Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58340c841eea8facdb8b45ae/80
Foto: Screenshot YouTube

Što trebate učiniti da biste izbjegli zarazu salmonelom?

Nakon što je u nekoliko trgovačkih lanaca pronađeno uvozno meso zaraženo salmonelom, nije loše podsjetiti se kako ga pravilno čuvati, pripremati i što sve treba očistiti kako biste izbjegli prenošenje bakterija
Salmonela kod mesa prije svega se odnosi na perad, a osim što je kod sprečavanja zaraze tom opasnom bakterijom važna pravilna termička obrada, jednako je važna pravilna pohrana i održavanje kuhinje te pribora koji koristite. 

Svaki savjet za sigurnost hrane uvijek je dobrodošao pa donosimo one najvažnije koji će spriječiti trovanje. Također, neki od najvažnijih savjeta koji će spriječiti trovanje hranom, ali i općenite upute za sigurno rukovanje hranom također možete pronaći u brošuri Hrvatske agencije za hranu - 'Sigurnost hrane u mom domu', piše tportal.

1. Nemojte prati piletinu prije pripreme

Nagonski imamo potrebu oprati namirnice prije kuhanja, ali stručnjaci upozoravaju da kod piletine to nikako nije dobra ideja. Online istraživanje britanske Agencije za hranu provedeno na 4.500 odraslih ispitanika pokazalo je da 44 posto njih redovito pere piletinu prije termičke obrade, prenosi BBC News. No na taj način zapravo samo šire kampilobakteriju s mesa na ruke, radne površine, krpe, odjeću i pribor za kuhanje jer se ona lako prenosi kapljicama vode. Ovo je zapravo samo još jedan dokaz da nakon pripreme mesa moramo jako dobro oprati sve što je bilo u dodiru s njim, počevši od sudopera, pribora, daske za rezanje pa do krpa kojima smo brisali površine.

2. Odvojene daske za rezanje

Iz spomenutih razloga nije zgorega imati odvojene daske za rezanje, jedna za povrće, a druga za meso. Uz pribor, daske su možda i najopasniji prijenosnici bakterija. U zarezima koji se stvaraju rezanjem bakterija se lako može zadržati u dasci pa je treba oprezno i detaljno oprati. Manje ćete riskirati ako zbog toga imate jednu dasku samo za rezanje mesa.

3. Od dućana do hladnjaka

Kada kupite svježe meso, odmah ga stavite u hladnjak, bez obzira na godišnje doba. Također, nije loše držati ga u posebnoj vrećici, odvojeno od ostalih namirnica. Kupujete li u trgovinama pakirano meso, obratite pozornost na rok trajanja, pogledajte pobliže kako meso izgleda, da nije promijenilo boju, a pakiranje ne smije biti oštećeno. Preporuke su da ga spremite u iduća dva dana, bez obzira na to što je u hladnjaku. Ne planirate li ga kuhati u dan, dva nakon kupnje, zamrznite ga. Nakon što ste meso skuhali ili ispekli, u hladnjaku može biti maksimalno četiri dana. 

4. Pohrana u hladnjaku

Budući da iz vrećice ili pakiranja može kapati sok, meso uvijek treba biti na najdonjoj polici, a najbolje ćete se osigurati ako ga stavite u dodatnu vrećicu. Čak i kada dirate zapakirano meso u trgovini riskirate kontaminaciju pa je važno da uvijek operete ruke.

5. Sigurno odmrzavanje

Neki vole meso ostaviti na tanjuru i sobnoj temperaturi, drugi ga radije drže u hladnjaku ili hladnoj vodi, a u modernija vremena mnogi pribjegnu otapanju u mikrovalnoj pećnici. Razna istraživanja potvrđuju svaki od ovih načina i većinom se slažu da je najopasnije ostaviti meso na sobnoj temperaturi. Zbog sobne temperature, veća je šansa da će se razviti bakterije, a neka su istraživanja pak pokazala da je najbolje meso otapati uronjeno u hladnu vodu, javlja tportal.

6. Kuhanje i pečenje

Možda je u svemu najvažnije da piletinu dobro ispečete ili skuhate kako biste ubili sve bakterije. Najsigurniji možete biti ako kupite termometar koji se ubode u meso. Unutarnja toplina peradi trebala bi biti 74 stupnjeva Celzijevih, a najbolje je komad mesa ubosti na nekoliko najdebljih mjesta da se uvjerite u temperaturu. Također, nemojte zaboraviti da je salmonela opasna i u jajima ako se termički dobro ne obrade pa i tu budite oprezni.

Facebook komentari

hr Tue Nov 22 2016 10:15:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5846a2581eea8f70258b459c/80
Foto: Rade Popadić

Uglavnom iselili: S tržišta rada nestalo 60 tisuća ljudi u godinu dana

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj je prosincu 2016. porasla na 14,8 posto, što je treći mjesec zaredom kako nezaposlenost raste na mjesečnoj razini, pokazuju u ponedjeljak objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku

Zavod za statistiku objavio je niz podataka vezanih za stanje na tržištu rada. Riječ je o ključnim podacima za dugoročni oporavak i održivost mirovinskog sustava, a više o tome govorio je Mladen Sirovica.

Iz tih podataka proizlazi da je s tržišta rada nestalo - 60 tisuća ljudi.

- Broj nezaposlenih veći je i treći mjesec zaredom. Na kraju prošle godine na Zavodu je bilo 236 i pol tisuća ljudi. Situacija gdje nezaposlenost raste uobičajena je pri kraju svake godine, jer su se sezonski zaposlenici vratili na Zavod za zapošljavanje. No, kad se promatra godišnja razina, ipak je broj nezaposlenih značajno pao. U prosincu 2015. nezaposlenost je iznosila gotovo 18%. Dakle, u godinu dana broj nezaposlenih smanjio se za gotovo 50 tisuća - rekao je Sirovica.

Stoga bi se očekivao i rast zaposlenih. Međutim, i taj je broj na godišnjoj razini manji za otprilike 10 tisuća.

- Kad bismo zbrojili ta dva podatka, dolazimo do zaključka da je s tržišta rada otišlo oko 60 tisuća ljudi u samo godinu dana, što je primarno posljedica iseljavanja - kazao je, prenosi N1.

Facebook komentari

hr Mon Jan 23 2017 23:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/561e26f8924e7d09008b4706/80
Foto: Ilustracija Screenshot YouTube

Loši pokazatelji: Učenici puno prepisuju i uzdaju se u veze

Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (Centar za istraživanje i razvoj obrazovanja) objavio je rezultate istraživačkog projekta "Kakve su navike učenja, obrasci pisanja (prepisivanja) domaćih zadaća i percepcija meritokracije?"

Istraživanje su zajedno sa županijskim stručnim vijećima stručnih suradnika pedagoga osnovnih škola Zagrebačke, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije provodili od studenog 2015. do veljače 2016. godine. Voditelji istraživanja bili su dr. sc. Zrinka Ristić Dedić i dr. sc. Boris Jokić.

Projekt je proveden s ciljem istraživanja razvijenosti kompetencije "učiti kako učiti" kod učenika četvrtih i osmih razreda u te četiri županije. Istraživanje je jedinstveno i po činjenici da su sudjelovale sve javne osnovne škole iz te četiri hrvatske županije, kao i svi učenici četvrtih i osmih razreda u tim školama: 6409 četvrtaša i 6411 osmaša.

Zaključci istraživanja prilično su poražavajući - gotovo dvije trećine učenika osmih razreda u četiri županije u kojima je provedeno istraživanje ne uči svakodnevno. Djevojčice pokazuju nešto veću redovitost u učenju.

Posebno je zabrinjavajuća, ističu, činjenica da gotovo 60% učenika osmih razreda uči isključivo prije ispitivanja, a što je karakteristično za oba spola i sve kategorije učenika, od onih s najslabijim do onih s najboljim uspjehom.

Gotovo polovica osmaša domaće zadaće, lektire i slično "često" ili "gotovo uvijek" piše u zadnji čas. "Još više zabrinjavaju odgovori vezani uz to prepisuju li učenici domaće zadaće. Trećina učenika osmih razreda odgovara da to čini 'često' ili 'gotovo uvijek', a tek petina 'gotovo nikada'. Premda bi bilo naivno, a možda i neispravno, inzistirati da učenici međusobno ne dijele domaće zadaće, zabrinjava postotak onih koji to čine 'često' i 'gotovo uvijek'."

Istraživanjem su obuhvaćeni i principi učenika koji se vežu uz visoko obrazovanje, odnosno upis na fakultete. Gotovo dvije trećine učenika smatra da su "za upis na fakultet u Hrvatskoj od sposobnosti učenja važnije snalažljivost, osobne veze i roditelji", što, navode autori istraživanja, "svjedoči o dubokim poremećajima prevladavajućih sustava društvenih vrijednosti i preslikama dominantnih društvenih obrazaca na područje odgoja i obrazovanja", piše Dnevnik.hr.

Facebook komentari

hr Mon Jan 23 2017 21:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58345f0e1eea8f0bde8b456e/80

Stranka Pametno dobila predsjednika kotara Žnjan

Sanija Mardešića podržao je i SDP-ov vijećnik, HDZ-ovci nisu htjeli

Večeras je gradski kotar Žnjan dobio novog predsjednika. To je Sani Mardešić iz stranke Pametno. Podržao ga je i vijećnik SDP-a Darijo Fadić. Marijana Puljak, predsjednica Pametno i sama kotarska vijećnica, kaže kako nisu unaprijed ništa dogovarali i da ih je podrška SDP-a ugodno iznenadila, što za HDZ, koji je odbio podržati kandidata Pametno, ne može reći. 

Dogovor je, naime, bio da nakon dvije godine predsjednika iz redova HDZ-a Nina Velu zamijeni netko od vijećnika s liste Marijane Puljak. Najprije je to trebao biti Zdenko Omrčen, no stvar je pukla jer je Omrčen napustio Puljak pa je ona smatrala da on nema pravo na mjesto koje je dogovorila lista.

Omrčen se na koncu povukao iz Vijeća, a na njegovo mjesto ušao je Renato Ćupić. HDZ-ovci večeras nisu bili spremni podržati vijećnika Pametno jer smatraju da to više nije ona lista koja je dobila povjerenje na kotarskim izborima te da se radi o svojevrsnoj prevari birača.

Puljak, pak, tvrdi da to nije istina i da se radi o istim ljudima koji su ušli u vijeće nakon izbora.

- HDZ je izigrao dogovor. Pokazali su da nisu vjerodostojni i da im se ne može vjerovati. Mislili smo da će makar u kotaru zatomiti te svoje velike političke ambicije. Nikad više s HDZ-om - kazala nam je Puljak.

Smatra da je sve bilo apsolutno regularno, a nikakve primjedbe nije imao ni pročelnik za kotare Filip Butorović, koji je također bio prisutan na sjednici. 

Facebook komentari

hr Mon Jan 23 2017 21:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/588651601eea8f6a228b45be/80

Imotska tvrđava pred skorom obnovom

Uskoro kreće i realizacija obnove tvrđave Topana i njenog okružja

Za idući blagdan Gospe od Anđela ,koji se slavi 2.kolovoza, Imotski i Imotska krajina  svečano će obilježiti 300-tu obljetnicu oslobođenja Imotske krajine od Turaka (1717 – 2017). Tom značajnom datumu prethodit će nekoliko značajnih manifestacija kojima će se obilježiti taj događaj. Također, uskoro kreće i realizacija obnove tvrđave Topana i njenog okružja, za što su financijska sredstva već osigurana.

Pratiteljima našeg portala donosimo nekoliko fotografija tvrđave, prije no što započnu radovi na njenoj obnovi, u koju su, dakako, uključeni i stručni nadležni konzervatorski timovi.

Facebook komentari

hr Mon Jan 23 2017 20:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .