Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5852fbdf1eea8fb55a8b4586/80
Foto: Promo

7 savjeta za vlasnike pasa koji imaju višak kilograma

Većina vlasnika niti ne primijeti da im pas ima višak kilograma sve dok ga ne odvedu veterinaru

Pretilost odnosno prekomjerna tjelesna težina problem je s kojim se ne susreću samo ljudi. Naši četveronožni ljubimci, također, mogu imati višak kilograma. Većina vlasnika niti ne primijeti da im pas ima višak kilograma sve dok ga ne odvedu veterinaru. Prekomjerna tjelesna težina jedan je od faktora razvoja bolesti poput dijabetesa, bolesti srca te raznih bolesti lokomotornog sustava. U nastavku donosimo nekoliko savjeta vlasnicima kako postići i održavati idealnu tjelesnu težinu psa i tako ga učiniti zdravim i punim energije.

1. Na vrijeme uočite višak kilograma

Mnogo je lakše izbjeći nakupljanje neželjenih kilograma nego držati dijetu kada se oni već nakupe. Baš kao i vlasnici, njihovi četveronožni kućni ljubimci mogu dobiti koji kilogram viška ako im se naglo poveća unos kalorija. Mogli bismo reći da gotovo sva pravila vezana uz promjene tjelesne težine koja vrijede za ljude vrijede i za pse. Na tjelesnu težinu životinje utječu mnogi faktori poput brzine metabolizma, stupnja tjelesne aktivnosti, količine hrane u obroku, eventualni međuobroci i slično, pa na njih vlasnici trebaju obratiti pažnju. Praćenje tjelesne težine vašeg psa iznimno je važno jer se na taj način mogu spriječiti brojne bolesti povezane s pretilošću. Iz tog je razloga poželjno da i vlasnici i psi usvoje zdrave životne navike poput pravilne prehrane i redovitog vježbanja.

 

2. Odredite stupanj pretilosti

Općenito možemo reći da je pas pretio ako mu se ne vidi struk, ako se pod rukom ne mogu osjetiti rebra te ako se uz kralježnicu i na bazi repa nalaze naslage masnoće. Do 15% iznad idealne tjelesne težine smatra se da životinja ima prekomjernu tjelesnu težinu, što se može uspješno korigirati promjenom načina prehrane, a kod vitalnih i mlađih pasa postepenim povećavanjem fizičke aktivnosti. Ukoliko životinja prelazi svoju idealnu težinu za više od 15% smatra se da je životinja pretila i potrebno je provesti dijetni program. U tom slučaju posjetite veterinara koji će odrediti točan stupanj pretilosti i predložiti plan prehrane.

 

3. Prepoznajte uzroke nakupljanja suvišnih kilograma kod psa

Debljina kod pasa rezultat je nakupljanja masnog tkiva, što je najčešće posljedica prekomjernog uzimanja hrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti. Neki psi skloniji su nakupljanju suvišnih kilograma od drugih. Tako su neke pasmine pasa ugroženije od drugih, na primjer zlatni retriveri, jazavčari, koker španijeli, labradori, rotvajleri, dok su neke druge pasmine poput hrtova manje sklone prekomjernoj tjelesnoj težini. Kritične skupine su i kastrirani mužjaci i sterilizirane ženke, koji zbog hormonalnih promjena imaju posebno povećan apetit. Bitno je naglasiti da eventualna pretilost životinja nakon ovih zahvata ovisi isključivo o vlasnicima jer se pravilnom prehranom može lako izbjeći. Tu spadaju i stariji psi koji imaju problema s kretanjem.

 

4. Spriječite razvoj bolesti uzrokovanih prekomjernom tjelesnom težinom psa

Mogućnost pojavljivanja brojnih bolesti se povećava s prekomjernom tjelesnom težinom. Pretili psi imaju veću mogućnost razviti neke od bolesti poput dijabetesa, moždanog udara, bolesti srčanog mišića te razne bolesti lokomotornog sustava. Najteža posljedica ipak je smanjena kvaliteta života i skraćen životni vijek psa.

 

5. Posavjetujte se s veterinarom

Prije početka dijetnog programa potrebno je posjetiti veterinara i napraviti kompletan klinički pregled, a nikako samostalno stavljati psa na dijetu. To je bitno kako bi se potvrdilo da pretilost nije hormonske prirode (npr. hipofunkcija štitnjače ili hiperfunkcija nadbubrežne žlijezde) odnosno da ne postoji neki medicinski razlog debljanja. Veterinar će utvrditi zdravstveno stanje vašeg psa i definirati program mršavljenja prilagođen isključivo njegovim potrebama. 

 

6. Prilagodite prehranu psa njegovim novim potrebama 

Tijekom dijetnog programa vaš pas uz postepeno povećanje tjelesne aktivnosti treba konzumirati manju količinu visokokvalitetne hrane. Purina je razvila Pro Plan OPTIWEIGHT, potpuno uravnoteženu gotovu hranu koja vašem psu pomaže kontrolirati unos kalorija istovremeno mu pružajući potrebnu količinu vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari.

 

7. Omogućite psu redovitu fizičku aktivnost

Uz dijetalnu prehranu dobro bi bilo pojačati i fizičku aktivnost psa. Naravno, treninzi bi se postepeno trebali intenzivirati, kako prevelikim fizičkim naporima ne biste ugrozili zdravlje vašeg psa. Započnite s laganim šetnjama u trajanju od sat vremena, a nakon nekog perioda produžujte taj vremenski interval. Obično se preporuča da odrasli pas ima barem 3 šetnje dnevno, od kojih je jedna u trajanju od 1,5 do 2 sata. Kad pas stekne određenu razinu kondicije, šetnje možete upotpuniti igrom s lopticom ili, još bolje, s ostalim psima.

Gubitak neželjenih kilograma kod pasa dug je i spor proces, koji, prije svega, zahtijeva strpljenje i disciplinu vlasnika. Ponekad je zaista teško odoljeti njihovim velikim očima koje nas molećivo gledaju kada sjedimo za stolom, no umjesto dodatnom hranom iskažite psu ljubav zajedničkom igrom i maženjem. 

 

Petra Tomljenović, dr. vet. Med.





Facebook komentari

hr Thu Dec 15 2016 21:46:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b29b1fb47398fa7d8b461f/80
Foto: Pixabay

Simbol poklada: Ovo su trikovi na najfinije krafne

Ovaj recept garantira najsočnije krafne bez upijanja masnoća
Slatki simbol poklada su krafne, slastica za koje originalni recept ne postoji jer svaka domaćica ljubomorno čuva trikove koje njihove čine najboljima. Ipak do razotkrivenih sastojaka i postupka prilikom pripreme došli smo zahvaljujući našim mamama. Zadovoljna.hr donosi recept koji garantira najsočnije krafne bez upijanja masnoća.

Sastojci za krafne: 
- 1 kg glatkog brašna
- 2 cijela jaja i 2 žumanjka
- 1/2 šalice šećera
- 1 čajna žlica soli (puna do rubova)
- 2 vanilin šećera
- ½ vrećice praška za pecivo
- malo ribane korice limuna
- 1 čajna žlica rakije
- 1 dcl ulja
- 5 dcl mlijeka
- 1 kocka svježeg kvasca

Priprema krafni:

1. U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (ne smije biti prevruće) dodajte 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže. 

2. Jaja tucite sa šećerom i malom žlicom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Dodajte potom toplo ulje, žlicu rakije, izmiješajte i dodajte kvasac i naposljetku toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).

3.
Dobivenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobiveni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

4.
Lonac napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Krafne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.

Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krafnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).

5.
Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krafne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.

Savjet

1. Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će spriječiti nastajanje rupica u krafnama.

2. Mala žličica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krafni na prženje pazite da ne pretjerate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krafne se neće ispeći i upiti će više masnoće.

3. Kako bi vam krafne uspjele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego ga umijesite zagrijte u pećnici oko 3 minute na temperaturi od 20 °C.

Dobar tek!

Facebook komentari

hr Sun Feb 26 2017 10:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/55d89d93bd0b090b008b4c5a/80
Foto: Screenshot YouTube

Danas je taj dan!: Stiže nova Nokia 3310

Procjenjuje se da će reizdanje Nokije 3310 stajati oko 60 eura

Svjetski kongres mobilne industrije (Mobile World Congress) u Barceloni donosi nam niz najnovijih pametnih telefona. No, veliku pozornost privlači jedan mobitel koji se uopće ne može nazvati smartphone. Već tjednima prije Barcelone svijet bruji o zanimljivom projektu Nokije, odnosno finske kompanije HMD Global, za oživljavanjem legendarne Nokije 3310. Originalna Nokia 3310 izašla je na tržište ‘davne’ 2000. godine, a prodala se u čak 126 milijuna primjeraka, što je čini jednim od najprodavanijim mobitelom u povijesti. Stekla je kultni status zbog dugotrajnog trajanja baterije, izdržljivosti, kao i zarazne igrice Zmija, u svojoj drugoj verziji. - piše Večernji list

Procjenjuje se da će reizdanje Nokije 3310 stajati oko 60 eura (što je i više nego duplo jeftinije od cijene originalnog izdanja 2000. godine).  

Uoči predstavljanja procjenjivalo se da novo izdanje neće imati tehnologiju touchscreena (tako je bilo i na originalu), a umnogome bi trebala podsjećati na stari model. No, nova Nokia 3310 bit će tanja i lakša od originala, a i plastično kućište zamijenit će polimeri ili metal. Također, zaslon ne bi trebao ostati crno-bijeli, nego će vjerojatno stići u boji. No, neće to biti zaslon visoke rezolucije poput najnovijih modela Applea ili Samsunga. Novo izdanje također bi trebalo imati odličnu bateriju, a po tom pitanju očekuje se da i nadmaši original. No, svi očekuje da oživi i igra Zmija.  

Osim retro Nokije 3310, HMD bi trebao predstaviti i svoj novi smartphone Nokia P1, što bi trebala biti najjača Nokia dosad. - piše Večernji list.

Facebook komentari

hr Sun Feb 26 2017 09:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b28d7db47398fa7d8b4606/80
Foto: Wikipedija

Blaca na otoku Braču: Pustinja do koje mogu doći samo najuporniji

Pustinja Blaca smjestila se na južnoj strani otoka Brača, između mjesta Bol i Milna. Osnovana je u 16. stoljeću kada ovdje dolaze poljički svećenici glagoljaši
Hrvatska obala skriva mnoge povijesne spomenike koji svjedoče o prošlim vremenima. No, ni otoci nisu izuzeti od ove činjenice. Tako mnogi od naših otoka skrivaju povijesne bisere koji bi nam mogli ispričati puno priča, a sam otok Brač krije spomenik koji je jedinstven na cijeloj obali. - piše punkufer.hr

Iako bi na prvu pomislili da se ovdje radi o nepreglednim poljima pijeska i suhog područja, to zapravo nije tako. Sam naziv Pustinja, odnosno eremitorij, dolazi od skupine stanovnika koji su živjeli na jednom području. S prvom pojavom kršćanstva pojavili su se i pojedinci koji su živjeli u potpunoj samoći, tzv. pustinjaci. Iako su se odlučili na život u samoći, udaljeni od mjesta i sela prepuna ljudi, s vremenom su razvijali zajednice u kojima su živjeli sa svojim istomišljenicima te svoj život posvetili molitvi i duhovnom životu.

Pustinja Blaca smjestila se na južnoj strani otoka Brača, između mjesta Bol i Milna. Osnovana je u 16. stoljeću kada ovdje dolaze poljički svećenici glagoljaši. Naime, oni su bježali pred osmanskom vojskom koja je tijekom tog vremena pokušavala osvojiti što veći dio dalmatinske obale. Izbjegli svećenici svoje su sklonište pronašli u kamenjem pregrađenoj pećini. Prvo su se bavili obrađivanjem zemlje od koje su živjeli, a s vremenom su dobili i dozvolu za izgradnju samostana i crkve. Prvotnoj pećini prvo su dodavani osnovni objekti kao što su podrum, kuhinja i razne peći. Crkvica je izgrađena 1588. godine, a kasnije je izgrađen i samostan ali i, za ono vrijeme, velebne višekatnice.

Pustinjaci su bili vrsni poljoprivrednici koji su iskorištavali svaki metar obradive i plodne zemlje. Stoga ne treba čuditi činjenica da je na ovom području nastala poljoprivredna zadruga koja je funkcionirala na podjeli ostvarenih dobitaka i zajedničkom vlasništvu. Većim angažmanom pustinjaka, ali i dolaskom novih učenjaka, ovaj dio otoka gospodarski se jako razvijao. Uz poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno vino i med, svećenici su se bavili i tiskanjem knjiga i astronomijom, u Pustinji se nalazio nadaleko poznati opservatorij.

Kako im je poljoprivreda dobro išla te su dugo godina bili najjači privrednici na otoku, svećenici su s vremenom razvili i dobru trgovinu. Stoga ne treba čuditi što su u svom vlasništvu imali čak tri trgovačka jedrenjaka. Njihovi brodovi plovili su cijelim Sredozemnim morem, a zanimljivo je da su korišteni i u borbi s britanskom mornaricom u splitskoj luci 1809. godine.

Pustinja je funkcionirala kao samostan, ali oni službeno nisu bili pripadnici nikakvog reda. Hvarsko-brački biskup dao im je dozvolu da u svoje redove primaju koga žele, bez utjecaja crkvenih ili svjetovnih institucija.

Subraća, kako im je glasio službeni naziv, zajedno su birali starješinu koji je vodio brigu o svim članovima i zajedničkim poslovima. Iako je život pustinjaka bio zamišljen kao skroman život pojedinaca, Blaćanski pustinjaci imali su i poslugu, ali i težake koji su obrađivali zemlju. To ne treba čuditi obzirom da su uspjeli razviti veliko gospodarstvo koje je bilo na dobrom glasu na cijelom Mediteranu.

Posljednji koji su upravljali Pustinjom Blace bili su svećenici Miličević. Članovi ove obitelji u svijetu su bili poznati kao strastveni astronomi, o čemu svjedoče i dva asteroida koji nose naziv Miličević i Brač, upravo njima u čast. Smrću posljednjeg pustinjaka, don Nikole Miličevića, koji je umro 1963. godine, Pustinja prestaje s djelovanjem te se u njoj otvara muzej.

Kako je Pustinja izgrađena od kamenja iz obližnjeg kamenoloma, ne treba čuditi da se s godinama savršeno sklopila s okolinom i bojom okolnih stijena. Danas je ovdje smješten muzej u kojem je izložen stari namještaj, kuhinja, blagovaonice i različito stilsko pokućstvo po sobama. No posebnost muzejske zbirke čine razne astronomske sprave, bogata zbirka starinskog oružja i satova te bogata knjižnica s djelima pisanima hrvatskom ćirilicom, poljičicom.

Samoj Blaci može se pristupiti na dva načina. Prvi je automobilom kojim se dolazi do sjeverne strane. Cesta ide prema Vidovoj gori, ali može biti teško prohodna za niska vozila, zbog čega se preporuča ostavljanje vozila i šetnja preko napuštenog sela Dragovode do Pustinje. Drugi način je brodom, s južne strane. Dolaskom u Popovu valu trebat će vam još nekih 45 minuta pješačenja kako biste stigli do Pustinje. Cijeli članak pogledajte ovdje.


Facebook komentari

hr Sun Feb 26 2017 09:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b2815bb473983e7d8b4641/80
Foto: D.N.

Matko Jelavić priprema prvi solistički koncert u Lisinskom

Gosti na koncertu bit će splitska klapa Iskon s mojom pjesmom Dobra večer prijatelji, Danijela Pintarić, Marko Jelavić, Jasna Zlokić
Matko Jelavić, poznati splitski pjevač, tekstopisac i skladatelj, 29. ožujka imat će prvi solistički koncert u Lisinskom u Zagrebu gdje će otpjevati svoje najveće hitove uz pratnju orkestra vrhunskih glazbenika iz Splita.  

- Ovo je moj prvi solistički koncert u Lisinskom, događa je na moj 59 rođendan, 29. ožujka 2017. nakon 29 godina pjevačke karijere. Naslov je Majko stara, po mojoj ultra popularnoj pjesmi, u Hrvatskoj i inozemstvu. Na koncertu će biti izvedeno 30-tak mojih dobro znanih pjesama – Ta divna splitska noć, Rodija se sin, Ti, samo ti, Na plavom Jadranu, Jedne noći pokraj Save, Pianino... Gosti na koncertu bit će splitska klapa Iskon s mojom pjesmom Dobra večer prijatelji, Danijela Pintarić, Marko Jelavić, Jasna Zlokić.

Ovaj koncert je moj skromni doprinos budućem oporavku hrvatske glazbe, koji je nužan! - rekao je Jelavić

Facebook komentari

hr Sun Feb 26 2017 08:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .