Ovo su simptomi raka debelog crijeva – ne ignorirajte ih čak i ako ste mladi

Bolest se većinom i otkrije u starijih od 50 godina, ali u novoj studiji koju su proveli stručnjaci American Cancer Society stoji kako se povisila stopa pojavnosti kod osoba u dobi od 20 do 30 godina. 

Važno je dodati da postoje šanse od 92 posto za izlječenje ako se otkrije na vrijeme, a to možete ako znate prepoznati rane simptome. 

Ovo su neki od njih; 

1. ANEMIJA

Anemiju opisuje smanjeni broj crvenih krvnih stanica (eritrocita) ili hemoglobina u krvi. Rak debelog crijeva ubrzava potrošnju crvenih krvnih zrnaca. Niska razina hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog crijeva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blijede desni, osjećaj trnaca u rukama i nogama te umor, piše ordinacija.hr

2. KRV U STOLICI

Može se raditi o krvi u stolici, na papiru kad se brišete ili stolica može biti tamne boje, a posljedica su hemeroida koji nastaje zbog tumora ili nekog drugog zdravstvenog problema. Nemojte ignorirati prisutnost krvi u stolici, neovisno o kojoj je količini riječ.

3. GUBITAK KILOGRAMA

“Tumori mogu izazvati gubitak apetita, ali također mijenjaju rad metabolizma.” kaže dr. Kiesel, gastroenterolog na klinici Mayo. 

4. BOLOVI U PODRUČJU TRBUHA

Bolovi u trbuhu mogu se javiti zbog rasta tumora u crijevima, stoga ako osjetite bolove u ovom području i oni ne prestaju, nemojte oklijevati. Iako je mnogo razloga za bol u trbušnoj šupljini, vi nemojte riskirati.

5. POTEŠKOĆE S PROBAVOM

Tumori često uzrokuju zatvor pa je teško obaviti nuždu, a oni će i promijeniti izgled stolice koja će biti tanka. Također možete doživjeti proljev. Ako ove promijene traju do 4 tjedna, obratite se liječniku.

POSLJEDNJE DODANO: