Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c55b4260e493847968b461d/80
Foto: Pixabay

Održana prva sjednica Povjerenstva za Marjan: Evo zaključaka

Krizni stožer Grada Splita trebao bi omogućiti brzo djelovanje s ciljem suzbijanja daljenjeg širenja potkornjaka, sječom i otklanjanjem doznačenih, zaraženih stabala.
Povjerenstvo je donijelo zaključke te mjere koje će poslužiti kao smjernice Upravnom vijeću PŠM i ravnatelju JU PŠM i eventualno osnovanom kriznom stožeru temeljem kojih  je operativno potrebno provesti suzbijanje štetnika na Marjanu.

Zapisnik sa zaključcima prenosimo u cijelosti:

Predlaže se predsjedniku Upravnog vijeća ustanove da ravnatelju predloži sljedeći hodogram i mjere djelovanja:


1. Povjerenstvo predlaže Gradonačelniku da od Župana zatraži proglašenje elementarne nepogode temeljem čega će se aktivirati krizni stožer Grada Splita kako bi se problemu pristupilo svim raspoloživim snagama u suradnji s JU i stručnim dijelom Povjerenstva.

Za potrebe zahtjeva Povjerenstvo je Gradonačelniku izradilo podlogu za podnošenje zahtjeva.

Ukoliko se proglasi krizni stožer isti će za sanaciju Marjana korisititi niže navedene mjere sanacije.

Ukoliko Gradonačelnik i Župan ne prihvate prijedlog osnivanja kriznog stožera predlaže se donošenje nadalje specificiranih točaka.


2. Sanacija

Sanaciju zaraženih stabala alepskog bora od mediteranskog potkornjaka započeti u najkraćem roku, ne dužem od 5 dana.


3. Rok sanacije zaraženih stabala

Sanaciju zaraženih stabala alepskog bora od mediteranskog potkornjaka dovršiti u najkraćem mogućem roku, a po mogućnosti do 15. ožujka zbog daljnje mogućnosti širenja potkornjaka..


4. Hitnost doznake

Potrebno je hitno izvršiti doznaku svih trenutačno zaraženih stabala i doznaku nastaviti kontinuirano vršiti od strane ovlaštenog inžinjera šumarstva. Prijedlog je doznaku izvršiti u najkraćem mogućem roku, a po mogućnosti u roku od 15 dana.

Povjerenstvo traži da JU ugovori stručni nadzor doznačavanja sa dr. Milanom Pernekom.


5. Kombinacija metoda sanacije

Predlažemo da se odmah primjeni kombinacija različitih metoda sanacije i to:

Angažmanom specijaliziranog izvođača za sječu i iznošenje drvne mase iz teže dostupnog zaraženog područja. Prioritetno predlažemo angažman samaraša s radnim konjima sa samaricom. Prijedlog ugovaranja direktnom pogodbom ili javnom nabavom. Ako nije moguća direktna pogodba javnu nabavu raspisati trenutačno.

Ukoliko nije dostupan dovoljan broj samaraša angažmanom specijaliziranog izvođača za sječu i ručno iznošenje drvne mase iz teže i lakše dostupnog zaraženog područja. Prijedlog ugovaranja direktnom pogodbnom ili javnom nabavom. Ako nije moguća direktna pogodba javnu nabavu raspisati trenutačno.

Ukoliko nisu dostupne specijalizirane tvrtke ili njihov broj nije dovoljan predlažemo i sljedeće mjere sanacije:

- angažman lokalnih vatrogasnih postrojbi

- pojačan angažman djelatnika JU PŠ Marjan uz korištenje privremenih djelatnika dostupnih iz javnih radova

- angažman volontera po potrebi

- mogućnost angažmana izvođača sa mazgama

- …


6. Ugovaranje sanacije

Obzirom na hitnost početka sanacije i moguću potrebu korištenja javne nabave za angažman specijaliziranih tvrtki predlažemo:

- direktno i trenutačno ugovaranje probnog posla sa samarašima na jednom jasno definiranom odjelu na području Park šume kako bi se procijenila korisnost načina rada i dobilo vrijeme potrebno za eventualno raspisivanje javne nabave

- trenutačni angažman javne vatrogasne postrojbe također na jasno definiranom lakše pristupačnom području u Park šumi Marjan kako bi se dobilo na vremenu do angažmana specijaliziranog izvođača


7. Način sanacije

Sanaciju zaraženih stabala alepskog bora može se vršiti isključivo:

- samaricom

- ručnim radom

- korištenjem manjih traktora po postojećim putevima i cestama na Marjanu


8. Način sječe

Za način sječe pozivamo se na mjere integrirane zaštite šuma za spriječavanje širenja i suzbijanja štetnog organizma mediteranskog potkornjaka, Hrvatskog šumarsog instituta koji je izradio dr. Milan Pernek. Vezano uz dileme oko potrebe za iznošenje granjevine, debljine ispod 7 centimetara, stručni dio povjerenstva donosi sljedeću preporuku:

- sva granjevina zaraženih stabala mora se iznijeti iz šume zajedno sa drvnom masom


9. Odvoz materijala

Predlažemo da se odmah raspiše javni poziv s rokom dostave ponuda od 3 dana za prikupljanje ponuda za odvoz cjelokupog materijala:

- tvrtke ili pojedinci trebaju dostaviti ponudu za besplatan odvoz zaražene drvne mase s definiranih deponija unutar PŠ Marjan

- tvrtke ili pojedinci moraju se obvezati da će kontinuirano prikupljati drvnu masu sa deponija i glavnih puteva

- tvrtke u svojoj ponudi trebaju ponuditi naknadu za odvoz drvne mase

- tvrtke moraju potvrditi mogućnost dostave dokumenta o adekvatnom zbrinjavanju drvne mase


10. Druga faza

Sanacija suhih stabala:

- sanacija suhih stabala koja nisu zarazna trenutačno nije prioritet

- vezano za ovu problematiku predlaže se Javnoj ustanovi da uspostavi suradnju sa Šumarskim fakultetom i Šumarskim institutom, odnosno prof. dr. Ivicom Tikvićem i dr. Milanom Pernekom koji će izraditi daljnju strućnu podlogu kako bi se dala najoptimalnija rješenja


11. Intenzitet zaraze

Potrebno je utvrditi prostorni intenzitet zaraze. Povjerenstvo predlaže kontinuirani monitoring putem analize prostorne distribucije putem analize satelitskih snimaka kako bi se utvrdila prostorna dinamika razvoja potkornjaka i moglo preventivno djelovati u budućnosti


12. Nadzor i kolaudacija

Nadzor i kolaudaciju izvršenja radova Sanacije (u skladu s uvjetima ugovora o izvršenju preuzetih radova) kao i radove obnove treba provoditi JU ZA UPRAVLJANJE PŠM-SPLIT u suradnji sa Upravnim vijećem.

Nadzor nad radovima sanacije i nakon prvog sastanka provodit će Povjerenstvo za Marjan te davati daljnje smjernice i prijedloge po potrebi.


13. Feromonske klopke

Povjerenstvo predlaže da se prema prijedlogu dr. Milana Perneka postavi dovoljan feromonskih klopki koje služe za monitoring i eventualni izlov potkornjaka.

Povjerenstvo predlaže da se klopke postave na cijelom području Park šume.


14. Južne padine

Sanacija šume izvan obuhvata gospodarske jedinice:

- pristupiti sanaciji ovog dijela šume na isti način i istom dinamikom kao i u obuhvatu gospodarske jedinice

- ova područja potrebno je prioritetno riješiti zbog potencijalne ugroženosti šume na Sustipanu ili npr oko Vile Dalmacije, Kašuna, Kašteleta i Bambine glavice.

Rok za sanaciju ovog dijela, kako se potkornjak ne bi širio i na ovo područje izvršiti u najbržem mogućem roku, a po mogućnosti do 1. ožujka.

Ukoliko se zaraženo stablo nalazi na privatnoj parceli postupiti po postojećim pozitivnim propisima.


15. Obnova šume

Plan obnove šume bit će definiran novim Programom gospodarenja PŠM čija je izrada u tijeku. Zbog toga predlažemo sudjelovanje člana Povjerenstva u izradi Revizije Programa gospodarenja PŠM te sudjelovanje izrađivača Programa gospodarenja u poslu sanacije zaraženih stabala alepskog bora od mediteranskog potkornjaka u Park šumi Marjan.

JU PŠM se zadužuje da najmanje jednom godišnje, a najkasnije do 1. ožujka za svaku prethodnu godinu izvještava Povjerenstvo i javnost o izvršavanju Programa obnove i sanacije.

Povjerenstvo predlaže predsjedniku Upravnog vijeća da mu se izvršenje Programa gospodarenja PŠM čija izrada je u tijeku dostavlja na uvid nakon 1. ožujka svake naredne godine, kako bi se mogao steći uvid u  izvršene radove radi davanja daljnjih preporuka.


16. Sadni materijal

Povjerenstvo predlaže da JU razmotri oživljavanje vlastitog rasadnika i/ili potpisivanje ugovora sa rasadnikom Hrvatskih šuma kako bi se uzgojio dovoljan broj sadnica za pošumljavanje Marjana.


17. Elaborat obnove Park šume Marjan.

Povjerenstvo predlaže da se nakon izvršene sanacije izradi elaborate plana obnove Park šume Marjan koji će definirati uzgojne radova, osim ako isto nije detaljno opisano Programom gospodarenja PŠM.


18. Daljnji monitoring

Potrebno je osigurati sustavan daljnji monitoring stanja u PŠ Marjan na način da JU angažira adekvatan stručni tim koji će najmanje jednom godišnje izvještavati Povjerenstvo i javnost o stanju u šumi te potrebi donošenja redovnih i izvanrednih mjera.

Program monitoringa trebao bi obuhvatiti razdoblje od 3 do 5 godina, a za izradu i praćenje istoga potrebno je angažirati stručnjake sa Šumarskog instituta i Šumarskog fakulteta, te biološki odsjek PMF-a i Institutom za jadranske kulture. Rok za ugovaranje monitoringa je 6 mjeseci.


19. Predlaže se uspostava komunikacije putem e-mail grupe.


20. Pomoć Ministarstva za zaštitu okoliša.

Povjerenstvo predlaže da se razmotri mogućnost drugih izvora financiranja borbe protiv potkornjaka ili biološke obnove šume.


21. Povjerenstvo upozorava da su i zaražena stabla izvan područja Park šume također izvor zaraze i upozoravamo nadležne institucije da pristupe rješavanja tog problema, na primjer na području Čiova.Utvrđuje se da je Povjerenstvo zaključke donijelo jednoglasno.


Izdvojeno mišljenje člana Povjerenstva ing. Ivana Ljubića:

Prisutup i prijedlozi mjera Povjerenstva za Marjan išli su drugačijem smjeru od planirane metodologije  izvršavanja radova suzbijanja potkornjaka koji je mjesecima pripreman od strane JUPŠ Marjan, za koji smatram da je predstavljao optimalan način rješavanja ovog potkornjačkog problema. Danas doneseni zaključci također vode u smjeru rješavanja potkornjačkog problema i iako se načinom organizacije i dinamikom izvođenja radova razlikuju od onih planiranih od strane Jave ustanove, priklonit ću se stajalištu ovog Povjerenstva zbog svima zajedničkog interesa i cilja - pokušaja spasa i očuvanja Marjana.


hr Sat Feb 02 2019 16:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7027610e4938e3b88b4577/80
Foto: Google karte

Zbog Županijskog krnjevala u nedjelju zatvorit će se cesta dr. Franje Tuđmana

Zbog održavanja 13. Županijskog krnjevala na dva sata zatvorit će se cesta dr. Franje Tuđmana od Marine Kaštela - Kaštel Gomilica do Dudanovog puta u Kaštel Kambelovcu u periodu od 15:00 do 17:00h.
Nakon nekoliko uvodnih krnjevalskih događanja, ovog nas vikenda, točnije u nedjelju 24. veljače, očekuje 13. Županijski krnjeval. Karnjevalska povorka kreće u 15:00h od Marine Kaštela (Kaštel Gomilica) do Brca u Kaštel Kambelovcu.

Na krnjevalu će sudjelovati sve najpoznatije grupe iz Splitsko-Dalmatinske županije te prijatelji iz okolnih županija.

Krnjeval je u organizaciji KU Polantane iz Kaštel Kambelovca. Zainteresirane grupe se mogu prijavit do ponoći 22. Veljače. Prijave se vrše putem obrasca na službenim stranicama
.

Da će povorka biti zanimljiva, govore duge pripreme članova KU Polantana koje se polako privode kraju. Rezultirat će s nekoliko udarnih točaka uključujući i glavnu atrakciju sa kojom grupa učestvuje na riječkom krnjevalu: ROCKY 6 I nastavlja se…

Nakon događanja na otvorenom nastavlja se druženje u prostorima Marine Kaštela gdje će biti organizirana večera za sve sudionike ovogodišnjeg Županijskog krnjevala.


hr Fri Feb 22 2019 17:48:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7023e60e4938e3b88b456d/80

HDZ Split: Oporba odbila sudjelovati u spasu Marjana! Gradska uprava će zajedno sa stručnjacima riješiti problem potkornjaka

Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka na Marjanu, oporba je uspjela srušiti kvorum.
- Danas smo svjedočili scenariju kojeg dosada nismo imali priliku vidjeti – oporba (Most, Pametno, SDP i ostali) je napustila vijećnicu i time „srušila“ kvorum za donošenje odluka na tematskoj sjednici. Njih u tom trenutku uistinu nije bilo briga ni za veći broj stručnjaka koji odvojili svoje vrijeme kako bi podijelili svoja stajališta gradskim vijećnicima i svim građanima, kako bi u kakofoniji histerije koja vlada proteklih dana i tjedana napokon svi imali priliku čuti činjenice, a ne samo neutemeljena razmišljanja.

Njih nije bilo briga ni za Marjan ni građane Splita jer je njima problem s potkornjakom samo politički moment, a ne problem koji zajedničkim snagama trebamo rješavati.

Politička metoda je ista kao i prošle godine kada su bombardiranjem perfidnih i u potpunosti neutemeljenih navoda pokušali kod građana Splita izazvati histeriju oko navodne nečistoće zraka i stanja na Karepovcu, ali u tome nisu uspjeli.

Rušenje kvoruma na tematskoj sjednici na kojoj smo svi zajedno trebali saslušati stručnjake i hladne glave, bez politikantstva i populizma donijeti važne zaključke je očito oruđe sitnih politikanata, bez ideje i programa, koji provode godine u hladovini oporbe, bez ikakve namjere za angažmanom i suradnjom.

Želimo poručiti građanima Splita – problem potkornjaka na Marjanu će se riješiti u potpunosti u predviđenom roku, a to će učiniti stručnjaci u koje ova gradska uprava ima potpuno povjerenje, bez politikanata i diletanata iz gradske oporbe.

Građani Splita su siti “fake newsa” i histerije koju uvijek iste političke opcije pokušavaju izazvati. Oni žele rezultate, a upravo to će ova gradska uprava i imati u borbi protiv ovog problema. - poručio je Petar Škorić.

hr Fri Feb 22 2019 17:31:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

Napeto u Banovini: Tematska sjednica o Marjanu odgođena do daljnjeg, oporba srušila kvorum

Vladajući nisu imali većinu zbog izostanka vijećnika Stipe Božića i Željka Keruma
Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka na Marjanu, oporba je uspjela srušiti kvorum.

Stranka Pametno smatra kako nema smisla sudjelovati na sjednici jer gradonačelnik ne poštuje odluke Gradskog vijeća te sam bira što će provesti. Marijana Puljak kaže da će rušiti kvorum kad god budu mogli.

U jednom trenutku zaiskrilo je između Jakova Prkića (Pametno) i Petra Škorića (HDZ). Prkić zamjera vladajućima što ih nema na raspravi, a Škorić je oporbu optužio da šire histeriju.

Ante 
Čikotić, vijećnik Mosta, kaže da ga je sram što je vijećnik u ovakvom sazivu Vijeća.

- Rušenje kvoruma je naš politički alat, jer vladajući ne provode zakon. Danas se gradonačelnik izrugao zakonu i rekao da ne da gušta državi te da neće provoditi zakon. To je po meni puno skandaloznije nego ovo naše upozorenje da dođu na svoja radna mjesta. Danas smo čuli da mjere nisu provođene, odgovornost ima ime i prezime i kakvu poruku šaljemo mladima, ako im kažemo da nema odgovornosti. Naravno da je onda egzodus, jer su frustrirani sustavom jer imaju HDZ i SDP i nemaju nikakve odgovornosti - kazao je MOST-ov Ante Čikotić nakon prvog rušenja kvoruma i kazao novinarima da se može kladiti da se neće provesti zaključci s prošle tematske sjednice GV-a o Marjanu.

- Kakva je svrha tematskih sjednica na kojima se donesene odluke ne provode? Ja se kao vijećnik sramim da sam u ovome sazivu. Što se mene tiče ja sam za raspuštanje takvog Gradskog vijeća koje daje legitimitet takvim odlukama i neprovođenju zakona. Što se nas tiče, mi smo spremni povući se iz Gradskog vijeća dok se ne uspostavi zdraviji odnos - kazao je Čikotić.

hr Fri Feb 22 2019 17:10:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0a8c520e49382e3d8b45a0/80

Posebna regulacija prometa za vrijeme utakmice Hajduka i Gorice

Građane obavještavamo da će na dan utakmice policija vršiti blokadu prometa.
U subotu, 23. veljače 2019. s početkom u 17.30 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ odigrati će se nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i NK„Gorica“.
 
Od 13.30 sati do završetka osiguranja uspostaviti će se blokada prometa na šetnici oko stadiona, dok će se od 15.30 sati uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud i kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:
- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak uprostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
- pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, 
- bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
- boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Policija moli građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.
hr Fri Feb 22 2019 15:14:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .