Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1d18bc29111c71f08b45aa/80
Foto: Antonio Mirko Macan, Petar Malbaša

Burno u sinjskoj politici: Razišli se doktor Jadrijević i gradonačelnica Križanac

Stipislav Jadrijević kao razlog razilaženja naveo je kako gradonačelnica više ne sluša NL dr. Jadrijevića već HDZ

Prilikom rasprave o GUP-u Grada Sinja, točnije o mogućnosti poboljšanja poduzetništva u Gospodarskoj zoni Kukuzovac, na posljednjoj sjednici sinjskog Gradskog vijeća, sve prisutne vijećnike iznenadila je izjava Stipislava Jadrijevića, čelnog čovjeka NL dr. Jadrijevića koji je kazao kako su se on i gradonačelnica Kristina Križanac razišli, a o razlozima razilaženja će javnost upoznati naknadno.

- Sigurno ste se pitali zašto niste dr. Jadrijevića vidjeli u Gradskom vijeću sve od kada ste vi (aludirajući na HDZ) i vaši kolege donijeli Proračun za 2019. godinu. Zato što je od tada dr. Jadrijević u oporbi. Gradonačelnica sluša vas, a ne sluša NL dr. Jadrijevića jer da nas sluša onda bi sada bili prijevremeni izbori – replicirao je Jadrijević na pitanje HDZ-ovog Marka Križanca.


Nije mnogo trebalo čekati da se pri prvoj novoj raspravi javi i prozvana gradonačelnica Križanac i kaže svoj stav oko prekida suradnje s čelnim čovjekom liste na kojoj je izabrana na mjesto gradonačelnice:

- Ja jesam izabrana kao kandidat NL dr. Jadrijevića, ali izabrana sam svojim imenom i prezimenom, na ponos svojih roditelja i obitelji. Ja se zahvaljujem NL dr. Jadrijevića na dosadašnjoj suradnji koja je prestala ima već neki duži period, ali moja je namjera i dalje raditi kao gradonačelnica i da na najbolji mogući način doprinesem razvoju moga grada što činim i činila se u ovom prethodnom razdoblju  – zaključila je gradonačelnica Križanac.


Posebno je zanimljivo kako su, na riječ gradonačelnice Križanac, ostala upražnjena oba mjesta dogradonačelnika Denisa Glavana i Zlatka Ugrina koji su se, i ranije na toj sjednici, sinkronizirano izmjenjivali, kao i na prijašnjim sjednicama Gradskog vijeća kada su se, po dojmu, „konsolidirali“ s ostalim članovima NL dr. Jadrijevića pa dolaske izbjegavali.

Stvari su u krivom smjeru krenule još u ljeto prošle godine, prilikom donošenja ponuda za jahaću halu na sinjskom Hipodromu koja je, odlukom gradonačelnice, bila veća za 9 milijuna kuna od najniže ponude, a za 10 od planirane vrijednosti u Proračunu. Sve je to izazvalo burnu reakciju Stipislava Jadrijevića, u nekoliko je navrata kazao kako ništa o spomenutoj javnoj nabavi nije znao, ali je "stanje rata", doslovce u jednu noć, postalo stanje "tihog pakta". Na brojne optužbe oporbe reagirala su i državna tijela, ali je u cijeloj radnji, prema njihovom zaključku, sve bilo potpuno regularno i čisto.

Kristina Križanac, kao glavni uzrok mnogih problema, bila je i po riječima Ivane Šabić koja je napustila redove vladajuće liste, a koja je bila jako bliska s doktorom Jadrijevićem. Nedugo nakon toga istu je stvar napravio i Zvonko Maras, dao ostavku na mjesto predsjednika Vijeća i ustvrdio kako mu je bolje biti nezavisni, a nakon bizarnog slučaja i lista se "odrekla" Žarka Delića - Maćija koji je, prije nekoliko godina, bio "ruka spasa" u donošenju Proračuna.


Vratimo se malo u prošlost. Stipislav Jadrijević i Kristina Križanac prve su kontakte doživjeli još prije nekoliko godina kada je Križanac imenovana tko sam bila vijećnica, direktorica "Kamička" i direktorica "Hipodroma", kasnije se ona našla kao „desna ruka“ pokojnom gradonačelniku Ivici Glavanu kojega je, zbog teške bolesti, vrlo brzo morala zamijeniti da bi na posljednjim izborima dobila primat od Stipislava Jadrijevića i mandat na čelu viteškog grada. Čini se kako ga nije opravdala.

Sinjska politička sudbina tako je ostala „viseći u zraku“. Kristina Križanac, po svemu sudeći, ne namjerava podnijeti ostavku iako je „brak“ s NL dr. Jadrijevića dobio pečat na odluci o razvodu. Kako je i sama kazala, „izabrana je imenom i prezimenom“ pa svoj mandat može odraditi potpuno legalno do kraja, svibnja 2021. godine, osim ako s tim ne budu složni i ostali vijećnici pa se, primjerice, na jednom rebalansu ili pak donošenju novog Proračuna ne zainate i potaknu prijevremene izbore.

hr Thu Jul 04 2019 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2f50bb29111c58128b4571/80
Foto: Čitatelj

Razbuktala se vatra na Mejašima, gori kod trgovačkog centra Mall of Split

Trenutno su vatrogasci na terenu
Kako nam javlja čitatelj portala DalmacijaNews, vatrena stihija počela je oko 18 sati, a trenutno su na položajima vatrogasci JVP Split, DVD Split i dežurne službe trgovačkog centra Mall of Split.

18:57 - Požar lokaliziran i stavljen pod kontrolu.


hr Wed Jul 17 2019 18:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Petrčani, Vrsi i mjesto Ražanac sutra bez vode

Zbog radova na vodovodnoj mreži

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Petrčanima, dana 18. srpnja 2019. (četvrtak) u vremenu od 8 do 11 sati bez vode će biti potrošači u naselju Punta Skala.

Tijekom radova, do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u naselju Punta Skala (Petrčane,  ulica I, trgovine).

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Vrsima, u četvrtak u vremenu od 8 do 13 bez vode će biti potrošači u naselju Zukve.

Tijekom radova, do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u naselju Zukve – kod trgovine ”Bakmaz”.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Ražancu,  u četvrtak u vremenu od 9 do 14 bez vode će biti potrošači u mjestu Ražanac.

Tijekom radova, do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u centru mjesta, kod župne crkve.

hr Wed Jul 17 2019 18:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53ff01a01899427c1c00004e/80

Štakori otočanima pojeli pomidore

Glodavci su štetočine i kao takvi su nepoželjni u čovjekovoj blizini. Osim što ljudima uništavaju poljoprivredne kulture, oni zagađuju hranu, pa tako i onu u vrtovima ostavljajući na njoj svoje dlake, slinu, urin i izmet, pojašnjava dr. Jagoda Šarunić Gulan, zadarska epidemiologinja, dodajući kako ipak zbog povećane prisutnosti ovih glodavaca tijekom ljeta ne treba dramatizirati već treba bolje voditi računa da se povrtne kulture koje su na meti štakorima dobro očiste prije konzumacije

Unatoč provođenju mjera deratizacije, koju na području grada Zadra provodi riječka Dezinsekcija, mnogi Zadrani, a osobito otočani svakodnevno se susreću s miševima, preciznije štakorima koji već u sumrak izlaze iz svojih podzemnih škrovišta i kanalizacija u potrazi za hranom. 

Ovi nepoželjni glodavci u mnogim gradskim dvorištima tragaju za ostacima hrane koju u nekim četvrtima imaju, može se reći, u izobilju zahvaljujući prvenstveno samim građanima koji odlažu smeće na neprimjerenim mjestima ili izvan kontejnera, piše Zadarski list.

Deratizacija dva puta godišnje

- U našem dvorištu žive mace, neke su vrlo pitome, pa ih susjedi hrane, a onda se ostacima te hrane tijekom noći goste i štakori. Gotovo svake noći viđam ih po dvorištu, kaže Zadranin koji stanuje na predjelu Voštarnice, te dodaje da unatoč brojnosti štakora ne strahuje od zaraze jer, kako kaže, već ujutro ih nema jer se nakon noćnog obilaska vraćaju u sigurnost »podzemlja«.


Da je unatoč redovitim mjerama dezinsekcije i deratizacije ove životinje nemoguće od svukuda istrijebiti, te da je suživot čovjeka i glodavaca neizbježan, potvrđuje i dr. Jagoda Šarunić Gulan iz Epidemiološke službe zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo.


- Preventivna obvezna dezinsekcija i deratizacija, koja je propisana zakonima RH, radi se sustavno već desetljećima dva puta godišnje i to proljetna i jesenska, ali i po pozivima građana. Ove preventivne mjere provodile su se čak i za vrijeme Domovinskog rata, ističe dr. Jagoda Šarunić Gulan, te naglašava kako u suzbijanju štakora važnu ulogu ima i svijest i odgovornost svih građana prema okolišu.


- Iako štakori nisu bezazleni i mogu biti prijenosnici raznih bolesti, poput mišje groznice ili salmonele, ne treba dizati paniku zbog njihove prisutnosti. Ljudi sami povećavaju njihovu brojnost i dovode ih u svoju blizinu jer često ostatke hrane ostavljaju na mjestima koja su štakorima dostupna. Slična je situacija i s komarcima koje neki građani nesvjesno »uzgajaju« jer danima drže ustajalu vodu kraj kuća i u vrtovima, a ustajala voda je idealno mjesto za razmnožavanje komaraca, kaže dalje dr. Jagoda Šarunić Gulan, te navodi kako je slično neodgovorno ponašanje pojedinaca prisutno i kad se radi o štakorima.


Glodavci su štetočine i kao takvi su nepoželjni u čovjekovoj blizini. Osim što ljudima uništavaju poljoprivredne kulture, oni zagađuju hranu, pa tako i onu u vrtovima ostavljajući na njoj svoje dlake, slinu, urin i izmet, pojašnjava još zadarska epidemiologinja, dodajući kako ipak zbog povećane prisutnosti ovih glodavaca tijekom ljeta ne treba dramatizirati već treba bolje voditi računa da se povrtne kulture koje su na meti štakorima dobro očiste prije konzumacije i da se nikako ne konzumiraju plodovi koji su nagriženi od glodavaca

Miševi se udomaćili

- Glodavci su štetočine i kao takvi su nepoželjni u čovjekovoj blizini. Osim što ljudima uništavaju poljoprivredne kulture, oni zagađuju hranu, pa tako i onu u vrtovima ostavljajući na njoj svoje dlake, slinu, urin i izmet, pojašnjava još zadarska epidemiologinja, dodajući kako ipak zbog povećane prisutnosti ovih glodavaca tijekom ljeta ne treba dramatizirati već treba bolje voditi računa da se povrtne kulture koje su na meti štakorima dobro očiste prije konzumacije i da se nikako ne konzumiraju plodovi koji su nagriženi od glodavaca.


Štakori posebno ovih dana muče otočane u sredinama gdje nije provođena deratizacija jer im uništavaju povrtne kulture, a posebno su na meti rajčice. U nekim otočnim mjestima miševi su se toliko udomaćili da već s prvim sumrakom bezbrižno kreću u obilazak vrtova, te ih ni blizina čovjeka ne ometa u potrazi za zalogajem pomidora ili nekog drugog povrća.

hr Wed Jul 17 2019 18:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2f498629111c23128b4580/80
Foto: Pixabay

Smrtno ozbiljna pravila u Šibeniku: Za stavljanje osmrtnica cijena je 15 kuna po komadu, prekršitelji plaćaju duplo

Zoran Mikulandra, vlasnik obrta Noa koji je od Grada Šibenika dobio koncesiju za postavljanje osmrtnica, svakog dana 'krstari' gradom i skida sve one osmrtnice za koje mu nije plaćeno 15 kuna po komadu. Zbog toga su Šibenik.in zvali revoltirani čitatelji, ali Mikulandra kaže da sve radi po zakonu.

- Cijena po osmrtnici je 15 kuna s PDV-om, a na to da se mora platiti obrtu Noa dužni su svoje korisnike obavijestiti sve pogrebne kuće poput Čempresa i ostalih. Međutim, ljudi znaju biti prilično bahati pa bez plaćanja lijepe osmrtnice po tablama koje su mojoj koncesiji. Bolje bi im bilo da to ne rade, jer im je to dupli trošak. Ja ću i dalje svaku skinuti i zgužvati pa će morati opet ih štampati. Isto tako, kad napokon plate tih 15 kuna, naplatit ću im još toliko i kad ih legalno nalijepe drugi put – kaže Zoran Mikulandra.

Tabli za osmrtnice je 15 komada u gradu, a bit će ih još.

- Puno njih sam obnovio, a cilj je da ih ima u svakom šibenskom kvartu. Ljudi ne razumiju da osmrtnice ne moraju plaćati samo na svojim kućama, poslovnim prostorima i drugim privatnim objektima. Najviša je navala na potezu od Doma zdravlja do pijace. Mislim da 15 kuna po osmrtnici nije previsoka cijena, obično ih ljudi uzmu tek pet –šest komada. Ako je riječ o socijalnim slučajevima i ljudima koji nemaju novca, samo mi se trebaju obratiti i njima neću naplatiti ništa. Primjerice, jučer je jedna starija žena umrla u Crnici, bez rodbine i ikog drugog. Naravno da za njene osmrtnice neću ništa naplatiti, sve se da dogovoriti, a ne biti bahat – zaključuje vlasnik obrta Noa za Šibenik.in

Mikulandra je već najavljivao da se od 1. lipnja uvodi red u postavljanje osmrtnica te da se one više neće smjeti lijepiti po stablima i fasadama zgrada već isključivo na za to predviđene drvene ploče koje su postavljene na 15 lokacija.

Iz Gradske uprave potvrđeno je da je cijena po osmrtnici 15 kuna, uključujući PDV, a korisnici tu uslugu plaćaju gradskoj tvrtki Čempresi, koja ta sredstva potom prebacuje na račun obrta Noa.

Kako je objašnjeno iz Grada, red se uvodi zbog nelegalnog plakatiranja i lijepljenja osmrtnica po cijelom gradu.

hr Wed Jul 17 2019 18:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .