Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbdb3ef29111c4e568b45a7/80

Prosvjed građana Splita "Spasimo Đardin”: "Bit ćemo uporni i nećemo odustati sve dok nadležni ne počnu raditi ono za što su plaćeni"

Prosvjed je zakazan za sutra, 23. travnja u 12 sati, a organizatori pozivaju sve da im se priključe

Stanari stare gradske jezgre "Đardina" najavili su prosvjed kojim želi ukazati na "devastaciju i pretjeranu, neprimjerenu eksploataciju".

Prosvjed je zakazan za sutra, 23. travnja u 12 sati, a organizatori pozivaju sve da im se priključe. 

Priopćenje stanara donosimo u nastavku, autentično i u cijelosti: 

- Nakon što smo prije 20-tak dana održali miran skup, kojim smo javnost upoznali s neizdrživom situacijom u kojoj se nalazimo kao stanari stare gradske jezgre i ukazali na devastaciju i pretjeranu, neprimjerenu eksploataciju Đardina, sutra u utorak 23.04.2019. u 12:00 sati organiziramo javni prosvjed.

Dopise, kojima smo ukazali na postojeće probleme, uputili smo gradonačelniku, gradskim vijećnicima, našim gradskim kotarima i konzervatorskom odjelu. Odgovor i podršku jedino smo dobili od Gradskog kotara Grad te vijećnika stranke Pametno.

Budući da se ni gradonačelnik ni Konzervatorski odjel grada Splita nisu očitovali, a sutra se sprema otvaranje još jedne od manifestacija u Đardinu, odlučili smo održati javni prosvjed kojim poručujemo da ćemo biti uporni i nećemo odustati sve dok nadležni ne počnu raditi ono za što su plaćeni, a to je PROVODITI ZAKONE I OSIGURATI ZAŠTITU I OČUVANJE OVOG SPOMENIKA PARKOVNE ARHITEKTURE TE ZAUSTAVITI IZUMIRANJE I ISELJAVANJE STANOVNIŠTVA IZ STARE GRADSKE JEZGRE.

I ovaj put, kao što je čest slučaj u našoj zemlji, građani moraju ukazivati na propuste i loš rad institucija koje plaćaju. Nažalost, događa se isti scenarij kao npr. s Marjanom, Modrom špiljom na Visu... da se ono što je najvažnije i najvrijednije uništava zbog pogodovanja podobnim koncesionarima.

Sutra ćemo s transparentima u rukama stati pored najavljene "Piknik zone by Staropramen" (češko pivo!!??) za koju smatramo da je potpuno neprimjerena prostoru Đardina, kao što su i sve druge planirane manifestacije. Uz nas će biti stanari koji žive unutar zidina Dioklecijanove palače, s kojima dijelimo iste probleme i kojima smo zbog podrške izuzetno zahvalni.

Za dio javnosti koji još nije upoznat s činjenicama, želimo ponoviti da se u Đardinu, koji je SPOMENIK PARKOVNE ARHITEKTURE ujedno i na listi UNESCO-a, tijekom ljetnih mjeseci SVAKOGA DANA, a povremeno i u ostatku godine, održavaju koncertne manifestacije. Pretjerana eksploatacija Đardina započela je dolaskom Alijane Vukušić na čelo Turističke Zajednice, uz blagoslov tadašnjeg gradonačelnika Splita Ive Baldsara koji je 2015. odobrio prenamjenu gradskog parka, te odobrio održavanje manifestacija  što je u potpunosti protivno važećim zakonima RH (ZAKONU O BUCIOČUVANJU EUROPSKE BAŠTINE UNESCO-AZAKONU O ZAŠTITI PRIRODE, ZAKONU O ZAŠTITI I OČUVANJU KULTURNIH DOBARA, te ZAKONU O ZAŠTITI OKOLIŠA).

Organizatori koncerata imaju pravo postaviti binu na zelenoj površini, postaviti kućice i štekate gdje prodaju piće, ukrase i zvučnike tako da ih vezuju za stoljetna stabla "zaštićenog" parka. Za to dobivaju financijsku potporu Turističke Zajednice, a Gradu Splitu plaćaju simboličnu koncesijsku naknadu, sve to pod izgovorom "bogatije" turističke ponude.

Citiramo direktoricu TZ grada Splita Alijanu Vukušić, koja je nedavno u jednom intervjuu naglasila: "PRIJE SVEGA MORAMO MISLITI NA NAŠE GRAĐANE I AKO KVALITETA ŽIVOTA SPLIĆANA BUDE DOBRA, BIT ĆE DOBRO I NAŠIM GOSTIMA"...

Citiramo i splitskog gradonačelnika, koji je na konferenciji o "Razvoju održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom" izjavio: "POVIJESNE JEZGRE ČUVA STANOVNIK, A NE KOMUNALNI REDAR. AKO NE KRENEMO S VRAĆANJEM STANOVNIŠTVA, MISLIM DA NEĆEMO NAĆI RECEPT. NISAM PROTIV TURIZMA, ALI MORAMO POŠTEDJETI LJUDE NEGATIVNIH EFEKATA TURISTIFIKACIJE."

... pa molimo oboje da krenu sprovoditi svoje riječi u djela.

PRAVO NA PARK ne tražimo samo zbog nas - stanara, nego i zbog ostalih naših sugrađana koji imaju pravo na jednu oazu mira i ljepote u centru Splita, u kojoj se nekad mogla doživjeti prošlost i duh našeg grada, osluhnuti zvukovi prirode, a sada je narušen koncertnim binama i zvučnicima, kućicama za prodaju piva, suvenira i hamburgera. Kroz razgovore s turistima smo vidjeli da i oni smatraju važnijim doživjeti park kao mjesto gdje mogu pronaći mir, opustiti se, odmoriti se od velikih gužvi koje imamo ljeti u staroj gradskoj jezgri.

Molimo naše sugrađane da probaju zamisliti da se ispred njihovih kuće više od 100 dana u godini održavaju koncerti i da tijekom cijelog tog razdoblja nemaju mogućnost voditi normalan život, otvoriti prozore, pogledati film ili tv program, otići na spavanje prije 24:00 sata, a moraju se ujutro ustati, otići na posao ili u školu. Uskraćeno nam je pravo mira u vlastitom domu, a i mi smo, kao i ostali naši sugrađani ponekad umorni, bolesni, ili imamo malu bebu koja ne može zaspati ako zid kuće vibrira od jačine zvučnika. Nama je jasno da živimo u centru grada i da ne možemo živjeti u potpunoj tišini. Ali zakon o zaštiti od buke naročito štiti prostore kao što su parkovi. Također bi svatko od nas pretrpio par događanja godišnje, a mi imamo događanja ispred naših domova minimalno 100 dana.

Nadamo se da će nam se građani grada Splita pridružiti sutra u prosvjedu i podržati nas u nastojanjima da očuvamo Đardin i život u staroj gradskoj jezgri. - stoji u priopćenju 

hr Mon Apr 22 2019 14:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/560836c13bb0d9a2108b4784/80
Foto: FaH

MVEP odbacuje izjavu predsjednika RS Vučića o opravdanosti oružane pobune u RH početkom 1990-ih

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ocjenjuje krajnje neprihvatljivom jučerašnju izjavu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kojom opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti s ciljem rušenja ustavnopravnog poretka početkom 1990-ih.
Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića.

O tome jasno govore brojne relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti i Opće skupštine Ujedinjenih naroda, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Haagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske protutužbe.

Upravo pretenzije na miješanje u unutarnje stvari susjedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srbijanske politike, koja nije od jučer. Nasuprot ovakvim srbijanskim pokušajima, Hrvatska je zainteresirana za stabilnost svoga susjedstva i otvorena za prijenos vlastitih iskustva na njegovome putu u Europsku uniju. Ne dopuštamo nepoštivanje činjenice da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država, nastala demokratski izraženom voljom naroda i obranjena u nametnutom joj ratu, koja želi razvijati skladne dobrosusjedske odnose sa svim susjednim državama.

Republika Hrvatska jamči najviši stupanj zaštite prava nacionalnih manjina te izgrađuje tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju među građanima. Umjesto manipuliranja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, sukladno preuzetim obvezama, unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država.
hr Sun Aug 25 2019 14:33:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d6268f929111ccd5c8b456e/80

Obilježena 78. obljetnica Prvog splitskog partizanskog odreda

Gradonačelnik Opara sa svojim savjetnikom Grubišićem položio je vijenac ispred Spomen ploče na Plokitama.

Polaganjem vijenaca pred Spomen ploču u Vinkovačkoj ulici na Plokitama jutros je u Splitu obilježena 78. obljetnica formiranja i strijeljanja Prvog splitskog i solinskog partizanskog odreda. Vijence su položila izaslanstva Grada Splita, Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, Veterana Domovinskog rata i antifašista, Socijaldemokratske partije, Socijalističke radničke partije te Društva Josip Broz Tito, a program u organizaciji gradske i županijske udruge antifašista nastavljen je u Košutama i Ruduši na mjestu pogibije boraca Odreda.

Prije 78 godina 24 Splićana i Solinjana hrabro su krenuli braniti svoj grad i svoju zemlju, ali ispunjenje njihovih želja za slobodnim Splitom i Domovinom dogodila se 26. kolovoza 1995. kada je Vlak slobode ušao u grad i konačno donio ispunjenje njihovog cilja: slobodne, demokratske i mirne zemlje i Splita takvoga u njoj.- kazao je u svom prigodnom obraćanju gradonačelnik Andro Krstulović Opara nakon što je u ime Grada Splita zajedno sa svojim savjetnikom Ivicom Grubišićem Girom položio vijenac ispred Spomen ploče na Plokitama.

Na nama je, kako je kazao, čuvati uspomenu na njih, na njihovu žrtvu, žrtvu tih mladih momaka koji su goloruki kao i momci 91. krenuli bezrezervno braniti svoju Domovinu.

Očuvanjem sjećanja na borce Prvog splitskog partizanskog odreda koji je među prvima u Europi išao u borbu protiv fašističke okupacije u obrani svoje domovine i svoga Splita, kao što je to jednako učinila mladost 50 godina poslije suočena s novim fašizmom, mi antifašisti ćemo ustrajati u našem zahtjevu gradskim vlastima da se dodjeli primjereno mjesto ili trg u Splitu autentičnog naziva: Prvi splitski partizanski odred.- istaknula je u svom prigodnom obraćanju Vesna Podlipec, potpredsjednica Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita.


hr Sun Aug 25 2019 12:55:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Policija u Slavoniji od liječnika traži da prepoznaju teroriste

Na adresu županijskog Doma zdravlja nedavno je stigao dopis PU osječko-baranjske u kojim se od liječnika zapravo traži da prepoznaju i prijave potencijalne - teroriste.

U dopisu koji je stigao županijskom Domu zdravlja u Osijeku stoji kako “se provode mjere prevencije i suzbijanja terorizma, a dosadašnjom analizom evidentiranih sigurnosnih rizika utvrđena je radikalizacija osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj kao i u ostatku Europe”. Zbog toga, kažu u policiji, liječnici obiteljske medicine i psihijatri “trebaju preventivno djelovati i pravovremeno otkrivati ovakve sigurnosne događaje jer je utvrđen značajan postotak osoba koje su evidentirane kao osobe s duševnim smetnjama, a koje su iskazivale naklonost ideologijama terorističkih organizacija”, piše Jutarnji list

Liječnici su dopis primili s neodobravanjem - kako zbog još jednog zadatka za koji jednostavno nisu educirani, tako i zbog činjenice da policija ima namjeru tražiti teroriste samo među psihičkim bolesnicima. Koordinacija liječnika obiteljske medicine (KoHOM) zbog toga je, navodi Jutarnji, uputila dopis pučkoj pravobraniteljici. 

- Da, pisali smo pravobraniteljici jer ovo je apsolutno posao koji liječnici obiteljske medicine ne mogu raditi. To je samo još jedan, dodatni način da se naruši odnos povjerenja između pacijenta i liječnika, a to ne smijemo dopustiti, objasnio je dr. Berislav Bulat iz KoHOM-a. 

'Oni s duševnim smetnjama opasni jednako kao i oni bez njih'

MUP-ov dopis problematičan je i za psihijatra iz Klinike za psihijatriju Vrapče dr. Ivana Čelića

- Sve je pokrenula Europska komisija jer je u nekim zemljama EU, ali ne i u Hrvatskoj, utvrđeno da se psihijatrijski pacijenti, i to uglavnom autisti i shizofreničari, pokušaju, a ponekad i uspiju “regrutirati” u terorističke organizacije.

- No, gdje su podaci za Hrvatsku, tko je to utvrdio i u kojem obimu da su psihički bolesnici teroristi? Radi se tek o preporukama EK koje je izradio nizozemski RAN (Radicalisation Awareness Network), no sigurno je i to da u tim preporukama stoji da se u sve to trebaju uključiti znalci, odnosno psihijatrijske ustanove, a ne domovi zdravlja.

- Iz preporuka se može iščitati kako nema direktne i linearne povezanosti između terorizma i psihičkih poremećaja, nego se apostrofira kako pojedine dijagnoze psihičkih poremećaja i njihovi simptomi mogu generirati vulnerabilnost osobe s duševnim smetnjama u odnosu na temu terorizma. Posve je jasno da svi teroristi nisu osobe s duševnim smetnjama, ali među teroristima može biti i osoba s duševnim smetnjama. U tom smislu dana je preporuka liječnicima da u slučajevima kada u svojoj kliničkoj prosudbi procijene takvu opasnost obavijeste nadležna tijela, ali to moraju biti psihijatri.

- Ono što je prijepor i generator nesigurnosti u postupanju jest nedostatna transparentnost praktične primjene navedene preporuke, primjerice, kada i kome javiti, s kolikom količinom informacija, tko točno treba prijaviti i slično. Osim toga, interpretacija tih preporuka trebala bi biti takva da se na najmanji mogući način stigmatiziraju osobe s duševnim smetnjama i da se uvijek jasno navodi kako osobe s duševnim smetnjama nisu po prirodi stvari opasne, nego to mogu biti u pojedinačnim slučajevima, kao što to mogu biti i svi oni koji nemaju dijagnozu psihičkog poremećaja, zaključio je dr. Ćelić u razgovoru za Jutarnji list.

hr Sun Aug 25 2019 10:05:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d22eaf629111c9afa8b45df/80
Foto: Pixabay

U Dalmaciji sunčano i vruće, ali u njezinoj unutrašnjosti može biti pljuskova i grmljavine

Prema sinoptičkoj karti - i danas ćemo biti u polju povišenog tlaka zraka, ali zbog pritjecanja vlažnog zraka s juga i jugozapada atmosfera neće biti posve stabilna.
U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, ali u njezinoj unutrašnjosti, uz umjeren i jak razvoj oblaka, može biti pljuskova i grmljavine. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 21 do 24, a najviša dnevna između 31 i 33. 

I na južnom Jadranu slično - većinom sunčano i vruće uz uglavnom slab sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka slična kao na srednjem dijelu. 

Idućih dana u unutrašnjosti vrlo toplo i vruće, ali nestabilno. Povremeno će biti pljuskova i grmljavine koji lokalno mogu biti i izraženiji, osobito u ponedjeljak. Bit će i sparno, a vjetar uglavnom slab. 

Na Jadranu idućih dana i dalje pretežno sunčano i vruće. Povremeno može biti lokalnih pljuskova, osobito na sjevernom dijelu i u unutrašnjosti Dalmacije. U noći i ujutro puhat će slaba do umjerena bura, a tijekom dana zapadnjak i sjeverozapadnjak. 

Dakle, idućih dana očekuje nas dosta sunčanog, vrlo toplog i vrućeg vremena, ali uglavnom na kopnu nestabilno, povremeno s kišom i pljuskovima, osobito danas i u ponedjeljak, javlja HRT.
hr Sun Aug 25 2019 08:16:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .