Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1d18bc29111c71f08b45aa/80
Foto: Antonio Mirko Macan, Petar Malbaša, Ferata.hr, DN

Burno u sinjskoj politici: Razišli se doktor Jadrijević i gradonačelnica Križanac

Stipislav Jadrijević kao razlog razilaženja naveo je kako gradonačelnica više ne sluša NL dr. Jadrijevića već HDZ

Prilikom rasprave o GUP-u Grada Sinja, točnije o mogućnosti poboljšanja poduzetništva u Gospodarskoj zoni Kukuzovac, na posljednjoj sjednici sinjskog Gradskog vijeća, sve prisutne vijećnike iznenadila je izjava Stipislava Jadrijevića, čelnog čovjeka NL dr. Jadrijevića koji je kazao kako su se on i gradonačelnica Kristina Križanac razišli, a o razlozima razilaženja će javnost upoznati naknadno.

- Sigurno ste se pitali zašto niste dr. Jadrijevića vidjeli u Gradskom vijeću sve od kada ste vi (aludirajući na HDZ) i vaši kolege donijeli Proračun za 2019. godinu. Zato što je od tada dr. Jadrijević u oporbi. Gradonačelnica sluša vas, a ne sluša NL dr. Jadrijevića jer da nas sluša onda bi sada bili prijevremeni izbori – replicirao je Jadrijević na pitanje HDZ-ovog Marka Križanca.


Nije mnogo trebalo čekati da se pri prvoj novoj raspravi javi i prozvana gradonačelnica Križanac i kaže svoj stav oko prekida suradnje s čelnim čovjekom liste na kojoj je izabrana na mjesto gradonačelnice:

- Ja jesam izabrana kao kandidat NL dr. Jadrijevića, ali izabrana sam svojim imenom i prezimenom, na ponos svojih roditelja i obitelji. Ja se zahvaljujem NL dr. Jadrijevića na dosadašnjoj suradnji koja je prestala ima već neki duži period, ali moja je namjera i dalje raditi kao gradonačelnica i da na najbolji mogući način doprinesem razvoju moga grada što činim i činila se u ovom prethodnom razdoblju  – zaključila je gradonačelnica Križanac.


Posebno je zanimljivo kako su, na riječ gradonačelnice Križanac, ostala upražnjena oba mjesta dogradonačelnika Denisa Glavana i Zlatka Ugrina koji su se, i ranije na toj sjednici, sinkronizirano izmjenjivali, kao i na prijašnjim sjednicama Gradskog vijeća kada su se, po dojmu, „konsolidirali“ s ostalim članovima NL dr. Jadrijevića pa dolaske izbjegavali.

Stvari su u krivom smjeru krenule još u ljeto prošle godine, prilikom donošenja ponuda za jahaću halu na sinjskom Hipodromu koja je, odlukom gradonačelnice, bila veća za 9 milijuna kuna od najniže ponude, a za 10 od planirane vrijednosti u Proračunu. Sve je to izazvalo burnu reakciju Stipislava Jadrijevića, u nekoliko je navrata kazao kako ništa o spomenutoj javnoj nabavi nije znao, ali je "stanje rata", doslovce u jednu noć, postalo stanje "tihog pakta". Na brojne optužbe oporbe reagirala su i državna tijela, ali je u cijeloj radnji, prema njihovom zaključku, sve bilo potpuno regularno i čisto.

Kristina Križanac, kao glavni uzrok mnogih problema, bila je i po riječima Ivane Šabić koja je napustila redove vladajuće liste, a koja je bila jako bliska s doktorom Jadrijevićem. Nedugo nakon toga istu je stvar napravio i Zvonko Maras, dao ostavku na mjesto predsjednika Vijeća i ustvrdio kako mu je bolje biti nezavisni, a nakon bizarnog slučaja i lista se "odrekla" Žarka Delića - Maćija koji je, prije nekoliko godina, bio "ruka spasa" u donošenju Proračuna.


Vratimo se malo u prošlost. Stipislav Jadrijević i Kristina Križanac prve su kontakte doživjeli još prije nekoliko godina kada je Križanac imenovana tko sam bila vijećnica, direktorica "Kamička" i direktorica "Hipodroma", kasnije se ona našla kao „desna ruka“ pokojnom gradonačelniku Ivici Glavanu kojega je, zbog teške bolesti, vrlo brzo morala zamijeniti da bi na posljednjim izborima dobila primat od Stipislava Jadrijevića i mandat na čelu viteškog grada. Čini se kako ga nije opravdala.

Sinjska politička sudbina tako je ostala „viseći u zraku“. Kristina Križanac, po svemu sudeći, ne namjerava podnijeti ostavku iako je „brak“ s NL dr. Jadrijevića dobio pečat na odluci o razvodu. Kako je i sama kazala, „izabrana je imenom i prezimenom“ pa svoj mandat može odraditi potpuno legalno do kraja, svibnja 2021. godine, osim ako s tim ne budu složni i ostali vijećnici pa se, primjerice, na jednom rebalansu ili pak donošenju novog Proračuna ne zainate i potaknu prijevremene izbore.

hr Thu Jul 04 2019 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ded461e29111ce9198b472f/80
Foto: Facebook/Petar Škorić

Kolinda Grabar Kitarović nakon Imotskog, Makarske, Omiša i Sinja stigla u Split

Predsjednica je danas posjetila Imotski, Makarsku, Omiš i Sinj. Posljednja postaja joj je Split gdje je dočekana gromoglasnim pljeskom
Predsjednica je došla s mladeži volonterima iz kampanje, a na splitskim Gripama dočekali su je gradonačelnim Andro Krstulović Opara, župan Blaženko Boban, Ante Sanader, Tomislav Prljević, ministar Damir Krstičević, Petar Škorić, Ante Šošić...

Dvorana je gromoglasno zapjevala himnu, dobrodošlicu je izrazio gradonačelnik i pritom istaknuo:
'Predsjednica je na Sudamju 2015. mogla biti sa svjetskim čelnicima, ali izabrala je biti u Splitu. Znam dugo predsjednicu, njoj je domovina u srcu. To je isti odnos prema domovini kao što je ima prvi predsjednik Franjo Tuđman', između ostalog je rekao Opara.


Potom je riječ preuzeo splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban:
'Nakon posjete Imotskom, Sinju, Makarskoj, Omšu i Splitu, sada znam, vi ste nova stara predsjednica RH', rekao je.

hr Sun Dec 08 2019 19:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ded2f4c29111c03218b4579/80

Policija se oglasila o ustaškim obilježjima na Thompsonovu koncertu u Dubrovniku

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske odgovorili su na upit N1 televizije vezano uz ustaška obilježja koja su uočena na koncertu Marka Perkovića Thompsona u Dubrovniku.

"Obavještavamo Vas da je prilikom održavanja glazbenog koncerta pjevača Marka Perkovića-Thompsona 6.prosinca u Dubrovniku, sukladno prosudbi i sačinjenom planu osiguranja, bio angažiran dovoljan broj policijskih službenika, te je protekao bez sigurnosnih incidenata.

Nadležna policijska postaja poduzela je sve potrebne mjere i radnje s ciljem dokumentiranja svih događanja vezano za navedeno javno okupljanje-koncert. O svemu utvrđenom izvijestiti će nadležno državno odvjetništvo, te će sve daljnje radnje policijski službenici poduzimati u koordinaciji s njim", odgovorili su iz dubrovačke policije za N1.

hr Sun Dec 08 2019 18:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533d2209179942ce6a181e51/80

Milanović posjetio Sinj: 'Mene uz ovaj kraj i ovaj grad veže nešto drugo od čiste tehnike, to je za mene emocionalna stvar'

Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je danas predizborni skup u Sinju.

Zorana Milanovića građani su dočekali na Pijaci, a u kratkom razgovoru upoznavali su ga s lokalnim problemima. Uz vodstvo i članove sinjskog SDP-a u Milanovićevoj pratnji bio je saborski zastupnik, bivši SDP-ov ministar pravosuđa i direktor/voditelj kampanje Orsat Miljenić.

Komentirajući ankete o popularnosti kandidata za predsjednika RH, Milanović je kazao kako ima puno anketa i kako na njihove rezultate gleda vrlo suzdržano. Naglasio je kako vjeruje u svoju pobjedu, ima znanja i iskustva, borit će se do kraja, a ‘kad pobijedi počinje jedna plemenita čistka – provjetravanje’. Na pitanje kakve rezultate očekuje na području Sinja, odakle potječe njegova obitelj, Milanović je kazao:

‘Otac mi je odavde, tu sam dolazio cijelo djetinjstvo. Nisam puno vremena ovdje proveo, ali stalno sam dolazio po malo, uglavnom ljeti. Očekujem žestoku političku utakmicu i rezultate koji će biti onakvi kakvi budu. Ovdje je uvijek bilo napeto, tu je utakmica bila malo izjednačenija u odnosu na neke druge krajeve ovog dijela Dalmacije, Zagore. Ali mene uz ovaj kraj i ovaj grad veže nešto drugo od čiste tehnike, to je za mene emocionalna stvar’, kazao je Milanović.

Sa skupa u Sinju, Sinjanima i Cetinjanima Milanović je poručio:

‘Borite se, budite kritični prema vlasti, ne dajte da vas kradu. Budite prkosni, ali konstruktivni. Nemojte da vam kamenolom kraj kuće rade jer će vam kamioni prolazit kroz dnevnu sobu!’

Nakon toga, na vrhu sinjske Pijace potpisao je peticiju ‘Ne dajmo Gredu’ kojom se prikupljaju potpisi protiv planiranog kamenoloma na Poljakovoj Gredi u Glavicama, piše Ferata

hr Sun Dec 08 2019 17:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56f8ea6a0890d2c0268b6188/80
Foto: Ilustracija

Hrvatska po transplantacijama među najboljima u svijetu

Naši kirurzi svakodnevno pomiču granice u medicini i ostvaruju čuda. Najkraće se čeka na jetru, oko mjesec dana. Na srce se čeka oko pola godine, a na bubreg najviše - u prosjeku oko dvije godine

Od 1954. godine, kad su u SAD-u presadili bubreg, započela je nova era u medicini. Hrvatska je po rezultatima na tom području na svjetskoj razini.

Donorski program tako bilježi stopu od 41 donora na milijun stanovnika, a Hrvatska je prva u svijetu po broju transplantacija bubrega i jetre te druga po transplantaciji srca. Prošle godine je kod nas 448 ljudi čekalo transplantaciju, a njih 356 dobilo je novi organ.

Danas gotovo rutinska operacija rezultat je rada kirurga s početka 20. stoljeća, napretka u dijagnostici i liječenju, a usporedno s tim razvijali su se i imunosupresivni lijekovi koji su omogućili normalan život za sve koji su dobili drugu šansu, piše 24sata

Po novim podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, cijene transplantacija u Hrvatskoj kreću se: 

Transplantacija jetre: oko 250 000 kuna
Transplantacija bubrega: oko 65 000 kuna
Transplantacija srca: oko 80 000 kuna
Transplantacija bubrega i pankreasa: oko 110 000 kuna
Transplantacija rožnice: oko 17 000 kuna
Transplantacija krvotvornih matičnih stanica: oko 110 000 kuna
hr Sun Dec 08 2019 15:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .