Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/536fbfd31799426c40e7db17/80
Foto: Paun Paunović / CROPIX

Baldasar: Kako je i kada nastao Žnjanski kaos, ne samo na platou nego i iznad njega?

Naglasio je kako problem Žnjana nije nastao "jučer", te kako se nitko do sada nije htio baviti ozbiljnim rješenjem

Gradonačelnik Splita IVo Baldasar osvrnuo se na negativan odgovor Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije po pitanju žnjanskog platoa.

- Hvala Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita na ažurnosti. Na žalost, nije nas posebno iznenadio ovakav rasplet  i odgovor kojim se očito izbjegava odgovornost. Procedura za postupke koje nudi Fakultet trajala bi i do dvije godine, a svi znamo da rješenje za Žnjan ne može toliko čekati. Naglašavam da nikada nitko nije govorio o legalizaciji niti spominjao takvu mogućnost. Također naglašavam da pristup rješavanju problema 'preko koljena'  nije odgovoran pristup. Rušenje će se neminovno dogoditi, ali nam i dalje treba sustavno i cjelovito rješenje i zato ćemo nastaviti s realizacijom dogovora s Ministarstvom i započeti odmah s razgovorima s drugim fakultetima – komentar je gradonačelnika Baldasara na odgovor Fakulteta.

Naglasio je kako problem Žnjana nije nastao "jučer", te kako se nitko do sada nije htio baviti ozbiljnim rješenjem.

- Kod pitanja Žnjana često se zaboravlja da problem nije nastao sam po sebi niti je nastao jučer, a do sada se nitko nije htio ozbiljno baviti rješenjem. I sad, kada se napokon pristupilo sustavnom rješavanju, digla se velika prašina. Razumijem da je to nekim političarima teško prihvatiti u njihovom uobičajenom 'revolucionarnom' zanosu oko bilo koje konstruktivne inicijative. Ali mogli bi se malo više potruditi, makar informirati. - rekao je Baldasar.

Upitao je kada je nastao Žnjanski kaos, te predpostavlja da su objekti projektirani od ovlaštenih splitskih arhitekata. Na kraju je zaključio kako očekuje pozitivan ishod u rješavanju žnjanskog platoa bez obzira na reakcije.

- Kako je i kada nastao Žnjanski kaos, ne samo na platou nego i iznad njega? Za zaključiti je da su objekti tamo projektirani od ovlaštenih arhitekata, pretpostavljam splitskih? Sjeća li se primjerice gospodin Šegvić DPU-a koji je bio planiran za 1 kn? Nije li još onda počelo 'uređenje' platoa i okolice koje danas ovako 'lijepo' izgleda? Puno je tih pitanja koja nitko ne postavlja, a možda bi trebao. U svakom slučaju mi smo koncentrirani na rješavanje dugogodišnjeg problema i na temelju dogovora s Ministarstvom i po odluci Gradskog vijeća krećemo prvi put od nastanka platoa u cjelovito rješenje za Žnjan. Očekujem pozitivan ishod bez obzira na odgovor i pristup splitskog Fakulteta i neminovne pritiske i manipulacije nekih političkih i interesnih skupina. -  zaključio je Baldasar

hr Thu Nov 10 2016 14:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b27f8462af47f783c8b462e/80

Dječak Cesare uoči najavljene ovrhe pušten na kućnu njegu iz splitskog KBC-a

Devetogodišnji Cesare Avenati, nad kojim je u utorak zakazana ovrha, pušten je u ponedjeljak poslijepodne iz splitskog KBC na kućnu njegu, doznaje se od njegove tete Vanje Kuluz.

Cesareovi roditelji, majka Nina Kuluz i otac Allesandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom u Italiji, ali majka je s njim otišla iz Italije te se prvo skrivala u BiH, a zatim se vratila u Split. Nakon toga dječakov otac Alessandro pokušava ga ovrhom vratiti u Italiju.

"Cesare je hospitaliziran u KBC Split prošlog petka, a kod njega su ustanovljeni psihosomatski simptomi zbog stresa kojem je izvrgnut uoči zakazane ovrhe u utorak. Psihijatar nam je rekao kako dječak treba biti pošteđen daljnjeg stresa te da bi njegovo eventualno ovršno odvajanje od majke i dobjeljivanje ocu koji živi u Italiji bilo pogubno za Cesarea," rekla je Kuluz za Hinu.

Potvrdila je kako će se najavljeni prosvjed protiv ovrhe nad Cesareom održati u utorak u splitskom naselju Pujanke, blizu stana u kojem živi s majkom i u kojem je zakazan ovrha.
Kuluz je ranije u ponedjeljak u splitski Općinski sud u Dračevcu donijela peticiju s 10.600 potpisa građana kojom se traži obustava ovrhe nad dječakom, ali je predsjednica suda Marina Boko odbila primiti peticiju.

hr Mon Jun 18 2018 20:22:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533402f7179942b91c7b23f8/80

Sutkinja odbila primiti prijatelje i obitelj Cesarea, ovrha zakazana za sutra

Cesare je završio u bolnici, a sutkinji su htjeli predati i potrebnu medicinsku dokumentaciju kako bi se ovrha odgodila
Ispred zgrade Općinskog suda danas su se okupili prijatelji i rodbina devetogodišnjeg Cesarea Avenatija kako bi predali peticiju s 10.000 potpisa što bi značilo odgodu ovrhe koja je zakazana sutra u 9 sati na Pujankama. 

Predsjednica općinskog suda, Marina Boko odbila ih je primiti. 

Cesareova teta, Vanja Kuluz izjavila je kako je sutkinja poručila da dođu u srijedu zajedno s odvjetnikom. 

-Događa se ono na što psihijatar upćuje već dvije godine. Psihijatar koji prati dijete već je izjavio nebrojno puta da će ova ovrha dijetetu prouzročiti traume, kazala je Vanja Kuluz.  

Anđela Šuštić, obiteljska prijateljica kazala je kako su tražili razgovor sa sutkinjom kako bi joj predali dokumente koje imaju i koji su više nego dovoljni da se ovrha odgodi, no ona ih je odbila. 

Vanja Kuluz pozvala je sve da ljude da se pridruže na prosvjedu sutra u blizini njihove zgrade na Pujankama. 

Cesare bi trebao biti oduzet majci i odveden ocu u Italiju, no završio je u bolnici pa se još ne zna cjelokupni ishod ovrhe. 
hr Mon Jun 18 2018 12:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/532f69681799424f067b24bf/80

Izlaznost na kotarskim izborima 11,5 posto

Manja je za dva posto u odnosu na kotarske izbore prije četiri godine
U Split su jučer održani kotarski i mjesni izbori. Od ukupno 17,5 tisuća upisanih birača ove godine izašlo je 11,5 posto građana. Prije četiri godine izašlo je 13, 5 posto građana. 

Najviše mandata je osvojio HDZ, a na Pujankama će se ponoviti izbori 24. lipnja. 

Izborno povjerenstvo ustanovilo je  da je broj glasačkih listića na tom mjestu za 5 komada veći od broja birača koji su glasovali.

HDZ u gradskom vijeću za sada ima 120 vijećnika, SDP sa svojim koalicijskim partnerima ima 41 vijećnički mandat. Most je osvojio 14 vijećnika, Pametno 11 vijećnika, HNS 3 vijećnika, a po dva vijećnika imaju 
 HSP, HSLS, HSS i HSU. 
hr Mon Jun 18 2018 12:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad716282af47f217f8b477a/80
Foto: MUP

Akcija u prometu "Faktori rizika": Policija u lovu na neodgovorne vozače

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama

U utorak,19. lipnja 2018. od 16 do 20 sati na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se ciljna akcija u prometu „Faktori rizika“, u kojoj će se prvenstveno zahvaćati prekršaji prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja pojasa u vozilu i zaštitne kacige na motociklima i mopedima, te  korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu, te kako bi izbjegli moguće sankcije.

hr Mon Jun 18 2018 10:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .