Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1d18bc29111c71f08b45aa/80
Foto: Antonio Mirko Macan, Petar Malbaša, Ferata.hr, DN

Burno u sinjskoj politici: Razišli se doktor Jadrijević i gradonačelnica Križanac

Stipislav Jadrijević kao razlog razilaženja naveo je kako gradonačelnica više ne sluša NL dr. Jadrijevića već HDZ

Prilikom rasprave o GUP-u Grada Sinja, točnije o mogućnosti poboljšanja poduzetništva u Gospodarskoj zoni Kukuzovac, na posljednjoj sjednici sinjskog Gradskog vijeća, sve prisutne vijećnike iznenadila je izjava Stipislava Jadrijevića, čelnog čovjeka NL dr. Jadrijevića koji je kazao kako su se on i gradonačelnica Kristina Križanac razišli, a o razlozima razilaženja će javnost upoznati naknadno.

- Sigurno ste se pitali zašto niste dr. Jadrijevića vidjeli u Gradskom vijeću sve od kada ste vi (aludirajući na HDZ) i vaši kolege donijeli Proračun za 2019. godinu. Zato što je od tada dr. Jadrijević u oporbi. Gradonačelnica sluša vas, a ne sluša NL dr. Jadrijevića jer da nas sluša onda bi sada bili prijevremeni izbori – replicirao je Jadrijević na pitanje HDZ-ovog Marka Križanca.


Nije mnogo trebalo čekati da se pri prvoj novoj raspravi javi i prozvana gradonačelnica Križanac i kaže svoj stav oko prekida suradnje s čelnim čovjekom liste na kojoj je izabrana na mjesto gradonačelnice:

- Ja jesam izabrana kao kandidat NL dr. Jadrijevića, ali izabrana sam svojim imenom i prezimenom, na ponos svojih roditelja i obitelji. Ja se zahvaljujem NL dr. Jadrijevića na dosadašnjoj suradnji koja je prestala ima već neki duži period, ali moja je namjera i dalje raditi kao gradonačelnica i da na najbolji mogući način doprinesem razvoju moga grada što činim i činila se u ovom prethodnom razdoblju  – zaključila je gradonačelnica Križanac.


Posebno je zanimljivo kako su, na riječ gradonačelnice Križanac, ostala upražnjena oba mjesta dogradonačelnika Denisa Glavana i Zlatka Ugrina koji su se, i ranije na toj sjednici, sinkronizirano izmjenjivali, kao i na prijašnjim sjednicama Gradskog vijeća kada su se, po dojmu, „konsolidirali“ s ostalim članovima NL dr. Jadrijevića pa dolaske izbjegavali.

Stvari su u krivom smjeru krenule još u ljeto prošle godine, prilikom donošenja ponuda za jahaću halu na sinjskom Hipodromu koja je, odlukom gradonačelnice, bila veća za 9 milijuna kuna od najniže ponude, a za 10 od planirane vrijednosti u Proračunu. Sve je to izazvalo burnu reakciju Stipislava Jadrijevića, u nekoliko je navrata kazao kako ništa o spomenutoj javnoj nabavi nije znao, ali je "stanje rata", doslovce u jednu noć, postalo stanje "tihog pakta". Na brojne optužbe oporbe reagirala su i državna tijela, ali je u cijeloj radnji, prema njihovom zaključku, sve bilo potpuno regularno i čisto.

Kristina Križanac, kao glavni uzrok mnogih problema, bila je i po riječima Ivane Šabić koja je napustila redove vladajuće liste, a koja je bila jako bliska s doktorom Jadrijevićem. Nedugo nakon toga istu je stvar napravio i Zvonko Maras, dao ostavku na mjesto predsjednika Vijeća i ustvrdio kako mu je bolje biti nezavisni, a nakon bizarnog slučaja i lista se "odrekla" Žarka Delića - Maćija koji je, prije nekoliko godina, bio "ruka spasa" u donošenju Proračuna.


Vratimo se malo u prošlost. Stipislav Jadrijević i Kristina Križanac prve su kontakte doživjeli još prije nekoliko godina kada je Križanac imenovana tko sam bila vijećnica, direktorica "Kamička" i direktorica "Hipodroma", kasnije se ona našla kao „desna ruka“ pokojnom gradonačelniku Ivici Glavanu kojega je, zbog teške bolesti, vrlo brzo morala zamijeniti da bi na posljednjim izborima dobila primat od Stipislava Jadrijevića i mandat na čelu viteškog grada. Čini se kako ga nije opravdala.

Sinjska politička sudbina tako je ostala „viseći u zraku“. Kristina Križanac, po svemu sudeći, ne namjerava podnijeti ostavku iako je „brak“ s NL dr. Jadrijevića dobio pečat na odluci o razvodu. Kako je i sama kazala, „izabrana je imenom i prezimenom“ pa svoj mandat može odraditi potpuno legalno do kraja, svibnja 2021. godine, osim ako s tim ne budu složni i ostali vijećnici pa se, primjerice, na jednom rebalansu ili pak donošenju novog Proračuna ne zainate i potaknu prijevremene izbore.

hr Thu Jul 04 2019 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80
Foto: D.N.

Na vrijeme predajte zahtjeve za nove otočne iskaznice

Agencija za obalni linijski pomorski promet obavještava otočane da u listopadu ove godine ističu prve otočne iskaznice za povlašteni prijevoz osoba i vozila.
Kako bi korisnici i dalje ostvarivali svoja prava trebaju podnijeti zahtjeve za izdavanje novih otočnih iskaznica u poštanskim uredima. Nove iskaznice će se ponovno izdati na razdoblje od 5 godina.

Ističemo da će korisnici nakon što predaju zahtjeve za izdavanje otočne iskaznice, karte za povlašteni prijevoz moći kupovati „starom“ aktivnom otočnom iskaznicom dok zahtjev za „novu“ otočnu iskaznicu ne bude obrađen kroz sustav, javlja morski.hr

Nakon što zahtjev bude obrađen, do isporuke „nove“ iskaznice u poštanski ured, povlaštene karte će se kupovati potvrdom o predanom zahtjevu koju izdaje Pošta prilikom zaprimanja zahtjeva.

Korisnici mogu nove zahtjeve podnijeti najranije 90 dana prije isteka postojeće otočne iskaznice. Datum do kada vrijedi otočna iskaznica je naznačen na tijelu iskaznice. Potvrda o predanom zahtjevu počinje vrijediti nakon petog dana od dana predaje zahtjeva.

Za izdavanje nove otočne iskaznice za osobu korisnik mora uplatiti 65,00 kn odnosno za iskaznicu za vozilo i vinjetu 80,00 kn u državni proračun.

Korisnike pozivamo da predaju zahtjeve na vrijeme, odnosno najkasnije tjedan dana prije isteka postojeće iskaznice, kako ne bi ostali bez mogućnosti korištenja prava na povlašteni prijevoz.

Također, skrećemo pažnju korisnicima da ukoliko imaju aktivan račun kod brodara Jadrolinija (tzv. prepaid) da prilikom preuzimanja „nove“ otočne iskaznice obavezno obavijeste brodara o „novoj“ iskaznici i serijskom broju kako bi se otvoreni račun povezao s novoizrađenom otočnom iskaznicom. Kontakt brodara je prepaid@jadrolinija.hr .

Na slijedećoj poveznici nalazi se popis poštanskih ureda u kojima korisnici mogu predati svoje zahtjeve za otočne iskaznice, a koje će im u roku tri tjedna biti isporučene u poštanski ured u kojem je zahtjev podnesen. Korisnici su dužni preuzeti pristiglu otočnu iskaznicu u poštanski ured.

hr Thu Aug 22 2019 18:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5763ec2ed84d6421198b45cd/80

U četiri i pol godine mandata: Predsjednica potrošila 30 milijuna kuna manje nego Josipović

U četiri i pol godine mandata Ured predsjednice stajao je građane 155,8 milijuna kuna, a za Josipovića je u istom razdoblju potrošeno 186 milijuna, ili godišnje sedam više.

U prvoj polovici godine rashodi državnog proračuna dosegnuli su 66,9 milijardi kuna. Ta brojka sugerira da se potrošnja drži u okvirima cjelogodišnjeg plana od 140 milijardi kuna.

Polugodišnje ostvarenje je, dakle, na 47,7 posto godišnjega plana, no kako je proračun za 2019. povećan, u odnosu na lani i tih 67 mlrd. kuna predstavlja povećanje za oko pet milijardi. Većina resora i državnih tijela zasad ostvaruje rashode tempom nešto ispod planiranog, s tim da je npr. nešto brže izvršenje kod Ministarstva financija objašnjivo jamstvima Uljaniku, kao što se npr. kod Džavnog izbornog povjerenstva dosegnutih 72% godišnjeg plana može pripisati europarlamentarnim izborima, piše poslovni.hr

Kako su prvi sljedeći izbori predsjednički, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović često je pod povećalom javnosti upravo kroz prizmu troškova (naročito putovanja), ostaje primijetiti da su rashodi Ureda Predsjednice RH u prvih šest mjeseci iznosili 15,7 milijuna ili oko 240 tisuća manje nego lani, a u odnosu na ovogodišnji plan to je 41 posto.  Promatra li se cijeli dosadašnji mandat s aspekta proračunskog novca, Ured predsjednice Grabar-Kitarović u protekle četiri i pol godine stajao je građane ukupno 155,8 milijuna kuna.

Istodobno, za četiri i pol godine mandata bivšeg predsjednika Ive Josipovića građane je Ured predsjednika stajao 30 milijuna kuna više, odnosno 186 milijuna kuna (u svih pet godina 208 milijuna). Godišnje je, dakle, Ured predsjednice trošio oko sedam milijuna kuna manje nego za njezina prethodnika.  Ured predsjednika države je, pak, za mandata Stipe Mesića trošio je i znatno više; u zadnjoj godini mandata (2009.) građane je stajao čak 47,4 milijuna kuna.

hr Thu Aug 22 2019 18:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af3438c2af47fd8bc8b4574/80
Foto: MUP

Teško ozlijeđen: Muškarac kod Dugog otoka pao s jahte, a propeler mu zahvatio nogu

Prema prvim informacijama 34-godišnji ruski državljanin, član posade na toj motornoj jahti koja plovi pod češkom zastavom, pao je u more prilikom manevriranja plovila. Kako se nalazio na krmi, nakon pada njemu je u moru propela broda zahvatila nogu
Teško ozlijeđeni ruski državljanin kojeg su zadarski policajci brodom Donat prevezli u srijedu navečer od Dugog otoka do Zadra, oporavlja se u zadarskoj Općoj bolnici.

Nesreća se dogodila u srijedu oko 18.30 sati u moru s južne strane Dugog otoka, na lokaciji zvanoj Lopata.
Prema prvim informacijama 34-godišnji ruski državljanin, član posade na toj motornoj jahti koja plovi pod češkom zastavom, pao je u more prilikom manevriranja plovila, javlja Zadarski list.

Kako se nalazio na krmi, nakon pada njemu je u moru propela broda zahvatila nogu. U zadarskoj bolnici utvrdili su mu teške tjelesne ozljede te je nakon pružene liječničke pomoći zadržan na liječenju.

Osim ovog ruskog državljanina, u trenutku nesreće na jahti je bilo još devetoro članova posade kojom zapovijeda 34-godišnji Čeh.

Zadarska Pomorska policija zajedno s Lučkom kapetanijom Zadar još uvijek utvrđuje okolnosti ove nesreće.
hr Thu Aug 22 2019 17:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d555ba229111cc84a8b4599/80

Plenković na sjednici odbrusio Divjak i Kujundžiću: "Mi smo ovdje članovi Vlade, a ne sindikata!"

Premijer je uputio oštru poruku dvoje resornih ministara za koje očito smatra da previše "navijaju" za drugu stranu

Zaposlenici u zdravstvu i obrazovanju već neko vrijeme traže bolje uvjete za rad i veće plaće, a sve više prijete i štrajkom.

Uz njih su stali i resorni ministri - ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade.

Premijer Andrej Plenković uputio je i oštru poruku dvoje resornih ministara za koje očito smatra da previše "navijaju" za drugu stranu.

- Unatoč razumijevanju i za ministra zdravstva i za ministricu obrazovanja koji se zalažu da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih resora, mi smo ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata. Svi pregovori moraju se voditi na konzistentan, učinkovit i horizontalan način. Očekujem od svih u Vladi da horizontalan princip i način djelovanja respektiraju do kraja -  poručio je Plenković.

Divjak i Kujundžić i nakon Plenkovićeve izjave vjeruju da će se naći sredstva

Nakon što ih je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković upozorio da su "članovi Vlade, a ne sindikata", nakon sjednice su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar zdravstva Milan Kujundžić rekli kako ih premijerova poruka nije zasmetala i vjeruju da će se naći sredstva za njihove zahtjeve. 

- Bilo je baš simpatično - kratko je komentirala Divjak tu izjavu nakon sjednice rekavši kako je premijerov komentar nije zasmetao.

- Vrlo jasno sam se od samog početka zalagala za ulaganje u znanost kao prioritet, oko toga nema diskusije, a o konkretnim rješenjima treba se razgovarati. Većim zalaganjem će i javnost prepoznati da ne može biti većeg napretka, pa i onog ekonomskog, bez da više ulažemo, ne samo u gradnju i opremanje, nego i u ljude u obrazovanju -  naglasila je Divjak.

Dodaje kako je svjesna da je članica Vlade "ali dolazi iz akademske zajednice, gdje se izražavanje stavova i stavljanje jasnih prioriteta u prvi plan potiče i mora biti ministrova zadaća".

Kujundžić: vjerujem da će se novci naći

Novinari su pitali i ministra zdravlja Milana Kujundžića da prokomentira Plenkovićevu poruku.

- Nije lako nalaziti novce, a isto tako vjerujem da će se novci naći i da će sve biti dobro - kazao je Kujundžić.

No, nije mu se svidjelo pitanje je li to bila svojevrsna premijerova kazna jer ga je "lupio po prstima".

- Nitko mene nije lupio po prstima, niti se ja svrstavam nigdje, ja sam Hrvat, koji je za hrvatski narod, hrvatske liječnike, sestre i pacijente - odvratio je Kujundžić, a piše HINA.

hr Thu Aug 22 2019 13:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .