Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58f06e3cb4739877218b45f6/80
Foto: Dalmacija News

Pripremite bakalar za prste polizat: Hrvoje Zirojević i DN donose vam najbolje recepte

Ukusni bakalar idealan je za Veliki petak...

Tradicionalno jelo koje se posebno pripravlja u Dalmaciji u vrijeme Uskrsa, na Veliki petak, zasigurno je bakalar.

Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se namače u vodi dva do tri dana.

Bakalar se kuha u posoljenoj vodi, a po želji se može dodati češnjakov i lovorov list. Nakon što se skuha odvoji se od kostiju i kože. Daljnja priprema ovisi o istančanim nepcima njegovih kušača.


Bakalar na "bijelo" i "crveno"

U Dalmaciji gdje se najviše i priprema najčešće se priprema „na bijelo“ i „na crveno“.

„Na bijelo“ postoje dvije varijante. Kao namaz, gdje se kuhani očišćeni bakalar još dok je topli miješa uz dodavanje maslinova ulja i začina poput češnjaka, peršina, soli i papra te druga bijela, te Dalmatincima draža varijanta - bakalar na lešo s kuhanim krumpirom.

Varijanta „na crveno“ sprema se na način da se kuhani bakalar doda na popečeni luk s maslinovim uljem, kratko popeče i zalije vodom u kojoj se kuhao bakalar. Nakon toga doda se nasjeckani češnjak, peršin, papar i koncentrat rajčica. Na kraju se doda krumpir narezan na ploške i kuha na laganoj vatri. Za poseban okus neki mu na kraju dodaju grožđice.


Recepti za bakalar by Hrvoje Zirojević

Običaji su običaji, pa tako ni Veliki petak bez bakalara nije Veliki petak, slaže se i Hrvoje Zirojević, majstor kuhara I.reda, dopredsjednik Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija.  Zirojević je za Dalmacija News otkrio kako on sprema bakalar na bijelo i bakalar na brujet.

-  Što se tiče pripreme, kod nas u Dalmacijii  se tradicionalno radi jedan klasičan bakalar na bianco  i bakalar na brujet. To su neke dvije verzije koje su se ustalile kod nas iako su se u ovo zadnje vrijeme pojavile i neke drugačije verzije kojih ima jako puno i ljudi ih pomalo počinju prihvaćati, međutim ovaj tradicionalni bakalar je ipak bianco i na brujet – mišljenja je Zirojević.

Osim dobrog bakalara (što ovisi gdje ste ga kupili, koliko platili i još važnije kakve je kvalitete)  jako je dobro da se dosta dobro pomoči, da se često i mijenja voda u koju je pomočen.

- Bitno je da on lipo nabubri, kako ne bi zbog svi tih stvari koje bakalar ima u sebi kad se suši, budio agresivan i jak. Ako ga radimo na brujet, kapulu treba dobro šufigat na maslinovom ulju, malo dodat luka, petrusimula, a zatim dodamo bakalara koji smo prethodno skuhali s malo povrća odnosno s malo kapule, lovora i papra u zrnu da se ipak malo taj agresivan miris anulira. To lipo sve promišamo, podlijemo s malo kvasine, što ja osobno volim, stavi se malo vina, može crnoga može bijeloga. Kad sve to lijepo izmišate treba još dodati i temeljac gdje se kuhao bakalar, odnosno to podlijevati i dodati krumpir izrezan na fete i pustite da se kuha – savjetuje dopredsjednik SKMERa.

A evo njegova recepta i za bakalar na bijelo, popularnijem pod imenom „bjanko“.

-  Za bianco bakalar koji smo prethodno skuhali, na određenu količinu bakalara stavi se određena doza krumpira. Ja osobno stavljam omjer 1:2 odnosno 10 dkg bakalara i 20 dkg krumpira i to je baš dobra porcija što se tiče bakalara. To zajedno skuhamo da krumpir lipo omekša, kasnije se procidi i doda se malo friškog luka, petrusimula  i maslinova ulja. Ima oni starinski  način da bi se stavljao poklopac na to i onda bi se to treslo, a danas se to izradi s mikserom da se dobije lijepa kremoznost. Na samom kraju začini se s maslinovim uljem i paprom – otkriva Zirojević svoj način pripreme bakalara na bianco.

Neka i vaši nepci guštaju!

Facebook komentari

hr Fri Apr 14 2017 10:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8adbd02af47f94068b4577/80
Foto: tomislavcity.com

VIDEO Hercegovka na putu do posla naišla na vuka!

Zasiguno nije očekivala ovakvo iznenađenje...

Hercegovka Marija Križić je jutros na putu od Roška Polja prema Zidinama imala bliski susret s vukom te je čak taj susret uspjela i snimiti. - piše tomislavcity.com

Marija je krenula na posao u Tomislavgrad, odlučila se zbog snijega poći preko Zidina. Zasiguno nije očekivala ovakvo iznenađenje.

Lovac Iko Mladina kaže da je riječ o lijepome primjerku zreloga vuka. Tko zna, možda je to upravo onaj vuk čije je otiske šape nedavno u Krnjinu (Roško Polje) fotografirao jedan osnovnoškolac na putu u školu. 



Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 15:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a040d9fb9e03e439d8b4744/80
Foto: Pixabay

Odabrali čokoljupci: Evo koja je čokoladica najbolja na svijetu!

Rasprava o najboljoj čokoladi na svijetu rijetko će kada završiti konsenzusom. Naime, svatko voli nešto drugo. Lješnjaci, grožđice, keks, nugat, kikiriki, karamela. Opcija je jednostavno previše da bi se dvije ili više osoba dogovorile oko toga koja je čokolada najbolja.

Kako bi dao doprinos ovoj vječnoj svađi..., pardon, debati, internetski servis za stvaranje rang lista Ranker.com pitao je ljude koja je najbolja čokolada, odnosno čokoladica na svijetu, piše The Independent, prenosi Jutarnji list.

Kriteriji koje određena čokolada mora ispuniti da bi se uopće plasirala na listu su sljedeći: mora biti u obliku table, što znači da zdjelice, jaja, komadići, loptice i slični oblici ne prolaze.

Nakon određivanja kriterija, više od 100 tisuća ljudi pristupilo je glasanju te je utvrđeno da je Nestléov Kit Kat najbolja čokoladica na svijetu.

Neobičan izbor, svakako se mora reći, ali pogleda li se pobliže, nije nužno i neočekivan. Zahvaljujući činjenici da se radi o proizvodu Nestléa, Kit Kat se može kupiti u većini država na svijetu, a njegova kombinacija prhkog vafla i ukusne čokolade uistinu je ukusna.

Iza Kit Kata su se plasirali Twix, Snickers, Milky Way te Hershey Bar, a najboljih deset zaokružili su Nestlé Crunch, Butterfinger Bar, 3 Musketeers, Toblerone i Almond Joy.

Među iznenađenjima svakako je niski plasman Lindta (19. mjesto) i Kinderovog Buena (29. mjesto).

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 14:23:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a4dfcb4b9e03ebc3f8b466b/80

Sad je i službeno: Kućni ljubimci pospješuju mentalno zdravlje

Nedavno objavljena meta-analiza 17 velikih istraživanja dokazala je da kućni ljubimci koriste ljudima s psihičkim bolestima.

U sustavnoj analizi već objavljenih studija, doktorica Helen Louise Brooks sa sveučilišta u Liverpoolu pokazala je da kućni ljubimci pomažu ljudima s ozbiljnim bolestima poput depresije, shizofrenije i bipolarnog poremećaja. 

Kućni ljubimci tim ljudima pružaju dubok osjećaj "ontološke sigurnosti", odnosno osjećaj stabilnosti, kontinuiteta i životnog smisla, objavljeno je u časopisu BMC Psychiatry.

Znanstvenici su proučavali učinak mačaka, pasa, hrčaka, ptičica, pa čak i zlatnih ribica na psihički oboljele.

Kućni ljubimci su im pružali osjećaj bezuvjetne ljubavi i podrške i ublažavali brige, usamljenost i tugu. 

"Kućni ljubimci ne osuđuju, prihvaćaju i podržavaju bezuvjetno, što bolesnici često ne dobivaju od obitelji ili društva", rekla je Brooks.

Dodatno, neke od vlasnika ljubimci prisiljavaju da ostanu povezani s vanjskim svijetom i uključe se u fizičke aktivnosti i socijalne kontakte. 

"Ljubimac im uz to pomaže da zadrže osjećaj osobnosti, dostojanstva i egzistencijalnog smisla", zaključuje Brooks.

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 14:08:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8aa3532af47f6c038b45f9/80

Pijani ili umorni za volanom? Dođe vam na isto!

Nakon cjelonoćnog izlaska s prijateljima, čak i najtrezniji vozač može biti prijetnja sebi i drugima.

Umor može imati poguban utjecaj na vožnju, baš kao i alkohol, upozorava Njemačko vijeće za sigurnost prometa (DVR). 

Osoba koja nije spavala 17 sati imat će smanjenu reakciju za upravljačem, usporedivu s onom kakva se javlja pri 0,5 promila alkohola u krvi. Nakon 22 sata bez sna, to raste na 1,0 promil.

Umor predstavlja opasnosti u formi mikrosna za volanom. Vozač koji sklopi oči na samo nekoliko sekundi vozit će slijep opasno dugu dionicu. Pri brzini od 50 km/h, automobil prolazi 30 metara u samo dvije sekunde. 

Prvi znaci umora uključuju često zijevanje i teške kapke. To treba prepoznati kao znake upozorenja i odmah reagirati, naglašava DVR. 

Kratko zaustavljanje, protezanje i udisanje svježeg zraka može pomoći u prevladavanju umora. Stručnjaci napominju i da šalica kave, za kojom će mnogi posegnuti u slučaju umora, počinje djelovati tek za pola sata.

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 11:16:58 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .