Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c55b4260e493847968b461d/80
Foto: Pixabay

Održana prva sjednica Povjerenstva za Marjan: Evo zaključaka

Krizni stožer Grada Splita trebao bi omogućiti brzo djelovanje s ciljem suzbijanja daljenjeg širenja potkornjaka, sječom i otklanjanjem doznačenih, zaraženih stabala.
Povjerenstvo je donijelo zaključke te mjere koje će poslužiti kao smjernice Upravnom vijeću PŠM i ravnatelju JU PŠM i eventualno osnovanom kriznom stožeru temeljem kojih  je operativno potrebno provesti suzbijanje štetnika na Marjanu.

Zapisnik sa zaključcima prenosimo u cijelosti:

Predlaže se predsjedniku Upravnog vijeća ustanove da ravnatelju predloži sljedeći hodogram i mjere djelovanja:


1. Povjerenstvo predlaže Gradonačelniku da od Župana zatraži proglašenje elementarne nepogode temeljem čega će se aktivirati krizni stožer Grada Splita kako bi se problemu pristupilo svim raspoloživim snagama u suradnji s JU i stručnim dijelom Povjerenstva.

Za potrebe zahtjeva Povjerenstvo je Gradonačelniku izradilo podlogu za podnošenje zahtjeva.

Ukoliko se proglasi krizni stožer isti će za sanaciju Marjana korisititi niže navedene mjere sanacije.

Ukoliko Gradonačelnik i Župan ne prihvate prijedlog osnivanja kriznog stožera predlaže se donošenje nadalje specificiranih točaka.


2. Sanacija

Sanaciju zaraženih stabala alepskog bora od mediteranskog potkornjaka započeti u najkraćem roku, ne dužem od 5 dana.


3. Rok sanacije zaraženih stabala

Sanaciju zaraženih stabala alepskog bora od mediteranskog potkornjaka dovršiti u najkraćem mogućem roku, a po mogućnosti do 15. ožujka zbog daljnje mogućnosti širenja potkornjaka..


4. Hitnost doznake

Potrebno je hitno izvršiti doznaku svih trenutačno zaraženih stabala i doznaku nastaviti kontinuirano vršiti od strane ovlaštenog inžinjera šumarstva. Prijedlog je doznaku izvršiti u najkraćem mogućem roku, a po mogućnosti u roku od 15 dana.

Povjerenstvo traži da JU ugovori stručni nadzor doznačavanja sa dr. Milanom Pernekom.


5. Kombinacija metoda sanacije

Predlažemo da se odmah primjeni kombinacija različitih metoda sanacije i to:

Angažmanom specijaliziranog izvođača za sječu i iznošenje drvne mase iz teže dostupnog zaraženog područja. Prioritetno predlažemo angažman samaraša s radnim konjima sa samaricom. Prijedlog ugovaranja direktnom pogodbom ili javnom nabavom. Ako nije moguća direktna pogodba javnu nabavu raspisati trenutačno.

Ukoliko nije dostupan dovoljan broj samaraša angažmanom specijaliziranog izvođača za sječu i ručno iznošenje drvne mase iz teže i lakše dostupnog zaraženog područja. Prijedlog ugovaranja direktnom pogodbnom ili javnom nabavom. Ako nije moguća direktna pogodba javnu nabavu raspisati trenutačno.

Ukoliko nisu dostupne specijalizirane tvrtke ili njihov broj nije dovoljan predlažemo i sljedeće mjere sanacije:

- angažman lokalnih vatrogasnih postrojbi

- pojačan angažman djelatnika JU PŠ Marjan uz korištenje privremenih djelatnika dostupnih iz javnih radova

- angažman volontera po potrebi

- mogućnost angažmana izvođača sa mazgama

- …


6. Ugovaranje sanacije

Obzirom na hitnost početka sanacije i moguću potrebu korištenja javne nabave za angažman specijaliziranih tvrtki predlažemo:

- direktno i trenutačno ugovaranje probnog posla sa samarašima na jednom jasno definiranom odjelu na području Park šume kako bi se procijenila korisnost načina rada i dobilo vrijeme potrebno za eventualno raspisivanje javne nabave

- trenutačni angažman javne vatrogasne postrojbe također na jasno definiranom lakše pristupačnom području u Park šumi Marjan kako bi se dobilo na vremenu do angažmana specijaliziranog izvođača


7. Način sanacije

Sanaciju zaraženih stabala alepskog bora može se vršiti isključivo:

- samaricom

- ručnim radom

- korištenjem manjih traktora po postojećim putevima i cestama na Marjanu


8. Način sječe

Za način sječe pozivamo se na mjere integrirane zaštite šuma za spriječavanje širenja i suzbijanja štetnog organizma mediteranskog potkornjaka, Hrvatskog šumarsog instituta koji je izradio dr. Milan Pernek. Vezano uz dileme oko potrebe za iznošenje granjevine, debljine ispod 7 centimetara, stručni dio povjerenstva donosi sljedeću preporuku:

- sva granjevina zaraženih stabala mora se iznijeti iz šume zajedno sa drvnom masom


9. Odvoz materijala

Predlažemo da se odmah raspiše javni poziv s rokom dostave ponuda od 3 dana za prikupljanje ponuda za odvoz cjelokupog materijala:

- tvrtke ili pojedinci trebaju dostaviti ponudu za besplatan odvoz zaražene drvne mase s definiranih deponija unutar PŠ Marjan

- tvrtke ili pojedinci moraju se obvezati da će kontinuirano prikupljati drvnu masu sa deponija i glavnih puteva

- tvrtke u svojoj ponudi trebaju ponuditi naknadu za odvoz drvne mase

- tvrtke moraju potvrditi mogućnost dostave dokumenta o adekvatnom zbrinjavanju drvne mase


10. Druga faza

Sanacija suhih stabala:

- sanacija suhih stabala koja nisu zarazna trenutačno nije prioritet

- vezano za ovu problematiku predlaže se Javnoj ustanovi da uspostavi suradnju sa Šumarskim fakultetom i Šumarskim institutom, odnosno prof. dr. Ivicom Tikvićem i dr. Milanom Pernekom koji će izraditi daljnju strućnu podlogu kako bi se dala najoptimalnija rješenja


11. Intenzitet zaraze

Potrebno je utvrditi prostorni intenzitet zaraze. Povjerenstvo predlaže kontinuirani monitoring putem analize prostorne distribucije putem analize satelitskih snimaka kako bi se utvrdila prostorna dinamika razvoja potkornjaka i moglo preventivno djelovati u budućnosti


12. Nadzor i kolaudacija

Nadzor i kolaudaciju izvršenja radova Sanacije (u skladu s uvjetima ugovora o izvršenju preuzetih radova) kao i radove obnove treba provoditi JU ZA UPRAVLJANJE PŠM-SPLIT u suradnji sa Upravnim vijećem.

Nadzor nad radovima sanacije i nakon prvog sastanka provodit će Povjerenstvo za Marjan te davati daljnje smjernice i prijedloge po potrebi.


13. Feromonske klopke

Povjerenstvo predlaže da se prema prijedlogu dr. Milana Perneka postavi dovoljan feromonskih klopki koje služe za monitoring i eventualni izlov potkornjaka.

Povjerenstvo predlaže da se klopke postave na cijelom području Park šume.


14. Južne padine

Sanacija šume izvan obuhvata gospodarske jedinice:

- pristupiti sanaciji ovog dijela šume na isti način i istom dinamikom kao i u obuhvatu gospodarske jedinice

- ova područja potrebno je prioritetno riješiti zbog potencijalne ugroženosti šume na Sustipanu ili npr oko Vile Dalmacije, Kašuna, Kašteleta i Bambine glavice.

Rok za sanaciju ovog dijela, kako se potkornjak ne bi širio i na ovo područje izvršiti u najbržem mogućem roku, a po mogućnosti do 1. ožujka.

Ukoliko se zaraženo stablo nalazi na privatnoj parceli postupiti po postojećim pozitivnim propisima.


15. Obnova šume

Plan obnove šume bit će definiran novim Programom gospodarenja PŠM čija je izrada u tijeku. Zbog toga predlažemo sudjelovanje člana Povjerenstva u izradi Revizije Programa gospodarenja PŠM te sudjelovanje izrađivača Programa gospodarenja u poslu sanacije zaraženih stabala alepskog bora od mediteranskog potkornjaka u Park šumi Marjan.

JU PŠM se zadužuje da najmanje jednom godišnje, a najkasnije do 1. ožujka za svaku prethodnu godinu izvještava Povjerenstvo i javnost o izvršavanju Programa obnove i sanacije.

Povjerenstvo predlaže predsjedniku Upravnog vijeća da mu se izvršenje Programa gospodarenja PŠM čija izrada je u tijeku dostavlja na uvid nakon 1. ožujka svake naredne godine, kako bi se mogao steći uvid u  izvršene radove radi davanja daljnjih preporuka.


16. Sadni materijal

Povjerenstvo predlaže da JU razmotri oživljavanje vlastitog rasadnika i/ili potpisivanje ugovora sa rasadnikom Hrvatskih šuma kako bi se uzgojio dovoljan broj sadnica za pošumljavanje Marjana.


17. Elaborat obnove Park šume Marjan.

Povjerenstvo predlaže da se nakon izvršene sanacije izradi elaborate plana obnove Park šume Marjan koji će definirati uzgojne radova, osim ako isto nije detaljno opisano Programom gospodarenja PŠM.


18. Daljnji monitoring

Potrebno je osigurati sustavan daljnji monitoring stanja u PŠ Marjan na način da JU angažira adekvatan stručni tim koji će najmanje jednom godišnje izvještavati Povjerenstvo i javnost o stanju u šumi te potrebi donošenja redovnih i izvanrednih mjera.

Program monitoringa trebao bi obuhvatiti razdoblje od 3 do 5 godina, a za izradu i praćenje istoga potrebno je angažirati stručnjake sa Šumarskog instituta i Šumarskog fakulteta, te biološki odsjek PMF-a i Institutom za jadranske kulture. Rok za ugovaranje monitoringa je 6 mjeseci.


19. Predlaže se uspostava komunikacije putem e-mail grupe.


20. Pomoć Ministarstva za zaštitu okoliša.

Povjerenstvo predlaže da se razmotri mogućnost drugih izvora financiranja borbe protiv potkornjaka ili biološke obnove šume.


21. Povjerenstvo upozorava da su i zaražena stabla izvan područja Park šume također izvor zaraze i upozoravamo nadležne institucije da pristupe rješavanja tog problema, na primjer na području Čiova.Utvrđuje se da je Povjerenstvo zaključke donijelo jednoglasno.


Izdvojeno mišljenje člana Povjerenstva ing. Ivana Ljubića:

Prisutup i prijedlozi mjera Povjerenstva za Marjan išli su drugačijem smjeru od planirane metodologije  izvršavanja radova suzbijanja potkornjaka koji je mjesecima pripreman od strane JUPŠ Marjan, za koji smatram da je predstavljao optimalan način rješavanja ovog potkornjačkog problema. Danas doneseni zaključci također vode u smjeru rješavanja potkornjačkog problema i iako se načinom organizacije i dinamikom izvođenja radova razlikuju od onih planiranih od strane Jave ustanove, priklonit ću se stajalištu ovog Povjerenstva zbog svima zajedničkog interesa i cilja - pokušaja spasa i očuvanja Marjana.


hr Sat Feb 02 2019 16:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56f67e950dfb8ae0448b466e/80
Foto: Hina

Bozanić u propovijedi pozvao vladajuće na odgovornost prema radnicima brodogradilišta

Bozanić je bio kritičan prema vladajućima
U današnjoj homiliji kardinala Josipa Bozanića, naglasak je stavljen na radnike brodogradilišta koji mjesecima nisu dobili plaću i pozvao vladajuće da djeluju i reagiraju.

Na misi je bio premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i drugi političari.

Bozanić je između ostalog rekao kako "vapaji govore o tome da radnici mjesecima dolaze na posao, a ne dobivaju plaću, i to u najrazvijenijim dijelovima domovine".

"Moguće je da se trebaju rješavati problemi koji su se dugo skrivali pod tepih zbog interesa moćnika, no u takvim igrama i računicama na kraju strada mali čovjek", rekao je Bozanić.

Plenković je prokomentirao propovjed te na novinarsko pitanje je li Bozanićevu riječ shvatio kao kritiku, premijer je poručio da ju je shvatio suprotno.

Rekao je kako je Vlada već lani osigurala novac za plaće te da čine sve kako bi se problem što prije riješio.

Jandroković na pitanje čija je krivnja za stanje u brodogradilištima odogovrio da je problem s brodogradilištima dugotrajan, a krivci za njega su oni koji do sada nisu vodili brodogradilište kako treba.

Za propovijed je rekao da je kompleksna, ali da je pogodila bit.

- Poruka vezana za brodogradilišta govori kako je očita svijest da je situacija teška, ali da se pritom treba voditi računa o radnicima i onima koji su u teškoj situaciji, ne svojom krivnjom. Tu poruku smo svakako dobro razumjeli i time ćemo se baviti, rekao je Jandrković. 
hr Sun Apr 21 2019 17:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc797729111ca0558b456a/80
Foto: SMN

Nadbiskup Barišić u crkvi Sv. Dujma: "Bez nedjelje ne možemo biti cjeloviti ljudi"

Naglasio je kako je događaj uskrsnuća djelo Božje ljubavi

Splitsko- makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić je, danas, na blagdan Uskrsa, predvodio euharistrijsko slavlje u crkvi Sv. Dujma.

- Za ulazak u otajstvenost uskrsnuća potrebno je udivljenje, poniznost, iskrenost, kontemplacija, govor tišine, milosni dar i hod vjere. Potrebno je sići s prijestolja svoga ega na razinu učenika, prihvatiti istinu da smo stvorenje kojem je potrebno obraćenje i spasenje. - rekao je u svojoj propovijedi nadbiskup.

Naglasio je kako je događaj uskrsnuća djelo Božje ljubavi.

- Događaj uskrsnuća je temeljno i nezamjenjivo djelo Božje ljubavi. Naime, daje se odgovor na životno pitanja, a tiče se svih ljudi i povijesti spasenja čitavog svijeta. Nikada ne treba zaboraviti na Kristovo uskrsnuće. Treba dati mjesta i vremena Bogu u našem životu. - rekao je.

"Bez nedjelje ne možemo biti cjeloviti ljudi"

Također, istaknuo je važnost neradne nedjelje.

- Bez nedjelje ne možemo biti cjeloviti ljudi, biti obitelj. Nedjelja spašava naše ljudsko i božansko dostojanstvo, dostojanstvo braće i sestara, sinova i kćeriju Božjih. 

Neradna i slavljenička nedjelja nije ni protiv koga, već je zajednički spasonosni poklik svih sindikata, radnika, udruga, vjernika, građana, drugih vjera i svjetonazora, majki, žena, muževa, djece, obitelji. Doista ne možemo bez nedjelje Uskrsa. - kazao je mnoštvu vjernika.


hr Sun Apr 21 2019 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc652029111ca5538b45d9/80
Foto: Šibenska biskupija

U šibenskoj katedrali kršteno petero odraslih: "Nepopravljivost čovjeka Bog je odlučio zauvijek izliječiti"

Šibenski biskup Tomislav Rogić na Veliku subotu 20. travna predvodio je obrede Vazmenoga bdijenja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku

Svečani Exultet otpjevao župnik i kanonik katedrale svetog Jakova don Krešimir Mateša. Za vrijeme Bdijenja pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem maestro prof. Jelene Mikulandre uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Šestero odraslih katekumena primilo je sakarament krštenja, a svetu krizmu primilo je devet već krštenih vjernika.

Nepopravljivost čovjeka Bog je odlučio zauvijek izliječiti, izbaviti ga od njegove sklonosti na zlo, sumnju, od njegove navezanosti na ono što vidi i može opipati. Sam je postao čovjekom, trpio na križu, umro – sišao među mrtve – da bi zauvijek pobijedio i zadnji čovjekov strah pred smrću. - poručio je u homiliji biskup Rogić.

Kristovim uskrsnućem Bog nam je podario neuništivu nadu i čežnju vječnog života. Otvorio nam vrata obećane zemlje – ne više plodnih polja kao Izraelcima, nego vječne sreće u Kraljevstvu nebeskom. To kraljevstvo nebesko gradimo već sada, ovdje na zemlji među nama: svakim plemenitim činom, svakim poštenim poslom, svakom strpljivo podnesenom žrtvom, svakim dobrim djelom učinjenim iz ljubavi prema bližnjemu, nasljedujući Krista u istinskoj ljubavi prema bogu i jednih za druge. Ono već tada raste među nama snagom Kristova uskrsnuća, snagom vjere u Božju pobjedu dobra, snagom predanja našeg života u Božje ruke. Ono na koncu dolazi kao konačno ispunjenje svih naših nada, svih naših želja. Kao nagrada za sve naše pravedne napore i žrtve. - poručio je biskup Rogić.

hr Sun Apr 21 2019 14:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc39ea29111cfc548b4580/80
Foto: PIXABAY

Najveći kršćanski blagdan: Evo kako se slavi Uskrs u različitim krajevima Hrvatske i svijeta

Osim Uskrsa, za taj dan koriste se i nazivi Pasha i Vazam, ali prvi se koristi više u nekim povijesnim konotacijama, a drugi obuhvaća cijelo sveto trodnevlje – Veliki petak i subotu te Uskrs. Uskrsni ručak uvijek je obilan. U sjevernoj Hrvatskoj jede se kokoš ili purica, a južnije od Karlovca janjetina. Na moru se poslužuje i najbolja bijela riba

Uz slavlje Uskrsa najčešće se vežu brojni simboli i običaji koji se razlikuju od zemlje do zemlje, ali većini je zajedničko ukrašavanje pisanica.

Česti su simboli pilići i zečevi, a i brojne slastice.

u hrvatskoj je uskrsnoj tradiciji bojenje jaja, odnosno pisanica. Dok nije bilo umjetnih boja za jaja, koristile su se boje koje se mogu naći u prirodi – ljuska crvenog luka, cikla, razne bobice, špinat, kopriva, a danas je ta tradicija sve rjeđa. Posebna je tehnika ukrašavanja pisanica, osim šaranja voskom i ukrašavanja biljkama, bilo i ukrašavanje slamom. Jaja bi se omatala slamkama da se dobiju razni oblici ili bi se slamke razrezale i lijepile na jaja tvoreći raznolike ukrase, piše narod.hr

Pisanice su simbol života, ali i tradicionalan dar, posebno među zaljubljenima, pa u Međugorju postoji izreka „ovo se jaje za poljubac daje“. Djevojke bi u Podravini pisanice koje su dobile na dar ponosno stavljale na prozore, dok bi u Dubrovniku djevojke zaručnicima darivale jaja, a budućoj svekrvi ispekle bi pletenicu od tijesta.

U nekim krajevima Hrvatske postoji običaj umivanja laticama cvijeća, najčešće ljubice, negdje na Cvjetnicu, a negdje na Veliku subotu. U sjeverozapadnoj se Hrvatskoj na Veliku subotu prije bdijenja često pale uskrsni krijesovi, tzv. vuzmenke. Vatru ispred crkava pripremaju vjernici, a pale je kresanjem kamena o kamen. Kad se vatra zapali, vjernici potpaljuju komade drveta i na taj način prenose blagoslovljenu vatru kućama.

Jedan od vrlo starih običaja uz more je običaj izrade klepetaljki i čegrtaljki, najrašireniji u središnjoj Dalmaciji i Konavlima. Naprave se razlikuju od kraja do kraja, a na otoku Krku izgledaju ovako: na kraj oko 30 cm duge drvene daske širine police za knjige privezuju se metalne pločice koje, viseći o rubu, podizanjem i spuštanjem klepetaljke proizvode jak zvuk. U drugim su krajevima klepetaljke izrađivali tako da bi na kraj drvene daske montirali mali kotač koji je bio povezan s metalnim zupcima i udaraljkama koje bi se prilikom vožnje vrtjele i klepetale.

Na Uskrs svi prvo moraju blagovati blagoslovljenu hranu. U različitim krajevima Hrvatske postoji običaj „borbe jajima”, jaja se udaraju jedno o drugo, a vlasnik jedinog jajeta koje na kraju natjecanja nije razbijeno je pobjednik. Uskrsni ručak je obilan. U sjevernoj Hrvatskoj jede se kokoš ili purica, a južnije od Karlovca janjetina. Na moru se poslužuje i najbolja bijela riba. Prilog je uvijek obilan, a tu su još i mladi luk i hren.

Neke druge zemlje svijeta imaju svoje jedinstvene običaje koji su nama manje poznati ili možda čak i čudni.

U Sjevernoj Americi najpoznatiji je običaj lova na pisanice. Roditelji i rodbina skriju pisanice po kući i dvorištu, a djeca ih traže, vjerujući da ih je preko noći skrio uskrsni zec. Ujutro na Uskrs odlaze na misu, a održavaju se i uskrsne parade.

U istočnom dijelu Nizozemske pale se uskrsne vatre u sumrak. U okolici Magdenburga dječaci se simbolički izudaraju da bi se iz njih istjeralo loše ponašanje. Taj je običaj bio čest i u Škotskoj gdje postoji izreka „istučen kao na Uskrs” koja znači da je za neki prijestup dobivena preblaga kazna.

Norvežani i Danci na Veliku subotu u džepovima nose komadiće beskvasnog kruha umotane u bijelo platno da bi ga pojeli u ponoć, a općenito kod Skandinavaca treba spomenuti i neobičan običaj gledanja kriminalističkih filmova i čitanja romana istog žanra za vrijeme uskrsnih blagdana. U Finskoj i Švedskoj djeca ukrašavaju grančice cice-mace pa ih, hodajući od vrata do vrata obučena kao vještice, mijenjaju za slatkiše. Taj je ritual mješavina različitih običaja.

U Bugarskoj i Rumunjskoj na Veliku subotu se brašno, sol, kvasac i pisanice stavljaju na prozore, a od tih se sastojaka na Uskrsni ponedjeljak zamijesi kruh. Potom se kruh blaguje da bi godina bila plodna.

U Španjolskoj splavi plutaju s ukrašenim figurama koje predstavljaju likove iz biblijske priče o Kristovu uskrsnuću, a česte su povorke i gozbe. U Meksiku se gotovo nigdje ne mogu pronaći pisanice, pilići ni zečevi jer ne žele dopustiti da strani običaji zasjene njihove tradicionalne. Cijela nacija je na praznicima tijekom čitavog Velikog tjedna.

U zemljama Beneluxa na Veliki petak sva zvona utihnu jer, kako tradicija kaže, „odlaze u Rim”. Grci, posebno na otoku Krfu, njeguju jedan od najneobičnijih uskrsnih običaja. Naime, na Veliku subotu, kao izraz ljutnje zbog Judine izdaje, bacaju posuđe kroz prozor!

Francuzi u gradu Hauxu (uz granicu sa Španjolskom) svake godine na Uskrsni ponedjeljak razbiju oko 4500 jaja za divovski omlet koji se potom servira na tisuću tanjura. Svi koji žele sudjelovati u ovoj zanimljivoj tradiciji, u vrijeme ručka moraju donijeti nekoliko jaja na glavni gradski trg. Svakako je zanimljiv i običaj Čeha, Slovaka i Mađara da na Uskrsni ponedjeljak simbolično bičuju svoje žene šibama koje ukrase raznim vrpcama, a sve kako bi u idućoj godini očuvale ljepotu i zdravlje!

U Poljskoj tradicija kaže da muškarac ne smije sudjelovati u pripremi uskrsnog kruha jer će mu posijedjeti brkovi, a tijesto neće uspjeti, pa su Poljaci oslobođeni toga posla, tvrdi narod.hr. U nekim dijelovima Njemačke naglašava se pobjeda proljeća nad zimom i to paljenjem uskrsne vatre od iskorištenog božićnog drvca.

Iako se običaji, kako vidimo, dosta razlikuju ne samo po svijetu nego i po različitim dijelovima naše domovine, ipak je nešto svima zajedničko, a to je uskrsli Isus koji donosi mir i radost života.

hr Sun Apr 21 2019 11:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .