Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1d18bc29111c71f08b45aa/80
Foto: Antonio Mirko Macan, Petar Malbaša, Ferata.hr, DN

Burno u sinjskoj politici: Razišli se doktor Jadrijević i gradonačelnica Križanac

Stipislav Jadrijević kao razlog razilaženja naveo je kako gradonačelnica više ne sluša NL dr. Jadrijevića već HDZ

Prilikom rasprave o GUP-u Grada Sinja, točnije o mogućnosti poboljšanja poduzetništva u Gospodarskoj zoni Kukuzovac, na posljednjoj sjednici sinjskog Gradskog vijeća, sve prisutne vijećnike iznenadila je izjava Stipislava Jadrijevića, čelnog čovjeka NL dr. Jadrijevića koji je kazao kako su se on i gradonačelnica Kristina Križanac razišli, a o razlozima razilaženja će javnost upoznati naknadno.

- Sigurno ste se pitali zašto niste dr. Jadrijevića vidjeli u Gradskom vijeću sve od kada ste vi (aludirajući na HDZ) i vaši kolege donijeli Proračun za 2019. godinu. Zato što je od tada dr. Jadrijević u oporbi. Gradonačelnica sluša vas, a ne sluša NL dr. Jadrijevića jer da nas sluša onda bi sada bili prijevremeni izbori – replicirao je Jadrijević na pitanje HDZ-ovog Marka Križanca.


Nije mnogo trebalo čekati da se pri prvoj novoj raspravi javi i prozvana gradonačelnica Križanac i kaže svoj stav oko prekida suradnje s čelnim čovjekom liste na kojoj je izabrana na mjesto gradonačelnice:

- Ja jesam izabrana kao kandidat NL dr. Jadrijevića, ali izabrana sam svojim imenom i prezimenom, na ponos svojih roditelja i obitelji. Ja se zahvaljujem NL dr. Jadrijevića na dosadašnjoj suradnji koja je prestala ima već neki duži period, ali moja je namjera i dalje raditi kao gradonačelnica i da na najbolji mogući način doprinesem razvoju moga grada što činim i činila se u ovom prethodnom razdoblju  – zaključila je gradonačelnica Križanac.


Posebno je zanimljivo kako su, na riječ gradonačelnice Križanac, ostala upražnjena oba mjesta dogradonačelnika Denisa Glavana i Zlatka Ugrina koji su se, i ranije na toj sjednici, sinkronizirano izmjenjivali, kao i na prijašnjim sjednicama Gradskog vijeća kada su se, po dojmu, „konsolidirali“ s ostalim članovima NL dr. Jadrijevića pa dolaske izbjegavali.

Stvari su u krivom smjeru krenule još u ljeto prošle godine, prilikom donošenja ponuda za jahaću halu na sinjskom Hipodromu koja je, odlukom gradonačelnice, bila veća za 9 milijuna kuna od najniže ponude, a za 10 od planirane vrijednosti u Proračunu. Sve je to izazvalo burnu reakciju Stipislava Jadrijevića, u nekoliko je navrata kazao kako ništa o spomenutoj javnoj nabavi nije znao, ali je "stanje rata", doslovce u jednu noć, postalo stanje "tihog pakta". Na brojne optužbe oporbe reagirala su i državna tijela, ali je u cijeloj radnji, prema njihovom zaključku, sve bilo potpuno regularno i čisto.

Kristina Križanac, kao glavni uzrok mnogih problema, bila je i po riječima Ivane Šabić koja je napustila redove vladajuće liste, a koja je bila jako bliska s doktorom Jadrijevićem. Nedugo nakon toga istu je stvar napravio i Zvonko Maras, dao ostavku na mjesto predsjednika Vijeća i ustvrdio kako mu je bolje biti nezavisni, a nakon bizarnog slučaja i lista se "odrekla" Žarka Delića - Maćija koji je, prije nekoliko godina, bio "ruka spasa" u donošenju Proračuna.


Vratimo se malo u prošlost. Stipislav Jadrijević i Kristina Križanac prve su kontakte doživjeli još prije nekoliko godina kada je Križanac imenovana tko sam bila vijećnica, direktorica "Kamička" i direktorica "Hipodroma", kasnije se ona našla kao „desna ruka“ pokojnom gradonačelniku Ivici Glavanu kojega je, zbog teške bolesti, vrlo brzo morala zamijeniti da bi na posljednjim izborima dobila primat od Stipislava Jadrijevića i mandat na čelu viteškog grada. Čini se kako ga nije opravdala.

Sinjska politička sudbina tako je ostala „viseći u zraku“. Kristina Križanac, po svemu sudeći, ne namjerava podnijeti ostavku iako je „brak“ s NL dr. Jadrijevića dobio pečat na odluci o razvodu. Kako je i sama kazala, „izabrana je imenom i prezimenom“ pa svoj mandat može odraditi potpuno legalno do kraja, svibnja 2021. godine, osim ako s tim ne budu složni i ostali vijećnici pa se, primjerice, na jednom rebalansu ili pak donošenju novog Proračuna ne zainate i potaknu prijevremene izbore.

hr Thu Jul 04 2019 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dad917929111c15bf8b45db/80

Nakon što je ponovno spriječeno odlaganje u Sinju, vrgoračko smeće stiglo u Split!

Kamion s vrgoračkim smećem parkirao se ispred Sveučilišne knjižnice u Splitu
Kamion s vrgoračkim otpadom ni jutros nije uspio ući u Sinj.

Miro Bulj s nekolicinom Sinjana je ponovno spriječio da vrgoračko smeće završi u Deponiju Mojanka. Zatim se kamion uputio prema Splitu.


Tako se kamion s vrgoračkim smećem parkirao ispred Sveučilišne knjižnice u Splitu kako bi upozorili na probleme koji će nastati zatvaranjem vrgoračkog odlagališta. 

Miro Bulj je kazao kako je ovo problem za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju. 

- Odluka ministra Tomislava Ćorića dovela je do ove pozicije gdje će Vrgorčani morati voziti 120 kilometara kako bi se riješili svog smeća. Isto tako, doveo ih je do toga da će morati plaćati smeće duplo više. No, u jedno sam siguran, u Sinj i Cetinski kraj neće se ni kesa odložiti. Sinj neće dopustiti da se tu odlaže otpad pa će morati donijeti novo i pametnije rješenje. - rekao je Bulj. 

hr Mon Oct 21 2019 13:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dad77d429111c75c08b4580/80
Foto: Dubravka Pajk

Završena Viška regata: Ukupno 179 posada, više od 1.000 jedriličara iz 15 zemalja

Uz tradicionalno brojne hrvatske, slovenske, talijanske i slovačke jedriličare, na ovogodišnjoj regati natjecali su se i Austrijanci, Brazilci, Česi, Finci, Francuzi, Nijemci, Crnogorci, Srbi, Rusi, Nizozemci i Šveđani

Po broju prijava rekordna 75. Viška regata  opravdala je sva očekivanja: sudjelovalo je rekordnih 179 posada te više od 1.000 jedriličara iz čak 15 zemalja. Uz tradicionalno brojne hrvatske, slovenske, talijanske i slovačke jedriličare, na ovogodišnjoj regati natjecali su se i Austrijanci, Brazilci, Česi, Finci, Francuzi, Nijemci, Crnogorci, Srbi, Rusi, Nizozemci i Šveđani.

U dvije etape najbrži brod ovog jubilarnog 75. izdanja je Labudov POLET FURIOSO s kormilarom Nikolom Deškovićem koji je u luku Vis prvog dana regatavanja došao prvi, a u drugoj nedjeljnoj etapi prema Splitu treći. Ukupno jedreno vrijeme u oba plova mu je bilo najbolje, te je tako ova posada osigurala pokal najbrže jedrilice prema kriteriju najbržeg jedrenog vremena. 

Pobjednik 75. Viške regate za krstaše razreda ORC, te ujedno i službeni pobjednik 75. Viške regate je jedrilica DUBROVNIK s kormilarom Denisom Vukasom. Pobjednik u kategoriji krstaša razreda OPEN je jedrilica POLET FURIOSO s kormilarom  Nikolom Deškovićem

Nedjeljna druga etapa od Visa do Splita bila je izuzetno atraktivna, jer se startalo po jugoistočnom vjetru snage 20 čvorova, a od punte Brača jedriličare je dočekao levenat koji je jedrilice ekspresno doveo do cilja. Slovenska posada na brodu CleanSport One2 ove uvjete iskoristila je najbolje i trebalo joj je samo 2 sata i 23 minute da dođe do cilja što joj ipak bilo dovoljno samo za poziciju drugog najbržeg broda regate. „Mornarevac“ Mate Arapov na svojoj Fatamorgani 2 bio je treći najbrži brod ovogodišnje 'Viške'. Za razliku od prvog dana kada je organizator zbog nedostatka vjetra podno Sustipana bio prisiljen start premjestiti podno otoka Šolte, druga etapa jedriličarima je ponudila uvjete za toliko željeni užitak jedrenja ove najpopularnije i najveće hrvatske regate krstaša.

Na svečanosti koja je započela u nedjelju u 20 sati u J.K. Labud, uz sve navedene posade, pokale su primile najbolje posade po skupinama prema svim razvrstanjima. Posebno dirljivo je bilo u trenutku kada je SrdjanCicarelli  sin preminule Labudove legende Lukse Cicarellia, predao prelazni pehar posadi jedrilice OVERLOAD, osvajaču Lukša CicarelIi CUPA, ustanovljenog ove godine. Ova jedrilica je Komišku, Mrdujsku i Višku regatu odjedrila po OPEN-u prema sustavu bodovanja koji je tako kreiran da omogući jedrilicama, da ukoliko uspješno odjedre sve 3 regate, budu u poziciji za osvajanje ovog trofeja.

Zanimljivo je i da su među natjecateljima bila i mnoga poznata lica: između ostalih i naš proslavljeni skijaš i zaljubljenik u more i jedrenje Ivica Kostelić,glazbenik Jurica Pađen, te ugledni poslovni ljudi poput proslavljenog hrvatskogkošarkaša Željka Jerkova, Joška Berketa vlasnik Marine Kaštela,Nike Deškovića, vlasnika njemačke tvrtke za on-line trgovinu automobilima Instamotion, Darka Smrkinića, vlasnika zadarskog Radija 057 i Saše Kekovića, crnogorski građevinski poduzetnik. Također, u ovogodišnjoj regati sudjelovalo je i gotovo 200 jedriličarki.

„Od ove godine započeli smo s novim iskoracima u organizaciji i pozicioniranju Viške regate, što vjerujemo da su i sudionici mogli primijetiti, a već sutra krećemo s pripremama za iduću Višku koja će biti još bolja i atraktivnija. Također, u želji da se mladima udahnu prave vrijednosti, te da im se razvija poštovanje prema jedriličarskim velikanima iz prošlih generacija, u J.K. Labudu  potičemo da jedrenje i nadalje ostane sport duhovne elite, koja poštuje more i prkosi vitru s jednim jedinim argumentom u mislima, športskim odgojem i zdravim duhom“, rekao je Ante Mlikota, predsjednik Jedriličarskog kuba Labud iz Splita.

 

hr Mon Oct 21 2019 11:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d4963a729111cec3b8b456e/80
Foto: MUP

Automobil oborio pješakinju: Policija traži očevice prometne nesreće u Splitu

Policija moli sve očevice ove prometne nesreće da se jave osobno u Postaju prometne policije Split ili na brojeve telefona 021/ 504-036 ; 504-010

Jučer oko 19.45 sati na raskrižju Pojišanske ulice s Kapucinskom poljanom  u Splitu  dogodila se prometna nesreća u kojoj je osobno vozilo Mazda udarilo  78-godišnju pješakinju koja je zadobila teške i po život opasne ozlijede, te je  hospitalizirana u splitskoj bolnici.

Policija moli sve očevice ove prometne nesreće da se jave osobno u Postaju prometne policije Split ili na brojeve telefona 021/  504-036 ; 504-010.

hr Mon Oct 21 2019 11:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce63cc129111cc59d8b4593/80

Bablje ljeto se nastavlja: Vakula najavio iznadprosječno toplo vrijeme

I u novome tjednu, srednja najviša temperatura zraka bit će kao malo kada
I u novome se tjednu nastavlja većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme, još uglavnom u ponedjeljak ponegdje i relativno vjetrovito, uz umjeren, gdjekad i jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Magla će još u ponedjeljak biti rijetka i kratkotrajna pojava, a od utorka češća i dugotrajnija, ne samo po nizinama unutrašnjosti nego i na Jadranu. - piše HRT-ov Zoran Vakula

Posljednjih je 9 dana, od 12. listopada, od kada je u većini Hrvatske počelo ovo iznadprosječno toplo razdoblje - srednja najviša temperatura zraka u mnogim krajevima Hrvatske visoka kao rijetko kada u ovom dijelu listopada. Na postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru, primjerice, gdje se mjeri od 1949. godine, viša je bila samo 2014., a na splitskome Marjanu još i 2018. godine, pri čemu razdoblje iznadprosječno visoke najviše dnevne temperature zraka traje 11 dana, od 10. listopada.

I u novome tjednu, od 21. do 27. listopada - srednja najviša temperatura zraka bit će kao malo kada. Ponegdje vjerojatno i rekordno visoka, uz poneki novi rekord i na pojedini nadnevak, posebice do četvrtka.

Tjedan u kojem završava listopad i počinje studeni sigurno će biti hladniji - što je, uostalom, i uobičajeno - ali još nije dovoljno pouzdano hoće li se temperatura zraka sniziti ispod prosječne, pa bi se povećala i vjerojatnost mraza pri tlu, koji bi mogao naštetiti cvijeću. Uoči blagdana Svih svetih to ne bi bilo prvi put. Dapače. Premda mnogima ne željeno, to bi bilo puno "normalnije" od ovog vremena koje ćemo imati u novom radnom tjednu. - prognoza je Zorana Vakule.
hr Mon Oct 21 2019 08:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .