Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7824400e493892c58b45a3/80
Foto: poduzetnica.hr

Trebate ideje s čim se baviti u budućnosti? Evo savjeta u kojem pravcu usmjeriti svoje poduzetničke aktivnosti

Brzina kojom se mijenja tržište, te afiniteti kupaca gotovo su postali istovjetni brigama koje rastu kod poduzetnica i poduzetnika vezano uz nadolazeće vrijeme i brojna pitanja koja ih prate poput: što ponuditi, što prodavati, čime se baviti, u čemu biti uspješan?

- Zahvaljujući futurologiji poduzetništva, koja kroz cijeli niz parametara "osvješćuje" i "nagovješćuje" trendove na tržištu za vlasnice i vlasnike tvrtki i obrta, moguće je doskočiti potražnji, predvidjeti je i pripremiti se za ono što kupac budućnost bude očekivao i tražio od nas. Stoga je važno već danas osluškivati mijene tržišta, kako bi bili spremni za sve ono što nam dolazi, posebice računamo li na održiv i dugoročan uspjeh naše poduzetničke aktivnosti - komentirala je futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić, direktorica Ženskog poduzetničkog centra, koja je za sve "zainteresirane" čime se baviti i što plasirati na tržište u budućnosti napravila i svojevrsni futurološki pregled uslužnih i proizvodnih aktivnosti za kojima će biti izražena potreba u budućnosti (ako već slučajno nije i sada!)

Usluge poslovnog planiranja

Dobra priprema, plan i akcija - sveto su trojstvo svakog poslovnog poduhvata, koje na žalost ne znaju nabrojati mnogi u poduzetništvu, pa ne začuđuje da ih ne znaju ni učinkovito primijeniti.

Poslovne improvizacije, planiranje od danas do sutra, površne pripreme i akcije moraju postati stvar zaborava za svakog iole ozbiljnog tržišnog igrača. Sukladno tome već sada, a posebice u budućnosti, usluge u pravcu kvalitetne pripreme za tržišne istupe i plasman, istraživanje tržišta (ali i konkurencije), izradu poslovnih te financijskih planova, definitivno će biti jedne od najtraženijih u poduzetničkom miljeu.

Usluge čišćenja

Sve manje vremena kojeg imamo zbog poslovnih obaveza, stvara i sve više mogućnosti za usluge čišćenja. U prvom redu u domovima svakodnevno iznimno zaposlenih ljudi. Sve će više rasti potražnja za uslugama čišćenja domova, ali i ureda tj. poslovnih prostora, javnih ustanova, stambenih zgrada, sportskih prostora. Razmislite o pružanju outsourcing usluga u ovom sektoru kroz vlastiti angažman ili pak cijelog tima "odreda za čistoću"!

Pružatelj usluge brige za kućne ljubimce

Još jedna usluga nastala zbog manjka vremena -  u prvom redu vlasnika kućnih ljubimaca. Polivalentnost ove usluge leži ne samo u primjerice šetanju psa, nego odvođenja životinja i veterinaru, dostave hrane, čišćenju mačjih pješčanika, usisavanja kuće zbog dlaka, kupnja nove posude za vodu. Dakle cjelovita usluga skrbi o kućnom ljubimcu, čiji vlasnik nema vremena da mu se kvalitetno posveti.

Organizator kućanstva

I da - pogađate - i nadalje smo u području pružanja usluga za one koji nemaju vremena. Ovog puta kroz novu sasvim novu profesiju - organizator kućanstva. To u prvom redu znači kako organizaciju uređivanja, čišćenja i servisiranja poslova u kući / stanu / prostoru svakodnevnog obitavanja, tako i samih stanara. Organizacija i planiranje obroka, kupnje, dovoza i odvoza djece s različitih školskih i izvan školskih aktivnosti, organizacija popravaka po kući, nabavka namještaja, organizacija zabava, priprema za dočekivanje gostiju...Ma koliko ovo sada izgledalo suludo, posebice da netko za nas organizira naš život u kući kako bi imali više reda, vremena i energije, jeste li sigurni kada vas ulovi svakodnevno ludilo obaveza, da vam upravo jedna takva osoba ne bi bila pravi spas.

Osobni trener (svih vrsta)

U ovom trenutku, a posebice kako dolazi turistička sezona, kondicijski, fitnes, sportski treneri jako su traženi. No futurologija poduzetništva nagovješćuje da će, ne samo ovi "koji znoje svoje klijente" fizičkim radom radi dobre kondicije, biti traženi, nego apsolutno svi koji mogu trenirati - naše tijelo, ali i naš um.

Više nego ikada do sada raste i potražnja za mentalnom nadogradnjom u ljudi i treningom istih. Iako se navedena potražnja ne osjeti u tolikoj mjeri u Hrvatskoj (čak mi se čini da nekada vezano uz rad na sebi, građani Hrvatske i nazaduju), potreba za trenerima osobnog rasta i razvoja, različitih edukacija izgradnje osobnog integriteta, napose treninzi vezanih uz svakodnevnu prehranu, financijsku (ne)kulturu, bonton, odijevanje, styling, hobi sposobnosti i afinitete - raste iz dana u dan. Šansa da se ipak netko i u Lijepoj našoj okuša u ovim poduzetničkim disciplinama budućnosti.

Uređivači grafita

Već dulje vrijeme urbane sredine, pa tako i mnoge u Hrvatskoj, osjećaju posljedice grafiterske (ne)kulture - s jedne strane ostajemo zaprepašteni uništenim javnim i privatnim fasadama i javnim površinama zahvaljujući "huliganima" s auto sprejevima, no zadivljujuće su vizualne kreacije onih koji, na za to predviđenim mjestima, uljepšavaju našu svakodnevnicu svojim kreativnim izričajem.

U cilju ružne grafite pretvoriti u lijepe gradske sličice i mozaike, mnoge javne institucije angažirat će (a neke to već sada čine) takozvane uređivače grafita. One koji će na kreativan, koloritan i prije svega dopadljiv način uklanjati ili preoblikovati grafite koje ne želimo gledati ili imati po javnim ili privatnim fasadama.

Tekstualni urednik

Digitalna komunikacija sve je "nepismenija" - gotovo na svakom koraku upozoravaju lingvistički stručnjaci. Upravo iz navedenih razloga sve je manje kvalitete u pismenosti; od poslovnih pisama, zamolbi, pisama, pa čak i mailova, te sms-ova, web tekstova, kao i onih koje želimo komunicirati putem digitalnih društvenih mreža. Budućnost donosi mogućnost specijalizacije za pružanje usluga pisanja - od zdravica na vjenčanjima do govora na sahranama, jer su mogućnosti sve šarolikije, kako nam kvaliteta pismenost pada iz dana u dan.

Konzultant za obnovljive izvore energije

Hrvatska se sve više angažira (posebice u privatnom sektoru) kada je u pitanju uporaba obnovljivih izvora energije. Snaga vjetra, sunca ili vode postali su kroz ekološko promišljanje poželjni izvori energije, a ugradnja sustava koja bi nam u kućanstvima pomogla doći do električne energije iz obnovljivih izvora sve traženiji. U korak s tim trendom i konzultanti za obnovljive izvore energije te njezinu primjenu bit će traženi na tržištu kao profesija, ali i poduzetnička aktivnost.

Uzgoj ljekovitog bilja

Uz veliko poštovanje prema konvencionalnoj medicini, sve smo više svjedoci kako se traže i alternative liječenju koje nam ne nameće farmaceutska korporacijska klika. Nekada diljem prostora jugoistočne Europe poznatu tradiciju travara, koji su spravljali čajeve, kreme, tinkture, kapi na bazi ljekovitog bilja, potražnja budućnosti će iznova "uskrsnuti". Osim radi liječenja, ljekovito bilje će biti sve traženije i radi prevencije bolesti, ali i regulacije prehrane, uravnoteženja psihofizičkog zdravlja, mentalne snage, smanjenja stresa. Uzgoj i prerada ljekovitog bilja u nadolazećim godinama prelazi iz "kućne radinosti" u ozbiljnu poduzetničku aktivnost. 

hr Thu Feb 28 2019 19:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/57cc4c680234c374da8b45e3/80
Foto: Google Street View

Nacionalni skup privatnih iznajmljivača: Kvalitetom protiv pada turističke potražnje

Najveći nacionalni skup privatnih iznajmljivača 29. i 30. ožujka u Splitu
Ponovno jačanje najvećih konkurenata u turizmu, poput Tunisa, Turske i Grčke, te poljuljane ekonomije ključnih emitivnih tržišta, Italije i Njemačke, izazvalo je zabrinutost kod dijela privatnih iznajmljivača koji su u iščekivanju rezervacija za Uskrs kao prvoga velikog testa ove sezone.

- Mogućnost povećanja broja smještajnih kapaciteta došla je gotovo do maksimuma, pogotovo zbog ograničenja infrastrukture i ograničenog broja letova tijekom sezone. Nisu moguća povećanja broja turista u dvoznamenkastim postocima u odnosu na prošle godine, a koja bi ujedno paralelno pratila toliko povećanje smještajnih kapaciteta. S druge strane, pribjegavanje rušenju cijena ruši imidž cijele destinacije, dok za povećanje također cijena nema mjesta zbog oporavka konkurentskih turističkih tržišta. Stoga je kontinuirano ulaganje u kvalitetu smještaja naše najvažnije oružje za borbu protiv pada turističke potražnje,“ rekla je v.d. voditeljice Zajednice obiteljskog smještaja HGK Martina Nimac Kalcina povodom novog izdanja najvećega nacionalnog skupa privatnih iznajmljivača, Foruma obiteljskoga smještaja u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, koji će se održati 29. i 30. ožujka u Sportskom centru Gripe u Splitu.

- Razlog popularnosti obiteljskog smještaja je veća mogućnost za domaće, lokalno i autohtono iskustvo, što je nešto što današnji turist traži. Žele lokalnu priču i doživljaj. Smještaj više nije prioritet, već priča koju žele ponijeti sa sobom kao glavnu uspomenu te je podijeliti s prijateljima,“ napominje Nimac Kalcina.

Nimac Kalcina naglašava da je upravo zato ovo izdanje Foruma obiteljskog smještaja posvećeno načinima kako podići tu kvalitetu, od luksuznoga privatnog smještaja i dizajna interijera do ulaganja u profesionalnu fotografiju i posluživanja vrhunskoga doručka.

Dio foruma bit će posvećen i ekološkim objektima i održivome turizmu. Predstavit će se i razne mogućnosti obogaćivanja ponude za goste kroz povezivanje s pustolovnim turizmom. U sklopu Foruma predstavnici Ministarstva turizma predstavit će i promjene u zakonodavstvu i novosti za privatne iznajmljivače te kreditne linije. Bit će riječi i o poreznom položaju pružatelja smještaja u domaćinstvu, a Forum će uključivati i veliki izložbeni prostor s predstavljanjem ponude proizvođača i pružatelja usluga relevantnih za obiteljski smještaj.
hr Mon Mar 18 2019 11:25:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c8a789829111c94058b4636/80

Gospodarsko vijeće HGK - Županijske komore Split održalo sjednicu u Zračnoj luci Split

12. sjednica Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Split održana je danas, 14. ožujka u Upravnoj zgradi Zračne luke Split. U radu sjednice su sudjelovali članovi Gospodarskog vijeća, predsjednik HGK ŽK Split, Joze Tomaš, te potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, Mirjana Čagalj.
Uz zahvale domaćinima na gostoprimstvu te članovima Gospodarskog vijeća koji su ga na prethodnoj sjednici jednoglasno izabrali za predsjednika Županijske komore Split, a samim tim i predsjednika Gospodarskog vijeća, Tomaš je istaknuo kako upravo održavanje sjednice u Zračnoj luci Split predstavlja želju za produbljivanjem i jačanjem odnosa s gospodarstvenicima u narednom vremenu.

Potpredsjednica HGK, Mirjana Čagalj, ujedno donedavna v.d. predsjednica ŽK Split, izvijestila je o radu Županijske komore Split u 2018. godini, te istaknula kako je godina bila izuzetno dinamična i uspješna s obzirom da je splitska Komora sudjelovala u organizaciji i realizaciji brojnih uspješnih projekata.

- Posebno bih naglasila kako je ŽK Split bila aktivna u pripremi i prijavi projekata financiranih iz EU fondova. Prijavili smo projekte na pozive u okviru programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC HR-BiH-CG i ADRION. Prijavljena su četiri projekta ukupne vrijednosti veće od 5,5 milijuna eura, a udio ŽK Split u budžetu iznosi više od milijun eura. Također bih istaknula i organizaciju 1. zajedničke konferencije foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta na kojoj je sudjelovalo više od 400 sudionika - rekla je Čagalj.

Tomaš je izložio plan rada Županijske komore Split u 2019. godini kao i dugoročne smjernice. Uz već definirane zadaće i pokrenute projekte HGK, cilj je dodatno poboljšati suradnju s institucijama, Splitsko-dalmatinskom županijom, gradovima i općinama.

- Konačni cilj je da Splitsko-dalmatinska županija bude prepoznata kao Business friendly županija. Stoga planiramo dodjeljivati priznanja svim gradovima i općinama koji su napravili iskorak i pridonijeli razvoju gospodarstva na svom području“, naveo je Tomaš.

Potpredsjednica Čagalj je održala prezentaciju prometne infrastrukture urbane aglomeracije Split, putem koje je prezentiran projekt povezivanja Zračne luke Split s gradskom lukom i razvoj intermodalnoga čvorišta novog glavnog kolodvora Split u Kopilici. 

Član Uprave Zračne luke Split d.o.o., Lukša Novak je predstavio projekt proširenja Zračne luke Split. Po završetku sjednice članovi Vijeća su obišli novi putnički terminal splitske Zračne luke, jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj ukupne vrijednosti 450 milijuna kuna.
hr Thu Mar 14 2019 16:52:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c8918d129111c94058b45a1/80

Dalmatinski poslodavci u potrazi za sezonskim radnicima u Mostaru

HGK ŽK Split održala je poslovni susret poslodavaca i studenata

Danas se na Sveučilištu u Mostaru održao sajam poslova na kojem su sudjelovale dalmatinske tvrtke u potrazi za sezonskom radnom snagom.

Sajam su zajednički organizirali Hrvatska gospodarska komora, Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine te Sveučilište u Mostaru, a inicirala ga je HGK – Županijska komora Split kako bi se aktivnije pristupilo rješavanju problema pronalaska radne snage, posebno tijekom ljetnih mjeseci.

- Unatoč velikom broju nezaposlenih kronično nedostaje radnika, posebice u sezoni. Stoga HGK, koja dugoročno rješenje problema vidi u uvođenju dualnog obrazovanja i sustavnom djelovanju, inicira i podupire ovakve susrete poslodavaca i studenata, kao jedan od načina privremenog rješavanja ovog problema. - rekla je Antonija Bašić iz HGK Županijske komore Split.

Ideja sajma je povezati poslodavce, prvenstveno iz sektora turizma i trgovine, sa studentima mostarskog sveučilišta koji imaju mogućnost rada preko studentskog ugovora (a takvih je više od 11.000) te želju da ljeto provedu radno u najvećim turističkim središtima na hrvatskom Jadranu.

- Odlazak naših studenata na sezonski rad izvan BiH može samo pridonijeti njihovoj kvaliteti i kompetencijama, s kojima će se sutra vratiti natrag. Nama je u interesu da naši studenti budu konkurentni na tržištu rada, a oni na ovaj način imaju priliku poslovno se povezati i osigurati sebibolju budućnost. - smatra Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH.

Sajmu se odazvalo 20-ak tvrtki iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije, među kojima su velikihotelski lanci kao što su Valamar, Radisson Blu, Adriatic LuxuryHotels,ali i trgovački poput Mlinara.

Poslodavci su zadovoljni odličnim odazivom i interesom mostarskih sudenata te se nadaju konkretnoj suradnji i njihovom angažmanuove sezone.

hr Wed Mar 13 2019 15:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c87d67a29111c26048b4579/80
Foto: bljesak.info

Sinergijom regionalnih komora do novih prekograničnih projekata

U organizaciji HGK u Mostaru se održava dvodnevna radionica za razradu projektnih ideja
Danas je u Mostaru započela dvodnevna regionalna Radionica za razradu projektnih ideja planiranih za prijavu na Interreg Adrion program, čije je otvaranje najavljeno za travanj ove godine.

Radionica je prvenstveno namijenjena članicama Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, kojemu je HGK - Županijska komora Split suosnivač i trenutni predsjedatelj. Na radionici sudjeluje oko 35 sudionika, mogućih partnera iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Italije i Grčke.

- Ova je radionica iznimno značajna jer njome nastojimo povezati što više čimbenika izzemalja regije, od kojih su neke članice EU, a neke to nisu, koji kroz kreativan rad i razradu projektnih ideja vode ka većem privlačenju sredstava iz fondova EU - rekao je na početkur adionice predsjednik HGK - Županijske komore Split, Joze Tomaš.

I predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH, Marko Šantić je naveo kako se nada da će polaznici radionice u ova dva dana napraviti dobar posao, izići s puno dobrih ideja za nove projekte kako bi se zajedničkom prekograničnom suradnjom povuklo što više sredstava.

Ivan Škarić iz Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav (SIRAZIS) Hrvatske gospodarske komore, rekao je kako se radi o trećoj zajedničkoj radionici koju HGK organizirau suradnji s Gospodarskom komorom Federacije BiH, a cilj joj je iznjedriti tri do četiri projektna prijedloga.

- Naglasak je na suradnji gospodarskih komora jadransko-jonske regije, a u kontaktu smo i s gospodarskim komorama iz Albanije, Srbije i Slovenije. Zadatak nam je da budemo spona između gospodarskih komora te pomognemo u prijavi i provođenju projekata - poručio je Škarić.

Prošle su godine gospodarske komore Hrvatske, Federacije BiH i Crne Gore predale četiri zajednička projekta, vezana za turizam i poljoprivredu, a prema sinergiji s ove radionice za očekivati je još nekoliko prijava zajedničkih projekata.
hr Tue Mar 12 2019 16:56:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .