Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58f06e3cb4739877218b45f6/80
Foto: Dalmacija News

Pripremite bakalar za prste polizat: Hrvoje Zirojević i DN donose vam najbolje recepte

Ukusni bakalar idealan je za Veliki petak...

Tradicionalno jelo koje se posebno pripravlja u Dalmaciji u vrijeme Uskrsa, na Veliki petak, zasigurno je bakalar.

Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se namače u vodi dva do tri dana.

Bakalar se kuha u posoljenoj vodi, a po želji se može dodati češnjakov i lovorov list. Nakon što se skuha odvoji se od kostiju i kože. Daljnja priprema ovisi o istančanim nepcima njegovih kušača.


Bakalar na "bijelo" i "crveno"

U Dalmaciji gdje se najviše i priprema najčešće se priprema „na bijelo“ i „na crveno“.

„Na bijelo“ postoje dvije varijante. Kao namaz, gdje se kuhani očišćeni bakalar još dok je topli miješa uz dodavanje maslinova ulja i začina poput češnjaka, peršina, soli i papra te druga bijela, te Dalmatincima draža varijanta - bakalar na lešo s kuhanim krumpirom.

Varijanta „na crveno“ sprema se na način da se kuhani bakalar doda na popečeni luk s maslinovim uljem, kratko popeče i zalije vodom u kojoj se kuhao bakalar. Nakon toga doda se nasjeckani češnjak, peršin, papar i koncentrat rajčica. Na kraju se doda krumpir narezan na ploške i kuha na laganoj vatri. Za poseban okus neki mu na kraju dodaju grožđice.


Recepti za bakalar by Hrvoje Zirojević

Običaji su običaji, pa tako ni Veliki petak bez bakalara nije Veliki petak, slaže se i Hrvoje Zirojević, majstor kuhara I.reda, dopredsjednik Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija.  Zirojević je za Dalmacija News otkrio kako on sprema bakalar na bijelo i bakalar na brujet.

-  Što se tiče pripreme, kod nas u Dalmacijii  se tradicionalno radi jedan klasičan bakalar na bianco  i bakalar na brujet. To su neke dvije verzije koje su se ustalile kod nas iako su se u ovo zadnje vrijeme pojavile i neke drugačije verzije kojih ima jako puno i ljudi ih pomalo počinju prihvaćati, međutim ovaj tradicionalni bakalar je ipak bianco i na brujet – mišljenja je Zirojević.

Osim dobrog bakalara (što ovisi gdje ste ga kupili, koliko platili i još važnije kakve je kvalitete)  jako je dobro da se dosta dobro pomoči, da se često i mijenja voda u koju je pomočen.

- Bitno je da on lipo nabubri, kako ne bi zbog svi tih stvari koje bakalar ima u sebi kad se suši, budio agresivan i jak. Ako ga radimo na brujet, kapulu treba dobro šufigat na maslinovom ulju, malo dodat luka, petrusimula, a zatim dodamo bakalara koji smo prethodno skuhali s malo povrća odnosno s malo kapule, lovora i papra u zrnu da se ipak malo taj agresivan miris anulira. To lipo sve promišamo, podlijemo s malo kvasine, što ja osobno volim, stavi se malo vina, može crnoga može bijeloga. Kad sve to lijepo izmišate treba još dodati i temeljac gdje se kuhao bakalar, odnosno to podlijevati i dodati krumpir izrezan na fete i pustite da se kuha – savjetuje dopredsjednik SKMERa.

A evo njegova recepta i za bakalar na bijelo, popularnijem pod imenom „bjanko“.

-  Za bianco bakalar koji smo prethodno skuhali, na određenu količinu bakalara stavi se određena doza krumpira. Ja osobno stavljam omjer 1:2 odnosno 10 dkg bakalara i 20 dkg krumpira i to je baš dobra porcija što se tiče bakalara. To zajedno skuhamo da krumpir lipo omekša, kasnije se procidi i doda se malo friškog luka, petrusimula  i maslinova ulja. Ima oni starinski  način da bi se stavljao poklopac na to i onda bi se to treslo, a danas se to izradi s mikserom da se dobije lijepa kremoznost. Na samom kraju začini se s maslinovim uljem i paprom – otkriva Zirojević svoj način pripreme bakalara na bianco.

Neka i vaši nepci guštaju!

Facebook komentari

hr Fri Apr 14 2017 10:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c0ed6eb9e03edf678b46d6/80

Dobitnici ulaznica za film Kingsman su...

Čestitamo sretnim dobitnicima!
Ovaj tjedan našim čitateljima podijelili smo ulaznice za film ˝Kingsman˝ u CineStaru Split u trgovačkom centru Joker.

Sretni dobitnici su: David Anzulović, Tea Duvnjak, Ivana Buljan, Daniel Božić

Čestitamo sretnim dobitnicima! Molimo da se jave u inbox kako bi dobili detaljnije informacije.


Facebook komentari

hr Fri Sep 22 2017 14:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c5068ab9e03ea56b8b4624/80
Foto: Tomislav Kovačević

Jeste li već posjetili bosansko-hercegovački restoran „Čardak“ ?

Kamen, krš i ćevapi!

U naselju Resnik u Kaštel Štafiliću pronaći ćete bosansko-hercegovački restoran „Čardak“,zaista poseban spoj mladosti, produktivnosti i ljubavi prema rodnoj grudi i samoj hrani. Okusite Bosnu opjevanu u sevdahu, uklesanu u stećke i zapisanu u poeziji Maka Dizdara.

 Osim poznatih ćevapa, pronaći ćete i mnogo više. Mnogi su se već uvjerili u kvalitetu i raznovrsnost ponude, bilo da se radi o Bosanskom loncu uz koji se nižu redovi raznovrsnog mesa i povrća ili sarme,  sogan dolme, japraka i sl.  

Pite- sirnica, zeljanica, krumpiruša i najvažniji PITAC BUREK !!

Ljubitelji slastica pronaći će nezaobilaznu baklavu, hurmašice i tufahije.

Bez obzira volite li slana ili slatka jela važno je da se jedu polagano uz obaveznu domaću žesticu, slijed se završava uz bosanski kavu i rahatlokum.

Ukoliko su Vaš izbor ipak samo ćevapi važno je napomenuti, da se služe isključivo u somunu, jako je važno i kako se jedu ćevapi. Naša preporuka je da se jedu prstima bez vilice i noža. Pribor za jelo je nepotreban posrednik u jedenju ćevapa i s njime nije isti okus ove mesne delicije. Također, pravi ćevapi se nikada ne jedu bez luka !! Od priloga svakako može ići i kajmak i ajvar. Uz prave ćevape nikako ne bih preporučili kečap i majonezu, to jednostavno ne ide skupa.

Ukoliko smo Vam probudili znatiželju, posjetite Čardak u Kaštel Štafiliću na adresi dr. Franje Tuđmana 983 i uvjerite se sami. 

- Mi ćemo se potruditi da iz našeg restorana iziđete punog želudca i sa osmjehom na licu., poručuju iz restorana!

Facebook komentari

hr Fri Sep 22 2017 14:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59a69aa2b9e03ed9608b4583/80

Treći vikend 7. Dana kaštelanskog kazališta

I ovaj vikend na Trgu hrvatske mladeži 1 u Kaštel Lukšiću uzbudljivi događaji za sve uzraste i ljubitelje umjetnosti.
Još jedan odličan vikend očekuje nas u Kaštel Lukšiću. Pregršt umjetnosti, radionica i dječjeg smijeha obilježit će još jedan umjetnički tjedan.

u Petak, 22.rujna 2017.s početkom u 20 sati održat će se predstava Ivo Krešić "Otirač". Ulaznica je 20kn.

„Otirač“ je monodrama koja se, u najširem smislu, može označiti kao već inaugurirani i prepoznatljivi žanr tzv. „životne komedije.“ Tendenciozno i vrlo izravno koristeći satiru kao najučinkovitije teatarsko sredstvo u ovoj drami, Ivo Krešić kao autor/glumac ukazuje na vlastitu (subverzivnu) potrebu za demistifikacijom najrazličitijih društvenih i, po svemu sudeći, manipulativnih mehanizama. 


U Subotu, 23.ruja predstava u izvedbi 
Centra za kulturu Omiš,Ivana Giove Župa- "Ja sam dama"

Monodrama Ja sam dama… nastala je pomoću novih društvenih mreža i pretočila se u ozbiljnu kazališnu predstavu. Zapisi su skidani sa facebook profila autorice Meri Bauk i polako se gradila priča za kazališni komad. Ona govori o položaju žene i mjerljivoj količini nježnosti, ranjivosti i snage jedne suvremene žene, ona skida mnoge nemoralne maske koje kao imperativi određuju ljudski život, tako se problematiziraju mnogi arhetipovi; uloga majke i majčinstva, uloga poslovne žene, uloga nečeg potrošenog i nevažno zaboravljenog kao što je život jedne domaćice.

Od radionica:

U Subotu, 23. rujna u 18 sati radionica akademske slikarice Tee Morić Šitum

Odvedite svoje osnovce na uzbudljivo  likovno putovanje putovanje koje će predvoditi slikarica i likovna pedagoginja Tea Morić Šitum. Kroz crtež po mašti istraživati će se kombinirana tehnika grataž koja kombinira uljene pastele i crni tuš. Predviđeno minimalno trajanje radionice je 45 min,a prijave su nužne zbog planiranja specifičnog materijala. Mole se roditelji da pošalju djecu u obući koja se smije zaprljati.

Za 19 sati zakazana je izložba Tee Morić Šitum 

U Nedjelju, 24. rujna od 16 sati- Maja Facepaint koja će bojama za tijelo nacrtati djeci što god požele

Skupina igrokaza "Dica Dicma", igrokazi "Kaos prije premijere", "Priče OK" i "Stare  cipele" izvode učenici OŠ Ante Starčević Dicmo, zakazana je u nedjelju, 24. rujna također u 16 sati.

Posljednja radionica u nedjelju je u 18 sati- One stroke painting Krisine Uvodić prilagođena je djeci osnovne škole. Kroz osnovne likovne elemente tehnike upoznati ćemo se s različitim oblicima kistova i njihovom aktivnom ulogom - kist će nam reći kako možemo upotrijebiti tek njegov oblik da naslikamo motiv kojeg želimo. Tragovi kistova ovise o tome kako ih držimo, prilazimo papiru, punimo bojom ili vodom, bez "znanja" o slikanju-oni vode, mi im se prepuštamo, pa obratno- u toj igri neprestano mijenjamo uloge. 

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 12:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c38d9fb9e03edf678b473c/80

˝Dišpetom do zdravlja˝- međunarodni dan bez automobila

U povodu održavanja svjetskog dana bez automobila, 22.rujna na prigodan način će se obilježiti promicanje smanjenja uporabe automobila
Javnozdravstvenu manifestaciju "Dišpetom do zdravlja",organiziraju Hrvatske liječničke komore SDŽ (HLK SDŽ) i njeni partneri Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, Županijske lige protiv raka - Split, Crvenog križa i Alumni udruge Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija.


 Jutarnju dio programa započinje od 11 sati fitnessom na Bačvicama pod vodstvom licencirane fitness instruktorice.Poslijepodne (od 17-19 sati) nastavlja se na Benama gdje su svi pozvani da šetnjom, trčanjem, rolanjem, vožnjom bicikle, skejtom, karetima i drugim aktivnostima (bez motornog pogona) prođu put od sjevernih marjanskih vrata do Bena

Prvih 200 posjetitelja koji stignu na cilj bit će nagrađeno prigodnim majicama.
Na samom okretištu autobusa na Benama održat će se središnje obilježavanje podjelom vode, zdravih zalogajčića, mjerenjem krvnog tlaka, glukoze u krvi, određivanjem krvnih grupa, davanjem zdravstvenih savjeta te dijeljenjem edukativno-zdravstvenih materijala.

 Cilj svih aktivnosti je promicanje smanjenja uporabe automobila pri čemu dajemo prioritet bicikliranju, hodanju i korištenju javnog prijevoza što doprinosi smanjenju vožnje automobilima, a time i smanjenju zagađenja te stvaranju uvjeta za očuvanje okoliša i prevencije bolesti sjedilačkog načina života.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane građane da se priključe ovoj hvalevrijednoj manifestaciji kako bi pokazali da vode računa o svome zdravlju, kao i zdravlju grada u kojem žive.

- "Dišpetom do zdravlja" želimo ukazati na važnost podizanja svijesti o štetnosti pretjerane uporabe automobila te potaknuti promicanje tjelesne aktivnosti i zdravog stila života kao bitne odrednice zdravlja.


Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 12:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .