Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cf514a729111ccfb98b459a/80

Hrvatskoj međunarodna pohvala za nautičku infrastrukturu

Sjednica Međunarodnoga udruženja marina okupila elitu nautičkog turizma

„Hrvatska je u proteklih nekoliko godina postala top destinacija za nautički turizam, potvrđuju to i brojke i turisti. Kao domaćini sjednice Međunarodnoga udruženja marina dobili smo i neospornu potvrdu struke,“ rekla je direktorica Sektora za turizam HGK Ana Klarić na sjednici Međunarodnoga udruženja marina, koja se održava u Šibeniku i Splitu 3. i 4. lipnja uz domaćinstvo Udruženja marina HGK.

Na konferenciji održanoj u D-Marini Mandalina u Šibeniku Klarić je naglasila da sjednica nije samo prilika za promicanje hrvatskoga nautičkog turizma, već i za razmjenu iskustava najbolje prakse, analizu nacionalnih i međunarodne regulative te uvid u trendove.

Na sjednici sudjeluju predstavnici više od 35 nacionalnih udruženja i najsnažnijih svjetskih nautičkih destinacija. Udruženje marina Hrvatske gospodarske komore od prošle je godine član ICOMIA-je, međunarodnoga tijela koje okuplja nacionalna udruženja pomorske industrije od 1966. godine, ujedno i Međunarodno udruženje marina. Sudionici će obići i tri hrvatske marine: D-Marin Marinu Mandalinau Šibeniku, Marinu FrapaResort Rogoznica i ACI Marinu Split.

Predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak predstavio je hrvatski nautički turizam i istaknuo da je Hrvatska vodeća zemlja na svijetu po broju i potražnji chartera, s flotom od 4300 plovila. „Infrastruktura visoke kvalitete uključuje 142 nautičke luke, 72 marine i 17 tisuća vezova,“ istaknuo je Lisjak. Osvrnuo se i na potrebu usklađivanja regulative marina u Hrvatskoj, točnije Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i Zakona o koncesijama te istaknuo potporu ICOMIA-je prošle godine oko pitanja boravišne pristojbe, koja je pomogla kod uspješnih pregovora s Ministarstvom turizma.

„Zahvalni smo našim domaćinima, Udruženju marina HGK, na velikom trudu, na obilasku tri marine i organizaciji odlične tematske sjednice. Hrvatska je na nautičkoj mapi s obzirom na ogroman rast nautičkoga turizma. Rast je posljedica dobre infrastrukture, postojećega tržišta chartera i iznimno jakoga nautičkog turizma. Zanimljivo je i promatrati kako se tržište prilagođava novim skupinama klijenata,” rekao je predsjednik Međunarodnog udruženja marina i potpredsjednik Udruženja marina Portugala MartinhoFortunato.

„Tematska sjednica je bila uspješna, u pogledu odaziva predstavnika vlasti i marina, kao i zbog tema kojih smo se dotakli. Zahvalan sam što se kroz održavanje kongresa ICOMIA-je u Hrvatskoj mogla okupiti i ova struka radi plodne rasprave. Čestitam Udruženju marina HGK na izvrsnoj organizaciji i povezivanju mreže članica i dionika,“ rekao je glavni tajnik ICOMIA-je Udo Kleinitz.

Ukupni prihod nautičkih luka u Hrvatskoj prošle je godine iznosio 857 milijuna kuna, od čega se 72,2 posto odnosilo na iznajmljivanje vezova. Radi se o povećanju ukupnoga prihoda za 2,7 posto u usporedbi s 2017. te povećanju prihoda od iznajmljivanja vezova za 7,1 posto. Upravo Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija prednjače po prihodima.

Završno s 2018., u nautičkim lukama bilo je 13 617 plovila na stalnom vezu, 1,4 posto više nego prošle godine. Od toga je 86,2 posto bilo na vezu na moru, a 13,8 posto koristilo je mjesto na kopnu. Najveći broj plovila na stalnom vezu dolazilo je iz Hrvatske (44 posto), Austrije (15,8 posto), Njemačke (15,2 posto), Slovenije (5,1 posto) i Italije (4,2 posto).

U 2018. 194 164 plovila bila su u tranzitu, što je pad od 3,8 posto u 2017. Najveći broj plovila u tranzitu dolazilo je iz Hrvatske (47,7 posto), Italije (13,9 posto). Njemačke (12,8 posto), Austrije (6,6 posto) i Slovenije (3,8 posto).

hr Mon Jun 03 2019 14:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cfd445a29111ce6c38b4586/80
Foto: PEXELS

Povlači se proizvod: Ministarstvo poljoprivrede izdalo važno upozorenje za sve koji vole kavu

Povlače se kineske čaše za "coffee to go"

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda Čaša za kavu „to go“ od melamina sa bambus vlaknima, barkoda 10876319131022000399, LOT broja 71646971, podrijetlom iz Kine, zbog utvrđene migracije formaldehida.

Proizvođač je tvrtka NINGBO FUTURE IMPORT AND EXPORT Co. Ltd, Kina, a na tržište Republike Hrvatske proizvod stavlja tvrtka KIK Textilien und Non-Food d.o.o., Zaprešić.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom.

hr Fri Sep 20 2019 20:56:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d85091629111c058c8b45c4/80

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije nastavlja nizati priznanja za uspješan rad

European Talent Support Network ( ETSN ), tj. Europska mreža za podršku darovitih prihvatila je prijavu Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije za proglašenje Centra izvrsnosti Europskom točkom za darovite – European Talent Point ( ETP ).

Povjerenstvo za procjenu kandidatura za europske točke za darovite ocijenilo je kandidaturu izvrsnom ocjenom i odlučilo dodijeliti certifikat kojim ih proglašava europskom točkom za darovite – European Talent Point (ETP). Svečana dodjela certifikata održana je na prvom susretu svih registriranih ETP u Hrvatskoj, danas (petak, 20. rujna) u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije. Izaslanstvo našeg Centra izvrsnosti i Splitsko-dalmatinske županije činili su pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, Tomislav Đonlić i ravnatelj Centra izvrsnosti, Ivica Zelić. Tajnica ETSN, dr.sc. Csilla Fuszek, svečano je uručila certifikat o pristupanju u mrežu darovitih našim predstavnicima.

U ime Povjerenstva za procjenu kandidatura za europske točke za darovite, Robert Kelemen, je čestitao pročelniku Đonliću i ravnatelju CI SDŽ, Ivici Zeliću, što je županijski CI izabran kao European Talent Point , te je izrazio zadovoljstvo i dobrodošlicu CI SDŽ u Europsku mrežu za podršku darovitih (ETSN).

Pročelnik županijskog UO za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić je zahvalio na dobrodošlici Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u ETSN (Mrežu europskih ) istaknuvši važnost ovoga međunarodnog priznanja našemu Centru: 

Ovo je još jedna potvrda izvrsnog rada županijskog Centra izvrsnosti što nas raduje ali i obvezuje na daljnje usavršavanje i razmjenu iskustva s drugim sličnim ustanovama i institucijama u Hrvatskoj, Europi i po svijetu.

U uvodnom dijelu programa dodjele certifikata, okupljene su pozdravili dr.sc. Miroslav Huđek, voditelj ETC Hrvatska, Tomislav Poljak, zamjenik župana Varaždinske županije i dr.sc. Csilla Fuszek, tajnica ETSN-a, koja je u kasnijem dijelu programa imala i zapaženo predavanje na temu „Uloga ETC (europskih točki darovitosti) u radu s darovitima“.  

Nakon toga su se predstavili ostali ETP iz Hrvatske: Škola stvaralaštva – Novigradsko proljeće, Udruga „Vjetar u leđa“, Hrvatski robotički savez , Osnovna škola „Petar Zoranić“ Nin , Dječji vrtić „Cvit Mediterana“,  Centar za poticanje darovitosti, Rijeka  i na kraju Centar izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije „Festival Ivan Kukuljević Sakcinski“.

hr Fri Sep 20 2019 19:16:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d85073f29111c838a8b4614/80

Centar izvrsnosti SDŽ objavio Javni poziv mentorima

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije objavio je 18. rujna 2019. Javni poziv svim nastavnicima i mentorima zainteresiranima za sudjelovanje u izvođenju programa Centra izvrsnosti matematike, Centra izvrsnosti informatike, Centra izvrsnosti novih tehnologija, Centra izvrsnosti prirodoslovlja.

Centri okupljaju najbolje potencijalno darovite učenike, a samim time i najbolje nastavnike koji su motivirani i spremni za stjecanje novih znanja i vještina kao i prenošenja znanja kroz rad s potencijalno darovitim učenicima.

Javni poziv objavljen je na službenim stranicama Centra izvrsnosti SDŽ te možete pristupiti prijavi na sljedećem linku do petka 27. rujna 2019. u 23.59 kada će poveznice biti zatvorene.

Svi zainteresirani pozvani su da pridonesu iznalaženju najboljih rješenja u radu s potencijalno darovitim učencima te napretku uvjeta odgojno-obrazovnog rada u našim školskim ustanovama.

Sve dodatne aktivnosti pratite putem stranice CI SDŽ.

hr Fri Sep 20 2019 19:09:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c55b4260e493847968b461d/80
Foto: Pixabay

Grad sufinancira troškove putovanja Erasmus+ studija

U novoj akademskoj godini Grad Split će pružati financijsku potporu studentima iz programa ERASMUS+ studija i to za naknadu dijela troškova putovanja za studijski boravak u inozemstvu u najvišem iznosu do 2.000,00 kn netto po studentu.
Dodijelit će je za trošak putovanja svim studentima koji zadovoljavaju uvjete iz Poziva objavljenog na Službenim stranicama Grada Splita, a rok za prijavu je 30 dana od objave. Ukupna financijska sredstva iz proračuna Grada Splita su ograničena te će se naknade dodjeljivati po principu reda prvenstva do isteka sredstava.

Grad Split će imenovati Povjerenstvo koje će izvršiti provjeru ispunjavanja uvjeta za dodjelu naknade i utvrditi redoslijed prijava na Poziv. Povjerenstvo će utvrdit prijedlog rang liste studenata koji ostvaruju pravo na naknadu dijela putnih troškova, a Gradonačelnik Grada Splita će donijeti odluku o utvrđivanju rang liste studenata koji ostvaruju pravo na naknadu dijela putnih troškova iz programa ERASMUS+ studija.

Rang lista će biti objavljena na Službenim web stranicama Grada Splita.
hr Fri Sep 20 2019 18:00:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .