Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/538e3fc517994225078b3214/80
Foto: Screenshot YouTube

Informatika postaje obvezni predmet u osnovnim školama

Objavljene su neke od najvećih novina u planu Ministarstva znanosti i obrazovanja kad je u pitanju nastavni plan i program. Polaznicima petih i šestih razreda povećat će se broj obaveznih školskih sati, što bi vjeronauk moglo prebaciti u suprotnu smjenu, a škole će u Hrvatskoj angažirati još najmanje 80 profesora kako bi informatika postala obavezni predmet u osnovnim školama. Naime, to su neke od najvećih novina u planu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U jeku sukoba između ministrice Blaženke Divjak i premijera Andreja Plenkovića oko kurikularne reforme, Ministarstvo obrazovanja potvrdilo je kako se od školske godine 2018./19. uvodi predmet informatika, i to kao obavezni. Prvi kreću učenici petih i šestih razreda, a godinu kasnije sedmog i osmog razreda. "Za uvođenje informatike kao obveznog predmeta - imamo pripremljene kurikularne dokumente koji su dorađeni prema primjedbama u javnoj raspravi. Također, djelomice su osigurana sredstva za opremu škola i edukaciju nastavnika preko projekta e-Škole te u državnom proračunu", kazali su Indexu iz Ministarstva obrazovanja odgovarajući na upit što je do sada konkretno napravljeno kako bi se informatika uvela kao obvezni predmet i koji su to potezi koji su različiti od onih bivših ministara HDZ-a ili Kukuriku koalicije, u kojoj je također percipirao HNS.

U ministarstvu naglašavaju da informatika suvremenom obrazovanju mora biti mnogo više od poznavanja tehnologije, ona mora biti i uključivanje algoritamskog načina razmišljanja te podizanje razine digitalne pismenosti u sklopu svih predmeta. Ipak, bivši ministar Vedran Mornar u studenom je 2015. godine zaključio da će do 2022. godine kroz projekt ‘e-Škole’ biti uloženo 180 milijuna eura kako bi 50 posto hrvatskih škola postalo 'digitalno zrelima', uz zaključak kako nema novca za uvođenje informatike kao obveznog predmeta u osnovne škole.

Drugim riječima, jedan od najvećih problema uvođenja informatike u osnovne škole svakako je novac, što je jasno i aktualnoj ministrici Divjak. "U pilot projektu e-Škole koji vodi CARNet imamo oko 300 milijuna kuna europskih sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) i Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Namjera je nastaviti i dovršiti projekt sljedeće godine, kako je i planirano, te pokrenuti veliki projekt vrijednosti oko milijardu kuna. Riječ je o nastavku projekta e-Škole", kazali su o financijskoj konstrukciji dodajući da pilot projekt e-Škole, koji je počeo još prošle godine, obuhvaća oko 10 posto škola, njih 151, dok bi ih velikim projektom koji bi krenuo 2018. bilo obuhvaćeno negdje između 60 i 80 posto škola.

"Ostatak sredstava osigurao bi se iz drugih projekata, europskih fondova te iz državnog proračuna", tvrde u Ministarstvu obrazovanja dodajući da je plan 100 postotni obuhvat škola s informatikom za godinu dana. "Ne možemo odmah uvesti informatiku u sva četiri razreda (od 5. do 8. razreda) jer se kurikulum gradi, informatika za sedme i osme nadovezuje se na sadržaj i ishode učenja za pete i šeste razrede", objašnjavaju iz Ministarstva, no odgovor na pitanje koliko će konkretno uvođenje informatike stajati novca u školskoj godini 2018./2019. još uvijek nemaju. Točni podaci bit će poznati nakon što se dovrši cjelovita analiza koja će biti prezentirana javnosti, tvrde u Ministarstvu, piše ŠibenikIN

Prema planu, sredstva će se osigurati u državnom proračunu i iz europskih fondova i to za opremanje, edukaciju, zapošljavanje nastavnika i digitalne obrazovne sadržaje. CARNet je u sklopu e-Škola razvio edutorij za digitalne obrazovne sadržaje u sklopu kojeg su izrađeni digitalni obrazovni sadržaji za STEM predmete i u koji će se uklopiti digitalni obrazovni sadržaji za informatiku, stoji u planu Ministarstva. Drugi problem su profesori informatike.

"Prema dostupnim podacima, u ovom trenutku oko 800 učitelja informatike zaposleno je u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj. Tijekom rujna prikupit će se podaci o dodatnim potrebama škola. Naše je predviđanje 10 postotno povećanje broja nastavnika informatike za školsku godinu 2018./2019", odgovaraju iz Ministarstva.

Također, u Ministarstvu nemaju namjeru smanjiti broj sati nekog obaveznog predmeta, već su se odlučili na povećanje obavezne satnice. Čini se da bi upravo ta odluka mogla postati ideološko pitanje. Naime, povećavanjem broja obaveznih sati, izborni predmeti, među kojima je vjeronauk, definitivno bi trebali biti prebačeni u suprotnu smjenu.

hr Sun Aug 27 2017 19:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2a621e2af47f8a368b48bc/80

Splićani se pridružili prosvjedu protiv visine cijene goriva: Promet blokiran na sat vremena

Blokada je najavljena za vrijeme od 15.30 do 16.30 sati
U cijeloj Hrvatskoj krenula je blokada prometa zbog cijena goriva. Prosvjed je najavljen za vrijeme od 15.30 sati do 16.30 sati. Prosvjedu su se odazvali i Splićani. Tako je dio grada od bolnice do centra potpuno blokiran, a slična je situacija i na Poljičkoj cesti u suprotnom smjeru. 

Točno u 16.30 sati promet je dalje normalno krenuo...

Pogledajte u našoj fotogaleriji kako je to izgledalo. 
hr Wed Jun 20 2018 16:20:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0e87052af47f08058b475b/80

"Narod odlučuje" nada se da se provjeravanje potpisa neće koristiti za odugovlačenje raspisivanja referenduma

Predstavnici Građanske inicijative "Narod odlučuje" pozdravili su u srijedu zaključak saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojim je pozvana Vlada da provjeri broj potpisa za referendumsku inicijativu za promjenu izbornog zakonodavstva i jesu li potpisi skupljani u skladu sa zakonom, no nadaju se da se detaljna provjera neće koristiti kao opravdanje za odugovlačenje postupka raspisivanja referenduma.

Jedan od koordinatora inicijative "Narod odlučuje" Luka Mlinarić rekao je novinarima pred Hrvatskim saborom kako je zaključak da se potpisi provjere očekivan, ali pritom je Odbor po prvi puta pozvao Vladu da, uz provjeru broja potpisa provjeri i jesu li oni prikupljeni u skladu sa zakonom, na za to prijavljenim mjestima.

"Iako smatramo da se to čini samo kako bi se pokušala diskreditirati inicijativa i dodatno odužiti postupak raspisivanja referenduma, ipak pozdravljamo takav zaključak. Smatramo kako će takav detaljan rad uvjeriti institucije da smo u samo dva tjedna, uz velike napore i opstrukcije, prikupili više od 400.000 potpisa za oba referendumska pitanja, i to u skladu sa zakonom", kazao je Mlinarić.

Referendum u listopadu

Čelnici inicijative očekuju da će procedura provjere potpisa u Ministarstvu uprave bitiobavljena u roku dva tjedna, odnosno do saborske ljetne stanke koja počinje 15. srpnja, kako bi referendum mogao biti raspisan u rujnu, a održan u listopadu.

"Mi smo na volonterskoj osnovi prikupili i prebrojali potpise u roku 15 dana. Vjerujemo da i državne institucije sa svojim aparatom, s puno većim financijama i zaposlenim službenicima, to mogu napraviti u istom roku. Svako odugovlačenje vidimo kao jedan od načina da se demokratski proces uspori, ospori i slično", rekao je koordinator inicijative Dominik Knezović. 

Knezović se osvrnuo i na optužbe SDSS-ova zastupnika Milorada Pupovca o lažnom predstavljanju rezultata preferencijalnih glasova i manipuliranju stvarnim brojkama. 

"Pupovcu nikako ne odgovara da komparativno iznosimo koji broj glasova su dobili određeni zastupnici i to stavljamo u neke suodnose, kako bi se vidjeli tko u saboru ima koliki legitimitet. Zastupnici manjina su izabrani s oko 1000 glasova, a zastupniku na redovnim listama prosječno je potrebno oko 13.000 glasova. Vidimo se da se radi o velikom nesrazmjeru, a zastupnici imaju ista prava", rekao je Knezović.

hr Wed Jun 20 2018 15:49:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1bbae42af47f411c8b47a7/80

Dijete zaraženo ospicama ima upalu pluća

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije jučer je izvijestilo kako se broj oboljelih od ospica na krajnjem jugu Hrvatske popeo na 17.

Novi pacijenti su, kako je već objavljeno, troje djece; dvoje vrtićke dobi i jedna beba. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, riječ je o bebi u dobi od osam mjeseci i dvoje djece uzrasta do tri godine. 

Dubrovački dnevnik doznaje kako je dvoje djece pušteno na kućnu njegu dok je jedno hospitalizirano u Općoj bolnici Dubrovnik. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, kod djeteta se razvila upala pluća, no dijete je bolje i stabilno je. 

hr Wed Jun 20 2018 15:31:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Pošteni građanin našao novac u Splitu, policija moli vlasnika da se javi

Novac je nađen u Ulici Matice hrvatske
Splitska policija moli osobu koja je izgubila novac u Ulici Matice hrvatske da se javi u II. policijsku postaju. Pošteni građanin pronašao je određenu količinu novca i odnio je policiji. 

Onaj tko je novac izgubio znat će o kojoj svoti je riječ. 
hr Wed Jun 20 2018 15:18:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .