Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a7cb1dd2af47f02038b465a/80
Foto: Pixabay

Ovo je pet moćnih začina koje trebate uključiti u doručak

Bilo da želite ubrzati metabolizam, zaštiti se od gripe i prehlade ili osloboditi tijelo od otrova, ovi veličanstveni dodaci rade na svim poljima…

Žličica začina "dignut" će monotoni smoothie ili jela od jaja, a umiješati ih možete i u mliječne namaze ili domaće paštete. Za lijenih vikenda isprobajte ih u palačinkama ili dodajte u tijesto za proteinske pogačice. Osim toga, lako se kombiniraju i s omiljenom šalicom kave ili čaja.  

Cejlonski cimet

Miris slastica neraskidiv je s cimetom, začinom koji je i odličan dodatak zobenim pahuljicama, smoothiejima, kruhu s pekmezom, pa čak i riži na mlijeku. Imajte na umu da nije svaki cimet zdrav. Kineski, koji je i jeftiniji, sadrži kumarin koji šteti jetri i bubrezima. Cejlonski je pravi odabir, pa prije kupnje provjerite etiketu. Među brojnim dobrobitima ta sušena i usitnjena kora drveta štiti od upale grla, prehlade i gripe, snižava razinu šećera i lošeg kolesterola, ublažava simptome infekcija, potiče cirkulaciju, ublažava mučninu i gastritis te poboljšava pamćenje. 

Zlatna kurkuma

Kurkuma je uz češnjak jedan od najjačih prirodnih antibiotika, a osim što "bilda" imunitet, smanjuje upalne procese u tijelu i poboljšava probavu. U Aziji se koristi kao lijek protiv depresije te sredstvo za lijepu kožu. Godi i jetri, smanjuje rizik od Alzheimera te artritisa. Pokušavate li smršavjeti, obvezno uključite kurkumu u svoju prehranu jer sprječava taloženje masnog tkiva. Koristi se svježi korijen ili kurkuma u prahu, a dodati je možete smoothiejima, zobenoj kaši, jelima od jaja ili namazima. Pokoju žličicu ubacite u tijesto za palačinke kako bi imale lijepu boju ili dodajte u tijesto za kruh i peciva. 

Papreno zdravlje 

Oni koji imaju soli u glavi često koriste papar za liječenje infekcija, protiv prehlade,kao i umora te loše probave. U prošlosti su ta aromatična crna zrnca bila papreno skupa i koristila su se za liječenje brojnih tegoba, detoksikaciju i mršavljenje. Papar je i prirodan antidepresiv, a poboljšava koncentraciju i pamćenje. Svježe mljeveni papar dodajte u jela od jaja, naglasite notu kave ili čaja ili ga dodajte sendvičima. No imate li hemoroide, te probleme s bubrezima, želucem ili jetrom, prije velikodušnog dodavanja jelima posavjetujte se s liječnikom.

Đumbir za živce i vitkost

Đumbir budi probavu, ublažava želučane tegobe, alergije, pomaže protiv gripe i prehlade te pospješuje izlučivanje viška vode iz organizma. Taj moćni korijen ima i sedativno djelovanje jer smiruje i smanjuje razdražljivost. Od očišćenog i usitnjenog đumbira napravite čaj tako da ga prelijete vrućom vodom i ostavitedesetak minuta, a možete ga i izmiksati u malo vode te procijediti i dodavati utekućem obliku. Kombinirajte ga s voćem i povrćem poput mrkve u napicima, a možete ga i naribati te koristiti u slatkim i slanim jelima za dobro jutro.

Mirisni kardamom

Sjemenke crnog kardamoma imaju toplu ljutkastu aromu s limunastom notom, a kao začin izvrstan je i za slatka i za slana jela. Koristi se u pripremi kruha, ali i u napicima poput kave i čaja. U Indiji se dodaje u kolače i pudinge, kao i smjesu za žvakanje koja potiče probavu i osvježava dah. Kardamom možete ubaciti u domaći kompot ili voćnu salatu te dodati riži na mlijeku. Taj blagotvorni začin pomaže kod mršavljenja, snižava krvni tlak, dobar je za bubrege, a djeluje i detoksikacijski. - piše punkufer.hr

hr Fri Feb 09 2018 08:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b211d8c2af47f852a8b466f/80
Foto: Getty Images

Teme o kojima ne bi trebali razgovarati na poslu

Uredsko čavrljanje zna biti dobar način za riješiti se stresa i uhvatiti predah od napornog dana. No, o nekim temama ne biste trebali pričati s kolegama.

Večernji.hr donosi popis tema o kojima nije poželjno pričati na poslu.

Ne pričajte o prošlom radnom mjestu 

Ostavite prošlost u prošlosti i koncentrirajte se na aktualne radne zadatke i ciljeve. Ako pljujete po bivšim kolegama ili radnim zadacima i opisu posla, možete se prikazati kao netko tko ne preuzima odgovornost za svoje postupke. To svakako ne želite, posebice ako nije točno.

Zdravstveno stanje

Izbjegavajte govoriti o detaljima vašeg zdravstvenog stanja više nego je to potrebno. Ako vas kolege pitaju kako ste, odgovorite iskreno, no nemojte dijeliti dodatne informacije koje nisu bitne za njih i ne utječu na vaše radne sposobnosti.

Politički stavovi

Na osnovi vaših političkih uvjerenja, koja se možda razlikuju od onih koje vaše kolege imaju, može vas se gledati kroz neku drugu prizmu, koja zaista nije presudna za vašu radnu poziciju. Ono što vi mislite o nekom političaru ili nekim postupcima vladajućih, komentirajte sa svojim prijateljima. Radno okruženje ostavite za teme koje se tiču vašeg radnog mjesta i postizanja zadanih ciljeva, piše N1.


hr Fri Sep 21 2018 19:38:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba5082bcb557a947e8b5396/80
Foto: 24Kitchen

Po receptima hrvatskih mama i baka kuhat će milijuni ljudi

U emisiji „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, chef će predstaviti okuse i mirise Istre te otkriti jela svojeg djetinjstva...

David Skoko, chef jednog od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih restorana „Batelina“ u Banjolama kod Pule, sve je samo ne obični kuhar! Neizmjerni talent, magična osobnost i strast, okosnice su njegovog karaktera koje su ga i dovele u društvo najboljih. David će stati uz bok već daleko poznatim kulinarskim mega zvijezdama kanala 24kitchen poput Jamie Olivera, Anthony Bourdaina, Gordona Ramseya, Marthe Stewart!

U emisiji „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, chef će predstaviti jednostavna, tradicionalna jela koja je začinio svojom kreativnošću. U svakoj epizodi pratit ćemo pripremu jednog cjelovitog obroka koji uključuje predjelo, glavno jelo i desert inspiriran okusima iz djetinjstva. Jela će se uglavnom bazirati na jednostavnim i lako dostupnim namirnicama, koje chef Skoko iznimno poštuje i čiju nutritivnu vrijednost ističe.

Kako pripremiti rajčice punjene skutom, kaparima i slanim inćunima, salatu od gambera s lukom i celerom ili pak prekrasne deserte kao što su fritule s prošekom, skuta s karameliziranim smokvama i još mnogo novih okusa i doživljaja hrane. Bit će tu i istarskih kobasica kuhanih u vinu te labinskih krafa s muškatom i medom te drugih jela koja se prenose generacijama. 

Šira javnost mogla se upoznati s Davidovim radom kada je ugostio, a i zadivio svjetsku gastronomsku legendu i svog idola - Anthony Bourdaina. Uz činjenicu da je riječ o jednom od najoriginalnijih i najkreativnijih kuhara, David Skoko ima i vrlo zanimljivu biografiju. Naime, riječ je o kuharu koji je rođen u obitelji s četiri generacije ribara. Tako nekako je i započela priča o „Batelini“ – malom obiteljskom restoranu kojeg je pokrenuo njegov otac.

Nakon početnog perioda pripremanja „klasične“ hrane, Davidova strast prema kuhanju uzela je maha te je počeo stvarati nevjerojatna inovativna jela, što je njegovom restoranu donijelo titulu najboljeg restorana Hrvatske 2014. godine. Blistava karijera, brojne nagrade i suradnje sa svjetskim poznatim kuharima prepoznate su od strane Fox Networks Group Hrvatska, kao ključne kvalitete chefa koji će najbolje predstaviti hrvatsku kuhinju, piše punkufer.hr



hr Fri Sep 21 2018 17:03:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9e8bd5cb557a8ea08b4907/80
Foto: Fotoklub Split

Od ponedjeljka: Izložba Split fotomaraton 2018.

U ponedjeljak, 24. rujna 2018. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba fotografija Split fotomaraton 2018., a možete je pogedati do 29. rujna.
Izložba predstavlja 84 fotografije nastale na fotografskom natjecanju Split fotomaraton 2018., a o pobjednicima su odlučili nagrađivani fotoreporteri Joško Ponoš, Milan Šabić i Branimir Džaja.

Fotografije su nastale prema temama: Dnevna doza,Civilizacija, Crveno, Na duge staze, Izgubljeno u prijevodu, Siva zona, Standardna procedura, Paralelni svjetovi, Ludilo, Hipnotiziran, Površina i Kako to.

Na otvaranju izložbe će se proglasiti pobjednici i uručiti vrijedne nagrade.

Split fotomaraton podržavaju: Splitsko-dalmatinska županija, Sail Week, Anigota, DigitalFoto magazin, Yellow Store Split, Lumis, Fototeh grupa, Prizma, Foto Dalmacija, Tiskara Dvornik, Cineplexx, Karting Arena Split, FantaSTikon,Leventić doo, Festival mediteranskog filma Split, Kinoteka Zlatna vrata, Gradska knjižnica Marko Marulić, Different Split, Mič Styling Split, kozmetički salon Lola's Sinj, restorani  i pizzerie: Corto Maltese freestyle food, DeBelly,Matoni, Terminal F, Bepa, Zora bila, UJE oil bar, Artičok, Bokeria Kitchen&Wine, Bakra - Steak & Pizza Bar,Đir, Movi,Bajamonti i Mirakul Pizza Split, te medijski pokrovitelji Dalmatinski  portal, DalmacijaDanas, fotozine.org i split.com.hr.
hr Fri Sep 21 2018 14:50:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/546a4868189942e425000203/80
Foto: Screenshot YouTube

Oprez, dosada i depresija su usko povezane

Znanstvenici s Harvarda su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 2000 ljudi te zaključili da dosada može biti jako opasna

Osobe kojima nije dosadno sretnije od onih koje su sklone dosađivati se, tvrde znastvenici nakon studije provedene na Harvardu u kojoj je sudjelovalo više od 2000 osoba, piše Život i stil.

Psiholozi upozoravaju kako se treba trgnuti iz stanja u kojem ne znate što sa sobom i u kojem ne možete dovršiti zadatke jer su vam dosadni. Naime, tanka je granica između tog stanja i depresije.

"Osobe koje su sposobne dugo biti fokusirane na određeni zadatak puno su sretnije od onih kojima je često dosadno i manji je rizik da obole od depresije", tvrde znanstvenici. Oni su tijekom studije zaključili kako je vrludanje misli i nemogućnost fokusiranjana okidač za depresiju. 

Dosada nije opasna samo za psihu, nego i za tijelo. Utvrđeno je da osobe kojima je dosadno imaju dva i pol puta veći rizik od infarkta i moždanog udara. Postoji sasvim prizemno objašnjenje za to. Naime, oni kojima je dosadno više vremena provode u kafićima, puše, piju, jedu nezdravo i loše su volje. 

hr Fri Sep 21 2018 12:59:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .