Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58340c841eea8facdb8b45ae/80
Foto: Screenshot YouTube

Što trebate učiniti da biste izbjegli zarazu salmonelom?

Nakon što je u nekoliko trgovačkih lanaca pronađeno uvozno meso zaraženo salmonelom, nije loše podsjetiti se kako ga pravilno čuvati, pripremati i što sve treba očistiti kako biste izbjegli prenošenje bakterija
Salmonela kod mesa prije svega se odnosi na perad, a osim što je kod sprečavanja zaraze tom opasnom bakterijom važna pravilna termička obrada, jednako je važna pravilna pohrana i održavanje kuhinje te pribora koji koristite. 

Svaki savjet za sigurnost hrane uvijek je dobrodošao pa donosimo one najvažnije koji će spriječiti trovanje. Također, neki od najvažnijih savjeta koji će spriječiti trovanje hranom, ali i općenite upute za sigurno rukovanje hranom također možete pronaći u brošuri Hrvatske agencije za hranu - 'Sigurnost hrane u mom domu', piše tportal.

1. Nemojte prati piletinu prije pripreme

Nagonski imamo potrebu oprati namirnice prije kuhanja, ali stručnjaci upozoravaju da kod piletine to nikako nije dobra ideja. Online istraživanje britanske Agencije za hranu provedeno na 4.500 odraslih ispitanika pokazalo je da 44 posto njih redovito pere piletinu prije termičke obrade, prenosi BBC News. No na taj način zapravo samo šire kampilobakteriju s mesa na ruke, radne površine, krpe, odjeću i pribor za kuhanje jer se ona lako prenosi kapljicama vode. Ovo je zapravo samo još jedan dokaz da nakon pripreme mesa moramo jako dobro oprati sve što je bilo u dodiru s njim, počevši od sudopera, pribora, daske za rezanje pa do krpa kojima smo brisali površine.

2. Odvojene daske za rezanje

Iz spomenutih razloga nije zgorega imati odvojene daske za rezanje, jedna za povrće, a druga za meso. Uz pribor, daske su možda i najopasniji prijenosnici bakterija. U zarezima koji se stvaraju rezanjem bakterija se lako može zadržati u dasci pa je treba oprezno i detaljno oprati. Manje ćete riskirati ako zbog toga imate jednu dasku samo za rezanje mesa.

3. Od dućana do hladnjaka

Kada kupite svježe meso, odmah ga stavite u hladnjak, bez obzira na godišnje doba. Također, nije loše držati ga u posebnoj vrećici, odvojeno od ostalih namirnica. Kupujete li u trgovinama pakirano meso, obratite pozornost na rok trajanja, pogledajte pobliže kako meso izgleda, da nije promijenilo boju, a pakiranje ne smije biti oštećeno. Preporuke su da ga spremite u iduća dva dana, bez obzira na to što je u hladnjaku. Ne planirate li ga kuhati u dan, dva nakon kupnje, zamrznite ga. Nakon što ste meso skuhali ili ispekli, u hladnjaku može biti maksimalno četiri dana. 

4. Pohrana u hladnjaku

Budući da iz vrećice ili pakiranja može kapati sok, meso uvijek treba biti na najdonjoj polici, a najbolje ćete se osigurati ako ga stavite u dodatnu vrećicu. Čak i kada dirate zapakirano meso u trgovini riskirate kontaminaciju pa je važno da uvijek operete ruke.

5. Sigurno odmrzavanje

Neki vole meso ostaviti na tanjuru i sobnoj temperaturi, drugi ga radije drže u hladnjaku ili hladnoj vodi, a u modernija vremena mnogi pribjegnu otapanju u mikrovalnoj pećnici. Razna istraživanja potvrđuju svaki od ovih načina i većinom se slažu da je najopasnije ostaviti meso na sobnoj temperaturi. Zbog sobne temperature, veća je šansa da će se razviti bakterije, a neka su istraživanja pak pokazala da je najbolje meso otapati uronjeno u hladnu vodu, javlja tportal.

6. Kuhanje i pečenje

Možda je u svemu najvažnije da piletinu dobro ispečete ili skuhate kako biste ubili sve bakterije. Najsigurniji možete biti ako kupite termometar koji se ubode u meso. Unutarnja toplina peradi trebala bi biti 74 stupnjeva Celzijevih, a najbolje je komad mesa ubosti na nekoliko najdebljih mjesta da se uvjerite u temperaturu. Također, nemojte zaboraviti da je salmonela opasna i u jajima ako se termički dobro ne obrade pa i tu budite oprezni.

Facebook komentari

hr Tue Nov 22 2016 10:15:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/591af117b9e03edd0d8b4628/80

AGROKOR Odluka o istražnom zatvoru u 19,30 sati

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Facebook komentari

hr Wed Oct 18 2017 17:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e776a3b9e03e11878b4571/80
Foto: HRT

Već ove godine ponovno se zaključuju ocjene na polugodištu

Prijedlog o ponovnom vraćanju ocjena na polugodištu pripremljen je za javnu raspravu

Već ove nastavne godine ocjene će se ponovno zaključivati na polugodištu. 

Za Dnevnik HRT-a je to potvrdila ministrica Blaženka Divjak. Zaključivanje ocjena ukinuo je prije pet godina tadašnji ministar obrazovanja Željko Jovanović, a vraća se ponajviše zbog zahtjeva roditelja, ali i učenika...

Prijedlog o ponovnom vraćanju ocjena na polugodištu pripremljen je za javnu raspravu. Ako se neće stići, onda ćemo to odlukom riješiti, izjavila je ministrica Divjak.

Facebook komentari

hr Wed Oct 18 2017 17:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d3b609b4739842d08b4576/80
Foto: Screenshot / YouTube

Ugostitelji protiv rušenja na Žnjanu: Žele zaustaviti bagere tužbom protiv države

Koncesionari će, u slučaju rušenja njihovih objekata, tražiti od Grada Splita povrat višegodišnjih koncesija

Idući tjedan na Žnjanu se očekuju bageri Ministarstva graditeljstva, a da se to ipak ne dogodi trebao bi se pobrinuti pravni tim kojeg su angažirali ugostitelji čije bi objekte trebalo ukloniti po već davno izdanim rješenjima Građevinske inspekcije. 

O čemu se radi pojasnio je za Index splitski odvjetnik Vinko Gulišija koji s odvjetnikom Jerom Matićem te kolegama iz zagrebačkog odvjetničkog društva Mesić, Potočnjak i Šušnjar zastupa grupu od sedam ugostitelja. 

- Podnijeti su zahtjevi za legalizaciju i spor oko vlasništva na nekretnini. Prema praksi ministarstva, to predstavlja razlog za neizvršenje akata o rušenju. Zahtjev za legalizaciju podnijet je nadležnim službama Grada Splita, dok je Trgovačkom sudu predana tužba protiv RH radi utvrđenja vlasništva na zemljištu na kojem su izgrađeni objekti. Grad Split obaviješten je o poduzetom, a od Ministarstva graditeljstva je zatraženo da sukladno zakonu i ustaljenoj praksi odgodi rušenje objekata do okončanja postupka legalizacije i spora protiv države. - kaže odvjetnik Gulišija. 

Ako ih sruše, ugostitelji će tužiti Grad Split

Nije to sve. Gulišija kaže da će koncesionari u slučaju rušenja njihovih objekata, tražiti od Grada Splita povrat višegodišnjih koncesija. Radi se, tvrdi, o iznosu od oko 10 milijuna kuna. Po njemu, Grad Split je najodgovorniji za komunalni nered na Žnjanu jer nije omogućio nikakvu infrastrukturu pa su je morali stvoriti koncesionari.

Osim toga, navodi da je Grad Split od 2011. godine izdavao koncesijska odobrenja bez suglasnosti županije pa smatra da su takve koncesije nezakonite.

- Grad Split je godinama ubirao naknadu od koncesija natrpavajući žnjanski plato preko svake mjere, ostavljajući taj dio Splita u komunalnom neredu da bi nakon šest godina zaključili kako oni nemaju ovlasti predajući u ruke bagerima ministarstva svoje dojučerašnje koncesionare. - kaže Gulišija. 

Ako ministarstvo ne odgodi rušenje unatoč svojoj dosadašnjoj praksi, spremni su podnijeti i kaznene prijave. - piše Index

Facebook komentari

hr Wed Oct 18 2017 17:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e75f77b9e03e7b868b45ae/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

S tržišta se povlače škampi iz Pivca

Na hrvatsko tržište proizvod stavlja subjekt u poslovanju s hranom Mesna industrija Braća Pivac d.o.o., Težačka 13, Vrgorac, putem vlastitih maloprodajnih trgovina

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu potrošače da se zbog povećanog sadržaja sulfita s tržišta povlače škampi 8/12 s dodanom vodom, LOT brojem 17205, rokom upotrebe do 24. srpnja 2019., nizozemskog proizvođača Weerstand Foods b.v., Foksdiep 1, MK Urk, koje je na hrvatsko tržište stavila Mesna industrija Braća Pivac.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) 1333/2008 o prehrambenim aditivima, ističe Hrvatska agencija za hranu.

Na hrvatsko tržište proizvod stavlja subjekt u poslovanju s hranom Mesna industrija Braća Pivac d.o.o., Težačka 13, Vrgorac, putem vlastitih maloprodajnih trgovina.

Facebook komentari

hr Wed Oct 18 2017 16:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .