Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58c9627ab47398e7c58b459d/80
Foto: Makarsko Primorje

Općina Vir podnijeti će tužbu protiv Zadarske županije!

Općina Vir podnijeti će tužbu protiv Zadarske županije za nanesenu štetu u iznosu od 30 milijuna kuna. Kaznene prijave idu protiv pročelnika Meštrovića i donedavnog pročelnika Letinića.

Razloge za ovaj postupak objasnili su u priopćenju, prenosi eZadar.hr

''Danas, 22. prosinca, u Uredu župana Zadarske županije, predstavnici Općine Vir na čelu s načelnikom Općine Vir Kristijanom Kapovićem, zamjenikom načelnika Općine Vir Antonijem Vučetićem, pročelnicom Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Paolom Žepinom te pročelnicom Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Katarinom Radović, održali su radni sastanak sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom, zamjenikom župana Zadarske županije Šimom Vickovićem, pročelnikom Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Olivijem Meštrovićem i Željkom Letinićem, donedavnim pročelnikom Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje.

Sastanak je održan na temu suradnje upravnih odjela Općine Vir s upravnim odjelima Zadarske županije. Na njemu je Općina Vir izrazila nezadovoljstvo tom suradnjom koje s određenim problemima datira još od 2006. godine, odnosno sa sudskim procesima od 2008. godine.

Kulminacija tih neusklađenih odnosa je izdavanje građevinske dozvole investitoru Tri Bartola d.o.o. za gradnju benzinske pumpe na Viru, koja se kosi s već izdatom i pravomoćnom lokacijskom dozvolom iz 2014. godine, koju kao ovlaštenik državnog poduzeća Hrvatske ceste ima Vir održavanje d.o.o., komunalno poduzeće u vlasništvu Općine Vir.

Vir održavanje d.o.o. je kao ovlaštenik tvrtke Hrvatske ceste d.o.o. dobilo lokacijsku dozvolu za proširenje koridora, rekonstrukciju kolnika, postavljanje javne rasvjete, izgradnju nogostupa te autobusnih stajališta i ugibališta na potezu državne ceste 306 od Virskog mosta do Trga svetog Ivana (centra Vira). Od početka tog procesa iz 2012. godine, Vir održavanje d.o.o. zajedno s Općinom Vir u proteklih šest godina u taj projekt investira 15 milijuna kuna, koji su nezakonitim izdavanjem građevinske dozvole investitoru Tri Bartola d.o.o., sada dovedeni u pitanje i ugrozu.

Zato Općini Vir i općinskom komunalnom poduzeću Vir održavanje d.o.o. ne preostaje ništa drugo nego tužiti Zadarsku županiju za nanesenu štetu u iznosu ukupne investicije uz pripadajuće zatezne kamate u periodu od šest godina, što po okvirnom izračunu daje iznos od najmanje 30 milijuna kuna.

Kako Zadarska županija ne želi pokrenuti obnovu upravnog postupka vezano uz nezakonito izdanu građevinsku dozvolu, iako to po zakonu može, te ne želi prihvatiti sve priložene dokaze i dokumente sadržane u više od 54 priloga i više od 100 dokumenata koji nepobitno i jedinstveno dokazuju da je ta građevinska dozvola izdana na nezakonit način, Općina Vir će zaštiti svoje interese i podignuti kaznene prijave protiv odgovornih pročelnika: Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Olivija Meštrovića i Željka Letinića iz Županijskog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje''.

hr Fri Dec 22 2017 16:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Hrvatska ima tri puta manje plaće od zapadnih zemalja, a cijene elektronike i odjeće su veće

Hrana stoji otprilike jednako, a ispodprosječne su cijene u restoranima

Prosječne neto plaće u Hrvatskoj od 744 eura približno su tri puta manje od prosječnih zapadnih plaća dok su cijene roba i većine usluga usklađene ako ne i više zbog veće porezne presije u nas. - piše Večernji list.

Zbog jeftinijeg rada Hrvatska je još uvijek konkurentna u sektoru usluga, posebice u turizmu koji stvara četvrtinu godišnjeg BDP-a. Na prijelazu stoljeća prosječne cijene u Hrvatskoj bile su 43 posto niže od prosječnih cijena u EU da bi se 2016. godine ta razlika smanjila na 36 posto.

Pri tome, cijene elektronike kao i odjeće u Hrvatskoj su veće nego u EU. 

Hrana stoji otprilike jednako, a ispodprosječne su cijene u restoranima. Cijeli članak pogledajte ovdje

hr Thu Jul 19 2018 18:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b50b6efcb557a32378b4668/80
Foto: Grad Split

Obilazak trase buduće moderne željeznice od Splita do Resnika

U sklopu priprema za realizaciju projekta željezničke pruge koja bi splitsku Trajektnu luku povezala sa zračnom lukom u Resniku, danas je gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa suradnicima te predstavnicima HŽ-a, gradova Solina, Kaštela i Trogira, Županije splitsko-dalmatinske i Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture obišao trasu buduće brze gradske željeznice
Uoči radnog obilaska, na početnoj stanici splitske pruge - Željezničkom  kolodvoru, u izjavi za medije splitski je gradonačelnik poručio kako današnji događaj nipošto nije promotivna šetnja ili parada, nego radni sastanak u vagonu kako bi se utvrdilo ono što je po tom pitanju naglašeno za sjednici Vlade RH u Splitu.


- Krećemo dalje prema cilju, a to je gradska željeznica koja spaja dvije najvažnije luke u ovom dijelu hrvatskog Juga. Prošle godine Zračna luka „Split“ zabilježila je 3 milijuna putnika, a Trajektna luka oko 5 i pol milijuna putnika. Dakle, između dvije luke, zračne i pomorske, na 26 kilometara pruge i prostora nekoliko gradova; Trogira, Kaštela, Solina i Splita s aglomeracijom od preko 350 tisuća ljudi koji zaslužuju kvalitetniji prijevoz. - kazao je gradonačelnik. 

Dodao je i kako u budućnosti, s realizacijom cjelokupnog projekta nove pruge i izgradnjom kolodvora u Kopilici, vlakovi neće prestati dolaziti na postojeći kolodvor. 

- Dolazit će, ali u manjem opsegu. Međutim, za intenzivniji i kvalitetniji promet na našim kolodvorima trebamo željeznicu koja dolazi ne samo iz zračne luke nego i iz Europe. Ovdje zapravo govorimo o željeznici na hrvatskom Jugu, a ne samo o gradskoj željeznici. Na zadnjem sastanku s premijerom i resornim ministrom razgovarali smo  i o modernizaciji pruge prema Zagrebu. Jutros je kod mene bio gradonačelnik Zadra, a svi znamo da u Zadar željeznica više ne dolazi i upravo zbog spoja koji nam nedostaje do Zagreba. - kazao je, među ostalim, gradonačelnik Krstulović Opara.

- Ovo je ozbiljan posao koji će trajati dugo. No, ako nismo odlučni i suglasni, nećemo postići ništa. Suglasje oko gradske željeznice do splitske zračne luke itekako postoji. - podvukao je gradonačelnik. Državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić istaknuo je kako je cilj sastanaka neposredan obilazak postojeće i buduće infrastrukture. 

Gradsku željeznicu, prema riječima tajnika Mihotića, moguće je realizirati u bliskoj suradnji resornog ministarstva, HŽ-a i lokalne zajednice te je današnji sastanak veliki korak u daljnjem razvoju projekta. Nikolina Brnjac, državna tajnica za promet izrazila je zadovoljstvo pripremama za ulaganje u gradsku željezničku infrastrukturu i što je inicijativa došla upravo iz Splita. Tijekom obilaska željezničke pruge na trasi od Splita do Labina, sudionici radnog sastanka su se na “licu mjesta“ upoznali s trenutnim stanjem pruge, pružnog pojasa i prateće infrastrukture. 

hr Thu Jul 19 2018 18:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eeec84b9e03e7e8e8b4592/80
Foto: Pixabay

Izdano upozorenje: Na jugu Dalmacije očekuju se udari bure

U ostalim dijelovima zemlje pretežno, a u istočnim krajevima djelomice sunčano

Na jugu Dalmacije očekuje se mjestimice jak sjeverozapadni vjetar, a u noći pojačana bura te udari vjetra od 35 čvorova (65 km/h). Stoga je Meteoalarm zažutio taj dio zemlje za četvrtak. U petak se na oprez pozivaju samo stanovnici krajnjeg juga Hrvatske, a bura će početkom sljedećeg tjedna ohladiti more u Dalmaciji. - piše Dnevnik

U ostalim dijelovima zemlje pretežno, a u istočnim krajevima djelomice sunčano. Uz više oblaka mjestimice može biti kiše i pljuskova, osobito u Slavoniji, Baranji i Podravini. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u istočnim krajevima na udare i jak, a na Jadranu će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 27 i 32, u istočnim krajevima malo niža.

Početak vikenda vrijeme će s još pogoršati. U petak nas očekuje umjeren razvoj oblaka poslijepodne uglavnom u gorskim krajevima te u Istri mala mogućnost pljuskova.

Vjetar većinom slab, u istočnoj Hrvatskoj i umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu će u noći i ujutro puhati slaba do umjerena bura, danju sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura zraka između 13 i 18, na Jadranu od 20 do 24, a najviša dnevna od 28 do 33 °C. Temperature mora za vikend ostaju ugodne - oko 24 stupnja, ali već sljedeći tjedan bit će i niže. - piše Dnevnik

hr Thu Jul 19 2018 17:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b50a9ffcb557a32378b465e/80
Foto: Youtube / Screenshot

Krešimir Macan razriješen dužnosti posebnog savjetnika predsjednika Vlade

Vlada Republike Hrvatske danas je objavila da je Krešimir Macan razriješen dužnosti posebnog savjetnika Andreja Plenkovića
Krešimir Macan više nije savjetnik za strateško komuniciranje premijera Andreja Plenkovića, objavila je popodne Vlada. 

- Današnjom odlukom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Krešimir Macan na osobni je zahtjev razriješen dužnosti posebnog savjetnika predsjednika Vlade za strateško komuniciranje, sukladno čl. 23. Zakona o Vladi Republike Hrvatske. - stoji u priopćenju Vlade. 

hr Thu Jul 19 2018 17:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .