Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c55b4260e493847968b461d/80
Foto: Pixabay

Održana prva sjednica Povjerenstva za Marjan: Evo zaključaka

Krizni stožer Grada Splita trebao bi omogućiti brzo djelovanje s ciljem suzbijanja daljenjeg širenja potkornjaka, sječom i otklanjanjem doznačenih, zaraženih stabala.
Povjerenstvo je donijelo zaključke te mjere koje će poslužiti kao smjernice Upravnom vijeću PŠM i ravnatelju JU PŠM i eventualno osnovanom kriznom stožeru temeljem kojih  je operativno potrebno provesti suzbijanje štetnika na Marjanu.

Zapisnik sa zaključcima prenosimo u cijelosti:

Predlaže se predsjedniku Upravnog vijeća ustanove da ravnatelju predloži sljedeći hodogram i mjere djelovanja:


1. Povjerenstvo predlaže Gradonačelniku da od Župana zatraži proglašenje elementarne nepogode temeljem čega će se aktivirati krizni stožer Grada Splita kako bi se problemu pristupilo svim raspoloživim snagama u suradnji s JU i stručnim dijelom Povjerenstva.

Za potrebe zahtjeva Povjerenstvo je Gradonačelniku izradilo podlogu za podnošenje zahtjeva.

Ukoliko se proglasi krizni stožer isti će za sanaciju Marjana korisititi niže navedene mjere sanacije.

Ukoliko Gradonačelnik i Župan ne prihvate prijedlog osnivanja kriznog stožera predlaže se donošenje nadalje specificiranih točaka.


2. Sanacija

Sanaciju zaraženih stabala alepskog bora od mediteranskog potkornjaka započeti u najkraćem roku, ne dužem od 5 dana.


3. Rok sanacije zaraženih stabala

Sanaciju zaraženih stabala alepskog bora od mediteranskog potkornjaka dovršiti u najkraćem mogućem roku, a po mogućnosti do 15. ožujka zbog daljnje mogućnosti širenja potkornjaka..


4. Hitnost doznake

Potrebno je hitno izvršiti doznaku svih trenutačno zaraženih stabala i doznaku nastaviti kontinuirano vršiti od strane ovlaštenog inžinjera šumarstva. Prijedlog je doznaku izvršiti u najkraćem mogućem roku, a po mogućnosti u roku od 15 dana.

Povjerenstvo traži da JU ugovori stručni nadzor doznačavanja sa dr. Milanom Pernekom.


5. Kombinacija metoda sanacije

Predlažemo da se odmah primjeni kombinacija različitih metoda sanacije i to:

Angažmanom specijaliziranog izvođača za sječu i iznošenje drvne mase iz teže dostupnog zaraženog područja. Prioritetno predlažemo angažman samaraša s radnim konjima sa samaricom. Prijedlog ugovaranja direktnom pogodbom ili javnom nabavom. Ako nije moguća direktna pogodba javnu nabavu raspisati trenutačno.

Ukoliko nije dostupan dovoljan broj samaraša angažmanom specijaliziranog izvođača za sječu i ručno iznošenje drvne mase iz teže i lakše dostupnog zaraženog područja. Prijedlog ugovaranja direktnom pogodbnom ili javnom nabavom. Ako nije moguća direktna pogodba javnu nabavu raspisati trenutačno.

Ukoliko nisu dostupne specijalizirane tvrtke ili njihov broj nije dovoljan predlažemo i sljedeće mjere sanacije:

- angažman lokalnih vatrogasnih postrojbi

- pojačan angažman djelatnika JU PŠ Marjan uz korištenje privremenih djelatnika dostupnih iz javnih radova

- angažman volontera po potrebi

- mogućnost angažmana izvođača sa mazgama

- …


6. Ugovaranje sanacije

Obzirom na hitnost početka sanacije i moguću potrebu korištenja javne nabave za angažman specijaliziranih tvrtki predlažemo:

- direktno i trenutačno ugovaranje probnog posla sa samarašima na jednom jasno definiranom odjelu na području Park šume kako bi se procijenila korisnost načina rada i dobilo vrijeme potrebno za eventualno raspisivanje javne nabave

- trenutačni angažman javne vatrogasne postrojbe također na jasno definiranom lakše pristupačnom području u Park šumi Marjan kako bi se dobilo na vremenu do angažmana specijaliziranog izvođača


7. Način sanacije

Sanaciju zaraženih stabala alepskog bora može se vršiti isključivo:

- samaricom

- ručnim radom

- korištenjem manjih traktora po postojećim putevima i cestama na Marjanu


8. Način sječe

Za način sječe pozivamo se na mjere integrirane zaštite šuma za spriječavanje širenja i suzbijanja štetnog organizma mediteranskog potkornjaka, Hrvatskog šumarsog instituta koji je izradio dr. Milan Pernek. Vezano uz dileme oko potrebe za iznošenje granjevine, debljine ispod 7 centimetara, stručni dio povjerenstva donosi sljedeću preporuku:

- sva granjevina zaraženih stabala mora se iznijeti iz šume zajedno sa drvnom masom


9. Odvoz materijala

Predlažemo da se odmah raspiše javni poziv s rokom dostave ponuda od 3 dana za prikupljanje ponuda za odvoz cjelokupog materijala:

- tvrtke ili pojedinci trebaju dostaviti ponudu za besplatan odvoz zaražene drvne mase s definiranih deponija unutar PŠ Marjan

- tvrtke ili pojedinci moraju se obvezati da će kontinuirano prikupljati drvnu masu sa deponija i glavnih puteva

- tvrtke u svojoj ponudi trebaju ponuditi naknadu za odvoz drvne mase

- tvrtke moraju potvrditi mogućnost dostave dokumenta o adekvatnom zbrinjavanju drvne mase


10. Druga faza

Sanacija suhih stabala:

- sanacija suhih stabala koja nisu zarazna trenutačno nije prioritet

- vezano za ovu problematiku predlaže se Javnoj ustanovi da uspostavi suradnju sa Šumarskim fakultetom i Šumarskim institutom, odnosno prof. dr. Ivicom Tikvićem i dr. Milanom Pernekom koji će izraditi daljnju strućnu podlogu kako bi se dala najoptimalnija rješenja


11. Intenzitet zaraze

Potrebno je utvrditi prostorni intenzitet zaraze. Povjerenstvo predlaže kontinuirani monitoring putem analize prostorne distribucije putem analize satelitskih snimaka kako bi se utvrdila prostorna dinamika razvoja potkornjaka i moglo preventivno djelovati u budućnosti


12. Nadzor i kolaudacija

Nadzor i kolaudaciju izvršenja radova Sanacije (u skladu s uvjetima ugovora o izvršenju preuzetih radova) kao i radove obnove treba provoditi JU ZA UPRAVLJANJE PŠM-SPLIT u suradnji sa Upravnim vijećem.

Nadzor nad radovima sanacije i nakon prvog sastanka provodit će Povjerenstvo za Marjan te davati daljnje smjernice i prijedloge po potrebi.


13. Feromonske klopke

Povjerenstvo predlaže da se prema prijedlogu dr. Milana Perneka postavi dovoljan feromonskih klopki koje služe za monitoring i eventualni izlov potkornjaka.

Povjerenstvo predlaže da se klopke postave na cijelom području Park šume.


14. Južne padine

Sanacija šume izvan obuhvata gospodarske jedinice:

- pristupiti sanaciji ovog dijela šume na isti način i istom dinamikom kao i u obuhvatu gospodarske jedinice

- ova područja potrebno je prioritetno riješiti zbog potencijalne ugroženosti šume na Sustipanu ili npr oko Vile Dalmacije, Kašuna, Kašteleta i Bambine glavice.

Rok za sanaciju ovog dijela, kako se potkornjak ne bi širio i na ovo područje izvršiti u najbržem mogućem roku, a po mogućnosti do 1. ožujka.

Ukoliko se zaraženo stablo nalazi na privatnoj parceli postupiti po postojećim pozitivnim propisima.


15. Obnova šume

Plan obnove šume bit će definiran novim Programom gospodarenja PŠM čija je izrada u tijeku. Zbog toga predlažemo sudjelovanje člana Povjerenstva u izradi Revizije Programa gospodarenja PŠM te sudjelovanje izrađivača Programa gospodarenja u poslu sanacije zaraženih stabala alepskog bora od mediteranskog potkornjaka u Park šumi Marjan.

JU PŠM se zadužuje da najmanje jednom godišnje, a najkasnije do 1. ožujka za svaku prethodnu godinu izvještava Povjerenstvo i javnost o izvršavanju Programa obnove i sanacije.

Povjerenstvo predlaže predsjedniku Upravnog vijeća da mu se izvršenje Programa gospodarenja PŠM čija izrada je u tijeku dostavlja na uvid nakon 1. ožujka svake naredne godine, kako bi se mogao steći uvid u  izvršene radove radi davanja daljnjih preporuka.


16. Sadni materijal

Povjerenstvo predlaže da JU razmotri oživljavanje vlastitog rasadnika i/ili potpisivanje ugovora sa rasadnikom Hrvatskih šuma kako bi se uzgojio dovoljan broj sadnica za pošumljavanje Marjana.


17. Elaborat obnove Park šume Marjan.

Povjerenstvo predlaže da se nakon izvršene sanacije izradi elaborate plana obnove Park šume Marjan koji će definirati uzgojne radova, osim ako isto nije detaljno opisano Programom gospodarenja PŠM.


18. Daljnji monitoring

Potrebno je osigurati sustavan daljnji monitoring stanja u PŠ Marjan na način da JU angažira adekvatan stručni tim koji će najmanje jednom godišnje izvještavati Povjerenstvo i javnost o stanju u šumi te potrebi donošenja redovnih i izvanrednih mjera.

Program monitoringa trebao bi obuhvatiti razdoblje od 3 do 5 godina, a za izradu i praćenje istoga potrebno je angažirati stručnjake sa Šumarskog instituta i Šumarskog fakulteta, te biološki odsjek PMF-a i Institutom za jadranske kulture. Rok za ugovaranje monitoringa je 6 mjeseci.


19. Predlaže se uspostava komunikacije putem e-mail grupe.


20. Pomoć Ministarstva za zaštitu okoliša.

Povjerenstvo predlaže da se razmotri mogućnost drugih izvora financiranja borbe protiv potkornjaka ili biološke obnove šume.


21. Povjerenstvo upozorava da su i zaražena stabla izvan područja Park šume također izvor zaraze i upozoravamo nadležne institucije da pristupe rješavanja tog problema, na primjer na području Čiova.Utvrđuje se da je Povjerenstvo zaključke donijelo jednoglasno.


Izdvojeno mišljenje člana Povjerenstva ing. Ivana Ljubića:

Prisutup i prijedlozi mjera Povjerenstva za Marjan išli su drugačijem smjeru od planirane metodologije  izvršavanja radova suzbijanja potkornjaka koji je mjesecima pripreman od strane JUPŠ Marjan, za koji smatram da je predstavljao optimalan način rješavanja ovog potkornjačkog problema. Danas doneseni zaključci također vode u smjeru rješavanja potkornjačkog problema i iako se načinom organizacije i dinamikom izvođenja radova razlikuju od onih planiranih od strane Jave ustanove, priklonit ću se stajalištu ovog Povjerenstva zbog svima zajedničkog interesa i cilja - pokušaja spasa i očuvanja Marjana.


hr Sat Feb 02 2019 16:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d60d43929111c605a8b457b/80
Foto: Pixabay

Kreće drugo izdanje projekta "I tebe se pita!": Trogirke i Trogirani, uključite se u kreiranje gradskog proračuna!

Ponosan sam što smo s građanima pokrenuli jedan novi pozitivan trend u Dalmaciji i pozivam sve da se uključe i predlože što žele da realiziramo u 2020., rekao je gradonačelnik Bilić koji je za „I tebe se pita!" podigao iznos sredstava za 12,5 posto

Grad Trogir i ove godine provodi projekt participativnog budžetiranja „I tebe se pita!". Radi se o aktivnom uključivanju građana u kreiranje proračuna što Trogir provodi kao jedini grad u Dalmaciji i kao jedan od samo nekoliko gradova u Hrvatskoj koji su do sada primijenili ovu dobru praksu.

Drugo izdanje projekta kreće od ponedjeljka 26.8., a građani svoje prijedloge malih komunalnih projekata koje žele da se u sljedećoj proračunskoj godini realiziraju u njihovom kvartu/mjesnom odboru mogu slati do 15. rujna.

Ideja projekta je da građani predlože male komunalne zahvate koje smatraju prioritetima, poput saniranja asfalta, postavljanja javne rasvjete, autobusnih čekaonica, prometne signalizacije, nadzornih kamera, uređenja javnih površina i slično. Projekti se potom financijski evaluiraju te se prezentiraju građanima na javnim tribinama po mjesnim odborima, gdje svi prisutni na licu mjesta glasaju za ono što smatraju prioritetima, sukladno budžetu predviđenom za pojedini mjesni odbor, a koji se određuje proporcionalno broju stanovnika.

- Prošle godine imali smo zaista sjajan odaziv na ovaj projekt i ponosan sam što smo s građanima pokrenuli jedan novi trend u Dalmaciji. Pristigla su nam 293 prijedloga, javne tribine bile su pune, rasprave su bile konstruktivne i na kraju su naši sugrađani odabrali 33 projekta koje smo uvrstili u proračun. Do sada ih je većina realizirana, a do kraja godine dovršit ćemo ih sve kako smo se obvezali. Naglašavam da Grad svakako planira strateška veća ulaganja, a da su ovo oni mali projekti koji su važni za ugodniju svakodnevnicu i želimo da nam građani sami kažu što žele poboljšati. Pozivam ih sve da aktivno sudjeluju u kreiranju proračuna – rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Kako je gradonačelnik najavio lani, ove godine podiže se iznos namijenjen građanima te će imati na raspolaganju 1.350.000 kuna, što je za 150.000 kuna više nego u prvom izdanju projekta, odnosno oko 12,5 posto više.

Po mjesnim odborima sredstva su podijeljena ovako: Travarica - 330.000 kn, Čiovo - 220.000 kn, Žedno/Mastrinka - 145.000 kn, Grad - 145.000, Plano - 135.000, Arbanija - 125.000, Drvenik Veliki - 125.000, Drvenik Mali - 125.000,00.

Građani prijedloge mogu predati javno i anonimno i to:

Osobno – ubacivanjem ispunjenog obrasca u označene kutije koje će s obrascima biti postavljene na drugom katu Gradske uprave i u predvorju zgrade Holdinga

Putem e-maila – preuzeti obrazac na službenoj web stranici grada, ispuniti ga i dokument poslati na mail itebesepita@trogir.hr, s predmetom maila „I tebe se pita"

Poštom – preuzeti obrazac na drugom katu Gradske uprave, u predvorju Holdinga ili na službenoj web stranici grada, isprintati ga, ispuniti i poslati s naznakom „I tebe se pita" na adresu Trg Ivana Pavla II, br.1/II, 21 220 Trogir

Više detalja o tome kakvi projekti se mogu prijaviti dostupno je na ovom linku, a obrazac za prijavu može se preuzeti ovdje.

Javne tribine po mjesnim odborima na rasporedu su tijekom listopada, a o točnim terminima Grad će obavijestiti na vrijeme.

hr Sat Aug 24 2019 08:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

Treću godinu zaredom vodički vatrogasci organiziraju FireCombat 'Srce Kornatsko' u spomen na stradale vatrogasce

Natjecanje FireCombat „Srce Kornatsko“ koje treću godinu zaredom organizira Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice u spomen na stradale vatrogasce na otoku Kornatu, održat će se 31. kolovoza u 14 sati na rivi u Vodicama.

Fire Combat je natjecanje vatrogasnih grupa kojem se vatrogasci ogledaju u tečnosti, spretnosti i brzini, odnosno savladavanje različitih prepreka, upotrebu samoizbavne tehnike, prenošenja povrijeđene osobe i razvlačenje "B" cijevne pruge pod pritiskom te gašenje požara, piše ŠibenikIN

Natjecateljsku ekipu čine dva člana koji zajedno savladavaju sve prepreke uz mjerenje vremena. Na samom natjecanju će sudjelovati 60 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i BiH, a očekujemo i veliki broj gostiju i gledatelja. Također, svoj dolazak su najavili biciklisti iz Siska i Bihaća koji će se nakon odvoženog tradicionalnog maratona Sisak - Bihać - Vodice, pridružiti u večernjim satima. 

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Vodice“ osnovano je 1994. godine, a ljubav prema vatrogastvu i gradu je ono što je vatrogasce vodilo sve ove godine. 

- Svoje znanje i vještine prenosimo na mlađe generacije iz kojih će razviti sposobni i ambiciozni vatrogasci koji će svojim radom doprinijeti razvoju vatrogastva i našeg društva. Prije dvije godine, u sklopu obilježavanja 10. obljetnice Kornatske tragedije započeli smo s organizacijom Fire Combat natjecanja u Vodicama i namjeravamo ga održavati svake godine, te dati sve od sebe da svaki slijedeći bude bolji – poručuju iz DVD-a Vodice.

hr Fri Aug 23 2019 19:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Zbogom ljetu? Dio Dalmacije zahvatilo nevrijeme

Temperatura zraka je u sat vremena pala 15 stupnjeva
Najveće vrućine su se osjetile u dolini Neretve te dijelovima Zagore, ali neki dijelovi Lijepe Naše ipak nagoviještavaju kraj ljeta. 

U posljepodnevnim satima u Vinaliću kod Vrlike palo je pet litara oborine po kvadratnom metru, a u Drnišu dvije litre. Jako nevrijeme zahvatilo je i Miljevce pa je temperatura zraka u sat vremena pala za 15 stupnjeva. 

Slično vrijeme očekuje se i cijeli vikend.

Jesu li to naznake da je ljetu došao kraj ili će nam se opet vratiti na velika vrata? hr Fri Aug 23 2019 19:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf64d070e493873218b456d/80
Foto: PIXABAY

Zračne snage gase požar kod Podgore

Tri protupožarna aviona sudjeluju u gašenju požarišta Gornje Igrane-Šošići kod Podgore u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Dva Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su petak, 23. kolovoza 2019. godine u akciju gašenja požara na lokaciji Gornje Igrane-Šošići  kod Podgore  u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 22. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 30 požara (20 u Šibensko-kninskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 250 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.

hr Fri Aug 23 2019 16:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .