Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aa052f02af47f85288b458b/80
Foto: Pixabay

Danas se obilježava Međunarodni dan žena: Znate li zašto se slavi?

Na današnji dan slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola kako u prošlosti, tako i danas

Svake godine, 8. ožujka, već tradicionalno slavi se Međunarodni dan žena. Na današnji dan, kako bi se žena osjećala, bar jednom godišnje posebno, dariva ih se cvijećem uz čestitku ili pak nekim drugim poklonima. No, znate li zapravo zašto se slavi taj dan i zašto 8. ožujka?

Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, 1911. godine kada je poginulo veliki broj žena, preko 140.

Povijesna borba

Na današnji dan slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola kako u prošlosti, tako i danas. Ovaj dan predstavlja povijesnu borbu žena za ona ista prava koju imaju muškarci. Svojom borbom, žene su dobile pravo glasa, pravo na obrazovanje, na obnašanje svih funkcija u društvu te sva prava koja su osigurana zakonima.

U zapadnim, razvijenim zemljama žene su se izborile za ravnopravnost iako je u nekima, čak i danas samo na papiru, ali kad govorimo o manje razvijenim zemljama, žene su još uvijek manje vrijedne u odnosu na muškarce i baš zbog toga, ovaj dan podsjeća na to da žene trebaju nastaviti borbu za svoja prava.

Zašto 8. ožujka?

Ideja za obilježavanjem Dana žena prvi put se pojavila početkom 20. stoljeća. U to doba brza industrijalizacija i ekonomska ekspanzija dovodila je do sve češćih protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Protestirale su zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija te su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. 

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale gdje je ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ovi su događaji rezultat velikog požara u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, u kojem je zbog slabih mjera sigurnosti na radu stradalo više od 140 žena.

Danas mnogi na Dan žena gledaju kao na komercijalizirani blagdan, no ovaj dan predstavlja puno više od samoga cvijeća ili poklona...  

 

hr Thu Mar 08 2018 08:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a40152b47398f64a8b45e5/80
Foto: Pixabay

Zašto nije dobro piti vodu koja je preko noći odstajala u čaši?

Učili su nas da je ujutro dobro natašte popiti običnu vodu koja je preko noći odstajala u čaši, dakle ne piti onu direktno iz pipe, no jeste li primijetili da ta odstajala voda ima čudan okus?
Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni bjelančevine, zbog čega je mikrobima lakše zagaditi je. Za čudan okus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.

Naime, kako je voda bila izložena zraku, upila je nešto ugljičnog dioksida i djelić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na zraku mijenja svoj kemijski sastav, donosi Discovery News. Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona te se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode, zbog čega ona mijenja okus. 

Vrijedi li ostaviti vodu da odstoji preko noći u čaši nećete shvatiti olako i kada vas podsjetimo da je voda bila izložena bakterijama te da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine. To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tijekom noći nakupilo u njoj razmislit ćemo dvaput hoćemo li je popiti. - piše Zadovoljna

hr Fri Mar 16 2018 19:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aabc8672af47f74338b46cd/80

BISER MORA 2018: Festival kulinarstva s 300 natjecatelja iz 19 zemalja svijeta

Biser mora najveći je međunarodni kulinarski festival u Hrvatskoj koji će ove godine po 13. put na natjecanjima u nizu kategorija okupiti vrsne kuhare iz svijeta, kao i timove srednjih i viših ugostiteljskih škola.

Pored toga, ova manifestacija objedinjuje edukacije, master classove, prezentacije nacionalnih kuhinja pojedinih zemalja sudionica i tvrtki vezanih uz kulinarstvo i ugostiteljstvo, kao i predstavljanje turističkih atrakcija otoka Brača, bilo organiziranim turama ili tematskim prezentacijama autohtonih proizvoda. Organizatori su Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa sjedištem u Splitu i međunarodnim članstvom, a radi se udruzi proizašloj iz Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija koji je osnovao lani preminuli kulinarski entuzijast i chef Miro Bogdanović sa skupinom svojih prijatelja kuhara i istomišljenika iz regije.

Natjecanja i programi Bisera Mora odvijaju se u Svpetrvs hotelima uz veliku podršku turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Grada Supetra te Ministarstva turizma koji su u ovoj manifestaciji prepoznali najbolji način za otvaranje turističke sezone u Supetru, kao i na cijelom na Braču. Dodajmo da festival prate domaće i strane novinske i televizijske kuće, a posjeti ga za trajanja i nekoliko tisuća ljudi. Ovogodišnji Biser mora će trajati od 20. do 24. ožujka, a natjecat će se 300-ak profesionalnih kuhara te natjecatelja iz 25 školskih timova iz 19 zemalja.

"Festival je pokrenula ekipa okupljena oko Mira Bogdanovića 2006. godine u Makarskoj, a četiri je godine kasnije prešao na Brač zahvaljujući gostoprimstvu gospodina Mariona Dužića i njegovih Svpetrvs hotela. U prvoj godina održavanja manifestacija je okupila 25 kuhara iz Hrvatske, a od tada svake godine se broj sudionika znatno povećavao. Do sada je kroz natjecateljske boksove prošlo tisuće kuhara iz niza zemalja čime je Biser mora postao najveća kulinarska manifestacija na ovom dijelu Mediterana. Osim natjecanja kuhara, manifestacija uključuje okrugle stolove, enološke radionice, cooking showove, gastro izložbe, degustacije, brojne prezentacija strane i domaće kuhinje, posebice kroz tematske večere na kraju dnevnih natjecanja, organizaciju gastro tura i zabavne programe" - istaknula je organizatorica Alma Harašić Bremec, inače voditeljica Kuharske akademije ŠKMER-a.

Ove godine pored natjecanja koje će se odvijati u osam natjecateljskih kuhinja opremljenih novom inovativnom linijom plamenika i pećnica poljske tvrtke Amica koja posluje u 50-ak zemalja poštujući visoke ekološke standarde. Biser mora donosi i okrugli stol na temu "Gastronomija kao nematerijalna baština u funkciji turizma", te izložbu posvećenu Miru Bogdanoviću. U programu su brojne kuharske edukacije i prezentacija kao što je "Jelo s potpisom Indije", chefa i međunarodnog kuharskog suca Anil Grovera iz New Delhija. Iskusni mariborski kuhar Dušan Veršec Supetar će preplaviti mirisima i okusima štajerske kuhinje, a prezentaciju i degustaciju ukrajinske gastronomije održat će Serhii i Vyaceslav Sovenko.

Na Biseru mora moći će se kušati bugarski, kao i albanski specijaliteti za koje je zadužen chef Sokol Prenga, a jednu večeru za sudionike i uzvanike organiziraju gosti iz Austrije sa svojim nacionalnim jelima pod pokroviteljstvom tvrtke QimiQ. Dodajmo da se radi o tvrtki koja, između ostalog, proizvodi prirodna i zdrava vrhnja za gastronomiju nagrađivana "Food Oscarima" kao što su, primjerice, ICD nagrada i Mercury. Njihovi premium proizvodi se mogu pronaći u 42 zemlje i nas svim kontinentima, a zanimljivo je da se prave od 99% vrhnja i 1% od goveđe želatine, te imaju halal certifikate.

Koji su novi trendovi zdrave prehrane otkriti će nam na Biseru mora tvrtka Vege & Dobro, a sve što treba znati o njokima, korčulanskim makarunima, zdravim domaćim i integralnim tjesteninama objasnit će nam uz zakusku tim agilnog solinskog proizvođača Nichi, naširoko poznatih po proizvodnji vrhunskih svježih tjestenina. Kako napraviti medaljone od telećeg filea s umakom od smrčka i šparoga s glaziranom ciklom u medu pokazat će renomirani srpski chef Ljubiša Stojanović & tim Kotanyi koji svake godine na ovoj supetarskoj manifestaciji raznim radionicama dokazuje zbog čega se radi o jednom od najpostojanijih proizvođača začina i začinskih mješavina. Kotanyi su svijet svojim začinima krenuli osvajati još 1881. godine. Naime, tad je Janos Kotányi izgradio mlin za preradu paprike u mađarskom gradu Szegedu. Već tri godine kasnije njegove su mješavine paprike osvojile Beč te je u Austro-Ugarskoj postao dvorski dostavljač začina. Danas Kotányi nudi 400-ak začina od kojih se proizvede još barem puta deset toliko začinskih mješavina i imaju podružnice širom svijeta.

"Primorske pijate" na Biser Mora donijeti će nam opatijski chef Kristian Kozmić, autor istoimene kuharice , a cooking show s Aurelia svježom tjesteninom izvesti će Srđana Jevtić iz Lovrana koja je pažnju javnosti privukla kuhajući u TV showu Masterchef. 

Taverna Riva iz Bola ove godine odlučila je posjetitelje nahraniti janjećim rižotom spremljenim po brački, a edukaciju o pripremi slastica, ovaj put dalmatinskih, vodi naša najuspješnija i najnagrađivanija slastičarka Dragica Lukin

"Rapsodija sarajevskog bureka" naziv je master classa virtuoza bosanskohercegovačke kuhinje Nijaza Hadžiabdića , "među rajom" poznatijem po nadimku Slatki", a ponovo u Supetar stiže sa svojim delicijama kultni beogradski restoran na splavi "Vodenica". U petak u hotelskoj konobi tvrtka Centaurus, najveći splitski distributer ribe, održat će u 15 sati cooking show i degustaciju, a radi se o vjernim partnerima Biser Mora uz tvrtku Nirs Trgovina, vodećeg hrvatskog distributera sitnog inventara za ugostiteljstvo, te izravnog zastupnika najvećih europskih proizvođača predmeta od stakla, porculana i inoxa. Bit će to i Electrolux sa svojim futurističkim MultiSlim pećnicama. Pokrovitelj završne "bračke večere" u petak s proglašenjima pobjednika je tvrtka Sardina iz Postira, jedna od vodećih hrvatskih tvrtki u sektoru ribarstva i prerade ribe, utemeljena još 1907. godine. Dakle, idući tjedan Brač nas čeka prepun događanja i kalorija. U slast i neka najbolji pobijede!


ZEMLJE SUDIONICI BISERA MORA 2018:

1. HRVATSKA

2. BOSNA I HERCEGOVINA

3. CRNA GORA

4. SLOVENIJA

5. MAKEDONIJA

6. SRBIJA

7. ITALIJA

8. UKRAJINA

9. SLOVAČKA

10. MAĐARSKA

11. BUGARSKA

12. FRANCUSKA

13. MALTA

14. INDIJA

15. JAPAN

16. ALBANIJA

17. TURSKA

AUSTRIJA

19. BJELORUSIJA

hr Fri Mar 16 2018 14:43:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aabc9602af47f9a368b45e5/80

Kopriva- vraća energiju i uklanja proljetni umor

Koprivu nalazimo gotovo u cijelom svijetu. Raste u polusjenovitim livadama, zapuštenim živicama, nerijetko u gustim skupinama te na tlima bogatim dušikom.

"Neće grom u koprive",poznata je izreka u našem narodu, a u prenesenom značenju  to bi značilo da neće grom u onog tko je jak. Međutim, izvorište ove izreke potječe iz germanske mitologije gdje se kopriva stavljala pokraj ognjišta za vrijeme oluja kako grom ne bi udario u kuću.

Koprivu spominju stari Egipćani koji su je sadili i jeli. Što je to u njoj ljekovito saznat ćemo iz njenog sastava. Listovi koprive puni su vitamina: K, B i C, kao i karotinoida. Ima u njoj više vrsta kiselina kao što su mravlja, octena, pantotenska, maslačna, galna. Od minerala su prisutni željezo, mangan, magnezij, natrij, kalij, kalcij i različite mineralne soli.Osim željeza koji po meni ima najveći značaj nalazimo tu i veliku količinu glikokinina, tvari koja regulira sadržaj glukoze u krvi.

Svi dijelovi koprive su ljekoviti,a posebno listovi u kojima ima mnogo željeza i vitamina C koji u kombinaciji jako dobro djeluju na slabokrvnost, povećavaju broj eritrocita u krvi, a time i opskrbu tijela kisikom što dovodi do boljeg metabolizma i stanične oksidacije.Bolje rečeno jedno od njenih glavnih djelovanja je pročišćavanje krvi i oporavak organizma. Osim toga kopriva pospješuje mokrenje, pa služi kao dobar diuretik .Koristimo je kod reumatskih oboljenja, bubrežnih kamenaca, artritisa. Osim što pozitivno utječe na rad gušterače, pomaže i kod upale prostate. Može se koristiti kod oboljenja žuči, jetre i slezene.Osobito se preporuča osobama kod ispadanja kose, pa se zato stavlja u mnoge šampone losione za kosu. Dojiljama koje imaju slabo mlijeka preporuča se juha od koprive za bolje lučenje mlijeka.

Osim u ljekovite svrhe gdje se uglavnom koristi u obliku čaja ili tinktura ima i veliku hranjivu vrijednost zbog sadržaja bjelančevina, šećera i masti pa je koristimo i u kulinarstvu. Od nje možemo pripremati juhe, variva, omlete,polpete i razna druga jela.

ČAJ ZA ANEMIJU 

Dobra je i u mješavinama s drugim ljekovitim biljkama, a jedna od takvih mješavina je; kopriva, menta, maslačak i majčina dušica u jednakim količinama. Čaj se kuha tako da se dvije žlice čaja prokuhaju u litri vode i ostave 10 minuta, nakon čega se procijede, zaslade medom i piju tri puta dnevno.Ova čajna mješavina izuzetno je dobra za anemiju.

ČAJ PROTIV KOLESTEROLA

Evo još jedna dobra mješavina čaja protiv kolesterola, tihog ubojice našeg organizma.. Pomiješamo stolisnik, mentu, list crvene mrtve koprive, kičice, maslačka i vrbove kore. Uzmemo dvije čajne žlice mješavine ovog bilja i preliti s  litrom kipuće vode. Ostaviti poklopljeno 20 minuta uz povremeno mješanje. Procijediti i piti tri puta dnevno po dvije šalice.

Ovo su samo neki od recepata koji se koriste u ljekovite svrhe. 

ŠTO VIŠE U PRIRODI

Ono što vam  želim preporučiti u osvještavanju vašeg zdravlja i kvalitete življenja je da koristite prirodu i njene blagodati. Pronađite slobodno vrijeme za šetnju prirodom, uzmite rukavice i škare i pođite brati koprivu tamo gdje je čisto, gdje nema puno zagađenja i napravite čaj od svježih listova koprive ili neku dobru krem juhu. Upravo sad je vrijeme za branje koprive od trećeg  do šestog mjeseca. Pročistit ćete krv, obogatiti je novim zalihama željeza i tako spremniji poći ljetu u susret. Uz malo kreativnosti potrudite se napraviti još neka jela od ove klorofilom bogate biljke. Vaše tijelo bit će vam zahvalno.

Npominjem, naravno da strogo pazite da ne zamijenite biljku nekom drugom vrstom. U koliko niste sigurni pođite na tržnicu koja je u ovo vrijeme puna biljaka mlade koprive ili otiđite u neku biljnu ljekarnu.

Za kraj evo jedan recept za juhu od koprive.

Za sastojke potebni su vam : svježi listovi koprive 50 g, batat 30 g, žuta mrkva 10 g, korijen celera, sol, papar i voda,

Sve povrće osim koprive staviti u pola litre vode, može i manje ako želimo gušću juhu. Kuhati dok ne omekša. Pri kraju dodati listove koprive, sol i papar i kuhati još dvije do tri minute, Sve izmiksati  štapnim mikserom. Po želji možemo dodati vrhnje za kuhanje i malo vegete. Osobno ne volim vrhnje pa uvijek rađe dodajem nekoliko žlica maslinovog ulja. Ova juha je lagana, puna vitamina i minerala, pa je treba češće kuhati u proljetne dane.

Želim vam dobar tek i naravno puno zdravlja.

hr Fri Mar 16 2018 14:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a756aee9e3133ac008b4651/80

Evo koje su posljedice spavanja na leđima, na boku i trbuhu

Rijetki spavaju samo u jednoj pozi, ali svatko ima najomiljeniju u kojoj provede najveći dio noći. Liječnica Janet Kennedy otkriva koja poza je najbolja, a koja najlošija za zdravlje i zašto.
Dr. Janet Kennedy otkrila je posljedice položaja u kojima ljudi spavaju - na leđima, na boku i na trbuhu. Ona kaže da je upravo spavanje na trbuhu najgora varijanta jer stvara neugodan pritisak na vrat i leđa. Može pomoći stavljanje jastuka pod glavu, ali svejedno to nije poza u kojoj je poželjno spavati, piše Zdrava krava.

Dodaje kako je za kralježnicu najbolje spavati na leđima, ali ta poza povećava šansu za hrkanje pa, ako imate problema s s time - ne spavajte na leđima. Je li popodnevno spavanje poželjno i tko bi ga trebao izbjegavati? Definitivno najboljom pozom ova liječnica je izdvojila - spavanje na boku.

Tako su dišni kanali otvoreni pa je ovaj položaj najbolji izbor za ljude koji imaju apneju (zastoj disanja u snu) i one koji hrču. Međutim, ova poza može biti problem za kralježnicu, ali to se može riješiti stavljanjem jastuka između koljena kako bi kralježnica stajala ravno.


hr Fri Mar 16 2018 09:48:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .