Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f327a5adaf72d4a658b45b3/80
Foto: Dalmacija News

Hrvatski turizam 2020: Zbog korone zabilježen veliki pad, evo koliko se novca izgubilo

Rezultati bi bili daleko bolji da nas, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i porasta broja novozaraženih, naša emitivna tržišta poput Austrije i Slovenije u kolovozu nisu stavila na crvenu listu.

Iako je hrvatski turizam doživio drastičan pad zbog korone, ipak nije bio onakav kao što se očekivalo. Ministrica turizma Nikolina Brnjac i šef HTZ-a Kristjan Staničić jučer su u Ministarstvu turizma predstavili rezultate ove sezone koji su pokazali da smo na oko 54 posto prošlogodišnjeg prometa, piše Index.hr.

- Predviđao se pad od 70 posto, ali ipak je drugačije. Imamo 54 posto razine prošlogodišnjeg prometa, istaknula je Brnjac.

Rezultati bi bili daleko bolji da nas, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i porasta broja novozaraženih, naša emitivna tržišta poput Austrije i Slovenije u kolovozu nisu stavila na crvenu listu. Na svu sreću, Njemačka je odlučila staviti samo nekoliko dalmatinskih županija na crvenu listu, a ne cijelu zemlju. No, iako je situacija bolja od predviđanja, neke gospodarske grane u turizmu su ipak ostvarile enorman pad, a najveći su zasigurno imale turističke agencije.

Predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija (UHPA) za Index je dao konkretne podatke, nakon završetka konferencije u Ministarstvu turizma, te istaknuo da su agencije samo do sredine kolovoza izgubile 1,1 milijardu kuna prihoda.

- Na anketi koju smo napravili zaključno s 15. kolovoza agencije su bile u padu od 81 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Kad bismo to pretočili u novac, izgubili smo 1,1 milijardu kuna, i to samo do 15. 8. Do kraja godine očekujemo kako ćemo imati 88 posto prihoda manje u odnosu na lani, s obzirom na to da su od 15. 8. značajno počele padati rezervacije, rekao je Fain za Index.

Sva školska putovanja koja su bila rezervirana za 4. i 5. mjesec, prebacili su, navodi, na kraj 8. i 9. mjesec, no onda je krajem kolovoza došlo do drastičnog pogoršanja epidemiološke slike pa je velik dio maturalaca otkazan jer je stigla takva preporuka Ministarstva obrazovanja.

- Veliki dio ekskurzija je trebao krenuti u ponedjeljak, a onda je u petak prije toga stigla preporuka Stožera da se ne ide na školska putovanja. Mi podržavamo odluku, teško nam je ići protiv epidemiologa, ali nije vrijeme da se dva dana prije putovanja donese takva odluka. Trebalo je reagirati ranije. Shvaćam i njih, ali oni moraju i nas. Stvorili su presing na škole, agencije, a nije bilo potrebe za tim. Nažalost, velik dio tih putovanja je otkazan, što je zasigurno velik gubitak i za hrvatsko gospodarstvo, a dio smo uspjeli prebaciti na proljeće i živimo u nadi za normalizacijom situacije, rekao je Fain.

Brojni roditelji nisu dobili povrat novca iako im djeca nisu otišla na putovanja, a Fain je kazao da su agencije pouzdan i siguran partner i da će svima novac biti vraćen.

- Svaki roditelj koji je uplatio novac mora znati da mi prilikom rezervacije putovanja moramo novac uplatiti hotelima, aviokompanijama, velik dio novaca koji su roditelji uplatili je i danas u hotelima u Španjolskoj, Italiji, u aviokompanijama, velike zemlje su donijele moratorij na povrat novca. Dakle, novac nemamo, a kad bi ga sad trebale vratiti, mnoge bi agencije bankrotirale jer novac nije kod nas. Taj novac nije na našim računima, vezani smo za zakone drugih država i njihove povrate. Tražili smo preko HBOR-a i HAMAG-a kredite ili bespovratna sredstva EU. Mi smo spremni zadužiti se da vratimo taj novac, istaknuo je Fain.

Navodi kako su predložili Ministarstvu turizma da pokuša utjecati na ostale države i da se svi drže istog zakona što se tiče povrata novca.

- Ako novac dobijemo od ostalih zemalja, mi ćemo ga odmah vratiti svojim klijentima. Mi smo tražili da nam se ne daju voucheri. Što se tiče iznosa novca u stranim zemljama, o tome ne bih, rekao je Fain i poručio da će roditelji sigurno dobiti novac te da se ne trebaju brinuti.

- Po trenutnom zakonu to je 180 dana nakon prestanka pandemije, tad bi trebali dobiti novac, rekao je Fain.

Na pitanje kakvi su im daljnji planovi, rekao je da ne može o tome jer se ne zna što će biti s pandemijom. Navodi da se svaka agencija bavi svojim segmentom, neke će se agencije morati, ističe, preorijentirati i tražiti neke druge niše kojima će se baviti.

- Mi smo poznati po tome što se možemo prilagoditi, no sad je teško išta predviđati. Ja sam u srpnju govorio da ćemo sigurno odraditi sezonu do 15. rujna i sad kad to gledate, ispao sam smiješan, rekao je Fain, referirajući se na to da smo, nakon što su nas Slovenija i Austrija stavile na crvenu listu, već sredinom kolovoza krenuli padati.

Na pitanje jesu li zakazali lokalni stožeri te Nacionalni stožer, istaknuo je da se radi o visokoj politici te da ne bi ulazio u to.

- Ako me pitate jesmo li trebali zabraniti pirove i zatvoriti klubove, sve agencije bi se složile s tim, no da pitate one koji rade u tom poslu, rekli bi ne. Teško je biti pametan i trebamo biti zadovoljni što smo uopće odradili dio sezone. Da ste me pitali 15. svibnja jesam li zadovoljan ovakvim rezultatima, rekao bih da sam prezadovoljan, no da me pitate sad, rekao bih da nam je žao što nismo još dalje mogli odraditi, zaključio je Fain.

Koliki će na kraju biti ukupni pad u turizmu, još se ne zna, a na današnjoj konferenciji za medije mogli smo čuti šefa HTZ-a Kristjana Staničića kako ne želi davati ikakve prognoze do kraja godine. Nedavno su se u medijima spominjali prihodi od turizma na razini od 4,5 milijardi eura (nasuprot lanjskih oko 10,5 milijardi eura), no Staničić je kazao da za financijske pokazatelje treba pričekati kraj godine. U hotelima je, pak, u osam mjeseci ove godine bilo oko 30,4 posto lanjskih noćenja, a u onima s više zvjezdica i više, no anketa Hrvatske udruge turizma pokazuje da će financijski efekti u hotelijerstvu biti između pet i 15 posto niži od fizičkih rezultata, a u kampovima blizu 50 posto lanjskog prometa, kako je rekao Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

I on je na konferenciji za medije, kao i Fain, istaknuo da bez pomoći Vlade i mjera ne bi bilo moguće sačuvati radna mjesta u turizmu i spremiti se za iduću sezonu.

Vjeruje da je produljenje mjera do kraja ove godine samo tehničko, zbog proračuna, te da će se nastaviti i u 2021.

Kruno Kapetanović iz Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela te predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Martina Nimac Kalcina također su naglasili važnost suradnje i dogovaranja s Ministarstvom o budućim projektima i dokumentima.

- Na sjevernom Jadranu iznajmljivači su zadovoljni, a na srednjem i južnom uglavnom nezadovoljni sezonom, a s obzirom na neizvjesnost iduće godine, očekuju da će se misliti i na njih jer su fizičke osobe ostale izvan mjera pomoći, što nije u redu jer se više od 50 posto noćenja ostvaruje u privatnom smještaju. Bitno je pomoći i domaćinima, upozorila je Nimac Kalcina.

Predsjednik Udruženja marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Sean Lisjak istaknuo je da će hrvatske marine ostvariti oko 80 do 85 posto lanjskih rezultata.

- No nama kao marinama je žao što nismo još više zaradili. Nautički segment doprinosi sa 770 milijuna eura turizmu. Samo nam je charter izgubio 150 milijuna eura za 9. i 10. mjesec. Dakle, ova nas je škola toliko koštala, zaključio je Lisjak, prenosi Index.hr.

hr Sat Sep 12 2020 08:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc1e9180e49380b008b4637/80

Osvojen dobitak 6+1 na Lotu 7: Uložio 75 kuna, dobio 400 tisuća!

Igrač je uložio 75 kuna, odigrao 10 kombinacija te precrtao Da za dodatnu igru Joker

U večerašnjem izvlačenju Lota 7 osvojen je dobitak 6+1 koji igraču iz Kašine donosi dobitak od 400.000,00 kuna. Dobitni listić uplaćen je na prodajnom mjestu poslovnog partnera u Kašini, a brojevi 76. kola koji donose ovaj sjajan iznos su: 8, 11, 19, 23, 31, 32, 35 i dopunski broj 16

Igrač je uložio 75 kuna, odigrao 10 kombinacija te precrtao Da za dodatnu igru Joker.

Sljedeće izvlačenje igre Loto 7 je u srijedu 23.09.2020., a očekivani Jackpot iznosi 6.700.000,00 kuna, dok dobitak 6+1 iznosi 400.000,00 kuna.

hr Sat Sep 19 2020 21:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f664846daf72d169f8b4572/80
Foto: Radnička fronta / Facebook

Zagreb Pride 2020.: "Tražimo da se promijeni ustavna definicija braka"

Govornici na Markovu trgu su zatražili promjenu Ustava kojom bi se izmijenila diskriminatorna definicija obitelji

Danas je u Zagrebu održana 19. Povorka ponosa, na kojoj je zatražena promjena Ustava RH.

Govornici na Markovu trgu su zatražili promjenu Ustava kojom bi se izmijenila diskriminatorna definicija obitelji. Nakon kratkih govora na Markovu trgu, sudionici povorke su se uputili u tradicionalnu šetnju gradom. Povorka je, kao i proteklih godina, okupila na tisuće ljudi. - piše Index

- Zahtijevamo potpunu ravnopravnost, želimo u Hrvatskoj napokon živjeti slobodno i dostojanstveno. Ove godine pozivamo sve ljude da nam se pridruže u borbi za dokidanje svih oblika diskriminacije, poniženja, zlostavljanja i ignoriranja naših prava i sloboda. - poručile su organizatorice iz Zagreb Pridea na 19. Povorci ponosa.

- Kroz ustavnu, ostvarit ćemo i političku, kulturnu, ekonomsku i socijalnu pravdu za LGBTIQ zajednicu. - poručile su.

Zahtijevaju pokretanje postupka promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji. 

Smatraju da je sazrelo vrijeme da se "nepravedna i duboko ponižavajuća odredba o definiciji braka" izmijeni tako da uključi i istospolne obitelji.

I potpredsjednik vlade u Povorci ponosa

Povorku ponosa došla je podržati i platforma Možemo!, a saborska zastupnica Katarina Peović (Radnička fronta) medijima je izjavila da je ove godine trebalo poslati poruku što uistinu znači sloboda. 

- Sloboda nije zabranjivanje jednakih prava istospolnim zajednicama, sloboda nije zabranjivanje pobačaja. - kazala je Peović.

Zastupnica Sandra Benčić (Možemo!) istaknula je da platforma Možemo! podržava LGBTIQ zajednicu “bez ali”.

- Podržavamo i jednakost u pravima, podržavamo jednakost obitelji i isto tako, pravo svake obitelji da se obitelju zove. - poručila je Benčić.

Na Markovu trgu je bio i potpredsjednik vlade za ljudska prava Boris Milošević, koji je rekao kako je došao “podržati toleranciju i poštivanje različitosti u društvu”. - piše Index

hr Sat Sep 19 2020 20:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f24565bdaf72d1b4e8b4589/80
Foto: Brodotrogir

Radnička fronta upozorava: "U Brodotrogiru se ništa dobro ne zbiva"

U priopćenju navode da radnici proživljavaju agoniju u dvije sestrinske tvrtke – Hrvatskoj Brodogradnji Trogir (HBT) i BT Hullu

Radnička fronta je ponovno je progovorila o teškom stanju u Brodotrogiru. Naime, radnici nisu još dobili plaće za srpanj i kolovoz, a državna jamstva ne idu za proizvodnju.

U priopćenju navode da radnici proživljavaju agoniju u dvije sestrinske tvrtke – Hrvatskoj Brodogradnji Trogir (HBT) i BT Hullu, te za pošteno odrađeni srpanj i kolovoz još nisu dobili plaće, a BT Hullu se sprema još veći problem - stečaj.

Naravno da je to dobro rješenje za gazdu – Danka Končara koji nikad nije niti imao namjeru održati punu zaposlenost Brodotrogira. Končaru je bilo u interesu otvoriti luksuznu marinu, a brodogradnju će eventualno svesti na sitne popravke tih jahti. - ističe Radnička fronta.

- Premijer kaže da su dana jamstva – no potrebno je da Vlada prestane iskrcavati javne novce u džepove privatnih mešetara i izravno počne upravljati brodogradnjom i poticati ju kao stratešku industriju u kojoj imamo know-how, inženjere, koji još čekaju da se vrate i inozemstva i dobiju priliku da za svoj pošteni rad mogu živjeti u svojem domu. Za sve to Vlada kao suradnike treba uzeti radnike, a ne privatne mešetare, Končar je inače umrežen i s lokalnim SDP-ovcima, koji su na vlasti, pa su mu omogućili i preuzimanje hotela Medena gdje je Končar u nadzorni odbor smjestio i gradonačelnikovog oca, kojeg se nakon RF-ove objave iz tog NO maknulo. No jasno je da je na djelu ruka-ruku-mije epizoda. - ističu.

U priopćenju kažu da su doznali od radnika da poslodavac pokušava prebaciti koncesiju sa HBT-a na BT Crouse kako bi dobio jamstva, a svejedno se riješio radnika.

- U Brodotrogiru se, ukratko, ništa dobro ne zbiva, jamstva ne idu za proizvodnju, a resorno ministarstvo, kao i u slučaju Uljanika, fingira svoju silnu zainteresiranost za održavanje proizvodnje. 

Uništavanjem domaće proizvodnje brodova neće se otvoriti neka nova privredna djelatnost. Vlada nema neki drugi plan - plan je samo uništiti i omogućiti elitama da se obogate. - stoji u priopćenju. 

hr Sat Sep 19 2020 19:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6637e1daf72df89d8b45e0/80
Foto: HSLS Trogir

Miro Miše novi predsjednik HSLS-a u Trogiru

U demokratskoj atmosferi i borbi više kandidata povjerenje većine članova skupštine dobio je Miro Miše

Na danas održanoj izbornoj skupštini trogirski liberali za svog novog predsjednika izabrali su dugogodišnjeg člana HSLS-a Mira Mišu

U demokratskoj atmosferi i borbi više kandidata povjerenje većine članova skupštine dobio je Miro Miše koji je tom prilikom istaknuo;

- Današnja skupština je važna jer smo dobili novo vodstvo, ali puno važnije je ono što je pred nama. U svibnju sljedeće godine su lokalni izbori na kojima HSLS neće biti puki promatrač već važna karika u formiranju buduće trogirske vlast. Ne volim svađe ni podjele, čovjek sam koji okuplja i sigurno mogu obećati kako će Trogirski HSLS u budućnosti ponajviše karakterizirati zajedništvo i briga o problemima građana Trogira koje buduća vlast mora riješiti.

Skupštinu u Trogiru kao povjerenik organizirao je predsjednik županijskog HSLS-a Toni Garac ističući kako je Trogir početak priprema za lokalne izbore u Županiji. Osim Garca, skupštinu je pozdravio u ime središnjice i Tonći Blažević, potpredsjednik HSLS-a.

hr Sat Sep 19 2020 18:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .