Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8abcc0e49380f008b48a4/80
Foto: Thinkstock

Nedovoljna tjelesna aktivnost četvrti je uzrok smrtnosti u svijetu

Oko 80% srednjoškolaca previše slobodnog vremena provodi pred ekranom

Nedovoljna tjelesna aktivnost četvrti je uzrok smrtnosti u svijetu, a upravo se tijekom adolescencije ona smanjuje. Hrvatska longitudinalna studija tjelesne aktivnosti u adolescenciji koju financira Hrvatska zaklada za znanost, a provodi Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu otkrila je nimalo optimistične podatke. Interdisciplinarni istraživački tim pratio je gotovo 1000 učenika iz 14 zagrebačkih škola tijekom njihovog četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja. Na kraju srednjoškolskog obrazovanja njih manje od polovice zadovoljilo je preporuke o količini tjelesne aktivnosti, a čak 80 % pokazalo je pretjerano provođenje vremena pred ekranom.

„Imajući na umu važnost tjelesne aktivnosti u primarnoj prevenciji danas najčešćih kroničnih srčano-žilnih  bolesti, već  prvi rezultati ove opsežne studije ukazuju na nužnost mjera za podizanje razine tjelesne aktivnosti mladih, njihovo veće uključivanje u sportske aktivnosti ali i pažnje usmjerene na smanjenje vremena koje mladi provode sjedeći pred ekranom. Veliku i višestruku ulogu u tome imaju škola i roditelji, ali i drugi društveni čimbenici te lokalna zajednica, napose u osiguranju vremena, prostora, pristupačnog, lijepog i sigurnog okoliša koji omogućava i potiče na aktivnost, od svakodnevnog pješačenja do škole do niza različitih sportskih aktivnosti.“ - ističe prof. dr. sc. Marjeta Mišigoj-Duraković, voditeljica istraživanja Hrvatske longitudinalne studije.

Rezultati studije otkrivaju da adolescenti u ranijoj dobi zadovoljavaju preporuku Svjetske zdravstvene organizacije od minimalno sat vremena tjelesne aktivnosti dnevno, no udio onih koji se drže te preporuke se tijekom srednje škole postupno smanjuje. Tako na početku srednjoškolskog obrazovanja udio dovoljno aktivnih adolescenata iznosi preko 70%, dok na završetku srednje škole tek manje od polovice učenika zadovoljava preporuke. Jedan od glavnih uzroka smanjenja tjelesne aktivnosti je smanjenje bavljenja sportom. Rezultati pokazuju da se tijekom četverogodišnjeg perioda smanjuje broj učenika koji se bavi sportom, kako u školi tako i izvan nje. Negativni trendovi vidljivi su kod oba spola, neovisno o vrsti školovanja, iako su općenito gledajući dječaci nešto aktivniji od djevojaka, a učenici strukovnih škola aktivniji od gimnazijalaca., piše Ordinacija

S druge strane tu je sjedilačko ponašanje koje uključuje sjedenje i ležanje, no ne i spavanje. Upravo zbog toga što adolescenti veći dio dana provedu u klupama preporuča se što aktivnije provođenje slobodnog vremena, no rezultati pokazuju kako srednjoškolci i nakon škole još šest do sedam sati provedu sjedeći ili ležeći. Dvije trećine tog vremena provode pred ekranima, a trećinu učeći i pišući zadaću.  U vremenu provedenom pred ekranom prednjače dječaci, dok djevojke nešto više vremena posvećuju školskim obvezama. U usporedbi s gimnazijalcima, učenici strukovnih škola prednjače u provođenju vremena pred ekranom, a manje vremena troše na zadaću i učenje.

Tjelesna aktivnost predstavlja jedan od temeljnih uvjeta za normalan rast i razvoj od najranije dobi te pridonosi očuvanju i unapređenju zdravlja tijekom cijelog života. S obzirom na upozoravajuće podatke zaista je nužno donijeti strategiju i mjere koje će mlade svakodnevno poticati i motivirati da odaberu tjelesnu aktivnost umjesto ekrana i donesu pravilnu odluku od životne važnosti za svoje zdravlje i budućnost.

hr Sun Nov 11 2018 16:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12c4f30e4938b8468b4605/80
Foto: Pixabay

Kod gripe nemojte odmah uzimati lijekove za temperaturu, savjetuje liječnik

Epidemija gripe samo što nije krenula. Iako se očekuju i nove doze cjepiva, liječnici kažu kako masovnija oboljenja tek slijede

Gripu treba preležati, jer riječ je o ozbiljnoj bolesti kod koje se mogu razviti komplikacije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi kako su se prvi slučajevi gripe pojavili krajem studenog, a očekuju da će u sljedećih nekoliko tjedana broj oboljelih znatnije porasti. Iako je mnogi tako ne doživljavaju, gripa može biti opasna.

Odmah se treba javiti liječniku u slučaju ozbiljnijih simptoma poput teškog disanja, bolova u prsima ili u slučaju dezorijentiranosti, konfuznosti, svakako treba otići liječniku.

Iako je epidemija već krenula to ne utječe na učinkovitost cjepiva.

Ove godine u Hrvatskoj je nabavljeno 320.000 doza, a s obzirom da je ove godine interes za cijepljenjem jako velik, bit će potrebno nabaviti još doza.

Kako liječiti gripu?

Kod gripe ne trebaju odmah uzimati lijekove za skidanje povišene temperature, koji opterećuju organizam. Njih je najbolje uzeti prije spavanja. Tijekom dana pomažu i druge metode.

"Preko dana svakako, pet, šest, deset puta ako treba koristit tuš ili kadu, znači tuširat se i namjestit si temperaturu vode kako nam odgovara, jer kako god da je namjestite uvijek će ona biti pet do šest stupnjeva hladnija nego koža. Tako da će se izvući ogromne količine topline iz tijela", kaže liječnik Leonardo Bressan.

Uz disciplinirano ponašanje u većini će slučajeva, poručuje, sve proći bez većih problema, piše zivotistil.hr

hr Thu Dec 13 2018 21:46:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12a3be0e4938e6478b45c1/80
Foto: Stipan Ujdur

Antička 3D Narona konačno gotova: Pogledajte kako je izgledala Dalmacija prije 1500 godina

Izrada kompletnog 3D modela i video renderiranje sveukupno je trajalo 18 mjeseci.

Pri izradi ovoga 3D modela korištena je stručna literatura iz Austrijskog arhiva za istraživanje Narone, istraživača, Karl Patscha, “ZUR GESCHICHTE UND TOPOGRAPHIE VON NARONA“ iz 1907. (Povijest i topografija Narone).

Korišteno je i deset knjiga o antičkoj arhitekturi od Vitruvija, prvog rimskog arhitekta, koji je stručno napisao kao se organizira i gradi.

Autentičnosti 3D modela mnogo su doprinijele skice, ilustracije i snimci rekonstrukcija antičke rimske arhitekture, korišteno je i mnogo izvora na internetu, pretežno za mediteranske geo lokalitete.

Dio foruma i hrama su autentični pronađenim antičkim ostacima, ostali dio 3D modela je pretpostavka kako je mogao izgledati u antici, za ovo su korištene Vtruvijeve knjige o antičkoj arhitekturi. 

Sve 3D modele je moguće mijenjati, odnosno dograđivati ovisno o novim otkrićima na geo lokalitetu Narone u Vidu.


Animacija za Dioklecijanovu palaču je rađena devet mjeseci.


hr Thu Dec 13 2018 19:24:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0542c60e493850368b458e/80
Foto: Pixabay

Nećete vjerovati koliko se kukaca nalazi u jednom prosječnom božićnom drvcu

Prema istraživanju organizacije Safer Brand, koja se bavi organskim vrtlarenjem i kontroliranjem nametnika, moguće je da se na vašem božićnom drvcu nalazi nešto više od ukrasa
Pauci, biljne uši, pa čak i bogomoljke, nisu dobrodošli gosti u vašem božićnom drvcu, ali ako je vjerovati nedavnom istraživanju, u prosječnom drvcu nalazi se do 25 tisuća različitih insekata! 

Većina njih mikroskopske su veličine, pa ih vjerojatno nećete primijetiti (srećom!), a vjerojatno će ostati unutar krošnje drvca. "Iako će mnogi insekti ostati unutar drvca, neke će možda privući svjetlo, pa i prozori", piše u istraživanju.  

Ne brinite, oni vam nikako ne prijete jer će se oslanjati samo na drvce kako bi preživjeli.  

North Carolina Christmas Tree Association kaže da je vjerojatnost vrlo mala da će broj insekata biti toliki da ćete ih primijetiti i da su pretpostavke Safe Branda vrlo ekstremne, piše vecernji.hr
hr Thu Dec 13 2018 17:39:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b54b686cb557ad2408b456f/80
Foto: Pixabay

Imate pojačanu želju za slanim? Ovo može biti razlog

Bez soli gotovo je nezamisliva priprema ijednog jela, a ako osjećate posebnu jaku želju za nečim slanim, ovo mogu biti razlozi...
Znate ono kada imate želju za nečim slatkim? Ili slanim? 

Preporučena doza soli na dan je do 2,300 miligrama, idealno bi bilo manje od 1,500 miligrama, preporuka je to Američkog udruženja za zdravlje srce, a upravo Amerikanci konzumiraju i do 50 posto više od preporučene dnevne doze. 

Bez soli gotovo je nezamisliva priprema ijednog jela, a ako osjećate posebnu jaku želju za nečim slanim, ovo mogu biti razlozi...

Intenzivna tjelovježba

Osobe koje se bave tjelovježbom, gube elektrolite iz svog tijela kroz pojačano znojenje. Stoga ih je bitno nadoknaditi. 

Upravo nedostatne količine elektrolita u organizmu daju vam osjećaj želje za slanim, pojasnio je kardiokirurg dr. David A. Greuner.

Energetski napici mogu biti dobar izbor u nadoknadi eletrolita, ali možete i sami pripremiti napitak od limuna i limete, đumbira i prstohvata soli. 

Dehidrirani ste

Ako je vaše tijelo u stanju dehidracije, imat ćete potrebu za nečim slanim, a slana jela "traže" i da pijete više vode. To je jedan od načina kako tijelo traži da pijete više vode. 

Ovo se događa i trudnicama, posebice u vrijeme kada imaju mučnine. 

U PMS-u ste

Iako je češće da ćete posegnuti za slatkim, ako ste u PMS-u možete osjećati i jaču želju za slanim, posebice u tjednu prije menstruacije. Pokušajte izbjegavati konzumirati slano za vrijeme PMS-a jer može uzrokovati nadutost.

Pod stresom ste

Težak dan je iza vas i tijelo vas "traži" čips. Neki će posezati za ovakvim grickalicama iz dosade ili zbog stresa.

Niste se naspavali

Nedostatak sna i umor potaknut će u vama želju za brzom i nezdravom hranom, pokazalo je istraživanje provedeno 2013. godine, piše vecernji.hr


hr Thu Dec 13 2018 16:26:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .