Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58592b881eea8f7f6f8b4669/80
Foto: D.N.

Upoznajte Antu Cvitanovića, mladog snimatelja koji stvarnost pretvara u film

Sve je krenulo od fotografije koja je bila njegova prva ljubav…

Ante Cvitanović (26) je talentirani Imoćanin sa zagrebačkom adresom gdje studira Akademiju dramskih umjetnosti smjer Filmsko i televizijsko snimanje. Sve je krenulo od fotografije koja je bila njegova prva ljubav, no trenutno je snimanje ono što želi, ono u čemu želi napredovati. Pričali smo o svemu, o počecima, putovanjima, projektima…

Fotografijom se počeo baviti 2009. godine kada ga je prijatelj iz tadašnjeg Fotokluba Imota pozvao da pokuša nešto fotografirati i nakon toga je krenulo proučavanje kroz fotografiju i photoshop te je na kraju odustao od građevinskog fakulteta kako bi upisao zagrebačku akademiju.

- 2012. godine pokušao sam se upisati na zagrebačku akademiju. Iz prve sam prošao prijemni ispit, ali za konačni upis mi je nedostajalo nekoliko bodova, pa na kraju nisam upisao. No, tek tada kreće moja prava životna avantura, nekoliko mjeseci kasnije kupujem kartu za New York na mjesec dana, većinom sam bio s glazbom u ušima i ciljem da na isto mjesto ne idem dva puta. Od Bronxa do Brooklyna, kroz razne kvartove svakodnevno sam prilazio ljudima da ih upoznam i na kraju fotografiram. Kroz to putovanje sam se dosta promijenio i dobio sam životni boost, da radim ono što volim. Tako sam sljedeće godine upisao akademiju i danas sam student četvrte godine filmskog snimanja - kaže nam Cvitanović.

"Režiram, snimim i montiram"

Filmsko snimanje je zapravo jedno od najzahtjevnijih zanimanja na filmu jer istovremeno je potrebno I tehničko znanje I kreativno izražavanje, a njegov posao je da određuje način na koji će se filmska slika proizvesti te uz to podupire redateljevu viziju.

- Ono što me fascinira prilikom rada je manipulacija raznim tehnikama poput svjetla, boje, pokreta kamere i sl. da bih u konačnici na neki način djelovao na gledateljevu emociju. Od početka studiranja na akademiji proučavao sam i ostala filmska zanimanja pa tako danas znam raditi neke osobne projekte, u kojima sve sam napravim: režiram, snimim i montiram, onako za svoj gušt – kaže nam.

Inspiraciju crpi iz svakodnevnog života te na osnovi životnih iskustava i trenutaka kreira filmski doživljaj.

- Dosta često slušam glazbu dok negdje idem i promatram okolinu oko sebe, a najzanimljivije mi je promatrati druge ljude iz tramvaja koji su na ulici, njihove izraze lica, ponašanje. Taj kratki prizor trenutka koji se događa u pokretu tramvaja popraćen glazbom u slušalicama je čisto filmsko iskustvo. Na osnovu takvih zatečenih životnih trenutaka cilj mi je kasnije u filmu kreirati filmski doživljaj. Zapravo moj pristup je intuitivan i baziran na vlastitom životnom iskustvu ali i dovoljno promišljen tako da svaki put kada nešto radim pokušavam izgraditi jednu čvrstu filmsku strukturu.

Ante često putuje jer ovaj posao to zahtjeva na čemu je jako zahvalan i sretan. U samo mjesec dana prošao je nekoliko država.

- Snimanje je baš zanimljivo zanimanje jer me dosta često iznenadi i odvede gdje ne bih nikada sam otišao. Snimao sam u planini na 3500m, ispod vode, na ledu, na jedrilici, visio s konopcima na prozoru petog kata, boravio u predsjedničkim apartmanima, upoznao dosta vrhunskih sportaša... Sloboda je kada radiš ono što voliš, a sreća je kada voliš ono što radiš; ukratko bih tako opisao kako se osjećam – zadovoljno će.

Što se nagrada tiče, za sada je osvojio 1. mjesto na Biennalu hrvatske mlade fotografije i rektorova nagrada za sudjelovanje na jednom akademskom projektu. Ipak, najdraža nagrada mu je bila kada se nedavno njegov kratki film prikazao u kinu pred publikom.

- Trenutno za faks radim tri dokumentarna filma i pripremu kratkog igranog filma, također surađujem i sa Željkom Ogrestom u emisiji: Dva jedan u gostima. Čim završi jedno snimanje ulazim u drugo i stalno dolaze neki novi projekti. Sviđa mi se to što je svako snimanje posebno na svoj način i nikad nije isto tako da svaki put je novi izazov ispred mene što me jako veseli – zaključio je.

Nakon fakulteta plan mu je nastaviti se razvijati i dosta raditi jer ovo zanimanje zahtjeva dugogodišnje obrazovanje i usavršavanje.

Antine radove možete pratiti na njegovom Instagram profilu i na Vimeo profilu.



Facebook komentari

hr Tue Dec 20 2016 14:02:48 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58eff3c1b473983b228b4579/80
Foto: Pixabay

Korisni trikovi: Jaja zamrznite bez ljuske, a sir prije zamrzavanja naribajte

Sačuvaj pa uštedi - višak vina zamrznite u kalupima za led pa ih iskoristite za bolju aromu gulaša i rižota, a ledene kockice kave ubacite u smoothie ili napitke s mlijekom
Kava, jaja, svježe začinsko bilje, pa čak i sir samo su neke od namirnica koje možete zamrznuti i na taj način im produljiti rok trajanja. Ako se zamrzava povrće, potrebno ga je najprije očistiti, oprati, prema potrebi narezati i potom kratko obraditi kipućom vodom, tj. blanširati. Nakon blanširanja slijedi hlađenje pod mlazom što hladnije vode, temeljito sušenje i pakiranje, kaže Vesna Bosanac, nutricionistica i koautorica računalnog programa za izradu jelovnika “Program prehrane”. Jednom odmrznute namirnice upotrijebite u roku od 24 sata, pišu 24 sata.

Zamrznuti se mogu i jaja, ali bez ljuske koja će se raspuknuti na niskim temperaturama u zamrzivaču. Jaja pospremite u vrećice ili plastične posude te koristite za omlet i kajganu. 

Na hermetički zatvorenu posudu stavite naljepnicu s datumom i brojem jaja, a u zamrzivaču mogu izdržati do osam mjeseci. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa soli ili šećerom. Tako ćete biti sigurni da će zadržati lijepu strukturu nakon odleđivanja.
 

Na svakih pet velikih jaja dodajte žličicu i pol šećera ili pola žličice soli. Na isti način možete zamrznuti samo žumanjke, a bjelanjke najprije propustite kroz cjedilo i zamrznite bez dodataka, u prikladnoj posudi. Tijesto za pizzu razvaljajte u mini pizze i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati, nego samo dodati nadjev i ispeći. Kruh prethodno zamotajte u foliju i stavite u vrećicu za zamrzavanje. 

Odledite ga u zagrijanoj pećnici na 150°C. Pecite ga oko deset minuta i dobit ćete svjež kruh, s hrskavom koricom i mekom sredinom. Svježi đumbir se često presuši u hladnjaku, ali sitno nasjeckanom i zamrznutom produljit ćete vijek trajanja. Bez imalo grižnje savjesti možete pospremiti u hladnjak i humus, namaz od slanutka te bilo koji drugi povrtni namaz.
 

Orašastim plodovima će zamrzivač produljiti rok trajanja, a hladnoća spriječiti da ulja u njima užegnu. Očišćene bademe, orahe ili lješnjake pospremite u plastične vrećice ili posude.
 

Orahe čuvajte do šest mjeseci, a lješnjake i do godinu dana. Tvrde sorte sireva mogu se zamrzavati, najbolje naribani i pospremljeni u plastičnim vrećicama. Sir naribajte jer ga tako možete bez odmrzavanja posipati po pizzi, tjestenini ili gratiniranim jelima. 

Ostatke vina i kave zamrznite u kalupe za led pa aromatizirajte gulaše, rague i umake ili iskoristite za druge napitke, koktele i slastice od kave.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 21:30:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/543bea111899429279000302/80
Foto: Screenshot

Novi Zeland postaje magnet za istospolne brakove

Novozelandski krajolici nisu jedini razlog prekomorskih dolazaka parova koji se ondje žele vezati za čitav život jer otkad je Novi Zeland 2013. legalizirao istospolne brakove onamo hrle homoseksualni i lezbijski parovi iz cijelog svijeta.

Svojim netaknutim plažama, planinama pod snijegom i bujnim šumama, Novi Zeland nudi raskošnu pozadinu za fotografije s vjenčanja. Međutim nudi i ono što parovi iz Njemačke, Australije, Singapura i mnogih drugih zemalja ne mogu dobiti kod kuće: mogućnost da se zakonito ožene.

Novi Zeland legalizirao je istospolne brakove 2013. i otad je postao magnet za parove koji se žele vjenčati.

Procjenjuje se da je 2016. pola od blizu 1000 istospolnih brakova koji su se oženili na Novom Zelandu bili stranci. Gotovo 60 posto došlo ih je iz Australije i 17 posto iz Kine, a u obje zemlje istospolni brakovi nisu legalni. 

Za usporedbu, samo 11 posto heteroseksualnih parova koji su se oženili na Novom Zelandu bili su iz prekomorskih zemalja.

 


Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 20:59:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/574bf756aae0e30f008b4679/80

Omiljeni sladoled od vanilije mogao bi još poskupjeti

Cijena prirodnog sladoleda od vanilije proteklih je godina porasla širom svijeta i male su nade da će se smanjiti, rekao je Bernd Hachmann, vlasnik tvrtke Aust&Hachmann koja tržište opskrbljuje vanilijom.

Cijene su na nekim mjestima povećane 16 puta, skočivši od prosječno 30 eura po kilogramu na oko 500 eura.

Aust&Hachmann, osnovan 1881. u Hamburgu, specijalizirao se za sve vrste vanilije i na godinu prodaje oko 300 tona tog sastojka.

"Proizvodnja vanilije u dubokoj je krizi", rekao je Hachmann čija je tvrtka jedna od najpoznatijih opskrbljivača.

 Burbon vaniliju primjerice, koja potječe s Madagaskara, otoka Reunion ili Komora,  gotovo je nemoguće naći, naglasio je. "Trenutno je uopće ne možemo ponuditi", rekao je Hachmann. Umjesto toga prodaje se tahićanska vanilija, koja ima blagu aromu i potječe s Papue Nove Gvineje.

Dok se proizvodnja prirodne vanilije smanjila ponajviše zahvaljujući niskim cijenama na Madagaskaru, potražnja među potrošačima za prirodnim sastojcima je porasla. 

Aroma vanilije dobiva se iz fermentirane mahune vanilije, koja je posebna vrsta orhideje i budući da treba tri do četiri godine da se uspostavi plantaža vanilije zasad nema načina da se situacija poboljša.  


Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 20:57:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ebda94b473982c128b45b9/80
Foto: Ljubav je na selu

Nevenka Bekavac rodila je sina!

Umirovljeni nosač kofera iz Sinja, Zvone Petričević (44), još nije stigao vidjeti malenog

Nevenka Bekavac (41), koja je nedavno otkrila da je u trudnoći dobila 15-ak kilograma, danas je u rodilištu u Splitu na svijet donijela malenog dječaka. Maleni se rodio sasvim zdrav. - javlja 24sata

Iako su ona i njezin Zvone najavljivali da će malenog nazvati Tomislav, sad govore kako još nisu odabrali ime.

Umirovljeni nosač kofera iz Sinja, Zvone Petričević (44), još nije stigao vidjeti malenog.

Par se u travnju vjenčao u Sinju nakon dvije godine veze. Cijeli članak pogledajte ovdje.


Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 17:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .