Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58340c841eea8facdb8b45ae/80
Foto: Screenshot YouTube

Što trebate učiniti da biste izbjegli zarazu salmonelom?

Nakon što je u nekoliko trgovačkih lanaca pronađeno uvozno meso zaraženo salmonelom, nije loše podsjetiti se kako ga pravilno čuvati, pripremati i što sve treba očistiti kako biste izbjegli prenošenje bakterija
Salmonela kod mesa prije svega se odnosi na perad, a osim što je kod sprečavanja zaraze tom opasnom bakterijom važna pravilna termička obrada, jednako je važna pravilna pohrana i održavanje kuhinje te pribora koji koristite. 

Svaki savjet za sigurnost hrane uvijek je dobrodošao pa donosimo one najvažnije koji će spriječiti trovanje. Također, neki od najvažnijih savjeta koji će spriječiti trovanje hranom, ali i općenite upute za sigurno rukovanje hranom također možete pronaći u brošuri Hrvatske agencije za hranu - 'Sigurnost hrane u mom domu', piše tportal.

1. Nemojte prati piletinu prije pripreme

Nagonski imamo potrebu oprati namirnice prije kuhanja, ali stručnjaci upozoravaju da kod piletine to nikako nije dobra ideja. Online istraživanje britanske Agencije za hranu provedeno na 4.500 odraslih ispitanika pokazalo je da 44 posto njih redovito pere piletinu prije termičke obrade, prenosi BBC News. No na taj način zapravo samo šire kampilobakteriju s mesa na ruke, radne površine, krpe, odjeću i pribor za kuhanje jer se ona lako prenosi kapljicama vode. Ovo je zapravo samo još jedan dokaz da nakon pripreme mesa moramo jako dobro oprati sve što je bilo u dodiru s njim, počevši od sudopera, pribora, daske za rezanje pa do krpa kojima smo brisali površine.

2. Odvojene daske za rezanje

Iz spomenutih razloga nije zgorega imati odvojene daske za rezanje, jedna za povrće, a druga za meso. Uz pribor, daske su možda i najopasniji prijenosnici bakterija. U zarezima koji se stvaraju rezanjem bakterija se lako može zadržati u dasci pa je treba oprezno i detaljno oprati. Manje ćete riskirati ako zbog toga imate jednu dasku samo za rezanje mesa.

3. Od dućana do hladnjaka

Kada kupite svježe meso, odmah ga stavite u hladnjak, bez obzira na godišnje doba. Također, nije loše držati ga u posebnoj vrećici, odvojeno od ostalih namirnica. Kupujete li u trgovinama pakirano meso, obratite pozornost na rok trajanja, pogledajte pobliže kako meso izgleda, da nije promijenilo boju, a pakiranje ne smije biti oštećeno. Preporuke su da ga spremite u iduća dva dana, bez obzira na to što je u hladnjaku. Ne planirate li ga kuhati u dan, dva nakon kupnje, zamrznite ga. Nakon što ste meso skuhali ili ispekli, u hladnjaku može biti maksimalno četiri dana. 

4. Pohrana u hladnjaku

Budući da iz vrećice ili pakiranja može kapati sok, meso uvijek treba biti na najdonjoj polici, a najbolje ćete se osigurati ako ga stavite u dodatnu vrećicu. Čak i kada dirate zapakirano meso u trgovini riskirate kontaminaciju pa je važno da uvijek operete ruke.

5. Sigurno odmrzavanje

Neki vole meso ostaviti na tanjuru i sobnoj temperaturi, drugi ga radije drže u hladnjaku ili hladnoj vodi, a u modernija vremena mnogi pribjegnu otapanju u mikrovalnoj pećnici. Razna istraživanja potvrđuju svaki od ovih načina i većinom se slažu da je najopasnije ostaviti meso na sobnoj temperaturi. Zbog sobne temperature, veća je šansa da će se razviti bakterije, a neka su istraživanja pak pokazala da je najbolje meso otapati uronjeno u hladnu vodu, javlja tportal.

6. Kuhanje i pečenje

Možda je u svemu najvažnije da piletinu dobro ispečete ili skuhate kako biste ubili sve bakterije. Najsigurniji možete biti ako kupite termometar koji se ubode u meso. Unutarnja toplina peradi trebala bi biti 74 stupnjeva Celzijevih, a najbolje je komad mesa ubosti na nekoliko najdebljih mjesta da se uvjerite u temperaturu. Također, nemojte zaboraviti da je salmonela opasna i u jajima ako se termički dobro ne obrade pa i tu budite oprezni.

Facebook komentari

hr Tue Nov 22 2016 10:15:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f130a3b4739841288b4587/80

Zasad nepoznato ima li Hrvata među stradalima u Barceloni - MVEP

Zasad se ne zna ima li Hrvata među stradalima u terorističkom napadu u Barceloni, doznaje se u četvrtak u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Hrvatsko veleposlanstvo u Madridu u stalnom je kontaktu sa španjolskim nadležnim tijelima u Madridu i Barceloni i prema zasad dostupnim informacijama nema službenih podataka o državljanstvima stradalih, kažu u ministarstvu.

Pratimo daljnja događanja i izvijestit ćemo o novim saznanjima, dodaju na Zrinjevcu.

Katalonska policija objavila je da je uhitila jednog osumnjičenog za smrtonosni teroristički napad u središtu Barcelone, a mediji javljaju da je drugi ubijen u predgrađu.

Zasad je nepoznato koliko je napadača sudjelovalo u incidentu u kojem je, prema dužnosniku katalonske vlade, poginulo 13 i ranjeno 50 osoba.

Još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost za napad kombijem na pješake u središtu glavnog grada pokrajine Katalonije.

Islamska zajednica u Španjolskoj osudila je napad koji se u 17.20 sati dogodio u prepunoj turističkoj aveniji La Rambla.

Policija ga tretira kao organizirani teroristički čin koji podsjeća na napade diljem Europe od srpnja prošle godine.


Facebook komentari

hr Thu Aug 17 2017 21:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/599565e6b9e03e4b568b4672/80

U Splitu manjka krvi: 'Najviše nam trebaju A+ i 0+ grupe'

Svi građani u dobi od 18 do 65 godina mogu darovati krv. Zavod za transfuzijsku medicinu na Firulama radit će danas i sutra produženo, od 7.30 do 18 sati. Svi građani su pozvani da dođu darovati krv

Zavod za transfuzijsku medicinu splitskog KBC-a pri kraju je sa zalihama krvi, podaci govore da ih ima još za najviše dan i pol. Ova količina nije dovoljna za transfuzije koje se moraju napraviti u bolnici na Firulama., piše 24sata.hr

O stanju u Zavodu za transfuzijsku medicinu izjasnila se pročelnica Zavoda, dr. Jela Mratinović-Mikulandra.

- Zalihe su smanjene zbog manjeg broja darivatelja. Izostale su neke terenske akcije, bio je loš odaziv darivatelja i ova količina koju sad imamo jednostavno nije dovoljna. Najviše nam trebaju A+ i 0+ krvne grupea nedostaje i RH- grupa, kaže voditeljica Centra za transfuzijsku medicinu KBC-a Split.

Jučer smo izdali preko sto doza krvi. Velikim dijelom, gotovo 20 posto, riječ je o turistima koji dođu na odmor pa im se nešto dogodi. Na ovim vrućinama krvarenja iz probavnog trakta svakodnevna su pojava. Danas i sutra radit ćemo produljeno, od 7.30 do 18 sati kako bi svi koji to žele mogli doći i darovati krv. Situacija nije dobra ni u ostalim centrima, tako da si ne možemo međusobno pomagati, što inače radimo, zaključila je Mratinović-Mikulandra.

Svi građani u dobi od 18 do 65 godina mogu darovati krv. Zavod za transfuzijsku medicinu na Firulama radit će danas i sutra produženo, od 7.30 do 18 sati. Svi građani su pozvani da dođu darovati krv., piše 24sata.hr

Facebook komentari

hr Thu Aug 17 2017 11:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5995631eb9e03e53528b47c8/80
Foto: Pixabay

HAK: Pojačan promet na cestama

I dalje prometno na cestama
Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, duž Jadranske magistrale (DC8), na cestama u Istri, povremeno u pojedinim trajektnim lukama i pristaništima i graničnim prijelazima sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom. Vrlo je gust promet na otoku Krku te Krčkom mostu u oba smjera.

Zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona koja se dijelom proteže i na Istarski ipsilon duga je 4 km. Povremeno se vozi usporeno pred tunelom Učka u smjeru Rijeke te nakon tunela Učka prema čvoru Matulji.
Pojačan je povremeno promet na autocesti A1 u oba smjera, a uz čekanja, u koloni vozi se kroz tunel Sveti Iliju u oba smjera.
Jak vjetar usporava promet na autocestama: A1 između južnog dijela tunela Bristovac i vijadukta Božići (ograničenje brzine je 80km/h) te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić.
Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Do 20h promet je prekinut na dionici županijske ceste ŽC5140 Krasno Polje-Švica-Otočac. Obilazak je ŽC5140 Lipovlje-Kuterevo, i obrnuto.

 Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle. Jak vjetar usporava promet na autocestama A1 između južnog dijela tunela Bristovac i vijadukta Božići te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić. 

Facebook komentari

hr Thu Aug 17 2017 11:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/586b46f21eea8f61b88b45d7/80
Foto: Pixabay

Lokaliziran požar kod Šestanovca, izgorjelo 300 hektara šume

Požar je lokaliziran sinoć oko 20 sati

Lokaliziran je požar u Prpuši kod Šestanovca, gasitelji su tijekom noći i jutros i dalje na terenu, a izgorjelo je oko 300 hektara hrastove i grabove šume te niskog raslinja, doznaje se u četvrtak ujutro u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Kako se doznaje u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split, taj je požar je buknuo jučer oko 13,30 sati, a gasilo ga je stotinjak vatrogasaca sa 27 vozila iz Baške Vode, Brela, Omiša, Dugog Rata, Gata, Kučića, Zagvozda, Zadvarja, Lovreća, Imotskog, Kaštela, Vranjica, Podstrane, Solina i Splita. U gašenju su im pomogla dva kanadera i air tractor, pa je požar lokaliziran sinoć oko 20 sati. 

Facebook komentari

hr Thu Aug 17 2017 11:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .