Štogod bilo vanjski okidač vaših promjena, kućni budžet, zdravlje, mirisan dom, ne propustite ga popratiti unutarnjom ustrajnošću bez koje će se rasplinuti poput mjehurića od sapunice.

Upotreba duhana potječe od američkih domorodaca koji su ga koristili kao lijek za upalu pluća, bronhija i sinusa. Osim toga, služio je i u poljoprivredi, religijskim obredima te za mirenje zaraćenih strana od čega dolazi izraz "lula mira". Miljama daleko od rustičnog indijanskog duhana, današnji je duhan prepun aditiva, štetnih kemijskih supstanci koje su sposobne uzrokovati brojne bolesti u ljudskom tijelu. Dok financijski moćnici zarađuju hrpu novca od prodaje duhana, farmaceutska industrija je podijeljena. Jednima odgovara prodaja tableta kao pomoć u odvikavanju, drugima ne odgovara pad prodaje antidepresiva kojeg opuštajući učinak duhana izaziva.

Ipak, opuštajući učinak duhana dvosjekli je mač. Nikotinska zamka je poput živog blata u kojeg se dublje upada što se više koprca. Tko jednom okusi primamljujuću ljepljivost nikotina, teško se od nje rastaje. Nešto poput Hotela California. Možeš doći kad god želiš, ali ne možeš otići. Ovisnost koju duhan uzrokuje povezana je upravo s nikotinom koji izravno utječe na razinu dopamina, zaduženog za osjećaj zadovoljstva. Budući da nakon desetak sekunda, povećana razina dopamina naglo opada, pušač ima silnu potrebu udahnuti još jedan dim. I još jedan, i još jedan, i još jedan...  A koprca se gotovo svaki pušač. Rijetki su pušači koji ne pokušavaju prestati, a zabrinjavajuć je podatak kako se velika većina onih koji zaista prestanu, vrati duhanu nakon manje od godine dana. Pušačkoj groznici pomaže i činjenica kako je zabrana pušenja tek djelomično zakonski regulirana.

Usprkos svim ovim podatcima, ne treba se prepustiti malodušnosti. Prvi korak u borbi protiv pošasti duhana je priznati sebi ovisnost. Umiriti se u živom blatu. Ne propadati dublje. Tu smo, zaljepljeni i treba se spasiti od dubljeg propadanja. Ovisnost postoji i neće biti lako otarasiti je se. Najveća laž je da cigarete sprječavaju dosadu i pomažu u koncentraciji, ali također da se duhana ostaviti lako i da pušač to može kad poželi. Ne može. Može kad poželi i donese odluku da će ustrajati i kad bude teško. I malo pomalo, mozak će se odvikavati od naglih navala dopamina, od zadovoljstva na pritisak gumba. Pomaže uz to nadomjestiti stvarnim i pravim zadovoljstvima, treningom, prirodom, druženjima s dragim ljudima. 

Zvuči teško, ali nije nemoguće i višestruko se isplati. Dosta je bilo lošeg zadaha, žutih zubiju, bacanja novca, smrdljive odjeće, gušenja, kašljanja. Ovo je kolumna za hrabre ljude, koji žele nešto popraviti u svom životu. Nije za nikakve nadljude, već za obične ljude koji imaju veliko srce da se bore za prave stvari. Iz sata u sat, iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, a potom iz godine u godinu. Kad nam je lijepo i kad život zagrebe pa zatreba utjeha. Pripremimo se da će nam kad tad zatrebati i da je ne tražimo u nikotinskoj navali dopamina. Zamijenimo osjećaj olakšanja kojeg pušenje pruža, infuzijom hormona sreće kojeg dobivamo tjelovježbom. Pobijedimo nervozu trčanjem i umjesto "lule mira", zavežimo "tenisice mira" . Budimo hrabri jer samo takve sreća prati. Može i u novoj godini, nije to problem, ali čitavoj novoj godini, ne samo njenom prvom mjesecu ili tjednu. Neka nam svim bude sretna i hrabra, budući da ta dva stanja uma, uvijek idu zajedno.

Sat Jan 07 2017 20:26:46 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Kolumna

Kondicija u svakodnevnom životu: Ovo su četiri "zlatna" savjeta

Foto: D.N.
Donosimo novu kolumnu Nikole Barbarića, kondicijskog trenera i osnivača sportske akademije Sparta Split
Kondicija je riječ koja se upotrebljava mnogo, a razumije malo. Nažalost, veže se tek uz svijet vrhunskog sporta dok u stvarnosti ima veze sa svakim čovjekom. I to ne samo da bismo uhvatili bježeći autobus bez da se uspušemo ili se uspeli stepenicama na treći kat bez da hvatamo dah. Kondicija nam služi u svakodnevnom funkcioniranju i to svima. Pitanje je samo, kome više, kome manje.

Po definiciji, kondicija ili fizička pripremljenost podrazumijeva optimalno zdravstveno stanje, najviši stupanj razvijenosti funkcionalnih i motoričkih sposobnosti kao i odgovarajuću psihološku stabilnost, visoku motivaciju te optimalnu strukturu morfoloških obilježja. Dakle iako kondicija označava najbolje stanje organizma na svim poljima, bez ikakve kondicije ne bismo mogli funkcionirati uopće. Stoga je rad na kondiciji rad, prije svega, na kvaliteti života. Već sam u prethodnim kolumnama pisao kako se ljudi počinju baviti tjelovježbom iz različitih pobuda. Neki žele smršaviti, neki izgraditi tijelo, neki se zabaviti.

Što god htjeli, u srcu svake sportske aktivnosti je kondicija i kondicijska priprema. Bez nje nema ni mršavljenja ni izgrađivanja mišića ni sportskog rezultata. Stoga, ako hoćete ostvariti nešto sa svojim tijelom, poradite na kondiciji i izvući ćete mnogo više koristi čak i iz svakodnevnih aktivnosti koje obavljate poput odlaska u trgovinu, kafić, posao ili pak kućanskih poslova. Ne samo da ćete iz njih izvlačiti veću korist za tjelesnu spremnost nego ćete u njima postati brži i učinkovitiji. Na stranu sad da je potrebno sustavno i stručno pristupiti kondicijskoj pripremi, na stranu da bi ona trebala biti dijelom svih vrsta tjelovježbe, na stranu da bi se svi trebali baviti nekakvom, stručno vođenom sportskom aktivnošću. Jest, potrebno je i trebali bismo, no na kondiciji možemo poraditi i u svom uobičajenom dnevnom okruženju. Neće to biti najbolje što možemo, neće nam potpuno promijeniti život, ali može ga za nekoliko nijansi unaprijediti.

Nećemo postati najbolja verzija sebe, ali svakako ćemo postati bolja verzija sebe. Stoga dajem nekoliko savjeta:

1. Boravak na otvorenomm


 Žustro zgrabite priliku za svaki boravak na otvorenom. Mi u Dalmaciji imamo blagoslov što živimo okruženi takvom prirodom i takvim podnebljem u kojem sunčani dani brojem nadmašuju sve ostale. Ima li što ljepše od šetnje pod vedrim nebom, danju ili noću? Imamo Marjan sa svojim stazama pa zatim žnjansku šetnicu, Zvončac, Rivu, ali i obližnji Solin. Lokacija je mnogo, na nama je da odaberemo i šetamo što duže.

2. Veći mišićni napor

Svaku aktivnost koja zahtjeva veći mišićni napor obavite dvaput. Dvaput se uspnite uza stepenice, dvaput se sagnite po rublje (u obliku čučnja, s pravilnim držanjem kralježnice), dvaput se dohvatite nešto što vam je palo na pod, dvaput se rastegnite da dobavite nešto što vam je potrebno, dvaput podignite dijete u zrak.

3. Izmjene

Kondicija svoj napredak temelji na izmjeni. Izmjena brze i spore aktivnosti, aerobne i anaerobne. Primijenite to kod kuće. Ukoliko niste u mogućnosti odraditi intervalni trening, intervalno obavljajte svoje poslove. Primjerice, do trgovine hodajte sporo, na povratku trčite. Pri šetnji izmjenjujte trčanje i hodanje. Pri kućanskim obavljajte nešto brže i sporije, naizmjenično.

4. Duboko disanje

Dišite duboko. Disanje je automatska aktivnost. Obavljamo je i ne razmišljajući o njoj, no to činimo veoma plitko, unoseći tako minimalnu količinu kisika. Dobro se je s vremena na vrijeme podsjetiti da udahnemo dublje. Time unosimo više potrebnih tvari našem tijelu, ali i povećavamo respiratorni kapacitet. Sposobniji smo u isto vrijeme disati i vršiti nekakvu mišićnu aktivnost. Tu se vraćamo na one stepenice i gubitak daha s početka priče, ovakvim si pristupom dodajemo barem još jedan kat. 5. Voda. Nećemo se doticati prehrane jer to je kategorija za sebe Ovdje ću spomenuti samo vodu bez dodatnih objašnjenja o njenom blagotvornom učinku na organizam. Sve je tu već rečeno. Vode unositi što više i što redovitije. Dakle, volim piti, volim piti, volim piti i zdrav biti.

Za kraj ponavljam, primjena ovih savjeta neće nikoga učiniti vrhunskim sportašem niti mu pomoći da osvoji Kilimanjaro. To su tek smjernice da u svom svakodnevnom životu počnemo otkrivati važnost i moć kondicije.Thu Dec 22 2016 09:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Kolumna

KOLUMNA Nikole Barbarića: Kako trener postaje dobar vođa?

Foto: Nikola Barbarić
Za naš portal piše Nikola Barbarić, kondicijski trener i osnivač sportske akademije Sparta Split

Vještine vođenja i upravljanja često su u sportu zanemarene. Ipak, trenerski posao bez tih vještina samo je polovičan, one mu pomažu da dovede sportaša do željenog cilja uz puno manje napora i puno manje uloženog vremena. Najkraći odgovor na pitanje "što je vodstvo" bio bi - sposobnost izvlačenja onog najboljeg iz sportaša. Sposobnost ukazivanja na njegove osobne prednosti koje mu mogu služiti u sportu kojim se bavi, brušenje tih prednosti kako bi sportaš od njih imao što veću korist, pomicanje njegovih osobnih granica kako bi trenažni proces zadržao svoju uzlaznu putanju.

Između trenera koji je dobar vođa i onoga koji je loš gazda trenažnog procesa, ponekad je tanka granicu. Uz kvalitetno samoobrazovanje, lakše je samom sebi odrediti tu granicu. Općenito je određeno poznavanje samog sebe nužno kako bi dobar trener poznavao i vodio svog sportaša ili pak sportski tim. Bio on toga svjestan ili ne, trener predstavlja određenu moralnu vertikalu sportašima te oni počesto ukradu i djelić njegove osobnosti. Sve ono što trener priča prije i nakon treninga utječe na psihološku konstituciju igrača te na atmosferu koje među sportašima vlada. Ako je usredotočen na negativne aspekte sporta, neke nedostatke konkurencije, poteškoće u održavanju treninga, nepravednosti koje se u sportu znaju dogoditi, djelić negativnog pristupa neminovno će se odraziti i na tim.

Pedagoški takt

Ukoliko pak daje naglasak na pozitivne okolnosti, njihove prethodne uspjehe, kvalitete momčadi, motiviranost, ta će se pozitiva pronaći i u timu te poboljšati raspoloženje sportaša. Naravno, čitava ova psihološki pozitivno postavljena konstrukcija samo je nadogradnja na stručna znanja koja su također, ukoliko se ne nadograđuju, sklona zastarijevanju. Spoj stručnosti i psihološko - pedagoške educiranosti omogućuje treneru imati ono što pedagogija naziva pedagoški takt, tj. prepoznavanje situacije i reagiranje koje će proizvesti najbolji mogući ishod te situacije, bilo da se radi o motiviranosti, bilo da se radi o njegovoj izvedbi. Nije svaki sportaš isti i ne zahtjeva svatko jednak psihološki pristup.

Netko može biti "tvrđih" uvjerenja dok drugi može biti "open minded" iliti otvoreniji promjeni svojih stavova i razmišljanja. Takvome je potrebno manje da bi ga se povelo u način razmišljanja produktivan za sport. Svakako je srž i parametar konstruktivnog misaonog postava samokritičnost koju je potrebno oblikovati kako bi sportašu služila kao vlastiti, unutarnji motivator, a ne kao prepreka u ostvarivanju dobrih rezultata. Ona mora ostvariti realnu procjenu udaljenosti od cilja i onoga što je potrebno da se do cilja dođe.

Baš kao što nije dobro da ta procjena procjenjuje manje, tako nije dobro ni da procjenjuje više. Tu je vidljiva važnost pedagoškog takta kod trenera koji će procijeniti treba li više ili manje samokritičnosti kako bi sportaš ostao pozitivan i produktivan te što prije ostvario željeni rezultat. Takav će ga stav uma pomoći u boljem opiranju pritiscima okoline, bilo kod onih sportaša koji su izloženi pogledu javnosti, bilo kod onih kojima je negativna okolina tek mišljenje ukućana.

Vježbanje - uz stručno vodstvo

Okolina može utjecati negativno na sportaša tako da mu "slava udre u glavu" ili pak da se prelako osjeti obeshrabren. Uz pomoć dobre psihološke potpore, sportaš može razviti takvu zrelost koja će mu omogućiti da se s okolinom, kakva bila, suoči u svoju korist. Živimo u vremenu visoke razine svijesti u kojoj sve više ljudi postaje svjesno važnosti zdravog življenja. Stoga su gotovo svi u potrebi nekakvog trenera, od predškolaca preko školaraca do srednjoškolaca, od djevojaka i žena u tridesetima, četrdesetima i pedesetima do trudnica i mladih majki, od muškaraca svih dobnih skupina do muškaraca i žena u trećoj životnoj dobi, od profesionalaca do amatera.

Danas vježbaju svi. Neki kako bi smršavili, neki kako bi izgradili mišićnu masu, neki kako bi se družili, neki kako bi ostvarili sportski uspjeh, a neki tek zato što uživaju u tome. Koji god razlog vježbanja bio, svi trebaju stručno vodstvo, trenera. U općoj inflaciji trenera dobro je obratiti pozornost na navedene kvalitete i tražiti stručnu, certificiranu i educiranu osobu koja ne prestaje učiti dalje kako bi od svog vježbanja dobili upravo ono što i želimo. Sretno!

Thu Dec 15 2016 20:35:22 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Kolumna

"Nema čarobnog štapića, ovo su moji savjeti kako ćete stvarno smršaviti!"

Foto: Miroslav Lelas
Nikola Barbarić je kondicijski trener i osnivač sportske akademije Sparta Split. U svojoj drugoj kolumni za Dalmacija News piše korisne savjete na vječno pitanje - kako smršaviti

Nije moguće smršaviti u 15 sekundi, nema čarobnog štapića, izmišljene formule, zlatnog savjeta…Ljudi koji su u nevolji jer imaju višak kilograma daju ogromne novce raznim stručnjacima što je često dobro, ali se također mogu dogoditi manipulacije i prijevare. Nude se razna lažna instant rješenje, a nakon ljudi potroše i ono malo novca što imaju, još dublje padaju u očaj i odustaju od zacrtanih ciljeva. Prevaranti su spremni na rane manipulacije za nekoliko stotina kuna…

Činjenica da čitate ovaj članak znači da vas interesira ova tematika i da i dalje ima nade da dosegnete željenu kilažu. S obzirom na to, zamolit ću vas da pročitate članak do kraja da vidite da vidite da u njemu neće biti lažnih obećanja niti skrivenih motiva.

Ljudi dobivaju višak kilograma jer često ne znaju što jedu, kako se hrane, što unose u svoj organizam i jer se premalo kreću. Za početak probajte zaboraviti sve što ste pokušavala po ovom pitanju do sada i što znate o mršavljenju. Pokušajte donijeti čvrstu odluku, a da bi odluka bila čvrsta napišite u teku (za mršavljenje) sve vaše ciljeve. Napišite zašto želite smršaviti i na koliko kilograma želite doći. Ukoliko vam je prošlo kroz glavu da je to glupo, vjerujte, je samo vaš ego, svi ga imamo, ali on nas udaljava od ostvarivanja naših snova. Naravno da ga nećemo poslušati i da ćemo u prvu teku koju nađemo ispisati cijelu stranicu sa snovima i ciljevima i na taj način nokautirati zloglasnog gospodina "Ega" koji se krije u nama.

Kalkulator kalorija

Zamislite bačvu punu vode sa 6 čepova. Brže i lakše voda će izaći ako maknemo svih 6 čepova, nego 1, složit ćete se sa mnom. Nastavite li čitati i budete li poštivali sve korake i koraci ići jedan za drugim, bez problema!

Idući korak je na internetu. Odite na Google potražite kalkulator kalorija. Unesite visinu, težinu i ostale parametre i sami sebi izračunajte koliko vam je kalorija dnevno potrebno da se ne bi debljali ni mršavjeli.  Kada pronađete tablicu s kalorijama namirnica, uz malo truda, moći ćete vidjeti koliko ste do sada unosili kalorija dnevno u svoj organizam. Primjerice, potrebno vam je 2.000 kalorija dnevno, a unosili ste 4.500 kalorija u jednom danu. To znači da ste u "plusu" 2.500 kalorija dnevno i to je jedan od razloga zašto se kile gomilaju. Smanjite unos kalorija za 20-30%, ako ste do sada jeli 6 obroka, nastavite s 5 obroka na dnevnoj bazi.

Nemojte jesti samo ugljikohidrate i čipseve, čokolade, alkohol, gazirano, umjetne sokove...Sve jestivo što postoji u prirodi dobro za nas, a to znači kupus, jabuka, banana, salata, brokula, krumpir, blitva, riba, piletina i ostalo meso. Samo pripazite da ne konzumirate često previše masnu hranu. Bilo bi dobro da uvijek pratite koliko kalorija dnevno unosite u svoj organizam.

Budući da ste na početku morali zaboraviti sve što znate o mršavljenju, trebat će vam tjedan do dva da naučite koja hrana ima koliko kalorija, jedemo uvijek istih 30-ak stvari ili sličnih. Većini nas to neće bit problem. Primjerice, pola kila kruha ima 1.250 kalorija, jedna banana 100 kalorija.

Kardio trening

Kadrio trening je vrsta treninga povoljna za mršavljenje koja pozitivno utječe na naše tijelo, a time na i zdravlje. Glavni joj je cilj ubrzati metabolizam. Kardio trening je situacija kada srce ubrzano kuca određeno vrijeme. Primjerice, kada trčite, vozite biciklu, na orbitreku (kućna sprava za trening) ste itd. Nakon 30-ak minuta trčanja, kada se istuširamo i legnemo na kauč, metabolizam će nam i dalje ubrzano raditi jer se počinje buditi i tako ćemo čak i na kauču nastaviti gubiti kilograme. Preporučio bih i lagani kardio prije doručka, jer je tada šećer u krvi na nuli pa se rješavamo sala - "kolutova za spašavanje" odmah nakon prve minute rada.

Umjesto slatkiša jedite voće, a umjesto soka pijte vodu! Na taj način značajno ćete reducirati unos kalorija u organizam. Ako već morate, unosite kalorije hranom, ne pićem. Na taj način ćete biti manje gladni.

Voda je važna

Dosta ljudi koji počnu trenirati odbijaju piti značajnije količine vode, kao da bi još brže smršavjeli. Istina je suprotna; ako ne pijete vodu to može biti jako loše za vaše planove mršavljenja. Pogledajmo sljedeći primjer. Recimo da težite 84 kilograma, a nakon treninga vaga pokazuje 83. To ne znači da ste smršavjeli, već da ste dehidrirali, to je opasno po zdravlje. Najbolji dokaz za to je boja mokraće. Ako nije prozirna, znači da vam nedostaje tekućine. Vodu treba piti malo po malo i kada niste žedni jer kada vam se javi osjećaj žeđi, to je već znak blage dehidracije. Izbacite sve sokove, umjetne čajeve, gazirano, alkohol, pa čak i sokove na kojima piše 100% prirodan sok jer on to sigurno nije.

Rano ići spavati, rano se ustati

Vrijeme odlaska na spavanja, kao i vrijeme buđenja su jako važni za zdravlje, za održavanje ili dostizanje željene težine. Poželjno je spavati najmanje šest sati, mada je optimalno 7 do 8 sati. Potrebno je poći spavati što ranije i ustati se što ranije da bi organizam bio u što boljem stanju za mršavljenje i da bi se osjećali što bolje.

Prevencija

Čim primijetite višak kilograma na sebi, slobodno primijenite ovaj sistem. Što prije reagirate, to bolje! Netko kaže „ja ne mogu jer puno radim, imam puno obveza, lako je nekom drugom…“ i tako se stavlja u ulogu žrtve. Sve se može kada se hoće ako to zaista želite. Ne govore stari ljudi uzalud „pazite što želite, da vam se želja ne ostvari“. Nitko nije robot, svi smo ljudi, zato 3 dana mjesečno imate pravo „varati“ režim treninga.

Tada jedete sve što vam padne na pamet, baš vas boli briga koliko ima kalorija. To su oni dani kada je zabranjen kalorijski kalkulator, vaga, cm vrpca, kaliper ili bilo koji drugi mjerni instrument koji nam služi dijagnosticirati napredak rješavanja masnih naslaga na tijelu. Kada vam dođe odustati od režima, otvorite teku gdje ste zapisali svoje ciljeve i sjetite se zapisanih metoda ostvarenja vaših snova. Nije važno koliko ćete puta pasti, važno je koliko ćete puta ustati. Upišite se u neki sportski klub ili teretanu. Bit će vam lakše kada vidite toliko ljudi oko sebe s istim ciljem. Nije važno tko je u kojoj fazi, svima je cilj isti, izgledati i osjećati se bolje.

Kako skinuti salo?

Pazite što kupujete kada je u pitanju hrana! Ako u kuću skladištite manje hrane i opcije kad vam „zagusti“ bit će skromnije! Lakše je odoljeti iskušenju kada vam čokolada nije servirana pred očima .Trbušnjacima nećete skinuti salo sa trbuha! Salo organizmu služi kao rezerva hrane koju tijelo iskorištava ako ne dobije dovoljno hranjivih sastojaka. Ako stalno jedemo, salo se ne iskorištava, već samo gomila…

Salo se skida kalorijskim deficitom. Matematika je jednostavna! Trbušnjacima ubrzavamo potrošnju masti kao i sa svakom drugom vježbom. Možemo, tako, gurati i kuhinjski stol… Potrebno je što se više kretati, što manje vremena provoditi sjedeći i ležeći. Ako niste u mogućnosti učlaniti se u teretanu, vježbajte kod kuće i u prirodi. Brzo ćete okupiti istomišljenike i sklopiti nova prijateljstva. Pazite na kalorijski deficit, dodatci prehrani nisu steroidi.

Današnjom prehranom jako slabo u organizam unosimo sve što mu je potrebno. Napravite zdravi shake umjesto večere, kao prava princeza. Ručajte kao princ, a doručkujte poput pravog kralja!

Koristan savjet

Slikajte se mobitelom prije početka rada i vježbe. Izvažite se i cm vrpcom izmjerite najširi dio vrata, prsa, predio oko pupka, bokova, stražnjice, potkoljenice, natkoljenice, podlaktice i nadlaktice. Fotografirajte isto svakih mjesec dana, a mjerenje cm vrpcom svako dva tjedna.  Ako dobro radite, rezultati će biti vidljivi!

Tue Nov 03 2015 07:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin