Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58340c841eea8facdb8b45ae/80
Foto: Screenshot YouTube

Što trebate učiniti da biste izbjegli zarazu salmonelom?

Nakon što je u nekoliko trgovačkih lanaca pronađeno uvozno meso zaraženo salmonelom, nije loše podsjetiti se kako ga pravilno čuvati, pripremati i što sve treba očistiti kako biste izbjegli prenošenje bakterija
Salmonela kod mesa prije svega se odnosi na perad, a osim što je kod sprečavanja zaraze tom opasnom bakterijom važna pravilna termička obrada, jednako je važna pravilna pohrana i održavanje kuhinje te pribora koji koristite. 

Svaki savjet za sigurnost hrane uvijek je dobrodošao pa donosimo one najvažnije koji će spriječiti trovanje. Također, neki od najvažnijih savjeta koji će spriječiti trovanje hranom, ali i općenite upute za sigurno rukovanje hranom također možete pronaći u brošuri Hrvatske agencije za hranu - 'Sigurnost hrane u mom domu', piše tportal.

1. Nemojte prati piletinu prije pripreme

Nagonski imamo potrebu oprati namirnice prije kuhanja, ali stručnjaci upozoravaju da kod piletine to nikako nije dobra ideja. Online istraživanje britanske Agencije za hranu provedeno na 4.500 odraslih ispitanika pokazalo je da 44 posto njih redovito pere piletinu prije termičke obrade, prenosi BBC News. No na taj način zapravo samo šire kampilobakteriju s mesa na ruke, radne površine, krpe, odjeću i pribor za kuhanje jer se ona lako prenosi kapljicama vode. Ovo je zapravo samo još jedan dokaz da nakon pripreme mesa moramo jako dobro oprati sve što je bilo u dodiru s njim, počevši od sudopera, pribora, daske za rezanje pa do krpa kojima smo brisali površine.

2. Odvojene daske za rezanje

Iz spomenutih razloga nije zgorega imati odvojene daske za rezanje, jedna za povrće, a druga za meso. Uz pribor, daske su možda i najopasniji prijenosnici bakterija. U zarezima koji se stvaraju rezanjem bakterija se lako može zadržati u dasci pa je treba oprezno i detaljno oprati. Manje ćete riskirati ako zbog toga imate jednu dasku samo za rezanje mesa.

3. Od dućana do hladnjaka

Kada kupite svježe meso, odmah ga stavite u hladnjak, bez obzira na godišnje doba. Također, nije loše držati ga u posebnoj vrećici, odvojeno od ostalih namirnica. Kupujete li u trgovinama pakirano meso, obratite pozornost na rok trajanja, pogledajte pobliže kako meso izgleda, da nije promijenilo boju, a pakiranje ne smije biti oštećeno. Preporuke su da ga spremite u iduća dva dana, bez obzira na to što je u hladnjaku. Ne planirate li ga kuhati u dan, dva nakon kupnje, zamrznite ga. Nakon što ste meso skuhali ili ispekli, u hladnjaku može biti maksimalno četiri dana. 

4. Pohrana u hladnjaku

Budući da iz vrećice ili pakiranja može kapati sok, meso uvijek treba biti na najdonjoj polici, a najbolje ćete se osigurati ako ga stavite u dodatnu vrećicu. Čak i kada dirate zapakirano meso u trgovini riskirate kontaminaciju pa je važno da uvijek operete ruke.

5. Sigurno odmrzavanje

Neki vole meso ostaviti na tanjuru i sobnoj temperaturi, drugi ga radije drže u hladnjaku ili hladnoj vodi, a u modernija vremena mnogi pribjegnu otapanju u mikrovalnoj pećnici. Razna istraživanja potvrđuju svaki od ovih načina i većinom se slažu da je najopasnije ostaviti meso na sobnoj temperaturi. Zbog sobne temperature, veća je šansa da će se razviti bakterije, a neka su istraživanja pak pokazala da je najbolje meso otapati uronjeno u hladnu vodu, javlja tportal.

6. Kuhanje i pečenje

Možda je u svemu najvažnije da piletinu dobro ispečete ili skuhate kako biste ubili sve bakterije. Najsigurniji možete biti ako kupite termometar koji se ubode u meso. Unutarnja toplina peradi trebala bi biti 74 stupnjeva Celzijevih, a najbolje je komad mesa ubosti na nekoliko najdebljih mjesta da se uvjerite u temperaturu. Također, nemojte zaboraviti da je salmonela opasna i u jajima ako se termički dobro ne obrade pa i tu budite oprezni.

Facebook komentari

hr Tue Nov 22 2016 10:15:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2e6808b9e03e81208b46b1/80
Foto: Škveranka

Brodosplit gradi brod za krstarenja polarnim područjima

Brod za krstarenje polarnim područjima bit će biti prvi brod na svijetu izgrađen u klasi ‘LR PC6’, koji će ispuniti posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila "Polar Class 6"

U Brodosplitu je u ponedjeljak u 15 sati najavljeno polaganje kobilice za Novogradnju 484. Riječ je o izgradnji broda za krstarenja polarnim područjima (Polar Expedition Cruise Vessel), ugovorenog za tvrtku Polar Expeditions Inc.

Brod za krstarenje polarnim područjima bit će biti prvi brod na svijetu izgrađen u klasi ‘LR PC6’, koji će ispuniti posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila "Polar Class 6".

Brod je dug 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. U 85 kabina moći će ugostiti 196 putnika, navode u Brodosplitu. - piše Radio Dalmacija

Facebook komentari

hr Mon Dec 11 2017 12:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2e5b59b9e03ec9238b4568/80
Foto: Pixabay

Od siječnja raste naknada za stručno osposobljavanje

Kada se uzme u obzir da su u samim početcima, prve "ture" korisnika stručnog osposobljavanja primale 1600 kuna, novi iznos koji će primati od veljače, iako je povećan, i dalje nije rješenje, smatraju korisnici ove mjere

S povećanjem minimalne plaće, početkom sljedeće godine, i mladima na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa povećat će se naknada, doznaje Glas Slavonije iz Kabineta ministra rada i mirovinskog sustava, Marka Pavića. Mladi bi obrazovani kadar umjesto dosadašnijh 2621 kunu, kada se pribroji 131 kuna za koliko je zapravo povećana minimalna plaća, također trebao primati 2752 kune netoiznosa naknade.

- Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja (NN 16/17) u članku 8a definirano je da nezaposlena osoba koju je Zavod uključio u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa ima pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja za dane provedene na stručnom osposobljavanju. Od 1. siječnja 2018., minimalna plaća obračunava se po novoj osnovici, proporcionalno tomu obračunava se naknada za SOR, prve isplate su u veljači za siječanj – stoji u priopćenju Ministarstva.

Kada se uzme u obzir da su u samim početcima, prve "ture" korisnika stručnog osposobljavanja primale 1600 kuna, novi iznos koji će primati od veljače, iako je povećan, i dalje nije rješenje, smatraju korisnici ove mjere.

Kritičari mjere SOR najbolje rješenje vide u ukidanju stručnog osposobljavanja i vraćanju pripravništva kao prvog oblika zapošljavanja. Cijeli članak pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Mon Dec 11 2017 11:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2e5cb1b9e03e56228b45d6/80
Foto: Wikipedija

Komemoracija za Slobodana Praljka u Lisinskom: Stigli autobusi iz Šibenika, Splita, Imotskog...

U podne započinje službena komemoracija

Ispred Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u ponedjeljak od oko 10 sati pristižu autobusi s prijateljima, suborcima i kolegama generala Slobodana Praljka koji se žele s njim oprostiti na komemoraciji koju organizira Hrvatski generalski zbor.

Na istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma iz minute u minutu pristižu autobusi s hrvatskim te BiH registarskim oznakama odakle će ZET-ovim autobusima biti prevezeni do Lisinskog u kojem u podne započinje službena komemoracija. 

Tako su do sada na parkiralište pristigli autobusi iz Šibenika, Splita, Imotskog, Tomislavgrada... Dio građana došao je pješice te se okuplja ispred Lisinskog u čijem je predvorju u tijeku upisivanje u knjigu žalosti za generala Praljka.

Na trgu Stjepana Radića na snazi je posebna regulacija prometa te je promet dopušten samo ZET-ovima autobusima.

Facebook komentari

hr Mon Dec 11 2017 11:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2e58d2b9e03e63238b4588/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

U moru našli mrtvog psa: "Bio je slijep, vjerojatno je pao i utopio se"

Iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik u nedjelju su objavili fotografiju mrtvog psa u moru na Lapadskoj obali kod Ekonomskog fakulteta što je izazvalo zgražanje Dubrovčana

Napuhana lešina je vjerojatno pluta danima te bila izložena vanjskim utjecajima da bi na kraju završila na Lapadskoj obali zbog čega su građani pozvali Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik koji su obavijestili službu za zbrinjavanje lešina te zatražili očitovanje čipa nesretne životinje. Na Facebook stranici mnogi građani iznosili su razne teorije i bez ikakvih argumenata osuđivali što je bilo na psom.

Predsjednica Društva za zaštitu životinja Dubrovnika Anica Sambrailo nakon provjere činjenica izvijestila je kako je nesretni pas bio star šest godina te mu je skrbnik umro prije 15 dana.

- Nakon toga ga je uzela obitelj iz Solituda koja ima psa iz istog legla. Nažalost, prije tri dana im je pobjegao i vjerojatno, kako je slijep, pao u more i utopio se, a oni su ga tražili. Tužan kraj prekrasnog psa koji je godinama spavao u postelji sa svojim skrbnikom. Samo se nadam da se nije puno mučio. Neka mirno spava. - poručila je Sambrailo. - piše Dubrovački Dnevnik

Facebook komentari

hr Mon Dec 11 2017 11:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .