Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/534ecbc91799423028e9abf0/80

Stvari koje niste znali o bananama

Pune su vlakana, kalija i vitamina C uz ostale vitamine i minerale koji su dobri za vaše zdravlje. Možete ih jesti i dok ste na dijeti jer su odličan saveznik u mršavljenju. Evo još nekih činjenica o bananama koje vjerojatno niste znali.
Koliko kalorija imaju?

Jedna srednje velika banana ima oko 105 kalorija. "Savršen je međuobrok od 100 kalorija", kaže Jennifer Davos, registrirana dijetetičarka i nutricionistica iz havajskog Honolulua, piše Zdrava krava.

Od čega se sastoji banana?

Uglavnom od ugljikohidrata, što je u biti jako dobro. "Ugljikohidrati su primarni izvor 'goriva' za mišiće. Trebaš ih kako bi ti se tijelo moglo pokretati", objašnjava Davis. Idealne su za doručak, prije treninga ili u energetskom smoothieju.

Jesu li banane pune šećera?

Banane naravno imaju nešto šećera u sebi i to 14 grama, ali je ta vrsta voćnog šećera dolazi skupa u paketu s 3 grama vlakana i čak gramom proteina. 

Nemasne su i ne sadrže dodane šećere koji se mogu pronaći u energetskim pločicama, keksima i bombonima.

"Visok unos vlakana pomaže održavanju zdravlja zglobova", kaže Davis i dodaje da vlakna mogu čak pomoći u prevenciji nekih vrsta karcinoma, poput raka crijeva. 

Osim svega navedenog, u banani ima i vitamina C, A, folne kiseline, magnezija, željeza te antioksidansa.

Zašto je bitan kalij u banani?

"Radi se o elektrolitu kojeg većina nas ne dobiva dovoljno. Pomaže kontrakciji tvojih mišića i srca", kaže Davis. Objašnjava kako natrij i kalij skupa djeluju kako bi omogućili vodi da ulazi i izlazi iz stanica. 

Istraživanja su pokazala i kako je kalij ključan u držanju krvnog tlaka u ravnoteži te redovitim unosom kroz hranu može pomoći smanjenju krvnog tlaka, kao i očuvanju zdravlja srca i bubrega. 

Trebam li jesti banane prije treninga?

Da! Banane potpomažu mišićne funkcije i zato su odličan izvor energije za vrijeme treninga.  Jedno je istraživanje iz 2012. pokazalo kako konzumacija banane tijekom tjelovježbe je jednako efektivna kao i pijenje energetskog pića u pogledu podizanja energije, a pored toga je puno zdravija. 

Smanjuje li banana bol u trbuhu?

Istraživanje iz 2014.  pokazalo je kako vlakna iz banane pomažu kod smanjenja boli u trbuhu zbog plinova te kod konstipacije. Također, kalij pomaže stabilizaciji razina natrija u tijelu što smanjuje nadutost, prema Harvardskoj školi medicine. 

S čim ju smijem kombinirati?

Nije nužno jesti ju uz neku drugu hranu, osim ako nemaš dijabetes tipa 2. Onda ne bi bilo loše jesti ih uz malo maslaca od nekog orašida, poput kikirikija.  To je dobra kombinacija i za one koji žele smršavjeti, a još jedna verzija je uz kvinoju za doručak. 

Postoji li neki rizik za moje zdravlje, ako jedem banane?

Većina ljudi smije bez problema pojesti šest do sedam banana dnevno. U slučaju kroničnog oboljenja bubrega treba se posavjetovati s liječnikom o dozvoljenoj količini.  Uz to, uzimanje određenih lijekova poput beta-blokatora, koji mogu utjecati na visoke razine kalija, također zahtijeva konzultacije s liječnikom. 

Kako banane pomažu kod mršavljenja?

Istraživanje za Nutrients prije dvije godine otkrilo je kako unos voća pomaže prevenciji pretilosti, što znači da treba ukomponirati što više voća u jelovnik, uključujući i banane. 

Davis čak preporučuje jesti banane prije obroka kako bi vlakna iz njih dala osjećaj sitosti i smanjila mogućnost prejedanja.  Odlične su i kao zamjena za ulje u pekarskim proizvodima, kao i sladoled koji se radi jednostavnim blendanjem zamrznutih banana. 









hr Wed Jun 20 2018 18:17:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b211d8c2af47f852a8b466f/80
Foto: Getty Images

Teme o kojima ne bi trebali razgovarati na poslu

Uredsko čavrljanje zna biti dobar način za riješiti se stresa i uhvatiti predah od napornog dana. No, o nekim temama ne biste trebali pričati s kolegama.

Večernji.hr donosi popis tema o kojima nije poželjno pričati na poslu.

Ne pričajte o prošlom radnom mjestu 

Ostavite prošlost u prošlosti i koncentrirajte se na aktualne radne zadatke i ciljeve. Ako pljujete po bivšim kolegama ili radnim zadacima i opisu posla, možete se prikazati kao netko tko ne preuzima odgovornost za svoje postupke. To svakako ne želite, posebice ako nije točno.

Zdravstveno stanje

Izbjegavajte govoriti o detaljima vašeg zdravstvenog stanja više nego je to potrebno. Ako vas kolege pitaju kako ste, odgovorite iskreno, no nemojte dijeliti dodatne informacije koje nisu bitne za njih i ne utječu na vaše radne sposobnosti.

Politički stavovi

Na osnovi vaših političkih uvjerenja, koja se možda razlikuju od onih koje vaše kolege imaju, može vas se gledati kroz neku drugu prizmu, koja zaista nije presudna za vašu radnu poziciju. Ono što vi mislite o nekom političaru ili nekim postupcima vladajućih, komentirajte sa svojim prijateljima. Radno okruženje ostavite za teme koje se tiču vašeg radnog mjesta i postizanja zadanih ciljeva, piše N1.


hr Fri Sep 21 2018 19:38:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba5082bcb557a947e8b5396/80
Foto: 24Kitchen

Po receptima hrvatskih mama i baka kuhat će milijuni ljudi

U emisiji „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, chef će predstaviti okuse i mirise Istre te otkriti jela svojeg djetinjstva...

David Skoko, chef jednog od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih restorana „Batelina“ u Banjolama kod Pule, sve je samo ne obični kuhar! Neizmjerni talent, magična osobnost i strast, okosnice su njegovog karaktera koje su ga i dovele u društvo najboljih. David će stati uz bok već daleko poznatim kulinarskim mega zvijezdama kanala 24kitchen poput Jamie Olivera, Anthony Bourdaina, Gordona Ramseya, Marthe Stewart!

U emisiji „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, chef će predstaviti jednostavna, tradicionalna jela koja je začinio svojom kreativnošću. U svakoj epizodi pratit ćemo pripremu jednog cjelovitog obroka koji uključuje predjelo, glavno jelo i desert inspiriran okusima iz djetinjstva. Jela će se uglavnom bazirati na jednostavnim i lako dostupnim namirnicama, koje chef Skoko iznimno poštuje i čiju nutritivnu vrijednost ističe.

Kako pripremiti rajčice punjene skutom, kaparima i slanim inćunima, salatu od gambera s lukom i celerom ili pak prekrasne deserte kao što su fritule s prošekom, skuta s karameliziranim smokvama i još mnogo novih okusa i doživljaja hrane. Bit će tu i istarskih kobasica kuhanih u vinu te labinskih krafa s muškatom i medom te drugih jela koja se prenose generacijama. 

Šira javnost mogla se upoznati s Davidovim radom kada je ugostio, a i zadivio svjetsku gastronomsku legendu i svog idola - Anthony Bourdaina. Uz činjenicu da je riječ o jednom od najoriginalnijih i najkreativnijih kuhara, David Skoko ima i vrlo zanimljivu biografiju. Naime, riječ je o kuharu koji je rođen u obitelji s četiri generacije ribara. Tako nekako je i započela priča o „Batelini“ – malom obiteljskom restoranu kojeg je pokrenuo njegov otac.

Nakon početnog perioda pripremanja „klasične“ hrane, Davidova strast prema kuhanju uzela je maha te je počeo stvarati nevjerojatna inovativna jela, što je njegovom restoranu donijelo titulu najboljeg restorana Hrvatske 2014. godine. Blistava karijera, brojne nagrade i suradnje sa svjetskim poznatim kuharima prepoznate su od strane Fox Networks Group Hrvatska, kao ključne kvalitete chefa koji će najbolje predstaviti hrvatsku kuhinju, piše punkufer.hr



hr Fri Sep 21 2018 17:03:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9e8bd5cb557a8ea08b4907/80
Foto: Fotoklub Split

Od ponedjeljka: Izložba Split fotomaraton 2018.

U ponedjeljak, 24. rujna 2018. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba fotografija Split fotomaraton 2018., a možete je pogedati do 29. rujna.
Izložba predstavlja 84 fotografije nastale na fotografskom natjecanju Split fotomaraton 2018., a o pobjednicima su odlučili nagrađivani fotoreporteri Joško Ponoš, Milan Šabić i Branimir Džaja.

Fotografije su nastale prema temama: Dnevna doza,Civilizacija, Crveno, Na duge staze, Izgubljeno u prijevodu, Siva zona, Standardna procedura, Paralelni svjetovi, Ludilo, Hipnotiziran, Površina i Kako to.

Na otvaranju izložbe će se proglasiti pobjednici i uručiti vrijedne nagrade.

Split fotomaraton podržavaju: Splitsko-dalmatinska županija, Sail Week, Anigota, DigitalFoto magazin, Yellow Store Split, Lumis, Fototeh grupa, Prizma, Foto Dalmacija, Tiskara Dvornik, Cineplexx, Karting Arena Split, FantaSTikon,Leventić doo, Festival mediteranskog filma Split, Kinoteka Zlatna vrata, Gradska knjižnica Marko Marulić, Different Split, Mič Styling Split, kozmetički salon Lola's Sinj, restorani  i pizzerie: Corto Maltese freestyle food, DeBelly,Matoni, Terminal F, Bepa, Zora bila, UJE oil bar, Artičok, Bokeria Kitchen&Wine, Bakra - Steak & Pizza Bar,Đir, Movi,Bajamonti i Mirakul Pizza Split, te medijski pokrovitelji Dalmatinski  portal, DalmacijaDanas, fotozine.org i split.com.hr.
hr Fri Sep 21 2018 14:50:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/546a4868189942e425000203/80
Foto: Screenshot YouTube

Oprez, dosada i depresija su usko povezane

Znanstvenici s Harvarda su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 2000 ljudi te zaključili da dosada može biti jako opasna

Osobe kojima nije dosadno sretnije od onih koje su sklone dosađivati se, tvrde znastvenici nakon studije provedene na Harvardu u kojoj je sudjelovalo više od 2000 osoba, piše Život i stil.

Psiholozi upozoravaju kako se treba trgnuti iz stanja u kojem ne znate što sa sobom i u kojem ne možete dovršiti zadatke jer su vam dosadni. Naime, tanka je granica između tog stanja i depresije.

"Osobe koje su sposobne dugo biti fokusirane na određeni zadatak puno su sretnije od onih kojima je često dosadno i manji je rizik da obole od depresije", tvrde znanstvenici. Oni su tijekom studije zaključili kako je vrludanje misli i nemogućnost fokusiranjana okidač za depresiju. 

Dosada nije opasna samo za psihu, nego i za tijelo. Utvrđeno je da osobe kojima je dosadno imaju dva i pol puta veći rizik od infarkta i moždanog udara. Postoji sasvim prizemno objašnjenje za to. Naime, oni kojima je dosadno više vremena provode u kafićima, puše, piju, jedu nezdravo i loše su volje. 

hr Fri Sep 21 2018 12:59:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .