Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/538e3fc517994225078b3214/80
Foto: Screenshot YouTube

Informatika postaje obvezni predmet u osnovnim školama

Objavljene su neke od najvećih novina u planu Ministarstva znanosti i obrazovanja kad je u pitanju nastavni plan i program. Polaznicima petih i šestih razreda povećat će se broj obaveznih školskih sati, što bi vjeronauk moglo prebaciti u suprotnu smjenu, a škole će u Hrvatskoj angažirati još najmanje 80 profesora kako bi informatika postala obavezni predmet u osnovnim školama. Naime, to su neke od najvećih novina u planu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U jeku sukoba između ministrice Blaženke Divjak i premijera Andreja Plenkovića oko kurikularne reforme, Ministarstvo obrazovanja potvrdilo je kako se od školske godine 2018./19. uvodi predmet informatika, i to kao obavezni. Prvi kreću učenici petih i šestih razreda, a godinu kasnije sedmog i osmog razreda. "Za uvođenje informatike kao obveznog predmeta - imamo pripremljene kurikularne dokumente koji su dorađeni prema primjedbama u javnoj raspravi. Također, djelomice su osigurana sredstva za opremu škola i edukaciju nastavnika preko projekta e-Škole te u državnom proračunu", kazali su Indexu iz Ministarstva obrazovanja odgovarajući na upit što je do sada konkretno napravljeno kako bi se informatika uvela kao obvezni predmet i koji su to potezi koji su različiti od onih bivših ministara HDZ-a ili Kukuriku koalicije, u kojoj je također percipirao HNS.

U ministarstvu naglašavaju da informatika suvremenom obrazovanju mora biti mnogo više od poznavanja tehnologije, ona mora biti i uključivanje algoritamskog načina razmišljanja te podizanje razine digitalne pismenosti u sklopu svih predmeta. Ipak, bivši ministar Vedran Mornar u studenom je 2015. godine zaključio da će do 2022. godine kroz projekt ‘e-Škole’ biti uloženo 180 milijuna eura kako bi 50 posto hrvatskih škola postalo 'digitalno zrelima', uz zaključak kako nema novca za uvođenje informatike kao obveznog predmeta u osnovne škole.

Drugim riječima, jedan od najvećih problema uvođenja informatike u osnovne škole svakako je novac, što je jasno i aktualnoj ministrici Divjak. "U pilot projektu e-Škole koji vodi CARNet imamo oko 300 milijuna kuna europskih sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) i Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Namjera je nastaviti i dovršiti projekt sljedeće godine, kako je i planirano, te pokrenuti veliki projekt vrijednosti oko milijardu kuna. Riječ je o nastavku projekta e-Škole", kazali su o financijskoj konstrukciji dodajući da pilot projekt e-Škole, koji je počeo još prošle godine, obuhvaća oko 10 posto škola, njih 151, dok bi ih velikim projektom koji bi krenuo 2018. bilo obuhvaćeno negdje između 60 i 80 posto škola.

"Ostatak sredstava osigurao bi se iz drugih projekata, europskih fondova te iz državnog proračuna", tvrde u Ministarstvu obrazovanja dodajući da je plan 100 postotni obuhvat škola s informatikom za godinu dana. "Ne možemo odmah uvesti informatiku u sva četiri razreda (od 5. do 8. razreda) jer se kurikulum gradi, informatika za sedme i osme nadovezuje se na sadržaj i ishode učenja za pete i šeste razrede", objašnjavaju iz Ministarstva, no odgovor na pitanje koliko će konkretno uvođenje informatike stajati novca u školskoj godini 2018./2019. još uvijek nemaju. Točni podaci bit će poznati nakon što se dovrši cjelovita analiza koja će biti prezentirana javnosti, tvrde u Ministarstvu, piše ŠibenikIN

Prema planu, sredstva će se osigurati u državnom proračunu i iz europskih fondova i to za opremanje, edukaciju, zapošljavanje nastavnika i digitalne obrazovne sadržaje. CARNet je u sklopu e-Škola razvio edutorij za digitalne obrazovne sadržaje u sklopu kojeg su izrađeni digitalni obrazovni sadržaji za STEM predmete i u koji će se uklopiti digitalni obrazovni sadržaji za informatiku, stoji u planu Ministarstva. Drugi problem su profesori informatike.

"Prema dostupnim podacima, u ovom trenutku oko 800 učitelja informatike zaposleno je u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj. Tijekom rujna prikupit će se podaci o dodatnim potrebama škola. Naše je predviđanje 10 postotno povećanje broja nastavnika informatike za školsku godinu 2018./2019", odgovaraju iz Ministarstva.

Također, u Ministarstvu nemaju namjeru smanjiti broj sati nekog obaveznog predmeta, već su se odlučili na povećanje obavezne satnice. Čini se da bi upravo ta odluka mogla postati ideološko pitanje. Naime, povećavanjem broja obaveznih sati, izborni predmeti, među kojima je vjeronauk, definitivno bi trebali biti prebačeni u suprotnu smjenu.

Facebook komentari

hr Sun Aug 27 2017 19:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c38bb4b9e03e986d8b4576/80

Dogovoreno formiranje stručne radne skupine za Žnjan

Cilj radne skupine je zakonsko-plansko upravljanje prostorom Žnjana

Današnjim sastankom potpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare dogovoreno je formiranje stručne radne skupine za Žnjan koja će osigurati jasnu i punu suradnju svih sudionika: državne, županijske i gradske vlasti u cilju zakonitog upravljanja Žnjanom, a s jasnim ciljem da već 2018.godine imamo privremeno rješenje koje će omogućiti kvalitetnu turističku ponudu na prostoru Žnjana.

Krajnji cilj ove radne skupine je konačno i zakonsko-plansko upravljanje prostorom Žnjana do 2019.godine na korist svih građana Splita.

Ovo je prvi korak usklađivanja aktivnosti svih razina vlasti. Sve odluke moraju biti usuglašene i temeljene na zakonu, ali i provedene u interesu građana.

Prvi sastanak stručne radne skupine za Žnjan održat će se početkom idućeg tjedna. Na sastanku će se precizno utvrditi dinamika postupanja na području Žnjana kojom će se osigurati zakonitost i uvođenje reda.

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 11:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/536b74541799425514868d45/80
Foto: Ilustracija CROPIX

Pronađena droga u Kaštel Štafiliću i Ogroju Gornjem

Protiv 40-godišnjaka i 35-godišnjaka podignute su kaznene prijave

Jučer je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom u sklopu kojeg je obavljena pretraga vozila  i stana na području Kaštel Štafilića. Pronađeno 5 PVC vrećica sa drogom amfetamin, ukupne težine 482g, dok je u vozilu pronađeno 4,6g amfetamina. Danas će se privesti pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu.  

Nadalje, provedeno je kriminalističko istraživanje i nad 35-godišnjakom kod kojeg je u Ogorju Gornjem, pronađeno 5 stabljika marihuane,  visine od  20 do 100 cm. Podnijeta je kaznena prijava za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 11:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58849fbe1eea8f761b8b4575/80
Foto: D.N.

Uhićen osumnjičeni za ubojstvo Ivana Blaževića!

Osumnjičeni Nikola Gusić Janjić uhićen je danas na području Splita

Danas, 20. rujna 2017. policijski službenici PU splitsko-dalmatinske uhitili su 24-godišnjeg hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči za počinjene kaznenog djela ubojstva 23-godišnjeg Ivana Blaževića. Ubojstvo je počinjeno 11. kolovoza 2017. u Stobreču.

Od počinjenja kaznenog djela osumnjičeni se nalazio u bijegu, a danas, oko 15.25 sati je uhićen na području Splita i priveden u II. Policijsku postaju Split. Oko 17 sati 24-godišnjak je predan u Zatvor u Splitu.

Facebook komentari

hr Wed Sep 20 2017 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/586aa6861eea8febb68b4602/80
Foto: D.N.

Odbijen optužni prijedlog protiv Ubera

Prekršajni sud u Zagrebu nepravomoćno je odbio optužni prijedlog kojim je prometna inspekcija Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tražila zabranu aplikacije Uber u Hrvatskoj, potvrdio je Hini glasnogovornik zagrebačkog Prekršajnog suda Gabrijel Jurina.

Po primitku navedene presude Ministarstvo kao ovlašteni tužitelj imat će pravo žalbe u roku od osam dana, a o eventualnoj žalbi odlučiti će Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske, navodi Jurlina.

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture zasad se nije moglo doznati hoće li se žaliti na odluku Prekršajnog suda uz objašnjenje da nisu dobili presudu.

Zagrebački prekršajni sud je 15. rujna odbio optužbu protiv prvookrivljene pravne osobe Uber Croatia d.o.o. i drugookrivljene pravne osobe Uber International Holding BV, Nizozemska upisan u registar Gospodarske komore Nizozemske.

Hina je pokušala doznati obrazloženje nepravomoćne odluke, no Jurlina u odgovoru kaže da nije u mogućnosti komentirati takvu odluku niti razloge koje je sutkinja navela u obrazloženju jer se radi o nepravomoćnoj prvostupanjskoj odluci.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture podnijelo je 21. srpnja optužni prijedlog kojim je tražilo sudsku zabranu sporne aplikacije.

Uber je tada izrazio žaljenje što prometna inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture želi zatražiti sudsku zabranu korištenja njihove aplikacije u Hrvatskoj.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada ranije su navodili da partneri-vozači Ubera u Hrvatskoj posluju nelegalno, budući da ne posjeduju propisanu licencu za obavljanje javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu, sukladno odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Protiv Ubera su se pobunili taksisti koji su ljetos prosvjedovali u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

Od listopada 2015. kada je Uber stigao u Hrvatsku zabilježeno je i nekoliko fizičkih obračuna između taksista i vozača Ubera.

Facebook komentari

hr Wed Sep 20 2017 18:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .