Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb222a29111cf1528b45d4/80
Foto: Pixabay

Deset brzih recepata za umake uz koje su sva pečenja još slasnija

Sve umake možete poslužiti kao prilog, ali i kao dip za grickalice

Uskrsna šunka i pečenja tradicionalno se poslužuju uz hren i majonezu, a od tih sastojaka možete napraviti i nove, kreativne umake. Uz pečenja se odlično sljubljuju i umaci na bazi vrhnja ili jogurta, a možete ih kombinirati s umacima na bazi rajčice ili pestom za još bogatije okuse. Sve umake možete poslužiti kao prilog, ali i kao dip za grickalice. - pišu 24sata

Aromatični umak od hrena

Sastojci: 2 šalice kiselog vrhnja, ¼ šalice pripremljenog hrena, 1 žličica limunovog soka, po prstohvat soli, mljevena paprika i češnjak u prahu (ili nasjeckani mali češanj češnjaka)

Pomiješajte vrhnje, hren i limunov sok. Začinite solju, paprikom i češnjakom. Ohladite barem 10 minuta da se okusi prožmu. 

Umak od hrena i majoneze

Sastojci: ¼ šalice pripremljenog hrena, ½ šalice majoneze, 1 šalica vrhnja, 1 žlica limunova soka, ½ žličice tabasca, sol, papar

Dobro pomiješajte sve sastojke i ohladite. 

Brzi domaći pesto

Sastojci: 1 šalica svježeg lišća bosiljka, 3 češnja češnjaka, 3 žlice pinjola, 1/3 šalice naribanog parmezana, 1/3 šalice maslinovog ulja, sol, papar

U blenderu izmiksajte bosiljak, češnjak, pinjole i maslinovo ulje. Parmezan možete izmiksati s ostalim sastojcima ili umiješati na kraju. Začinite solju i paprom. 

Grčki tzatziki s krastavcem

Sastojci: 1 svježi krastavac, 1 žlica maslinovog ulja, 1 žličica limunovog soka, 1 režanj češnjaka, 200 ml grčkog jogurta, 1 žličica kopra, sol, papar

Pomiješajte ulje, limunov sok, jogurt i sjeckani češnjak. Krastavce ogulite i naribajte. Posolite pa pustite da odstoje i puste vodu. Ocijedite ih i umiješajte u jogurt. Začinite solju, paprom i sjeckanim koprom. 

Umak od sira

Sastojci: 2 dl vrhnja, 20 dag naribane gaude, 10 g maslaca, prstohvat češnjaka u prahu, sol, papar

Sir otopite na rastopljenom maslacu. Umiješajte vrhnje, začinite češnjakom, solju i paprom te miješajte na laganoj vatri dok se ne sjedine. 

Citrusni umak od svježe rajčice

Sastojci: 3 zrele rajčice, ½ luka, žlica korijandera, sok pola male limete, žlica limunova soka, žličica čilija ili tabasca, žlica sjeckanog peršina, sol, papar

Usitnite rajčicu i luk te izmiksajte sve sastojke. Možete ga jesti odmah, no bolje je ostaviti kratko u hladnjaku da se sastojci povežu. 

Umak od majoneze, senfa i meda

Sastojci: ¼ šalice majoneze, ¼ šalice senfa, 1 žlica octa, 1 žličica meda, sol, kajenski papar

Dobro pomiješajte sve sastojke da se sjedine. 

Aromatični umak od vrhnja i mladog luka

Sastojci: 2 šalice vrhnja, 4 žlice majoneze, 1 mladi luk, žličica maslinova ulja, sol, papar

Nasjeckajte mladi luk i pomiješajte ga s vrhnjem, majonezom i maslinovim uljem. Začinite solju i paprom. 

Miks sira, vrhnja, hrena i češnjaka

Sastojci: 200 g vrhnja, 200 g kremastog sira, 2 žlice limunova soka, 1 češanj češnjaka, 1 žličica hrena, peršin, sol, papar

Nasjeckajte češnjak i peršin pa ih dobro izmiksajte s ostalim sastojcima. Začinite solju i paprom. 

Jednostavan humus 

Sastojci: 200 g konzerviranog slanutka, 2 žlice limunovog soka, 2 češnja češnjaka, 1 žličica mljevenog kumina, prstohvat soli, 1 žlica tahinija (paste od sezama), 4 žlice vode, 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 žličica mljevene crvene paprike

Ocijedite i isperite slanutak. Izmiksajte ga u blenderu s limunovim sokom, češnjakom, kuminom, solju, tahinijem i vodom. Po želji dodajte još soka od limuna, češnjaka ili soli. Na kraju umiješajte maslinovo ulje, pospite paprikom i ukrasite slanutkom. 


hr Sat Apr 20 2019 15:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e888c2f29111c94cd8b4569/80

Stari plac poklonio palačinke svim zaposlenima na infektivnoj

Splitski Stari plac u znak zahvale medicinskim djelatnicima koji su nam ovih dana pokazali tko su pravi heroji društva, danas je obradovao ekipu Klinike za infektologiju KBC-a Split.
- Ljudima koji ovih dana riskiraju svoje zdravlje da spase druge odnijeli smo više od 30 porcija palačinki samo da bismo im pokazali da mislimo na njih, a smatramo da je palačinka savršen poklon za dizanje raspoloženja. Splitski Stari plac još jednom zahvaljuje svim medicinskim djelatnicima, volonterima, pripadnicima MUP-a, stožerima civilne zaštite, našim vojnicima, vatrogascima i svima onima koji ovih dana misle na druge – na slabije, starije, nemoćnije i bolesnije.Također, proteklih smo nekoliko dana na društvenim mrežama imali akciju kojom smo nosili naše palačinke usamljenima, bolesnima i onima koji ne mogu vani iz stana.

Uz nadu da ćemo se uskoro družiti na svim našim omiljenim lokacijama te da će ova nesreća postati samo uspomena, vaš Stari plac je s vama putem dostave i servisa Pauza.hr, poručili su iz palačinkarnice.
hr Sat Apr 04 2020 15:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8726fe29111c7dca8b4571/80
Foto: Zvonimir Vila

Ostanite doma i pogledajte izložbu 'Svo zlo s tim' online

Dvadesetak crteža možete pogledati večeras od 20 sati na Facebook stranicama kluba Azimut, Fotopoetike i partnera ŠibenikIN, a sve uz pomoć kreativne ekipe iz Photo Studio 82.

Izložba u sklopu programa 'Kulturom protiv korone' na rasporedu je danas, 3. travnja, od 20 sati na Facebook stranici kluba Azimut i kulturne udruge Fotopoetika koji  ovim nastavljaju biti nepokolebljiv ambasador kulture i nezaustavljiv promotor kulturnih događanja. 

Akademski umjetnik Zvonimir Vila, unatoč teškom periodu kroz koji prolazimo svi zajedno, ne gubi ni inspiraciju ni smisao da zabavi konzumente kulturnih događanja koji su se silom prilika zadnjih tjedana preselili u virtualnu stvarnost. Tako će svi zainteresirani večeras moći pogledati njegovu zadnju no ne i posljednju izložbu crteža 'Svo zlo s tim'. 

Dvadesetak crteža možete pogledati večeras od 20 sati na Facebook stranicama kluba Azimut, Fotopoetike i partnera ŠibenikIN, a sve uz pomoć kreativne ekipe iz Photo Studio 82. Stoga #ostanidoma i udobno se smjesti jer ono što je umjetnik jednistvenog izričaja pripremio za večeras nikog neće ostaviti ravnodušnim!

Kratka biografija autora:

Zvonimir Vila (Zagreb, 1966.)

Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1990. godine tradicionalne srednjovjekovne grafičke  tehnike u klasi prof. Frane Para. Nakon diplome dobiva nagradu za najboljeg studenta ALU u Zagrebu. Posjeduje srednjovjekovnu grafičku prešu za duboki tisak. Vila se potpuno posvetio grafičkoj umjetnosti. Moglo bi se reći kako bezizlazna predanost vlastitom zvanju Vilu čini istinskim i nepopravljivim romantikom. Vila danas živi i stvara u Šibeniku. Pronaći ga možete u njegovoj Galeriji "Vila" na adresi Juja Šižgorića 6.


hr Fri Apr 03 2020 14:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e53f78829111c0c4d8b4682/80
Foto: Canva

Akcija iz Gradske knjižnice Kaštela: Upišite se za 50,00 kn i posudite e-knjigu

Gradska knjižnica Kaštela je u svoje poslovanje uvela novu uslugu - posudbu e-knjige te na taj način izišla u susret svim članovima koji zbog epidemije koronavirusa u knjižničnim odjelima do daljnjeg ne mogu posuditi knjigu u tiskanom obliku.

Usluga posudbe e-knjige dostupna je putem mobilne aplikacije ZaKi Book koja je dostupna za besplatno preuzimanje preko online trgovina Google PlayApple store i Microsoft store.

Čitanje je tako dostupno na Android, iOs i Windows 10 uređajima.
U aplikaciju se ulazi putem članskog broja i PIN-a. 

Pravila posudbe: E-knjiga posuđuje se na rok od 21 dan, bez mogućnosti produženja i rezervacija. Član ima pravo posuditi 2 naslova odjednom, odnosno najviše 5 naslova unutar jednog kalendarskog mjeseca. Posuđeni naslovi mogu se čitati na 4 uređaja istovremeno.

Zatražite PIN na adresi pin@gkk.hr

Kako biste dobili PIN, na elektronsku adresu: pin@gkk.hr pošaljite sljedeće podatke: ime i prezime, adresu i broj članske iskaznice (ako broj znate) i u najkraćem roku ćete dobiti PIN.

Putem istog e-maila možete kontaktirati knjižnicu i ako imate poteškoća s posudbom.

Za posudbu je trenutno dostupno 79 naslova e-knjiga, a uskoro će biti dostupni novi naslovi.

Popis trenutačno dostupnih naslova možete pogledati u katalogu OVDJE

Za nove i stare članove GKK - upisi po cijeni od 50,00 kn

Gradska knjižnica Kaštela za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa od 1. travnja 2020. g. omogućava novo učlanjenje ili produljenje (obnovu) članstva po cijeni od 50,00 kn za sve nove i postojeće članove Gradske knjižnice Kaštela, kako bi što više građana moglo koristiti novu uslugu u GKK, posudbu e-knjige. Čim se situacija normalizira, svi novi i stari članovi će u svim odjelima Knjižnice i dalje moći posuđivati tiskane knjige, filmove i igre.

Sve podatke za upis naći ćete na www.gkk.hr, a nakon izvršene uplate upisnine (općom uplatnicom u pošti ili banci, ili online netbanking) na e-mail adresu upis@gkk.hr pošaljite potvrdu o uplati te ćemo Vam na Vaš e-mail poslati potvrdu učlanjenja, članski broj iskaznice i PIN, odnosno pristupne podatke koji su Vam potrebni za korištenje aplikacije Zaki Book.

Članska iskaznica u fizičkom obliku će novim članovima, ali i onima koji je do sada nisu preuzeli biti uručena nakon što se situacija normalizira.

Podaci za uplatu članarine / upisnine (općom uplatnicom u pošti ili banci, online netbanking) s upisom podataka: 

Platitelj: ime i prezime, adresa i mjesto stanovanja
Primatelj: Grad Kaštela, Braće Radić 1, 21212 Kaštel Sućurac
Iznos: 50,00 kn
Model: HR64
IBAN: HR7923900011818100004
Poziv na broj: 7730-30380-6526410
Opis plaćanja: upisnina

Za više informacija nazovite nas putem telefona ili nas kontaktirajte putem elektronske pošte na upis@gkk.hr  

021 220 295 (svaki dan od 8.00 do 12.00 sati)  

021 226 001 i 021 226 303 (svaki dan od 10.00 do 14.00 sati).

Šaljemo poveznice na mjesta gdje možete pročitati e-lektire

Ovih dana stižu nam brojni upiti roditelja i djece sa zahtjevima za čitanje besplatnih lektira dostupnih putem interneta. Pošaljite nam upit koju lektiru želite pročitati na e-mail gkkinformacije@gmail.com , a mi ćemo Vam u što kraćem vremenu poslati poveznicu na internet stranicu gdje zatraženu lektiru možete pročitati online. Naravno, ako je zatraženi lektirni naslov dostupan putem interneta, jer sve lektirne naslove još uvijek nije moguće čitati putem interneta. 

Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman "Knez Trpimir"

Sada je pravo vrijeme za pisanje Vašeg prvog romana na temu hrvatske povijesti jer je GKK i ove godine raspisala Književni natječaj za najbolji hrvatski povijesni roman "Knez Trpimir". Natječaj je otvoren do 6. srpnja, nagrada za najbolji rukopis je 10.000,00 kn i roman će biti tiskan u Nakladi Bošković u sunakladništvu s Gradskom knjižnicom Kaštela, dok bi premijerno predstavljanje romana i autora trebalo biti održano u prosincu u Kaštelima. Više o svemu na 

https://www.gkk.hr/najava/gradska-knjiznica-kastela-raspisuje-natjecaj-za-najbolji-neobjavljeni-hrvatski-povijesni-roman-knez-trpimir/  

Osim toga, pratite stalno našu stranicu www.gkk.hr i pročitajte preporuke za nove naslove e-knjiga, filmova i ostale zanimljivosti te komunicirajte s nama putem elektronske pošte i putem društvenih mreža, jer za Vas pripremamo brojne novosti i iznenađenja.

#ostanitedoma – ostanite zdravi i čitajte e-knjige iz GKK

hr Fri Apr 03 2020 13:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e870fbf29111c50ca8b457a/80
Foto: Pixabay

Blizanci rođeni usred pandemije dobili imena Corona i Covid

Mnogi uz pandemiju koronavirusa vežu negativne misli, ali mladi roditelji iz Raipura u centralnoj Indiji odlučili su svoje blizance rođene za vrijeme pandemije nazvati Corona i Covid

Majka Preeti Verma (27) za Hindustan Times otkrila je da su ta imena izabrali kako bi ih podsjetila na teške okolnosti u kojima su dobili dvoje zdrave djece. Dodali su, ipak, da će možda promijeniti odluku. 

"Blagoslovljena sam blizancima, curicom i dječakom, u rano jutro 27. ožujka. Zasad smo ih nazvali Corona i Covid. Rodila sam u teškim okolnostima pa smo suprug i ja htjeli da taj dan ostane zapamćen. Kad ih je i medicinsko osoblje počelo tako zvati, odlučili smo ih nazvati prema pandemiji", rekla je Preeti, prenosi Index.

Opisala je i s čim su se morali nositi od trenutka kad su joj, kasno navečer, počeli trudovi do trenutka kad su se bebe rodile. 

"Kasno navečer su mi iznenada počeli trudovi. Ne znam kako se moj suprug uspio snaći da hitna dođe po nas. Zbog izolacije zabranjen je promet i policija nas je nekoliko puta zaustavila, ali su nas pustili da nastavimo zbog mog stanja. Nisam znala što će nas dočekati u bolnici budući da je već bila ponoć, ali liječnici i sestre su bili jako susretljivi", ispričala je.

Glasnogovornica bolnice Shubra Singh medijima je otkrila da su mama i bebe u dobrom stanju te da su puštene kući. 

hr Fri Apr 03 2020 12:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .