Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5801e0871eea8fe1578b475b/80
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Put putuje, put daleki: Pernar želi diplomatsku putovnicu

Pernar ima jednu veliku želju...

Saborski zastupnik Živog zida u specijalnoj je emisiji N1 otkrio da planira put u London, gdje želi posjetiti Juliana Assangea.

- Nije još sve dogovoreno, ali to je vrlo lako za organizirati. Assange je taoc američke politike i on se nalazi u kućnom pritvoru, dok se protiv njega vodi montirani proces. Nalazi se u Londonu, u ekvadorskom veleposlanstvu iz kojega ne smije izaći, jer bi ga, ako izađe, odmah uhitili i transferirali za Ameriku - rekao je Pernar.

Objasnio je i zašto želi posjetiti Assangea. 

- Zato jer je Julian Assange politički zatvorenik američke vlade, isto kao i Edward Snowden. Neću nikad zaboraviti kad sam pogledao film o Edwardu Snowdenu, kad je njegov otac zahvalio Vladimiru Putinu što je spasio život njegova sina - rekao je Pernar.

- Nadam se da će mi Hrvatski sabor odobriti diplomatsku putovnicu, na koju imam pravo, i čim se to riješi planiram otići tamo na službeni put i htio bih iz njegovih usta čuti torturu koju je prošao - rekao je Pernar.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 15:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57ef697a1eea8fc22a8b45cd/80
Foto: Goran Mehkek / Cropix

Petrov: Ne razmišljam o kandidaturi za predsjednika države

Poručio je kako se voli baviti onim što "u tom trenutku jest" i tome pristupiti odgovorno

 Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov (Most) odbacio je u petak špekulacije da se želi kandidirati za predsjednika države.

"Mislim da je to malo smiješno, najblaže rečeno, iz razloga što je ta priča puštena, a da nisam ni došao na poziciju predsjednika Sabora", odgovorio je Petrov novinarima u Hrvatskom saboru.

Poručio je kako se voli baviti onim što "u tom trenutku jest" i tome pristupiti odgovorno. "Što se tiče kandidiranja za bilo koje druge opcije, o tome zbilja nisam razmišljao, niti razmišljam", rekao je Petrov.

Uvjeren je kako će Mostov Ivan Kovačić biti uspješan ministar uprave, te da će u radu uspješno primijeniti iskustva koja je stekao kao gradonačelnik Omiša.

"Ne slažem se s konstatacijom da je Kovačić samo stomatolog, mogli biste o tome govoriti u svibnju 2013., danas u listopadu 2016. Kovačić ima mnogo više iskustva od brojnih drugih načelnika i gradonačelnika, a i prati ga uspjeh u odnosu na brojne druge načelnike i gradonačelnike", kazao je Petrov.Facebook komentari

hr Fri Oct 21 2016 16:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5808946b1eea8f246b8b4619/80
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Saborska oporba: Most želi "lex Vlahušić"

Iako je Vlahušiću odlukom Vrhovnog suda uvjetna kazna od 10 mjeseci smanjena na šest pa se predložena zabrana na njega ne može primijeniti, stječe se dojam da nitko u sabornici to nije shvatio pa se rasprava u najvećem dijelu vodila oko toga je li zakon pisan baš za njegov slučaj, koji je spominjan i dan ranije, tijekom rasprave o izmjenama izbornog zakona za parlamentarne izbore

Prijedlog dopune Zakona o lokalnim izborima saborska je oporba u petak nazvala "lex Vlahušić", ustvrdivši da Most njime želi onemogućiti dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića da se ponovo kandidira na tu dužnost.

 Predloženim je zakonom predviđena zabrana kandidiranja na lokalne dužnosti osobama "za koje u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora nisu protekli rokovi rehabilitacije prema posebnom zakonu, a koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili uvjetnu kaznu od najmanje godinu dana" za najteža kaznena djela i ona protiv službene dužnosti.
 Iako je Vlahušiću odlukom Vrhovnog suda uvjetna kazna od 10 mjeseci smanjena na šest pa se predložena zabrana na njega ne može primijeniti, stječe se dojam da nitko u sabornici to nije shvatio pa se rasprava u najvećem dijelu vodila oko toga je li zakon pisan baš za njegov slučaj, koji je spominjan i dan ranije, tijekom rasprave o izmjenama izbornog zakona za parlamentarne izbore.
 "Nemam problema reći da je problem da jedna stranka za gradonačelnika grada koji je najpoznatiji u svjetskoj javnosti kandidira čovjeka koji je pravomoćno osuđen. To što je ta stranka to napravila i vi sad to nama predbacujete, da mi idemo s tim zakonom, da, upravo zbog toga što imamo takve slučajeve i što određene stranke to čine, mi idemo s ovim zakonom. Da ta stranka to nije napravila ne bi bilo uopće potrebe", kazao je u toj raspravi Mostov zastupnik Nikola Grmoja.
 Danas je, pak, inzistirao da se zakon ne donosi zbog jedne osobe. "Što mislite o tome kako su ovdje neke kolege iz SDP-a i HNS-a tražili odstupanje pojedinih ministara iz prošle Vlade, na primjer ministra Crnoje, zbog toga što je bio prijavljen na drugoj adresi i tako oštetio gradski proračun grada Zagreba, a sada za puno teža djela, na primjer za zlouporabu položaja i ovlasti, znači kada to počini nekakav gradonačelnik ili načelnik, njima je to prihvatljivo", poručio je Grmoja.
 Njegov stranački kolega Miroslav Šimić danas je, pak, pojasnio da se u zakon intervenira "jer prema dosadašnjem iskustvu možemo zaključiti da kod pojedinih kandidata i pojedinih političkih stranaka nije postojala dovoljno izražena volja da takve kandidate uopće ne kandidiraju".
 Replicirao mu je SDP-ov Arsen Bauk. "Ne mogu se oteti dojmu, a to je jedan od članova vašeg kluba jučer izravno potvrdio, da su ove izmjene zakona pisane za konkretna imena i da će se, ako bude u ovakvom ili sličnom obliku ovaj zakon donesen, nazvati Lex Vlahušić", rekao je Bauk.
 Da se radi o "lex Vlahušiću" uvjereni su i u HNS-u, čiji je Ivan Vrdoljak novinarima kazao kako bi svi, bez obzira na to što nemaju iskustva u Saboru, morali znati da se zakoni ne donose zbog jedne osobe.
"Bez obzira što oni žele eutanazirati Andru Vlahušića na neustavan način, u tome neće uspjeti. Morat će ga legalno, pošteno, demokratski pobijediti ili priznati poraz u Dubrovniku, što ja očekujem", izjavio je Vrdoljak.
 HDZ-ov Tomislav Klarić u raspravi je, pak, kazao da su se i neki drugi zakoni mjenjali zbog jednog čovjeka. "Izmjenama zakona koji reguliraju neposredan izbor gradonačelnika 2009. u cilju smjenjivanja samo jednog čovjeka ovdje u Zagrebu, omogućeno je općinskim i gradskim vijećima da neizglasavanjem proračuna izazovu krizu i ponovljene izbore. Uglavnom, u SDP-u nisu uspjeli u svojim naumima ali su napravili ogromne štete gradovima i općinama koje su praktički godinu dana bile bez proračuna s nekim povjerenicima, onemogućavali tog neposredno izabranog gradonačelnika da provodi projekte koje je obećao na neposrednim izborima svojim građanima", rekao je Klarić.Facebook komentari

hr Fri Oct 21 2016 15:57:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/55e400e83bb0d98a018b4840/80
Foto: Ilustracija CROPIX

Vozači pažnja: Policija za vikend pojačano nadzire promet

U cilju suzbijanja prometnih nesreća s najtežim posljedicama, provest će se pojačana aktivnost nadzora i kontrole cestovnog prometa
Na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske 22./23. listopada (subota/nedjelja) u vremenu od 22:00 do 06:00 sati u cilju zaustavljanja negativnih trendova u prometu, posebno trenda povećanja ukupnog broja prometnih nesreća, te u cilju suzbijanja prometnih nesreća s najtežim posljedicama, provest će se pojačana aktivnost nadzora i kontrole cestovnog prometa. Na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske od početka godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 22 osobe, a u istom razdoblju 2015. godine smrtno su stradale 23 osobe. U prvih devet mjeseci ove godine evidentirane su 2303 prometne nesreće, dok su u isto vrijeme 2015. godine zabilježene 2222 prometne nesreće.

Naravno, statistika je jedno, a izgubljeni ljudski životi su nešto drugo i ovo što se događa zadnje vrijeme je prvenstveno tragedija za obitelji poginulih, ali i za cijelo društvo. Analizirajući prometne nesreće, razvidno je da se najteže prometne nesreće događaju zbog grubog kršenja prometnih pravila, nepoštivanja prometne signalizacije, te neprilagođene, odnosno brzine neprimjerene uvjetima na cesti i nepropisne brzine.

Međutim, svjesni činjenice kako je aktivnost policije samo jedan od čimbenika koji utječe na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometna pravila i da prilagode brzinu svojih vozila uvjetima i stanju na cestama, kako bi na taj način utjecali na povećanje vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti svih sudionika u prometu.

Iz PU splitsko-dalmatinske upućuju upozorenje vozačima da:
- brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, te da naročito budu oprezni kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),
- poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
- ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
- prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
- koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
- koriste zaštitnu kacigu,
- pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
- bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
- pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom
- biciklisti, budite propisno označeni, (preporuka biti što vidljiviji, odnosno označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom), uz obavezno takvo opremanje prilikom vožnje izvan naselja noću, kao i danju u slučaju smanjenje vidljivosti.

Facebook komentari

hr Fri Oct 21 2016 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57e921a31eea8ff7198b457f/80
Foto: Denis Jerković / CROPIX

Ministar Kuščević: Iz EU fondova imamo 100 milijuna eura za obnove višestambenih zgrada

Iz fondova EU na raspolaganju imamo 100 milijuna eura od kojih se 30% sredstava odnosno 30 milijuna eura planira iskoristi za obiteljske kuće a 70% odnosno 70 milijuna eura za višestambene zgrade

U petak, 21. listopada, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević na skupu upravitelja zgrada koji se od 20. do 22. listopada održava u Zagrebu predstavio je najvažnija nova pravila za energetsku obnovu višestambenih zgrada sredstvima iz EU fondova.

Tom je prigodom ministar rekao da su smjernice energetske politike postizanja energetskih ušteda u zgradama definirane u europskim direktivama i nacionalnim aktima te u tom smislu Hrvatska do 2020. planira ograničiti potrošnju primarne i finalne energije. Budući da 83% postojećih zgrada imaju velike toplinske gubitke, cilj nam je poboljšati karakteristike zgrada i postići ciljane uštede energije, koje su i notificirane Europskoj komisiji. U tu svrhu iz fondova EU na raspolaganju imamo 100 milijuna eura od kojih se 30% sredstava odnosno 30 milijuna eura planira iskoristi za obiteljske kuće a 70% odnosno 70 milijuna eura za višestambene zgrade. Ukoliko se ova sredstva ranije iscrpe Upravljačko tijelo Operativnog programa Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije povećat će alokaciju sredstava.

Ministarstvo je započelo s povlačenjem tih sredstava objavom prvog Poziva za višestambene zgrade 17. listopada 2016. Dokumentacija potrebna za prijavu na Poziv jest opsežna, njome je potrebno zadovoljiti kriterije Europske komisije i zajednička nacionalna pravila. Radi osiguranja uspješnog apliciranja na Poziv vrlo su detaljno napisane upute za prijavitelje, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pomoći će savjetodavno jer ima osigurano 4,5 milijuna kuna za svu tehničku pomoć, od popunjavanja obrazaca do završnih akata na projektima.

Iz dosadašnjeg iskustva Ministarstva vidljivo je da su se Fondu, na ranije natječaje za nacionalna sredstva, uglavnom prijavljivali veći gradovi i veće zgrade stoga se potrebno jače koncentrirati na ostali dio Hrvatske jer je cilj da se Program po cijeloj Hrvatskoj provodi ravnomjerno. Zato smo sada omogućili da zgradu može prijaviti osim Upravitelja i ovlašteni predstavnik suvlasnika, a uvedeni su i određeni specifični kriteriji kojima želimo u provedbu potaknuti i uključiti i manje gradove, posebice gradove na hrvatskim otocima na kojima postoje samo manje zgrade. Želja nam je osigurati svima jednake uvjete i jednaku priliku.

Kako bi financijski olakšali tijek radova, sada će biti moguće podnositi tzv. „privremene“ zahtjeve za plaćanje sredstava, tijekom cijelog perioda provedbe projekta, a ne kao do sada kada smo se ograničili na prvo i završno plaćanje. Osim što će plaćanje radova biti po situacijama, sada se daje i 20% avansa za započinjanje radova.

Nakon što je upravitelje zgrada upoznao sa najvažnijim novostima i pogodnostima za projekte energetske obnove višestambenih zgrada ministar je Kuščević na kraju naglasio da Ministarstvo na upravitelje zgrada gleda kao na važnog partnera s kojim će na korist vlasnika stanova u potpunosti iskoristi svih 70 milijuna eura koja su nam trenutno na raspolaganju i alocirati nova.

Facebook komentari

hr Fri Oct 21 2016 15:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .