Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d7541eb29111cc8768b456d/80

Mejaši ponovno zatrpani smećem, građani ogorčeni

Ogorčeni čitatelj tvrdi kako je na ovom odlagalištu nedavno buknuo i požar
O samom izgledu "odlagališta" koje se nalazi na Mejašima u Splitu dovoljno govore slike u prilogu.

Prije nekoliko dana na tom istom odlagalištu je planuo požar, a čitatelj tvrdi kako se smeće ne odvozi danima.

- Molim vas odvezite ovo smeće i postavite kontejnere za glomazni otpad. Zbog kojeg razloga prisiljavate građane da trpe ovakav nered? Uredno primate plaće za svoj posao svaki mjesec. Jeste li ga odradili? - upitao je čitatelj gradske vlasti.
hr Sun Sep 08 2019 20:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2b099929111c63128b45c4/80
Foto: Zaklada za zaštitu životinja Split

Muškarac ostavio pse pred skloništem u Kaštelima: Snimila ga nadzorna kamera. Prepoznajete li ga?

Zaklada za zaštitu životinja Split traži osobu koja je napravila ovaj odvratan čin...
Facebook stranica "Zaklada za zaštitu životinja Split" je danas poslijepodne objavila izrazito uznemirujuću i šokantnu objavu uz fotografije.

Naime, nepoznati muškarac je rano jutros došao do skloništa za životinje Animalis Centrum u Kaštel Sućurcu te ispred ostavio kutiju u kojoj su se nalazili psi, odnosno, predpostavlja se, majka i četiri štenca, s namjerom da ih se riješi.
Međutim, kujica je izašla iz kutije te se udaljila od skloništa. Kasnije su je djelatnici pronašli na cesti - pregaženu, dok su četiri štenca ostala u kutiji... 


Evo što su točno napisali u objavi: 

- Danas 24.1.2020. u 06,13 minuta (napomena: na snimkama nadzorne kamere sat pokazuje sat naprijed), muška osoba iz smjera Maslinika pokraj skloništa, s kapuljačom na glavi, dobi otprilike 30-50 godina, ostavio je kutiju pred ogradom skloništa. Trideset sekundi poslije njegova odlaska, iz kutije je iskočio bijeli pas, koji je nosio ogrlicu te povodnik koji je vukao za sobom.

Prema snimci nadzorne kamere, bijeli pas se pred skloništem zadržao do 07, 03 minuta, a zatim se udaljava prema magistrali.

Po dolasku djelatnika skloništa u 07,50, oni pronalaze kutiju u kojoj se nalaze četiri štenca (na fotografijama, ženka i tri mužjaka). Nažalost, bijeli pas, pretpostavljamo njihova majka pronađena je par stotina metara dalje, na magistrali, pregažena. Ona nije označena mikročipom ili je on ispao od siline udarca.
MOLIMO SVE koji prepoznaju osobu sa snimke, bijelu kujicu ili pak štence i imaju više informacija da nas kontaktiraju. OVAJ PUT ćemo doći do osobe koja je ovo napravila, molimo vas da nam u tome pomognete. - napisali su. 

Ukoliko prepoznajete osobu s fotografija, hitno se javite ovoj grupi
hr Fri Jan 24 2020 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2b040229111c8d128b459c/80
Foto: Grad Split

Potpisan Sporazum: Nastavlja se suradnja Grada Splita i UNICEF-a

NICEF je u posljednjih pet godina u Splitu pokrenuo brojne projekte...

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo, zamjenica gradonačelnika, Jelena Hrgović Tomaš, Lukša Regjo, direktor tvrtke Čistoća Split i Tomislav Prljević, zamjenik direktora tvrtke Vodovod i kanalizacija Split potpisali su danas u Gradskoj upravi Sporazum o suradnji Grada Splita i UNICEF-a čime se nastavlja se višegodišnje uspješno partnerstvo započeto 2015. godine. Suradnjom s gradskim tvrtkama i Gradom Splitom UNICEF podržava programe edukacije odgajatelja u vrtićima, podrške obiteljima u teškim životnim okolnostima, potpore udomiteljima te poboljšanja uvjeta u rodilištima.

Prije potpisivanja Sporazuma o suradnji predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo i zamjenica gradonačelnika, Jelena Hrgović Tomašposjetile su vrtić Rusulica DV „Cvit Mediterana“ koji provodi UNICEF-ove programe edukacije stručnog osoblja.

Prvih 5 godina suradnje s UNICEF-om podržale su gradske tvrtke Stanouprava, Vodovod i kanalizacija i Čistoća dajući  podršku u prikupljanju sredstava za programe za djecu. Tako je od 2015. do 2019. godine ostvareno gotovo 7000donacija i prikupljeno pola milijuna kuna za podršku djeci i njihovim obiteljima. Od prošle godine ovu suradnju podržavaju gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija Split i Čistoća Split s kojima je potpisan ugovor i za narednih 12 mjeseci.

- Ono što je najvažnije u suradnji Grada Splita, njegovih komunalnih tvrtki i UNICEF-a jest činjenica da je ovom akcijom prikupljeno petsto tisuća kuna koje su usmjerene u prvom redu programima za djecu. Cilj nam je nastaviti dosadašnju suradnju kako bi u ovom projektu bili solidarni i ujedinjeni u pružanju pomoći onima kojima je najpotrebnija. - kazala je zamjenica gradonačelnika Grada Splita, Jelena Hrgović Tomaš.

- Grad Split i UNICEF već 5 godina uspješno surađuju za dobrobit djece u Splitu i cijeloj Hrvatskoj. Ovom prilikom zahvaljujem i Gradu i gradskim tvrtkama, a posebno svim građanima Grada Splita. U vašem gradu provodimo niz aktivnosti za dobrobit najmlađih sugrađana i njihovih obitelji, s naglaskom na roditelje najmlađe djece, roditelje djece s teškoćama u razvoju, udomitelje i socijalno ugrožene obitelji te nam je iznimno drago što ćemo to moći nastaviti i u budućnosti. - rekla je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Pokrenuti brojni projekti

UNICEF je u posljednjih pet godina u Splitu pokrenuo brojne projekte, a u 2019. godini je, između ostaloga, za klinički Odjel za neonatologiju pri KBC-u Split nabavio 4 fototerapijske deke za liječenje novorođenačke žutice. Posebnost fototerapijske deke je u tome što se novorođenče prilikom liječenja ne treba odvajati od majke i smještati pod fototerapijsku lampu nego dijete i majka imaju nesmetani fizički kontakt što doprinosi bržem i boljem oporavku djeteta. Ukupna vrijednost ove donacije je 140.000 kuna, a uz donaciju uređaja održana je i edukacija osoblja.

UNICEF je nastavio podržavati Udrugu udomitelja „Tobolac”, Obiteljski centar Split te stručnjake koji se bave obiteljsko-pravnom zaštitom. U šest splitskih vrtića provode se besplatne radionice za roditelje Rastimo zajedno i Rastimo zajedno plus, a u suradnji sa Zakladom „Hrvatska za djecu“ udomiteljima koji zbrinjavaju djecu mlađu od 3 godine osigurana je financijska potpora za nabavu dječje opreme u iznosu od 5.000 kuna po djetetu. Za institucije za djecu s teškoćama u razvoju - Slava Raškaj, Juraj Bonači, Cvit Mediterana i centar za rehabilitaciju „MIR“ - UNICEF je osigurao opremu za potpomognutu komunikaciju u vrijednosti od 30.000 kuna, a za 2020. godinu planirano je daljnje ulaganje u opremu i edukaciju stručnjaka ovih institucija u vrijednosti od 100.000 kuna.

Stručnjaci Centra za socijalnu skrb Split, podružnice Obiteljski centar, educirani su za provedbu novog programa „Rastimo zajedno i Mi“. Ovaj je program namijenjen roditeljima najmlađe djece koji su u sustavu socijalne skrbi i žive u teškim socioekonomskim uvjetima. U svrhu provedbe nove usluge obiteljskom je centru UNICEF osigurao opremu, namještaj i didaktičke igračke za prostore za rad s djecom u vrijednosti od oko 14.000 kn.

S ciljem pružanja podrške djeci i mladima čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne UNICEF je tijekom prošle godine opremio zatvor u Splitu s opremom za video-posjete, a u tijeku je i uređivanje prostora namijenjenog posjetima djece. Osim opremanja prostora UNICEF je i educirao osoblje u zatvoru, državne odvjetnike za mladež i stručne suradnike Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.


hr Fri Jan 24 2020 15:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e14bb5b29111c22598b456d/80
Foto: Grad Split

U 23 gradska kotara: Sa splitskih ulica očišćeno 200 tona "šute"

Odvoz svake tone košta 450 kuna...
Čistoća je po nalogu komunalnog redarstva Grada Splita u posljednja tri mjeseca počistila divlja odlagališta građevinskog otpada u 23 gradska kotara i mjesna odbora, kojeg je dalje predala ovlaštenoj tvrtki na zbrinjavanje. 

Dosad je uklonjeno više od 200 tona šute koju su građani Splita nepropisno ostavili na gradskim ulicama. Odvoz svake tone košta 450 kuna. 

Posla ima još puno, čisti se svaki dan i na red će doći i ostali gradski kvartovi. Hoće li ijedan "preskočiti" Split III ili Varoš? - izvijestio je grad Split te poručio građanima slijedeće: 
  • Građevinski otpad nije dozvoljeno ostavljati na javno prometnim površinama i tu vrstu otpada Čistoća Split ne odvozi.
  • Svi oni koji imaju takav otpad moraju ga zbrinuti o svom trošku na način da ga predaju ovlaštenim pravnim osobama koje imaju dozvolu i mogućnosti zbrinjavanja građevinskog otpada.
  • Svako nepropisno odlaganje otpada prijavite Komunalnom redarstvu Grada Splita!

U nastavku pogledajte količinu uklonjenog otpada po splitskim kvartovima:

hr Fri Jan 24 2020 15:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcdebd529111c40ec8b458a/80

Restoran Rus organizira catering, domjenke i obiteljske svečanosti po povoljnim cijenama

Domaća spiza i dobra atmosfera je zagarantirana
Restoran Rus ponovno kreće sa svojim standardnim programom. Tako već ovog vikenda možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.

Cijeli tjedan traje akcija na divljač i mesna plata za dvoje po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 50 kuna, te mesna plata za 100 kuna. 

U ponudi su i dnevni meniji po povoljnim cijenama oko 35 kuna.

Restoran Rus, smješten uz Rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Jan 24 2020 12:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .